Jump to content
Ajankohtaista

Rekrytointikiellot ja säästöt uuvuttavat hoitajia kesällä


Hoitajat.net

Tehy selvittää vuosittain pääluottamusmiehille lähetetyn kyselyn avulla​ kesäajan sosiaali- ja terveyspalveluiden toimintaa ja henkilöstöjärjestelyjä. Tämän vuoden selvityksestä käy ilmi, että rekrytointikiellot ja sijaisuuksissa säästäminen vaikuttavat henkilöstön jaksamiseen.

Pääluottamusmiesten mukaan suurin osa organisaatioista supistaa toimintaansa kesäaikana. Niiden laajuus on samaa tasoa kuin parina aiempana vuonna. Suurin syy sulkuihin ja toiminnan supistamiseen kesäaikana oli vakiintunut tapa ja vuosilomat. Myös säästösyyt ja palveluiden vähäisempi kysyntä aiheuttavat toiminnan supistamista.

Toiminnan supistukset kohdistuvat erikoissairaanhoidossa erityisesti kirurgian, psykiatrian, sisätautien ja korva-, nenä- ja kurkku- sekä lastentauteihin. Perusterveydenhuollossa eniten sulkuja ja toiminnan supistamista tehdään vastaanottotoiminnassa, neuvolatoiminnassa sekä fysioterapiassa ja hammashoidossa. Varsinkin heinäkuun aikana suljetaan toimintoja päivähoidossa. Päivystys toimii kesällä useimmiten normaalisti, mutta joillakin paikkakunnilla sitä saatetaan keskittää.

- Valtaosa vastaajista ilmoitti, että työpaikka ei lomauta henkilöstöä tulevana kesänä. Tämä on tietysti positiivista, sanoo selvityksen laatinut Tehyn työvoimapoliittinen asiantuntija Mervi Flinkman.

Sijaisten saatavuudessa on ongelmia tulevana kesäaikana niin kuin aiempina kesinäkin. Noin puolet vastanneista pääluottamusmiehistä ilmoitti, että sijaisten saatavuudessa on ongelmia. Eniten on ollut pulaa sairaanhoitajista, lähi- ja perushoitajista ja lääkäreistä. Yleisin syy sijaispulaan on puute koulutetuista sijaisista.

- Tänä vuonna vastauksissa näkyvät myös taloudelliset säästöpaineet, sillä 31 % vastanneista pääluottamusmiehistä ilmoitti rekrytointikieltojen haittaavan sijaisten palkkaamista. Myös organisaatioiden vetovoimaisuuden puute on eräs merkittävä tekijä siihen, ettei sijaisia saada, Flinkman sanoo.

Flinkman pelkääkin, että rekrytointikiellot ja sijaisuuksissa säästäminen aiheuttavat henkilöstön väsymistä. Tämä taas voi vaikuttaa sairauslomien määrään ja työtyytyväisyyteen.

Lisätietoja: Terveyden- ja sosiaalihuollon toiminta ja henkilöstöjärjestelyt vuonna 2015 (Slideshare)

Lähde ja video: Tehy ry

Muokattu - Hoitajat.net


OSALLISTU KESKUSTELUUN

Keskustelu

Recommended Comments

Olen laittanut kuntarekryyn avoimen työpaikkahaun noin puoli vuotta sitten, mutta Turun kaupunki ei ole edes kutsunut yhteenkään haastatteluun. Kaarinan puolelle mut kutsuttiin heti seuraavalla viikolla ja sijaisuuksiakin tehnyt. Turku meinaa pärjätä varahenkilöstön voimin, mutta työntekijöiltä kuullut että paljon joutuvat tekemään vajaalla. Olen kuitenkin valmis lähihoitaja, jo reilut 10 vuotta alalla työskennellyt. Yksityinen puoli toimii vaikka sielläkin on monissa paikoissa ylityökielto

Jaa tämä kommentti


Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille
Vieras: keikkaileva lähihoitaja

Lähetetty

Olen sijainen ja tänä vuonna sijaisuuksia on ollut todella vähän. Sijaisuudet olen tehnyt tyksissä. Välilä saan vain päivän viikossa, välillä menee viikko tai pari kun ei tule kutsua lainkaan. Tällä viikolla sain jopa kolme työpäivää :). Tiedän, että siellä töitä olisi ja katetta sijaisuuksille.

Jaa tämä kommentti


Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille
Vieras: Huolestunut aikaansaamattomuudesta

Lähetetty

TEHY ei tee enää asioiden eteen mitään radikaalia, kunhan raportoi sivuillaan tilastoluontoisesti kuinka kammottavaa meidän alalla on työskennellä. Vaihdan ammattiliittoa.

Jaa tämä kommentti


Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

TEHY ei tee enää asioiden eteen mitään radikaalia, kunhan raportoi sivuillaan tilastoluontoisesti kuinka kammottavaa meidän alalla on työskennellä. Vaihdan ammattiliittoa.

​Kannattais varmaan perehtyä vähän ammattiliittojen toimintaan, miten ne toimii ja minkälaiset lait ja säädökset toimintaa säätelee. Tervemenoa ja onnea semmosen liiton löytymiselle joka niitä "radikaaleja juttuja" tekee :D

Jaa tämä kommentti


Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Olen kuitenkin valmis lähihoitaja, jo reilut 10 vuotta alalla työskennellyt. Yksityinen puoli toimii vaikka sielläkin on monissa paikoissa ylityökielto

​Sama homma. Ite en päässyt edes haastatteluihin vaikka hain mielenkiinnosta turku, tampere, helsinki, espoo, kuopio kesätyörekryihin. Kuopiossakin oli rekryn kautta 10 lähihoitajan sijaisuutta auki kesällä. Hakijoita oli yli 400 ja siihen vielä opiskelijat päälle. Toki osahan noista paikoista menee jalkaoven välissä systeemillä, itelle on aina sama vastaus että hae rekryn kautta :D Mutta näin. Nyt on tosin viikon sisään tullut jo viidestä rekrystä puhelua että kiinnostasko kesätyöt että ois paikkoja tarjolla kun valitut ei pääsekkään töihin tai eivät ole ottaneet paikkaa vastaan. No, eipä juuri kiinnosta. Ois kiinnostanut pari kk sitten eikä sillon kun on jo töpaikat hommattu.

Jaa tämä kommentti


Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille


Vieras
Olet jättämässä kommenttia vieraana. Jos sinulla on tunnus, kirjaudu sisään.
Lisää kommentti

×   Lisäsit muotoiltua sisältöä.   Restore formatting

  Only 75 emoticons maximum are allowed.

×   Linkkisi on upotettu automaattisesti..   Näytä pelkkä linkki.

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Ajankohtaista

Blogi


×