Jump to content
Ajankohtaista

Koneellisella lääkejakelulla vapautetaan aikaa hoitotyöhön


Hoitajat.net


Tuoreen tutkimuksen mukaan lääkkeiden koneellinen annosjakelu helpottaa hoitajien työtä, vapauttaa hoitohenkilökunnan aikaa hoitotyöhön sekä parantaa lääkitysturvallisuutta. Toimintamallin nykyistä laajemmalle käyttöönotolle olisi selkeät perusteet, esittää annosjakeluun erikoistunut yritys Pharmac Finland.

Tutkimus toteutettiin sähköisenä kyselynä, johon vastasi 1108 lähi- ja perushoitajaa sekä 245 sairaanhoitajaa. Vastanneista yli 85 % kokee koneellisen lääkejakelun helpottavan työtään ja 80 %:n mielestä se vapauttaa aikaa hoitotyöhön. Yhtä moni ajattelee koneellisen annosjakelun parantavan lääkitysturvallisuutta ja vähentävän jakeluvirheitä.

- Asiaa ei ole aiemmin näin laajasti tutkittu. Annosjakelua käytetään Suomessa sen hyötyihin nähden vähän. Tällä hetkellä sen käyttäjiä on Suomessa noin 40 000, kun esimerkiksi Hollannissa vastaava luku on 550 000, toteaa tutkimuksen toteuttanut FaT Saija Leikola.

Koneellinen annosjakelu on palvelu, jossa potilaan säännöllisesti käyttämät lääkkeet pakataan koneellisesti kahden viikon ottoaikakohtaisiin annospusseihin. Apteekki huolehtii sekä lääkkeiden tilaamisen että reseptien uusinnat. Pusseissa on selkeästi asiakkaan nimi ja ottoaika sekä lääkkeiden nimet. Tutkimuksessa 80 % vastaajista koki, että annosjakelujakelu auttaa potilaita ottamaan lääkkeensä oikein.


OSALLISTU KESKUSTELUUN

Recommended Comments

Missä tutkimus on julkaistu? Näillä tiedoilla ei voi puhua tulosten luotettavuudesta tai yleistettävyydestä. Lisäksi on vähintään ihmeteltävää jos samaan artikkeliin, jossa kerrotaan tälläisistä tutkimustuloksista, laitetaan toimintaan erikoistuneen yrityksen kannanotto. He olisivat hölmöjä jos eivät haluaisi myydä palveluaan. Toivoisin parempaa uutisointia.

  • Tykkää 1

Jaa tämä kommentti


Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille
Vieras: Tutkijat

Lähetetty

Kyseessä ovat alustavat tulokset suuremmasta tutkimuksesta, jonka tulokset tullaan julkaisemaan tieteellisissä vertaisarvioiduissa lehdissä. Tulemme linkittämään artikkelit tänne  sitä mukaa, kun ne julkaistaan.

  • Tykkää 1

Jaa tämä kommentti


Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Entä sitten jos lääkäri muuttaa lääkitystä, jos joku lääke lopetetaan kesken kaiken tms. 

Jaa tämä kommentti


Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille
1 tunti sitten, vieras kirjoitti:

Entä sitten jos lääkäri muuttaa lääkitystä, jos joku lääke lopetetaan kesken kaiken tms. 

No sit lopetettava lääke otetaan pois pussista ennen kuin se potilaalle menee. Vielä kun sen muistaa päivittää apteekkiin niin seuraavaan toimitukseen ko. lääkettä ei tule. Meillä toimitus kerran viikossa. 

Kyllä tuo meillä on nopeuttanut ja selkeyttänyt, varmaan virheetkin vähentynyt. Oman tuntuman mukaan päivittäisten lääkkeiden jaosta tarjottimelle selviytyy n. puoli tuntia nopeammin eikä tarvi jaella lääkkeitä dosettiin ja tarkastella niitä. 

Jaa tämä kommentti


Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille


Vieras
Olet jättämässä kommenttia vieraana. Jos sinulla on tunnus, kirjaudu sisään.
Lisää kommentti

×   Lisäsit muotoiltua sisältöä.   Restore formatting

  Only 75 emoticons maximum are allowed.

×   Linkkisi on upotettu automaattisesti..   Näytä pelkkä linkki.

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Ajankohtaista

Blogi

×