Jump to content
Ajankohtaista

Kaatuilevat potilastietojärjestelmät haittaavat sairaanhoitajien työntekoa


Hoitajat.net


Kuvituskuva: Shutterstock

Kaatuilevat järjestelmät ja käyttökatkokset ovat hoitajien arkipäivää. Sairaanhoitajien mielestä nykyiset potilastietojärjestelmät eivät tue sujuvaa tiedonkulkua organisaatioiden välillä. Tämä käy ilmi Potilastietojärjestelmät sairaanhoitajan työvälineenä 2017 -kyselytutkimuksen ennakkotuloksista.

Tietojärjestelmät tukevat sairaanhoitajien mielestä yhteistyötä ja tiedonvaihtoa oman organisaation sisällä, mutta huonosti eri organisaatioiden välillä tai sairaanhoitajien ja potilaiden välillä.

- Tekninen vakaus on keskeinen potilasturvallisuuteen vaikuttava tekijä potilastietojärjestelmissä ja edellytys potilastietojen käytölle ja ajantasaiselle tallentamiselle sähköiseen muotoon eri osapuolten hyödynnettäväksi, sanoo potilasturvallisuuspäällikkö Sari Palojoki HUS:sta.

Keskeisiksi potilastietojärjestelmien ongelmiksi sairaanhoitajat tunnistavat paitsi järjestelmien hitauden ja käyttökatkokset, myös lääkityslistan puutteet ja välttämättömyyden kirjata sama asia moneen paikkaan. Pulmallista on myös, etteivät järjestelmät auta estämään virheitä eivätkä mahdollista automaattista hoitotyön yhteenvedon koostamista.

Eniten sairaanhoitajan työtä hankaloittavat ongelmat tietojärjestelmissä - TOP 5 

  • Sama asia täytyy kirjata moneen paikkaan.
  • Järjestelmän hitaus ja yllättävät käyttökatkot.
  • Järjestelmät eivät auta estämään virheitä.
  • Hoitotyön yhteenvedon koostaminen ei ole automaattista.
  • Lääkityslistan puutteet (tiedon laatu tai listan käytettävyys).

Potilastietojärjestelmät sairaanhoitajan työvälineenä -tutkimus toteutetaan Sairaanhoitajaliiton, Tehyn, THL:n, Itä-Suomen yliopiston, Laurea-ammattikorkeakoulun ja Aalto-yliopiston toimesta. Tutkimukseen vastasi yli 3600 sairaanhoitajaa. Sairaanhoitajien osalta kysely tehtiin nyt ensimmäistä kertaa. Lopulliset tiedot potilastietojärjestelmien nykytilasta ja käytettävyydestä valmistuvat loppuvuodesta. 

Tutkimuksen ennakkotuloksia


OSALLISTU KESKUSTELUUN

Keskustelu

Recommended Comments

Petite Infirmieré

Lähetetty

Jep. Eikä varmasti vain sairaanhoitajien vaan hoitajien ylipäätään.

 

 

Ja sitten puhutaan jostain etävastaanotoista ym... Ihan hieno ajatus, mutta. Jos nettiyhteys on huono, kuvanlaatukin voi olla (eräs ohjaajistani kertoi että heillä joitain vuosia sitten kokeiltiin kuvayhteyttä, mutta luovuttiin kun kuvista ei saanut selvää). Toisaalta taas koska tietojärjestelmät kaatuilee, miksei myös tuo ohjelma. Ja entäs sitten nettiyhteyden erilaiset ongelmat? Voin kuvitella tilanteen jossa ensin kuva pätkii, sitten tietorjärjestelmä kaatuu tai pätkii ja kun lopulta saat sen auki, reseptikeskuksessa on ongelmaa ja lääkäri ei saakaan kirjoitettua e-reseptiä. Onhan Lynciä ym. käytetty sairaaloissa jo kollegoiden välillä ja luentojen seuraamiseen enemmän ja vähemmän menestyksekkäästi, mutta ei sekään aina ongelmatonta ole (netti ei pelaa tai ei osata käyttää ohjelmaa/laitetta jne.).

 

Järjestelmien toimimattomuus saattaa aiheuttaa myös ihan oikean vaaratilanteen, jos se sattuu juuri sillä hädän hetkellä kun pitäisi nopeasti saada selvitettyä potilaan lääkitykset/sairaudet.

Jaa tämä kommentti


Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille


Vieras
Olet jättämässä kommenttia vieraana. Jos sinulla on tunnus, kirjaudu sisään.
Lisää kommentti

×   Lisäsit muotoiltua sisältöä.   Restore formatting

  Only 75 emoticons maximum are allowed.

×   Linkkisi on upotettu automaattisesti..   Näytä pelkkä linkki.

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Ajankohtaista

Blogi


×