Jump to content
MAINOS

Jo 30 000 lähihoitajaa poissa alan tehtävistä


Reportteri

Recommended Posts

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy on huolissaan lähihoitajien riittävyydestä tulevina vuosina. Tilastojen mukaan Suomessa on lähihoitajia tai vastaavan aiemman ammattitutkinnon suorittaneita 139 000, joista 30 000 työskentelee työvoiman ulkopuolella tai muilla aloilla. Lisäksi tuoreen tutkimuksen mukaan neljäsosa alalla nyt työskentelevistä suunnittelee alan vaihtoa. Tehyn puheenjohtaja Jaana Laitinen-Pesola pelkää, että kilpailu työvoimasta on purrut ennakoitua nopeammin hoiva-alaan.

Tehyn puheenjohtaja Jaana Laitinen-Pesola pelkää, että kilpailu työvoimasta on purrut ennakoitua nopeammin hoiva-alaan.

- Äskettäin julkistetun pohjoismaisen NORDCARE-tutkimuksen mukaan hoivatyöntekijän vastuulla on laitoshoidossa Suomessa kaksinkertainen määrä potilaita verrattuna ruotsalaisiin, norjalaisiin ja tanskalaisiin kollegoihin. Lisäksi Suomessa määräaikaisuudet ovat yleisempiä ja ylityötä, myös palkatonta ylityötä tehdään enemmän. Nämä ovat tekijöitä, jotka vaikuttavat jaksamiseen ja saavat työntekijät hakeutumaan muille aloille.

Laitinen-Pesola ei näe ratkaisuna koulutuspaikkojen lisäämistä, jos työoloja ei saada kuntoon.

- Olisi kansantaloudellisesti huomattavasti edullisempaa, jos kiinnitettäisiin huomiota siihen miten koulutetut lähihoitajat saadaan pysymään alalla. Käytännössä tämä tarkoittaa pätkätöiden vähentämistä, palkkauksen parantamista ja työympäristöä, jossa lähihoitajat voivat hyödyntää osaamistaan täysimittaisesti.

Tehyn oman lähihoitajaselvityksen mukaan lähihoitajat ovat hankkineet paljon lisäkoulutusta. Tätä erityisosaamista pitäisi hyödyntää nykyistä huomattavasti enemmän. Myös NORDCARE-tutkimuksen mukaan Suomessa hoivatyöntekijöillä on keskimäärin parempi koulutus kuin muissa Pohjoismaissa.

Jaana Laitinen-Pesola puhui tänään Finlandia-talossa pidettävillä Tehyn lähihoitajien ammatillisilla päivillä, joissa on koolla 300 tehyläistä lähihoitajaa. Kaikkiaan Tehyssä on yli 20 000 lähihoitajan tai vastaavan aiemman tutkinnon suorittanutta jäsentä. Tehyn ammattiosastojen jäsenistä noin 20 % on lähihoitajia tai vastaavan aiemman tutkinnon suorittaneita.

https://www.tehy.fi/?x1536574=17607232

https://www.tehy.fi/@Bin/17604314/Lahihoitaja+ammattilainen.pdf

http://www.suomenlahihoitajat.fi

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

MAINOS

Sanoista tekoihin Jaana L-P!

Työnantaja määrittää työntekijöidensä tehtävänkuvan, ei ammattiliiton pj.  Eli nyt pitää saada työnantajat ymmärtämään tämä, siitä tässä varmaan on kyse.
Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

No juu eihän tuo yhden ihmisen urakka ole. Tehy vois silti mielestäni pistää sormensa peliin mukaan ja avittaa vähän sitä työnantajien ymmärrystä jos ja kun se ei muuten aukea ::)

Hienoa kuitenkin mielestäni jo sekin, että valtakunnallisissa medioissa puhutaan samoista ongelmista kuin niistä mitkä on työpaikan kahvihuoneessa tai tälläisellä foorumilla keskusteluaiheina. Liian harvoin "rahvaan ja herran" mielipiteet kohtaavat.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Tehy vois silti mielestäni pistää sormensa peliin mukaan ja avittaa vähän sitä työnantajien ymmärrystä jos ja kun se ei muuten aukea ::)

Sitähän tuossa alustetaankin :D
Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Yksi asia on sellainen mihin on harjoittelujen, töiden ja eri yhteistyötahojen palaverissa on törmännyt ja asiaan herännyt, että mielenterveys, perhe, lastensuojelu yms ongelmia on lähihoitajilla poikkeavan paljon(mikään muu ammatti ei erityisesti ole edustettuna). Ja usein niitä ongelmia on työvoimapoliittisesti koulutetuilla, hieman normaalia iäkkäämpänä alalle tulleilla. Onko syynä sitten työn paineet vai se, että työvoimapoliittisessa koulutuksessa ei aina viitsitä sitä työhön sopivuutta arvioida...

"If you ain't part of a solution, you are solid or gas."

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Kyllä totuus on se ttä psykan puolella on hoidossa lähihoitajia ja lääkäreitä, mutta ei kyllä muita hoitoalan edustajia. Monasti miettii lähihoitajana sitä että milloin itse on lepareissa ja muitten tarkkailtavana.

Työvoimapoliittisessa koulutuksessa kyllä valitettavasti koulutetaan lähihoitajia jotka ei sovellu alalle mm. päihde ja mielenterveysongelmien vuoksi, sitä myös on nuorisopuolenkin koulutuksessa.

Itse kun olen ollut hoitoalalla kohta 20 vuotta, niin on törmännyt monenlaisiin opiskelijoihin, Miettinyt monen kohdalla että voi kumpa hänestä ei tulisi työkaveria koskaan.

Kun opiskelin psyk. hoidon erikoisammattitutkintoa niin otin koulussa esille ryhmässä opettajalta kysyen että miten aikuisopiskelijat lähihoitajakouluun valitaan ja onko valintakoe riittävä. Ensin opettaja kertoi että valintakokeessa karsitaan ne jotka ei sovellu alalle. Otin sitten eräästä varttuneen iän saavuttaneen naisopiskelijan esimerkin esille, niin opettaja myönsi että lähihoitajakoulutukseen pääsyyn riittää se että on kaksi jalkaa ja kättä. Pakko oli opettajalle todeta että näin olen tulkinnan tehnyt.

Tuntuu kyllä että ei lähihoitajien maine kentällä ole paranemaan päin jos koulutkin suhtautuu opiskelijavalintoihin noin huonosti.

Itse en kyllä luovuta, vaikka työsuhteeni on katkolla vuodenvaihteessa sijaisuuden loputtua.

On se jännää että Hgin terveyskeskus ei juurikaan palkkaa koulutuksen saaneita lähihoitajia joilla on pitkä työkokemus takana, vaan lähdetään ulkopaikkakunnille rekrytoimaan uusia työntekijöitä.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Kyllä totuus on se ttä psykan puolella on hoidossa lähihoitajia ja lääkäreitä, mutta ei kyllä muita hoitoalan edustajia.

Vai olisko tähän mielikuvaan perusteena se että perushoitajat/lähärit on suurin yksittäinen ammattiryhmä, joten porukkaan mahtuu hoidon tarpeessa olevia kappalemääräisesti eniten..? Itse ainakin olen uran aikana tavannut hulluja jokaisesta ammattiryhmästä..
Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Kun opiskelin psyk. hoidon erikoisammattitutkintoa niin otin koulussa esille ryhmässä opettajalta kysyen että miten aikuisopiskelijat lähihoitajakouluun valitaan ja onko valintakoe riittävä.

Tuntuu kyllä että ei lähihoitajien maine kentällä ole paranemaan päin jos koulutkin suhtautuu opiskelijavalintoihin noin huonosti.

Onko nyt vähän yleistystä ilmassa? Pääsykokeet on koulukohtaisia, ennen lähäriopiskeluja työvoimakoulutuksena kävin paikallisessa terveydenhuoltoalan oppilaitoksessa pääsykokeissa ja kummassakin oli kyllä 'vanhanmalliset' päivän kestävät pällikokeet joissa testattiin jos ja vaikka mitä.  Työvoimakoulutukseen hakijoita oli yli 300 joista 19 valittiin, yksikään ei lopettanut ryhmästä kesken ja koulutus oli laadukasta. Nyt kun hain kätilöopintoihin, ei minkäännäköistä pällikoetta ollut, numeroilla haettiin ja pääsykokeena oli n. 15 min yksilöhaastattelu. Mietin myös tuota Dinon näkökulmaa, kuinka moni hoitaja miettii psykan puolella että "onpa muuten PALJO kirvesmiehiä potilaina", alitajuntaisesti sitä peilaa lähäreitten/muiden hoitoalan pipipäitten tilannetta itseensä kun samalla alalla ollaan.

Arguing on the internet is like running in the Special Olympics. Even if you win you're still retarded.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Kyllä totuus on se ttä psykan puolella on hoidossa lähihoitajia ja lääkäreitä, mutta ei kyllä muita hoitoalan edustajia.

Aika näppituntumaa vissiin toi totuus. Olen tavannut muitakin hoitoalan edustajia. Mutta onhan se tosin ihan tilastollinen fakta, että lähihoitajat ovat masennusalttiiden ammattiryhmien (naisvaltaisten) kärkipäätä.

Jenkeissä on todettu mielenterveyshäiriöiden esiintyvyydestä eri ammattiryhmissä:

"Tutkimuksessa erottui 22 ammattia, joissa mielenterveyden häiriöiden ilmaantuvuus oli suurta. Näistä ammateista kuusi – terveysteknikot, lähi-, perus-, apu- ja sairaanhoitajat sekä kliiniset laborantit – sijoittui terveydenhuoltoalalle."

Tässä linkki tuohon STM:n raporttiin, jossa siis tarkastellaan eläkkeelle siirtymisen kantilta suomalaista työvoimaa:

http://www.stm.fi/c/document_library/get_file?folderId=39502&name=DLFE-10010.pdf

Pääsykokeisiin en ota kantaa, alkaa taas sama "miten seulotaan"-väittely kuin ennenkin.

Fear Campaign

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Eikö pääsykokeissa ole mitään valtakunnallista linjaa? Kuinka kätilöopintoihin mennään vartin haastattelulla? Minä olen päivän verran istunut molemmissa pääsykokeissa, niin lähihoitajaksi, kuin sairaanhoitajaksi. Niissä väännettiin ja käännettiin jos jonkinlaista. Molempiin kouluihin oli runsaasti kutsuttu ihmisiä pääsykokeisiin ja aloittavien määrä oli molemmissa jotain kahdenkymmenen luokkaa. Sairaanhoitajaksi haki vissiin puoltoista sataa ja kahdeksankymmentä kutsuttiin pääsykokeisiin. Noi kaksi seulaa läpäisseenä kahdenkymmenen joukkoon tunsi sisimmässään, että jonkin verran potentiaalia alalle taitaa itsessä olla. Usein olen minäkin ollut harmissani lähihoitajien ammattikunnan käsin kosketeltavissa olevasta alenmuuden tunteesta. Joukkoon mahtuu hyvin ammattitaitoisia ihmisiä. Koulu luo mahdollisuudet oppimiseen, mutta lähihoitajakoulun läpäisee harmittavan vaatimattomilla taidoilla. Tottahan tietysti on, että mitä alemmalta tutkinnolta enempää vaatia, kun on kerta olemassa ylempiä tutkintoja? Mutta kun vielä jopa AMK oppitunneillakin on yllättävän paljon epätarkkuuksia ja oikaisuja asioissa. Luennoitsijat juttelevat innoissansa vähän mitä sattuu. Antavat itsekkin ymmärtää, että lukekaa kirjoista, hän on vain töissä täällä. Odottelen vain koulun loppumista. Saa kirjoittaa uuden tittelin työpaitaansa. Tuleeko minusta sitten sen pätevämpi ja muutenkin parempi ihminen? Ei taida tulla. Koulu on mennyt kyytiöiden ohessa unessa kulkien. Kohtalaisin arvosanoin jopa.. Sanovat että ammatillinen kasvu vaatii vuosia, erään tutkimuksen mukaan yli kymmenen vuotta työskennellyt ihminen alkaa saavuttamaan asiantuntijan tason.

"Hurmuri on aina imagonsa vanki, ei en oo, vaikka väitetäänkin en ole pelkkä kanki.." (Herra Ylppö&Ihmiset "Sata vuotta").

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Eikö pääsykokeissa ole mitään valtakunnallista linjaa?

Ei ilmeisesti, riippunee täysin mitkä ovat valintaperusteet ja mille psykologifirmalle on valta annettu. Anakin noin voisi päätellä siitä että alalla työskentelee menestyksekkäästi hoitajia jotka on ensin yhden firman toimesta todettu alalle kelpaamattomaksi ja het toisissa pääsykokeissa ovat menneet heittämällä läpi..
Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Eikö pääsykokeissa ole mitään valtakunnallista linjaa?

Ei ilmeisesti, riippunee täysin mitkä ovat valintaperusteet ja mille psykologifirmalle on valta annettu. Anakin noin voisi päätellä siitä että alalla työskentelee menestyksekkäästi hoitajia jotka on ensin yhden firman toimesta todettu alalle kelpaamattomaksi ja het toisissa pääsykokeissa ovat menneet heittämällä läpi..

Ihmettelyn aihetta tässä piisaa. Kun insuliinisurmat tuli julkisuuteen, Risikko kovin lupaili yhtenäisiä valintakokeita vaan kuinkas on käynyt. Ja noiden psykologifirmojen soveltuvuuskokeet...noh, jotenkin se porukka pitää seuloa.

Fear Campaign

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Oon samaa mieltä että pällitestit olisi oltava, edes jollain tavalla pitäis joukosta karsia alalle soveltumattomia. Tosin psykopaatithan kyllä huijaa noita testejä mennen tullen mutta että edes osa soveltumattomista jäisi kelkasta jo alkumetreillä. 5-kertainen määrä siihen nähden mitä sisään pääsee oli kuulemma meillä kutsuttu haastatteluihin, joka siis perustui itsestä tehtyyn urasuunnitelmaan (johon ei etukäteen ollut kukaan perehtynyt) ja haastattelu oli n. 15 minuuttia opettajan toimesta, ei minkäännäköisiä muita testejä. Mielestäni tuo aineistoon perustuva pääsykoe on myös yhtä tyhjän kanssa, ei se kerro mistään muusta kuin ulkoalukutaidosta jos pääsykokeisiin joku kirja luetaan ja sitä koskevaan 'tenttiin' sitten vastataan. Toisaalta jos nyt näin on että lähihoitajilla pälli prakaisi jotenkin muita useammin (en kyllä itse usko enkä allekirjoita tämmöistä), mitä se kertoo nyt jo alalla tehtävien psykologisten testien tasosta? Tai työn kuormittavuudesta?

Arguing on the internet is like running in the Special Olympics. Even if you win you're still retarded.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Lähihoitajilla on henkisesti aika raskas työ. Nimenkin mukaan lähihoitaja on lähellä potilasta. Sairaanhoitajat puljaa lääkkeitä, jne. Pääsevät kauemmaksi välillä potilaista, joka varmasti säästää työntekijää. Paljon muutes tutkimuksissa huomioitu koulutustasoa. Korkeammin koulutetut elävät laadukkaampaa elämää, sairastavat vähemmän ja alkoholisoituvatkin harvemmin.

"Hurmuri on aina imagonsa vanki, ei en oo, vaikka väitetäänkin en ole pelkkä kanki.." (Herra Ylppö&Ihmiset "Sata vuotta").

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

  • 2 viikkoa myöhemmin...

Niin, kieltämättä houkuttaa alanvaihto... Lähihoitajille ei juurikaan ole vakituisia toimia, vaan suurin osa on sairaanhoitajille, ja lähihoitajien toimia muutetaan sairaanhoitajien toimiksi. Joten sijaisuuksia, sijaisuuksia... Ja palkkaus... Siskoni, joka on laitoshuoltaja, kaupungilla töissä, tekee ma-pe 7-15 töitä. Kuukausi palkka on noin 1670. Eli noin 150 vähemmän, kun mulla. Että siitä voi lähteä miettimään tätä palkan tasoa, työn vaativuutta jne. Eikä tarkoitukseni todellakaan ole vähätellä ko. ammattiryhmää.  ;D

"Lyönyt päänsä ja ottanut siihen 18 kpl 800 mg tabletteja ja viinaa. Alcometer 2.8 promillea. Päätä särkee yhä. "

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

  • 1 kuukausi myöhemmin...

Eipä mikäään ihme kun töitä annetaan vain yksi päivä silloin toinen tällöin. Kuka sellaiseen alkaa. Tekisivät kunnon pitkiä työsopimuksia niin tilanne voisi olla toinen.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Eipä mikäään ihme kun töitä annetaan vain yksi päivä silloin toinen tällöin. Kuka sellaiseen alkaa. Tekisivät kunnon pitkiä työsopimuksia niin tilanne voisi olla toinen.

Henkilökohtaisesti täytyy sanoa että mulle keikkailu sopii paremmin kuin hyvin, en mä haluais puurtaa vuodesta toiseen samassa duunissa. Tykkään vaihtelusta ja kierrellä paikkoja, jos keikkapaikka on hyvä, keikkailen sinne enemmänkin, jos kohtelu yrmeää ja paikka muutenkin huono, äänestän jaloillani.

Arguing on the internet is like running in the Special Olympics. Even if you win you're still retarded.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

tulee sveitsiin töihin.. pflegeassistentti (perus/lähihoitaja) saa 4500fr/kk (3000e) + vuorolisät. :D

I´am Wizard

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

  • 3 viikkoa myöhemmin...

Osansa asiaan varmaan tekee sekin, että työvoimapoliittisia lähihoitajakoulutuksia tarjotaan varmana ratkaisuna kaikille työttömiksi jääneille. Varman työpaikan takia koulutuksen sitten käy kaikki sekatyömiehet, ompelijat ja timpurit vaikka kutsumusta alalle ei sitten olisikaan. Tämä porukka on yleensä niitä jotka on "vaikka aidanseipäänä" kunhan jostain rahaa tulee.

Niin sitä sitten työssä on jos jonkinlaista veijaria vaikka henkisiä rahkeita ei hommaan olisikaan.

Yeah. Cheers. Thanks a lot.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Osansa asiaan varmaan tekee sekin, että työvoimapoliittisia lähihoitajakoulutuksia tarjotaan varmana ratkaisuna kaikille työttömiksi jääneille. Varman työpaikan takia koulutuksen sitten käy kaikki sekatyömiehet, ompelijat ja timpurit vaikka kutsumusta alalle ei sitten olisikaan. Tämä porukka on yleensä niitä jotka on "vaikka aidanseipäänä" kunhan jostain rahaa tulee.

Niin sitä sitten työssä on jos jonkinlaista veijaria vaikka henkisiä rahkeita ei hommaan olisikaan.

Tää nyt on just tätä höpöhöpö -mututuntumaa että näin on ilman minkäänlaista haisua miten hommat oikeasti menee. Työvoimapoliittiseen lähihoitajakoulutukseen ei oteta ketä tahansa kaduntallaajaa työtöntä. Pällitestit on koulutuksiin ja hakijoita on moninmoninkertaisesti siihen nähden mitä kursseille otetaan.  ;D

Arguing on the internet is like running in the Special Olympics. Even if you win you're still retarded.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Juu työvoimapoliittisiin koulutuksiin on myös soveltuvuuskokeet, tiedän sen. Toisaalta mikäli esimerkiksi pienemmillä paikkakunnilla aloitetaan lähihoitajakoulutuksia vaikkapa parikin kertaa vuodessa, niin porukkaan varmaan mahtuu heitäkin joilla on kykyä pelkkään paskan luomiseen.

Tällä hetkellä sosiaali- ja terveysalaan liittyviä koulutuksia on haussa noin 100 mollin sivuilla.

Ja niin, samahan se on muidenkin tahojen järjestämissä koulutuksissa.

Yeah. Cheers. Thanks a lot.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

  • 2 viikkoa myöhemmin...

Juu työvoimapoliittisiin koulutuksiin on myös soveltuvuuskokeet, tiedän sen. Toisaalta mikäli esimerkiksi pienemmillä paikkakunnilla aloitetaan lähihoitajakoulutuksia vaikkapa parikin kertaa vuodessa, niin porukkaan varmaan mahtuu heitäkin joilla on kykyä pelkkään paskan luomiseen.

Tällä hetkellä sosiaali- ja terveysalaan liittyviä koulutuksia on haussa noin 100 mollin sivuilla.

Ja niin, samahan se on muidenkin tahojen järjestämissä koulutuksissa.

Tää on nyt ihan mutua siis mitä nyt kirjoitan. Lähipiirissä kaikki pitkäaikaistyöttömät ovat päätyneet omasta tahdostaan tai työkkärin määräyksellä jostain syystä lähihoitajakoulutukseen. Ei heissä mitään vikaa ole ja varamaan menee pääsykokeetkin läpi ihan heittäen, mutta monella on harhoja ammatista ja mitä se tulee sitten olemaan. Valmistumisen jälkeen sitten tehdään töitä hampaat irvessä kun ei tiedetty mihin lähdetään ja pois ei pääse kun töitä riittää.

Ajat muuttuvat- muutu sinäkin!

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

MAINOS

Arkistoitu

Tämä aihe on arkistoitu, siihen ei voi enää vastata.

×
×
  • Luo uusi...