Jump to content
MAINOS

Erikoissairaanhoidon jonot kasvussa


Reportteri

Recommended Posts

Erikoissairaanhoidon hoitojonot kääntyivät viime kesänä kasvuun. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan erikoissairaanhoitoon pääsy vaikeutui valtaosassa sairaanhoitopiirejä. Hoitojonot kasvoivat erityisesti Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (Hus) sekä Pirkanmaalla. Kun vielä keväällä yli puoli vuotta jonottaneita oli esimerkiksi Husissa 70, oli heitä elokuun lopulla reilut parituhatta. Husia uhkasi alkuvuonna sakko liian pitkistä hoitojonoista, mutta se kutisti jononsa kevääksi ja välttyi miljoonasakolta.

http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1741348

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
MAINOS

On varmasti joo.. Meillä on ainakin täällä HUS-alueen sairaalassa ortopedisiä 3- kiirrellisiä lähetteitä aikaa odottamassa sellaiset 1800 kpl.. Ensimmäiset niistä tullu varmaan joskus helmikuun alussa.. :-

Link to comment
Share on other sites

Ortopedian jonossa on paljon sellaisia potilaita, joita ei olisi sinne tarvinnut edes laittaa. esim. tekonievelleikkausten edellytyksenä on pidetty että potilas pudottaa painoaan ( BMI yli 35), kohottaa kuntooan / lihasvoimia. Selvityäkseen ja kuntoutuakseen leikkauksesta.  Kuitenkin käytännössä nämä edellytykset eivät täyty. Jonoon on päästy ja sitten on hyvä loikoilla kotisohvalla ja odottaa uusien nivelien saamista. Kun temput on tehty onkin iso ihme kun jalka ei liiku, eikä pylly nouse penkistä vieläkään :D

Kolmessa päivässä pitäisi suoritutua kotiin. Jatkokuntoutusta on huonosti tarjolla.  Täällä ollaan puun ja kuoren välissä...

Link to comment
Share on other sites

Tuuvi: Tuo on kyllä kakspiippuinen juttu. Vaikea sitä on toisaalta laihduttaakin, jos jalat ei toimi ja on kipuja.

Syö vähemmän?

Anna muutokselle aikaa. Eihän mikään voi kasvaa pellossa, jota jatkuvasti kynnetään.

Link to comment
Share on other sites

Tuuvi: Tuo on kyllä kakspiippuinen juttu. Vaikea sitä on toisaalta laihduttaakin, jos jalat ei toimi ja on kipuja.

Kokemuksesta voin sanoa, että kovissakin kivuissa jalan lihasvoiman treenaus on mahdollista ja itse asiassa pakollista jos haluaa kuntoututtaa itseään.

- elämä on asenne kysymys -

Link to comment
Share on other sites

Laihduttamisella ja liikkumisella on aika vähän yhteyksiä toisiinsa ellei sitten ala vetää parin tunnin JUOKSUlenkkiä päivittäin. Ainakin noin kalorilakia seuratessa. Se on sitten eri asia että paljonko liikunnasta saa sitä hyvänolontunnetta ja pystyykö sillä korvaamaan syömisestä erittyvät endorfiinit.

Isompi tekijä on se että osaa syödä oikean määrän oikeanlaista ruokaa eikä mussuta karkkia ja sipsiä aina kun salkkarit tai uutiset pitää katsoa.

Kai ihmiset pitää lääketiedettä voittamattomana ja suuri järkytys kohtaakin vasta sitten kun lääkärit toteaa ettei noin surkastuneilla jaloilla tehdä enää koskaan mitään. Varsinkin nyt kun kerran leikkausta joutuu jonottamaan ties kuinka kauan.

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...