Jump to content
MAINOS

Veriroiskeet silmiin


miu

Recommended Posts

Hei!

Eilen leikkaussalissa kävi niin, että naamalleni räiskähti verta. Ensin ajattelin, että meni vain maskiin ja ohimolle, mutta sitten roiskeita oli myös silmän vieressä ja nenän yläpuolella otsalla. Keskelle jäi silmä. Tilanne kävi nopeasti ja en voi olla varma menikö silmään. Nyt alkoi mietityttää, että mitä jos verta meni myöskin silmään. Monet sanovat, että veri kirvelee silmässä. Roiskeet olivat tosi pieniä kylläkin ja mietin, jos sen kokoiset eivät kirvelekään. Potilaalla ei tiedossa ollut tarttuvia tauteja, mutta se ei kerro tokikaan mitään. Kyseessä 60v nainen.

Ovatko tällaiset tapaturmat yleisiä leikkurissa?

Tässäpä taas miettii, että tyhmätyhmätyhmä, kun en sanonut vain, että meni tod.näk silmään ja potilas olisi testattu ja minut rokotettu ::) Kerroin ohjaajalleni että roiskui naamaan ja mietittiin että olisiko voinut mennä silmään...

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Periaatteellinen mahdollisuus veritietartuntaanhaan siinä on, jos silmään menee potilaan verta. Veritapaturmissa menettely vaihtelee talon mukaan. Meillä arvioidaan riski, eli onko potilaalla mahdollisuus olla jokin tarttuva tauti, ja sitten edetään sen mukaan, eli otetaanko potilaalta ja altistuneelta näytteitä, ja tarvitaanko HCV/HIV-suojausta altistuneelle. Joka tapauksessa täytetään verialtistuskaavake. Mutta nämä siis ovat aina vähän talokohtaisia nämä menettelytavat.

Paras hoitohan näissä olisi aina ennaltaehkäisy, eli jos on lähikontaktissa toimenpiteessä jossa eritteitä voi roiskua, tulisi käyttää silmäsuojausta (visiirimaski tai suojalasit).

Tämä mielipide tai kommentti on yksityishenkilön antama eikä välttämättä edusta työnantajani, minkään yhteistyökumppanini, ammattiliittoni tai puolueeni kantaa.

Link to comment
Share on other sites

Kyseessä oli siis opiskeluun liittyvä harjoittelu. Asia jäi vaivaamaan minua niin, että hoidin asiaa eteenpäin. Soitin kouluterkalle maanantaina ja sain siltä b-hep rokotteen. Hän suositteli käymään oppilaitoksemme meille ottaman vakuutuksen turvin yksityisellä lääkärillä, mutta sanoi ettei ole kovin kiire siellä käydä. Kävin sitten tasan viikon kuluttua tapahtuneesta yksityisellä lääkärillä ja sain siellä otettua 0-näytteet. Toivon nyt kovasti, etten saa vakuutusyhtiöltä takaisin korvausvaatimusta, koska potilasta ei testattu, kävin tosiaankin vasta viikon päästä lääkärillä ja 0-näytteet otettiin vasta silloin. Noi testit yksin maksoi n.200e, mutta lasku lähti suoraan vakuutusyhtiölle. En tiedä miten vakuutusyhtiö käsittelee näitä juttuja, mutta koulullamme on ainakin veritapaturmavakuutus, ja minut ohjattiin sitä käyttämään... no suurin murhe on toki se, jos saan tästä jonkun taudin. Siitä olen kuitenkin saanut itseni aika rauhalliseksi, koska tod. näk. hyvin pieni.

Vähän liikaa tein asiassa väärin, mutta en oikein tiennyt miten olisin toiminut muutenkaan ja kouluterkka oli ensimmäinen, joka kunnolla auttoi asiassa etenemään.

Ottakaa muut opiksenne tästä!

Löytyykö muita tunareita tai asiasta jotain tietäviä? ;)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...