Jump to content
MAINOS

Ensihoitopalveluiden kilpailuttaminen; Onko köyhällä varaa halpaan?


Teemu

Recommended Posts

Kirjoitus on tänään julkaistu 2:ssa paikallislehdessä.

Onko köyhällä varaa halpaan?

Ei ole. Köyhällä ei ole varaa halpaan ja tämä on useasti jo todistettu! On hyvä, että kilpailutetaan tiettyjä asioita, mutta missä menee inhimillisyyden raja? Minulla ei ole syytä hyökätä uutta yrittäjää, eikä myöskään Saarikan päättäjiä kohtaan, mutta haluan tuoda muutaman asian julki ns. ”duunarin näkökulmasta”.  En siis työskentele SPR:n sairaankuljetuksessa, mutta omaan  työkokemusta myös sairaalan ulkopuolisesta ensihoidosta, niin Keski-Suomessa, että isommissakin kylissä.

Oikeestaan ei pitäisi puhua ensinkään sairaankuljetuksesta, vaan ensihoitopalvelusta, jossa olemme sairaaloissa/terveyskeskuksissa/helikopterissa sijaitsevien lääkäreiden silminä ja käsinä, siis kentällä.

Ensihoitokentällä toimiva väki on pääsääntöisesti kouluttautunut/kouluttautumassa sairaanhoitajiksi tai ensihoitajiksi(AMK), joka on tulevaisuudessa vaatimuksena, jos henkilö aikoo toimia hoitotason ensihoitajana.

Sairaanhoitajan ammatiin opiskelee nopeasti laskettuna noin 5-7(keskiaste+AMK) vuodessa. Lisäksi hoitotasolla toimiessa sinulla täytyy olla jo jonkin verran työkokemusta, sekä tietenkin sairaanhoitopiirin järjestämät kirjalliset-tentit (n.1500 sivua opiskeltavaa) ja käytännön testit päälle. Jos onni ei suosi, niin tentteihin pääsee joka vuosi! Ensihoito on taatusti eniten tentattua aluetta terveydenhuollossa, mikä on hyvä asia, koska kohtaamme potilaita vastasyntyneestä, vanhuuden viimeisille porteille.

Mitä tälläinen edullinen sopimus tarkoittaa työntekijän kannalta? Ensimmäisenä tulee mieleen, että palkka on minimitasoa, mitä työehtosopimuksen mukaan voidaan maksaa. Varallaolovalmiutta teetetään mahdollisimman paljon, n. 2000h/vuosi. Varallolossa korvaus on 4.20€/h luokkaa, riippuen henkilökohtaisista palvelusvuosista. Tällä korvauksella  olet koko ajan sidottuna päivystystyöhön, jopa useita vuorokausia yhtäjaksoisesti. Toki 15min valmiudessa, jolloin yksikkö lähtee viimeistään. Tehtävänkuva on  moninainen, kuten aina ensihoidossa, sairaalasiirrosta, kotona kaatuneeseen vanhukseen tai pahimmillaan liikenneonnettomuuteen, jossa on useita loukkautuneita ja toimit paikan päällä tilannejohtajana.  Kaikki tämä tapahtuu tuolla ed. pienellä korvauksella! Kuinka moni tämän lehden lukijoista olisi valmis tuohon samaan ja samalla korvauksella?

Pelastuslaitoksen ja SPR:n tekemissä tarjouksissa sisältö oli enemmän työntekijää arvostava ja samalla motivoiva tekemään työtä pitkäjänteisesti. Sopimustarjoukset olisivat myös olleet  ensihoidon kannalta potilasystävällisempiä.  Välitön lähtövalmius neljällä yksiköllä kattaisi paremmin kriittisten potilaiden selviytymistä.

Joku oli kyseenalaistanut, miten muka tuolle SPR:n porukalle löytyy töitä, eivät ole viissiin kuulleet hoitajapulasta? Tosiasiassa puhuttuna, tulemme menettämään Saarijärvi-Karstula alueelta todella ammattitaitoisen henkilökunnan ja se on iso menetys! Vaikka kuinka alueelle tulisi hoitotason omaavia ensihoitajia, niin menetettyjä työkokemusvuosia ei ihan heti saavuteta.  Siksi pidänkin huonoa ratkaisuna valita aina se halvin vaihtoehto ja se ei ole kiinni palveluntuottajan koosta. Yhdessäkin kunnassa iso yhtiö voitti halvimmalla tarjouksella  990€/kk ,sisältäen ambulanssin miehistöineen.  On varmaankin takuuvarmaa, että nämä halvat hinnat eivät voi olla laadun tae!

Toivon menestystä vanhoille alueemme työntekijöille ja rutkasti onnea uusille tuleville työntekijöille, sitä tarvitaan varmasti, puolin jos toisin.

Teemu Leivoaro

Sairaanhoitaja AMK, anestesiahoitaja

hoitotasollakin tuuraileva kyytijulli.

Kiitos.

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...