Jump to content
 

Arkistoitu

Tämä aihe on arkistoitu, siihen ei voi enää vastata.

Vieras: moni-ilmeisyyteen

Pitkäaikaisosastoille vierashuoneet sänkyineen?

Recommended Posts

Vieras: moni-ilmeisyyteen

Ajatellessani läheisten ihmissuhteiden merkitystä itse kunkin hyvinvoinnille tuli mieleeni heittää teoreettisena pallona ilmaan mahdollisuus vierasvuodehuoneista psykiatrian pitkäaikaisosastoille.

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
otto

Eiköhän sitä kerkee lomilla käydessä kellon vetämään.

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
Ketorin

Eiköhän ne omaiset hoideta kuiten toisaalla ko siellä vierashuoneissa. Hoitoresurssit hädintuskin piisaa potilaille, nii miks pitäs hoitaa vielä omaisetkin osastolla?

Ketjun aloittaneella lienee ns. oma lehmä ojassa, eli omainen/omaisia psy. palvelujen piirissä, koskapa moisia keskustelunavauksia tekee. Muussa tapauksessa ihmettelen suuresti optikon kiinnostusta psykiatriaan.

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
Inflikted

Siis Hotelli psykiatrinen sairaala, vai? Aamupala huoneeseen kannettuna ja allasosastolle polskuttelemaan  :)

Tarttee päivittää tuota koulutusta...

Ihan tosissaan, voihan sitä lomailla omaisten luona. On varmasti parempi vaihtoehto. Ja omaiset köliä siellä oikeassa hotellissa, jos kauempaa ovat tulleet.

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
ST72

Itse asiassa Tanskassa eräästä vanhainkodista löytyy omaisille vierashuone, jossa voivat halutessaan yöpyä, kun vierailevat omaisensa luona. Siellä oli pienkeittiö ja parivuode. Ruokailut varmasti maksoivat erikseen, mutta yöpymisestä tuskin tarvitsi maksaa.

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
Janne

Itse asiassa Tanskassa eräästä vanhainkodista löytyy omaisille vierashuone, jossa voivat halutessaan yöpyä, kun vierailevat omaisensa luona. Siellä oli pienkeittiö ja parivuode. Ruokailut varmasti maksoivat erikseen, mutta yöpymisestä tuskin tarvitsi maksaa.

Mutta tuskin psyk. sairaaloissa edes Tanskassa...

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
Inflikted

Itse asiassa Tanskassa eräästä vanhainkodista löytyy omaisille vierashuone, jossa voivat halutessaan yöpyä, kun vierailevat omaisensa luona. Siellä oli pienkeittiö ja parivuode. Ruokailut varmasti maksoivat erikseen, mutta yöpymisestä tuskin tarvitsi maksaa.

Vanhainkodissa varmaan ihan ok, mut tosiaan psyk.osasto ei ehkä. Hoitokodissa varmaan voisi toimia, ehkä.

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
Fiu

Eikös täälläkin maassa ole ainakin toisessa valtion sairaalassa (VVS) ainakin jonkinalainen majoitusmahdollisuus vierailijoille? Eli kuullut olen että olis jonkin sortin vierashuoneet siellä olemassa. Korjatkaa jos olen ihan metsässä...

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
aqualife

Eihän ne käy tavallisillakaa osastoilla kattomassa vanhuksia/omaisia - onko psyk. puolella muka noin hyvin asiat että etes asiaa ajatellaan? :huh: En ole ollut psyk. osastolla kuin yhden päivän, joten ihan aidosti kiinnostaa tietää.

Ei, minä en kannata. Vanhuksia tulee passattua tarpeeksi - ei siihen enää omaisia tartte ympärivuorokautiseks riesaks ottaa. (Meillä ON omaisilla mahdollisuus keittää kahvit ja laittaa safkaa yms, vaan tekeekö ne, NO EI. Kaikki on kannettava noukan eteen, heillekin.) Majapaikkoja löytyy muualtakin. Ja hotelliin voi mennä hakemaan palvelua. :angry:

Asia on aivan toinen kun kyseessä on elämän lopputunteja käyvä ihminen. Silloin saavat mun puolesta majailla useammankin päivän osastolla.

Anteeksi kapsit. Olen vain niin vihainen välillä siitä, miten vähän omaisia käydään osastoilla katsomassa. Moni vanhus on suurimman osan osastoajastaan riippuvainen hoitajan seurasta ja läsnäolosta. Kai pitäs omaisiaki ymmärtää mutku... :-/

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
Pöllö

Se on kieltämättä mielenkiintoista, miten potilaana tai omaisena taannutaan ja vaaditaan hoitohenkilökunnalta mitä erilaisimpia palveluita.

Tietysti vieras ympäristö ja toimintamallien tuntemattomuus sekä hätä omaisesta vaikuttavat, mutta jos aikuinen ihminen ei enää osaa pestä omia hampaitaan, ei pysty odottamaan tuntia kahvipaussia tai kuvittelee, että ehdin juoksemaan puolen kilometrin päähän lehtikioskille, niin ohhoijakkata. Ja tietysti jokunen omainen vaatii potilaalle samoja harrastuksia ja olosuhteita, mitä hänellä on kotona ja on syvästi pettynyt, ettei sairaalassa potilasta hoideta, normaalistihan potilaan elämään kun kuuluu kaikenlaista muuta kuin hänen peruselintoimintojensa seurantaa, kirjaamista, lääkärien toimien, kuvantamisen ja laboratorioiden koordinoimista, lääkkeiden jakoa sun muuta suonensisäisten antibioottien valmistamista. Kun hoitaja keskittyy näihin, on potilas ihan heitteillä, kun hän ei voi tehdä normaalielämään kuuluvia asioita virkkaamisesta lähtien, kun julmat hoitajat eivät edes lankoja lähde kaupungilta hakemaan. (Sorry Julma...) :)

Ei kun oikeasti, toisaalla aiheestakin tulee sanomista, potilaan jättäminen yli puoleksi vuorokaudeksi ilman ruokaa päivystyksessä, kun häntä ei ole otettu virallisesti sairaalaan "osastolle" sisään, on varmasti monelle pitkä aika, semminkin kun sängystä ei ylös pääse eikä mitään maksullisiakaan kärryjä osastolla kierrä. Monella osastolla on omaisilla mahdollisuus keittää kahvia ja tietysti omaiset voivat tuoda potilaalle omia välipaloja, lehtiä jne. Osastojen yhteyteen on varmasti vähän haastavaa sijoittaa majoittumistiloja, kun turvallisuus, tilojen vähyys ovat haaste, ja niin tärkeää kuin omaisten läsnäolo on, osa omaisista vie runsaasti aikaa hoitohenkilökunnalta. Totta kai heillä on oikeutensa ja mikäs potilaalle mukavampaa kuin tylsyyden katkaiseminen vierailuilla, osa omaisia aktivoi potilasta liikkumaan, mikä on erinomaista kuntoutusta. Toisaalla 24/7 -läsnäolo voi olla myös omaiselle kuormittavaa, välillä on vain kyettävä myös poistumaan lepäämään. Joissain tilanteessa omaisen jatkuva läsnäolo ei välttämättä ole hyväksi, juuri psykiatrialla voisi ajatella olevan näitä potilaita, samoin muille potilaille voi olla syytä tarjota yksityisyyttä.

Muitakin ratkaisuja on. Helsingissä toimii Ronald McDonald -talo lähinnä vaikeasti ja/tai pitkäaikaisesti sairaiden lasten vanhemmille, ja rakennus on osalle muualta Suomesta tulleille kullan arvoinen. Aina ei ole mahdollisuutta siihen hotellimajoitukseen rahan - tai joskus hotellien paikkatilanteenkaan - vuoksi, semminkin kun Lasten ja nuorten sairaalassa hoitojaksot eivät aina ole kovin lyhyitä. Toinen vaihtoehto esim. vanhustenhoidossa tai liikuntavammaisilla ja eräillä neurologisia sairauksia sairastavilla on kodinomainen palvelutalo, yksi sukulaiseni asustaa tällaisessa yksityisessä hoitolaitoksessa. Rakennuksesta löytyy ruokala, jossa on tullut käytyä syömässä, samoin henkilön asunto mahdollistaa jo itsessään yöpymisen tarvittaessa. Esimerkiksi teho-osastoilla voi olla omaisille oma tilansa, jossa kriittisesti sairaan, mahdollisesti menehtyvän potilaan tilan kehittymistä voi odotella ja seurata - olisi epäinhimillistä viedä omaiset potilaan luota tai pakottaa heidät kauemmaksi odottamaan. Käytännössä osa tiloista mahdollistaa myös nukkumisen. Lastensairaaloissa voi olla yhden hengen potilashuoneissa kaappisänky, ei vie paljoa tilaa, mutta sängyn saa helposti avattua lapsen luona yötä viettävälle vanhemmalle. Mitä erinomaisin ratkaisu myös henkilökunnalle, lapsi saa kaikkein tärkeimmän tuen ja turvan vierelleen, ja vanhempi saattaa myös säästää valtavasti henkilökuntaa syöttäessään, pukiessaan ja pestessään lasta, ajanvietteistä puhumattakaan. Lapselle äärimmäisen tärkeää, että oma äiskä tai iskä (joskus molemmat) ovat lähettyvillä. Ruokaa ei talo tarjoa vanhemmille, mutta kahvinurkkaus löytyy.

Eli piilevää tarvetta omaisten majoitusjärjestelyille on, milloin se on järkevää tehdä osastolla ja koska pienoinen etäisyys on hyväksi, on toinen juttu. Erityisesti kauempaa tuleville omaisille se mahdollisuus halvempaan ja ehkä pidempäänkin yöpymiseen voi olla erittäin tarpeellinen, ja sen voi järjestää Ronald McDonald -talon tyyppisesti, eli rakennus löytyy sairaala-alueen lähistöltä. Ei ihmisen normaaleja läheisyys- ja vuorovaikutussuhteita pidä liikaa rajoittaakaan, eikä ihan kaikessa todellakaan voi vaatia potilasta ja hänen omaisiaan toimimaan ehdoilla, jotka ovat hoitohenkilökunnalle näennäisesti helpoimmat. Monen hoitopaikan resursseilla vaan pitää tehdä selväksi toimintamallit, eli hoitohenkilökunta hoitaa potilasta eikä ole velvollinen järjestämään ajankulua ja muonitusta omaisille. Ainakin paikallisessa lastensairaalassa vanhemmat käsittivät tuon yöpymisen lapsen vieressä hyväksi jutuksi ja johdonmukaisesti he ymmärsivät, ettei sairaala ole velvollinen järjestämään heille lounaita tms. Osasto tosin mielellään kirjoitti pikkulappusen, jolla sai henkilökunnan ruokalasta lounaan alennettuun hintaan ja opasti mieluusti kävelyreitin ruokalaan. Lasten kohdalla omaisten merkitys vain oli niin konkreettisesti nähtävissä, iso osa vanhemmista kuitenkin on tottunut huolehtimaan omatoimisesti lapsistaan, ja lasten vanhempien tarve on niin helppoa havaita ja ymmärtää. :)

Vanhusten kohdalla ei sitten olekaan niin selkeää, että omainen voisi auttaa potilasta. Upeita esimerkkejä kyllä löytyy vaikka aviopuolisoista, joiden jonkinmoinen omaishoitaja mies tai nainen on ollut jo kotona. Hoitolaitoksessa sitten pukemiset, kävelyreissut, vessareissut sun muut syöttämiset sujuvat ja henkilökuntakin kieltämättä hyötyy omaisen toiminnasta. Jos julkisia kehuja saa antaa ympäripyöreästi ja potilaan tietosuojaa kunnioittaen, niin mieleen jäi eräs yhteiskunnalliselta statukseltaan korkeampi mies, joka pyöritteli tiettyjä toimia varsin suvereenisti. Liki liikuttavaa, mutta mun mielestä tosi kunnioitettavaa jatkaa parisuhteen arkea ja työtä tuolla tavalla! Tämä päivittäinen käynti ei vaatinut majoitustilaa osastolta. Missä tilanteissa majoitus osastolla, sairaalassa tai sairaala-alueen lähettyvillä toisi oikeasti tukea ja ehkä jopa lisäapua, vois kyllä olla ihan mielenkiintoinen juttu penkoa syvällisemmin....

...vaikka opinnäytetöinä...?

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
Astra

Se on kieltämättä mielenkiintoista, miten potilaana tai omaisena taannutaan ja vaaditaan hoitohenkilökunnalta mitä erilaisimpia palveluita.

Nimenomaan tuo on yksi ongelma mikä rasittaa vuodeosastotyössä, et hoida pelkästään potilaita vaan myös omaisia. Ja iso osa työstä tehdään muualla kuin potilaan vierellä, mutta sitä eivät potilaat tai omaiset näe. Taantuvat nimenomaan lapsen asemaan ja olettavat että kaikki hoituu henkilökunnan kautta, itse ei tarvitse tehdä mitään.

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
Inflikted

Eihän ne käy tavallisillakaa osastoilla kattomassa vanhuksia/omaisia - onko psyk. puolella muka noin hyvin asiat että etes asiaa ajatellaan? :huh: En ole ollut psyk. osastolla kuin yhden päivän, joten ihan aidosti kiinnostaa tietää.

Oma kokemus on, että kun puhutaan psyk.pitkäaikaisosastoista, kuntoutusosastoista ym. ei asiat kovin paljoa paremmin ole kuin vanhainkodeissa, pitkäaikaisosastoilla jne. Monella ei käy lainkaan vierailijoita. Joitakin onnekkaita, joilla vielä on omaisia/ystäviä, löytyy. Akuutilla osastolla ihmissuhdeasiat monella paremmin, mutta eipä sinnekään kaivata vierashuoneita yöpymismahdollisuudella. Haluaisin vielä huomauttaa, että ketjun aloittaja heitettiin ulos muutaman viestin jälkeen. Taatusti ei ollut alan ammattihenkilö, muuta en väitä mutta tulipa mieleen, että kävis asiakaspalautteesta tämä viesti.... ::)

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
aqualife

Minusta ei tämä aloitus ollut aiheena sinänsä huono. Oli sitten kirjoittaja potkittu ulos tai ei. ::)

Olen asiaa itsekin jollain tasolla pohtinut. Minulla ei ole ystäviä eikä tuttavia psyk. hoidossa laitoksessa.

Tosiasia on juuri tuo mitä sanoitkin Inflikted, ettei monella (sanoisin jopa suurimmalla) osalla pitkäaikaishoidon potilaista ole omaisia jotka kävisi edes viikottain, saati sitten muuten kuin juhlapyhinä. On myös tapauksia, joissa omaisia on, mutta he käyvät suurin piirtein kääntymässä ovella.

Tarve tällaisille "omaisten huoneille" on siis melko vähäinen. Meillä joillakin osastoilla on ns. omaisten huone, mutta lähinnä siellä viettää aikansa kriittisessä tilanteessa olevien potilaiden omaiset. Muut ovat joko päiväsalissa tai potilashuoneessa vierailulla.

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
Inflikted

Minusta ei tämä aloitus ollut aiheena sinänsä huono. Oli sitten kirjoittaja potkittu ulos tai ei. ::)

Aihe on erittäin hyvä pohdittavaksi, se ei vaan ole lähtenyt keltään joka työskentelisi psykiatrisella osastolle tai tod.näk. edes alalla. Onko sillä väliä? Mun mielestä on, koska se herätti kysymyksen, että psyk.osastoilla pohdittaisiin tällaista ;) Aiemmin tuli esiin, että valtion sairaalassa voisi tällainen yöpymismahdollisuus omaisilla olla. Siellä kuitenkin pääsääntöisesti potilaiden omaiset tulevat pidemmän matkan takaa, jolloin tällainen on perusteltua.

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
psyhoi

On vaarana että kyseisestä majoituksesta tulisi varsinainen hollitupa. Missä veitäisi rajan, ainakin osa meidän omaisista on sitä luokkaa ettei heitä jo siisteyden takia voisi majoittaa sairaalan yhteyteen.

Idea on sinänsä pohdinnan arvoinen ja joidenkin omaisten kohdalla hyvä. Voisihan tuota jotkin pitkämatkalaiset työntekijätkin lainata, ainakin suurempien lumimyrskyjen aikana.

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
muhve

Niuvassa ainakin on "vierashuone", jota voi vuokrata 15e/pvä. Ruokailua ei siihen sisällly. Tämä tosiaan käytössä ainakin alle 18-v hoidettavien kohdalla, en tiedä onko mahdollista muillakin?

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille

×