Jump to content

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Willy

suomalainen sairaanhoitajan koulutus huonompi kuin ruotsalainen????

Recommended Posts

Willy

Luen Ruotsissa sairaanhoitajaksi ja tänään meillä oli joku nainen Ruotsin sairaanhoitajien liitosta pitämässä jonkunlaista palopuhetta miten hemmetin hyvä ruotsalainen sairaanhoitajankoulutus on ja kuinka arvostettuja ruotsalaiset sairaanhoitajat ovat Euroopassa, jonka jälkeen hän yritti houkulla meidät liittymään sairaanhoitajien liittoon. Näin suomalaisena pisti silmään (tai siis korvaan) että tämä samainen henkilö päätti sitten lytätä suomalaisen sairaanhoitajankoulutustason, ja samaan lauseeseen haukkui miten suomalainen s-hoitajankoulutus on vajavainen. (Tosin hän ei kuitenkaan perustellut väittämäänsä millään tavalla.) Itse suomalaisena ärsyynnyin hieman tästä asiasta, mutta en voinut käydä väittelemään koska en tiedä minkäläinen taso Suomessa on, mutta voisin kuvitella että koska koulutus Suomessa on pidempi niin taso on vähintään yhtä hyvä jollei parempikin kuin Ruotsissa. Haluaisin kuulla jos jollain on henkilökohtaistä kokemusta molemmista maista niin miten tämän asian laita oikeasti on? Tai voisiko joku edes valaista suomalaista sairaanhoitajankoulutusohjelmaa??

Share this post


Link to post
Share on other sites
Iipi

Suomessahan eletään joidenkin Eurooppalaisten standardien mukaan ja koulutusta arvostetaan kansainvälisesti. Onko Ruotsissa sitten ihan omat norminsa, jos kerta koulu on lyhkäsempi? Olisi ollut kiva lukea, että miksi ruotsalaiset pitävät koulutustamme vajavaisena, sillä mielestäni ohjelma on varsin monipuolinen ja ihan riittävän pitkä...

Share this post


Link to post
Share on other sites
VTH

Sisällöltään noiden luulisi olevan pääosin samanlaiset? Sinulla on käsissäsi oman koulusi ops, vertaa sitä jonkun suomalaisen amk:n sairaanhoitajien opsiin (vaikka alla linkitettyyn) ja kerro vertailun tulokset, jos viitsit nähdä tämän vaivan :D

Satunnaisesti valitun amk:n (SeAmk) sh:n ops: http://ops.seamk.fi/fi/2008-2009/koulutusohjelmiakoskevattiedot/?dprog=HOITOTYO&curric=2008SH

Jos noita nyt edes laajuutensa ja summittaisen sisältönsä puolesta voisi vertailla. Tosin näistähän ei voi päätellä mitään koulutuksen todellisesta tasosta.. mutta että vajavainen, puuttuuko suomalaisesta opsista jotain mitä ruotsalaisessa on?

Kauankos tutkinto siellä muuten kestää?

Share this post


Link to post
Share on other sites
janispetke

Tasosta ja opsista ei täältä oo tietoa sen kummemmin, mut sen verran tiedän, että koulutus on samanmuotoinen kuin Suomessa oli reilu toista kymmentä vuotta sitten eli kolme vuotta sairaanhoitajaopintoja, töitä muutama vuosi ja sitten voi erikoistua. Erikoistuminen kestää vuoden. Itse meinaan lukea anestesiapuolen suuntaavat opinnot.

Senkin verran oon kuullut, että ainakin ane-, instrumentti-, akuutti-, teho- ja ambulanssin suuntaavissa on eka puoli vuotta yhteisiä opintoja ja sitten toinen puoli vuotta oman suuntautumisvaihtoehdon opintoja.

(Saa/pitää korjata jos oon väärässä)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Willy

Janispetke vastasikin jo wertin kysymykseen koulutuksen pituudesta, elikkä 3 vuotta luetaan ja sitten erikoistutaan jos haluaa. Nyt näin ensisilmäyksellä kun katsoin tuota Suomen s-hoitajankoulutusohjelmaa niin mielestäni se näyttää aika samanlaiselta (jopa monipuolisemmalta) kuin täällä Ruotsissa. En tiedä sitten mistä tämä ko henkilö on saanut päähänsä että Suomessa olisi huonompi koulutus tässä asiassa. Muistaakseni taisi sanoa että suomalaiset hoitajat eivät hallitse jotain tiettyä asiaa mikä taas on ruotsalaishoitajille itsestäänselvyys (tosin ei sanonut mitä asiaa tai sitten en vain muista). Liekö tämä ollut jonkinlainen egon kohotusyritys tuleville ruotsalaissairaanhoitajille vai lieneekö PISA-testin tulokset ärsyynnyttäneet tämän ko henkilön. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
OldOne

Luen Ruotsissa sairaanhoitajaksi ja tänään meillä oli joku nainen Ruotsin sairaanhoitajien liitosta pitämässä jonkunlaista palopuhetta miten hemmetin hyvä ruotsalainen sairaanhoitajankoulutus on ja kuinka arvostettuja ruotsalaiset sairaanhoitajat ovat Euroopassa, jonka jälkeen hän yritti houkulla meidät liittymään sairaanhoitajien liittoon. Näin suomalaisena pisti silmään (tai siis korvaan) että tämä samainen henkilö päätti sitten lytätä suomalaisen sairaanhoitajankoulutustason, ja samaan lauseeseen haukkui miten suomalainen s-hoitajankoulutus on vajavainen.

Vaikea kuvitella että joku pitäisi koulutuksen myyntipuhetta haukkumalla sitä huonommaksi kuin naapurimaassa.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Willy

Ok. Elikkä jos oikein ymmärsin, niin on melko maakohtaista mitä asiaa koulutuksessa pidetään tärkeänä. Suomi panostaa koulutuksessaan asiaan X ja Ruotsi taas asiaan Y huh.gif Mutta eikö sairaanhoitajilla pitäsi mielestäni olla aika yhdenmukainen koulutus EU:n sisällä tämän Bologna-sopimuksen myötä?? Ja Oskulle: tottakai jokainen maa saa ja pitääkin kehua koulutuksensa tasoa, mutta en sitten tiedä onko sitä järkeä tehdä muiden kustannuksella. Tuskin Suomessakaan s-hoitajakoulutuksen alussa ihmetellään Viron sairaanhoitajakoulutuksen vajavaisuuksia.

Share this post


Link to post
Share on other sites
jätti

Tanska ei suinkaan ole ainoa maa jossa sh:t ei laita perifeerisiä kanyyleja. Meillä kun on kaiken sortin vaihto-opiskelijoita välillä euroopan maista, niin useampikin on ollut k.o. toimenpiteen kohdatessaan hieman leuka auki. Ei sillä, että se itseisarvo olisi, mutta jotenkin jäänyt vaikutelma että tietyllä tapaa eu:nkin eri maissa on todella eroa siinä mitä sh:n edes odotetaan osaavan tämän tyyppisissä asioissa. Myös haavojen ompelu/liimaus on joillekin ennenkuulumatonta.

Share this post


Link to post
Share on other sites
OldOne

Ja Oskulle: tottakai jokainen maa saa ja pitääkin kehua koulutuksensa tasoa, mutta en sitten tiedä onko sitä järkeä tehdä muiden kustannuksella. Tuskin Suomessakaan s-hoitajakoulutuksen alussa ihmetellään Viron sairaanhoitajakoulutuksen vajavaisuuksia.

Se on kyllä ihan totta, ne keskittyy pääasiassa oman erinomaiuutensa mainostamiseen  :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

×
×
  • Create New...