Jump to content
MAINOS

Mihin hukkaantuvat välittömän hoitotyön resurssit


Maailman vahvin tyttö

Recommended Posts

Eilisten uutisten innoittamana, aloitetaanpas tämmöinen ketju mitä en muista täällä vielä olleen. Kertokaapa kollegat, millaisiin älyttömiin käytäntöihin joilla hukataan resursseja välittömästä hoitotyöstä olette törmänneet?

Muutama oma kokemus:

Vanhainkodin iltavuorossa on töissä kolme hoitajaa, joista yksi dementiapuolella ja kaksi hoitamassa pääsääntöisesti vuodepotilaana olevia vanhuksia. Laitoshuoltajan työaika loppuu klo 19, joten iltapala-astioiden tiskikoneeseen laittaminen on toisen vuodepotilaiden hoitajan tehtävä. Käytännössä hän lähtee kesken iltakierron tuuppaamaan astioita keittiölle ja asettelemaan niitä tiskikoneeseen.

Samassa vanhainkodissa tiskattiin myös lääkekipot. Niiden kuskaaminen tiskiin ja muu pesuun liittyvä käsittely on tietysti lääkkeitä jakavan, mahdollisesti vuoron ainoan, sairaanhoitajan työtä.

Kun potilaita suihkutettiin aamuisin, se hoitaja, joka viimeisenä oli suihkuttanut omat potilaansa jäi sen jälkeen pesemään kylpyhuoneen. Tällä välin laitoshuoltajat istuivat syömässä.

Yo-sairaaalan ensiavussa sänkyjen laittaminen kuntoon potilaiden välillä kuuluu hoitajille niissä tapauksissa kun hoitaja on saattanut potilaan osastolle, sekä oman hoitoryhmän osalta.

Lastenosastolla laitoshuoltajat petaavat isommat sängyt, mutta vauvansänkyjen petaaminen kuuluu hoitajille. Myös poikkilakanoiden petaaminen kaikkiin sänkyihin kuuluu hoitajille.

Tarkoitus ei ole kritisoida missään tapauksessa laitoshuoltajia, heillä on omat kiireensä siinä kuin hoitajillakin. Haluan nostaa esiin niitä epäkohtia, joilla nipistetään ennestään niukkoja hoitotyön resursseja laittamalla hoitajat tekemään tehtäviä, jotka kuuluisivat aivan jollekin muulle työntekijäryhmälle. Varsinkin pitkäaikaishoitolaitoksissa on tapana, että hoitajille on laitettu sellaisiakin toimia, jotka eivät heille kuuluisi, ja joihin jollain muulla työntekijöillä on jopa parempi koulutus (esim. siivoustyöt).

"Olkaapa hetki paikallanne, kun otetaan sydänfilmiä."

"Jaa KUHANSILMIÄ?!"

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

MAINOS

Sijaisten soittaminen on saanut absurdit mittasuhteet talon sääntöjen (mistä pitää sijaista hankkia, kuka sen saa tehdä ja missä olosuhteissa) vuoksi. Yhden hoitajan työpanos voi olla sidottu tähän hommaan tunteja.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Meillä tk-päivystyksessä oli MUN mielestä typerää, et me laitettiin dekoon kaikki välineet, deko päälle ja vielä tyhjäks. Ärsyttävää kun piti kytätä kellookin et ehtii sen laittaa päälle ennen vuoron loppumista. Laitsari istuu toimettomana kansliassa.

Samoin sänkyjen petaus kuului meille, vaikka laitsari istui kansliassa. Ja ne todella istui, toisin kuin hoitajat. Eli kyllä mä vähän kritisoin, mutta toisaalta, ne onnistui neuvottelemaan asian paremmin, pisteet siitä.

Ja sitten yhdessä vaiheessa ne yritti et hoitajat olisi vielä leikannu pritsipaperit, kun rullan käyttö on niin rahvaanomaista...

Yhdessä vanhainkodissa sit kans hoitajat pesi vedellä kaikki tiskit ja laitto sen jälkeen koneeseen. Ekassa vuorossa LAITSARI kävi neuvomassa mua miten he toimivat ja istui viereen kahville. (Mä en ehtiny kahville lainkaan.) Ja suihku huone puunattiin kans.

Sehän ei laitsareiden vika ole, me ollaan vaan huonoja neuvottelijoita. Mutta kun otsikot on tällä hetkellä sitä, että vanhustyössä pahoja puutteita, N I I N...

Anna muutokselle aikaa. Eihän mikään voi kasvaa pellossa, jota jatkuvasti kynnetään.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Kerden kertomista pari ekaa näyttäytyy todeksi stadin terveysasemilla kans. Ja hoitajat huolehtii kahvihuoneen astianpesukoneen... Tuttua sekin.

Viisasteleva ajattelee harvoin, ajattelija viisastelee vielä harvemmin.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Kertokaapa kollegat, millaisiin älyttömiin käytäntöihin joilla hukataan resursseja välittömästä hoitotyöstä olette törmänneet?

Mun jokaisesta työvuorosta kuluu 1-3 tuntia, byrokratiaan sekä byrokratiasta johtuvaan odotteluun.

Milloin odotan röntgenin jonossa että saan ilmoittaa kuljettamani potilaan, milloin odotan käyttökyydillä kuljettamani potilaan vuoroa kun lääkäri ei ole pysynyt aikataulussa, milloin odotan merkityksettömässä polin triage-jonossa, milloin taas vuodeosastolla että 3 tuntia sitten ilmoitetulle potilaalle saadaan sänky petattua. Kyytien jälkeen teen tilastointeja joita ei kukaan käytä hyödyksi sekä hoidan konttoristin hommia laskutuksen parissa.

Minua ei tällainen odottelu ja ei-hoitajan hommien tekeminen häiritse, mutta jos olisin vastuussa esim. ensihoidon tehostamisesta ja resursseista niin saattaisi olla että tekisin asian eteen jotakin, pienillä muutoksilla kun saataisiin sairaanhoitopiirin alueelle helposti 1-2 lanssin verran lisäresursseja..

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Ja hoitajat huolehtii kahvihuoneen astianpesukoneen... Tuttua sekin.

Mä en ikinä kehtaisi laitosapulaista kehoittamaan pesemään kahvikuppia josta olen itse juonut. Jos ei kykene pesemään omaa kuppiaan, jättää sen kahvin juomatta.

- vain yksi yksityskohta voi jäädä mieleen / jäädä mieleen koko elämästä / jokin valkea hehku päivän jo mentyä / jokin katse kumppanin -

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Ja hoitajat huolehtii kahvihuoneen astianpesukoneen... Tuttua sekin.

Mä en ikinä kehtaisi laitosapulaista kehoittamaan pesemään kahvikuppia josta olen itse juonut. Jos ei kykene pesemään omaa kuppiaan, jättää sen kahvin juomatta.

Joo, kyllä mekin omat kuppimme pesemme. Meilläkään laitsarit ei kahvihuonetta hoida, vaan se on kaikkien yhteinen taukotila, eivät ne nyt mitään palvelijoita oo.

Anna muutokselle aikaa. Eihän mikään voi kasvaa pellossa, jota jatkuvasti kynnetään.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Sijaisten soittaminen on saanut absurdit mittasuhteet talon sääntöjen (mistä pitää sijaista hankkia, kuka sen saa tehdä ja missä olosuhteissa) vuoksi.

Tuohon välillisesti liittyen se, että omalla osastolla ei saa keikkailla. Kun menee eri kerrokseen, sillä ei ole väliä, mutta ei omalla.....

Pitäkööt sitten tunkkinsa ja soitelkoot ummet lammet ;D.

carpe diem

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Meillä kans toi sama, että hoitaja petaa sit poikkarit kun potilas tulee, eihän siinä ny ikuisuuksia mene, mutta parhaimmillaan kaikki sitä odottaa, potilaan tuoja ja potilas. En vaan ymmärrä miksei sitä vois samalla laittaa samalla kun ne muutkin vermeet?

Toinen mihin menee aikaa, on tää järjetön rakenteellinen kirjaaminen tuhansine otsikkoineen. Ei kukaan edes lue näitä (esim.lääkärit), eikä saa mitään kuvaa esim.potilaan aamullisesta voinnista, kun kaikki on eri otsikon alla. Ja aikaa menee. En tiiä kuka sen keksi, mutta pointsit hyvästä markkinoinnista.

Ja nyt vielä alkaa sellanen lääkeosio, että vielä vähän enemmän aikaa voi sit istua ihmettelemässä koneen takana. Lisäksi potilaalla on kuiteski paperit ja esim.labrat tulostetaan joka yö ja upotetaan papereihin eli vaihdetaan uudet tulosteet entisten paikalle. Kierrolla kuiteski labroja katotaan koneelta, että mitkä ne TÄMÄN päivän vastaukset on... ja samallahan ne entisetki näkis.  huh.gif

Ja kolmantena nää kuuluisat lääkärin kierrot. Seisotaan huoneessa tyhjän panttina, tai jos "hyvä tuuri" käy, kirjoitetaan lääkärin määräykset koneella lääkärin ohjeiden mukaan. Sitä ei voi eikä osaa tehdä kuin sairaanhoitaja. Sitte sun pitää osata vastata kaikkiin lääkärin kysymyksiin, koska se ei jaksa lukea siitä rakenteellisesta sotkusta mitään. Menee parhaimmillaan/pahimmillaan kolme tuntia seisoskellessa. Paitsi nykyisi mulla on mukana oma kone, jolla kirjaan potilaista tai teen niitä määräyksiä, jotta ehtisin sit syömäänkin joskus. Ja ei, tätä ei voi tehdä toisin, kysytty on. Siksi yövuoro onkin ihan ykkösvuoro. 8)

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Erinomainen esimerkki asiasta on Helsingin omahoitotarvikejakelu, joka jakaa esim. inko -suojat, inskaneulat ym.

Kukaan sen tahon kanssa tekemisissä ollut ymmärtänee mitä tarkoitan. Siellä ei toimi mikään. Teet lähetteet voimassa olevien ohjeiden mukaan ja *pim* puhelin soi ja sieltä joku ohjeistamispäällikkö soittaa ja kertoo ettei onnistu koska ____(tähän vaihteleva selitys, joissa ei koskaan mitään logiikka)___.  Seuraavan kerran toimit puhelimessa huudon kera saamiesi ohjeiden mukaan ja kas kas, sama toistuu 8)

Byrokratia on tasolla josta DDR:n virastonhoitajat olisivat vain voineet uneksia.

"Just because I don't care doesn't mean I don't understand"

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Meidän osastolla on erinomaisen kivaa se, että meillä on omat väline- ja laitoshuoltajat aamu-ja iltavuorossa ma-su, joten hoitajat joutuvat harvemmin pesemään potilaspaikkoja. No yöllä toki välillä. Samaten meillä on osastonsihteeri 24/7 joten kaikki veritilaukset, labra- ja rtglähetteet ym. sata juoksevaa asiaa hoituu kätevästi ilman että hoitajien tarvitsee puuttuua niihin. Oma farmaseutti hoitaa arkena virka-ajalla lääke- ja nestetilaukset joten nekin ovat hoitajilta pois. Voi sanoa, että aika hyvin saa keskittyä potilaan hoitamiseen ilman oheistoimintaa.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Roskasäkkien keruuseen joka ikisessä vuorossa. Ei kuulu kuulemma laikkareille.

Toisaalta oon kerännyt niitä jo niin kauan, että koen sen jo olevan tärkeimpiä tehtäviäni 8)

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Ai joo, rakenteellinen kirjaaminen.

Poistat 2 ommelta 2 sekunnissa. Kirjaat sitä sitten 5min. Normaalisti kirjaisit ehkä "Kts yllä. 2 ommelta poistettu käsivarresta. Haava siisti. Hoito-ohjeet annettu." Nyt sitten väkerrät ne esitiedot, nykytila, hoito, suunnitelma/jatkohoito ja jokaiseen vielä rivi tekstiä. Ja etit kaikenmaailman mittaritkin vielä joka lähtöön.

Anna muutokselle aikaa. Eihän mikään voi kasvaa pellossa, jota jatkuvasti kynnetään.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Vuodeosastolla hoidetaan tehokuntoista potilasta samalla, kun teho on tyhjä ja hoitajat siellä pyörittelevät peukaloitaan. Vuodeosastolle joudutaan joka vuoroon järjestämään yksi ylimääräinen hoitaja, mutta tehon lääkäri ei huoli potilasta, koska tehon paikkoja voidaan tarvita vielä huonompikuntoisille. Eikä samaisesta syystä tehon hoitajat saa tulla paikkaamaan.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Vuodeosastolla hoidetaan tehokuntoista potilasta samalla, kun teho on tyhjä ja hoitajat siellä pyörittelevät peukaloitaan. Vuodeosastolle joudutaan joka vuoroon järjestämään yksi ylimääräinen hoitaja, mutta tehon lääkäri ei huoli potilasta, koska tehon paikkoja voidaan tarvita vielä huonompikuntoisille. Eikä samaisesta syystä tehon hoitajat saa tulla paikkaamaan.

Ihan mielenkiinnosta kysäisisin, että millätavalla nuo ovat tehokuntoisia potilaita?

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Ihan mielenkiinnosta kysäisisin, että millätavalla nuo ovat tehokuntoisia potilaita?

Ei potilaita, yksi potilas siis vain. Ei ollut varmasti ihan tehon kriteerien mukainen potilas, mutta joka kuitenkin vaatii selkeästi enemmän jatkuvaa hoitoa kuin kyseisellä vuodeosastolla kyetään resurssien puolesta antamaan. Tehty suuri leikkaus, elvytetty kerran, huono hapetus ja matalat paineet, ja välillä tajunnantaso hetkellisesti laskenut. Ja kun teho kuitenkin on tyhjänä.

Piti vielä lisätä, etteivät tehon hoitajat huvikseen peukaloitaan pyöritelleet vaan olisivat halunneet tulla paikkaamaan.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Ihan mielenkiinnosta kysäisisin, että millätavalla nuo ovat tehokuntoisia potilaita?

Ei potilaita, yksi potilas siis vain. Ei ollut varmasti ihan tehon kriteerien mukainen potilas, mutta joka kuitenkin vaatii selkeästi enemmän jatkuvaa hoitoa kuin kyseisellä vuodeosastolla kyetään resurssien puolesta antamaan. Tehty suuri leikkaus, elvytetty kerran, huono hapetus ja matalat paineet, ja välillä tajunnantaso hetkellisesti laskenut. Ja kun teho kuitenkin on tyhjänä.

Piti vielä lisätä, etteivät tehon hoitajat huvikseen peukaloitaan pyöritelleet vaan olisivat halunneet tulla paikkaamaan.

Kiitos tarkennuksesta, kuulostaa lähinnä valvonnan potilaalta?

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Vuodeosastolla hoidetaan tehokuntoista potilasta samalla, kun teho on tyhjä ja hoitajat siellä pyörittelevät peukaloitaan. Vuodeosastolle joudutaan joka vuoroon järjestämään yksi ylimääräinen hoitaja, mutta tehon lääkäri ei huoli potilasta, koska tehon paikkoja voidaan tarvita vielä huonompikuntoisille. Eikä samaisesta syystä tehon hoitajat saa tulla paikkaamaan.

Ihan mielenkiinnosta kysäisisin, että millätavalla nuo ovat tehokuntoisia potilaita?

Varmaan ihan yleisesti potilaat, jotka vaativat jatkuvaa (monitori)seurantaa, iv-lääkkeitä(siis muutakin kuin perusnesteet ja antibiootit) jne.

Täällä mm aina välillä päivystys on laittamassa sydänosastolle telemetriaseurantaan potilaita, jotka vaatisivat kunnon monitoriseurantaa ja valvontaa(CCU, teho, tehostettu valvonta jne). Se telemetria on diagnostinen väline (näin on ihan virallisesti kardiologian ylilääkäri linjannut). Tarvittaessa toki esim atropiinia/b-salpaajaa jne annetaan telemetrian pohjalta ja reagoidaan rytmihäiriöihin, mutta valvontaa se ei korvaa. Saattaa olla, että kaikki hoitajat ovat kansliasta poissa ja kukaan ei huomaa käytävien monitoreja, kun niistä ei kuulu hälytysääntä.

Oon huomannut sen, että tehon päivystäjällä on suurempi kynnys ottaa sinne potilaita silloin, kun se on yöllä tyhjä (tässä talossa nähdään potilashallinnosta kaikkien yksiköiden potilasmäärät), kuin silloin, kun siellä on muutamia potilaita. Eihän sitä viitsi ottaa ketään häiritsemään omia unia.

"If you ain't part of a solution, you are solid or gas."

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Kiitos tarkennuksesta, kuulostaa lähinnä valvonnan potilaalta?

Se varmasti olisikin paras paikka, mutta valvontaa ei kyseisessä sairaalassa erikseen ole.  Heräämöön saatiin muistaakseni potilas päiväsaikaan muutamaksi päiväksi.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Ruokakärryn saapuminen pysäyttää osaston kaikki toiminnot hoitopuolelta.

Vessaan ei saa viedä, lääkkeet pitää olla jaettu ja potilaat pitää olla valmiina aterialle... Ja hoitajat sitten seisovat jonossa odottamassa vuoroaan tarjottimen viemiseen potilaalle. Syöttämään ei jäädä heti, vaan ruoka jätetään potilaan viereen kylmenemään ja tullaan syöttämään kun kaikki tarjottimet on jaettu. Näin toimitaan, jotta laitoshuoltajien työ sujuisi ripeästi.( Laitoshuoltajat ottavat tarjottimet kärrystä ja kaatavat juoman)

Kaikki varastoista ja pesulasta tulevan laittaa hoitajat paikoilleen. Kaikki varastojen ja kappien järjestäminen on hoitajien tehtävä. No, kaappien järjestäminen on terapiaa joskus. Saa tehdä työtä jossa ei tarvii tehdä suuria päätöksiä 8)

jJoku ravintoterapeutti keksi, etä potilaat nääntyvät klo 12 lounaan ja klo 16.45 päivällisen välillä. Siispä hoitajat jakavat päiväkahvin huoneisiin klo 14 parin keksin kera. Nyt ravinnon saanti on siis turvattu.

"Kyllä on jännittävää elää,ajatteli Muumipeikko. Kaikki voi hetkessä kääntyä ylösalaisin-ilman mitään syytä."(Muumipappa ja meri)

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Muistelen lämmöllä yhtä tk:n vuodeosastoa jossa mulle heti perehdytyksen yhteydessä sanottiin, että täällä ei sitten tarvi juosten pestä potilaita lääkärinkierrolle  :-* Monessa paikassa taitaa olla niin, että aamutoimilla on kauhea kiire jotta saadaan potilaat pestynä ja puhtaiden lakanoiden väliin odottamaan tohtorin hymähtelyä sängyn päädyssä. Tottakai isoimmat ryönät siivotaan, mukavampi esim. palpoida vatsaa kun ei ole vaippa kukkuroillaan sontaa, mutta suihkutukset joutaa tehdä tohtorin käynnin jälkeenkin.

"Olkaapa hetki paikallanne, kun otetaan sydänfilmiä."

"Jaa KUHANSILMIÄ?!"

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

MAINOS

Arkistoitu

Tämä aihe on arkistoitu, siihen ei voi enää vastata.

×
×
  • Luo uusi...