Jump to content
MAINOS

Vanhustenhoidossa paljon puutteita


Reportteri

Recommended Posts

Keväällä esitetyt epäilyt vanhustenhoidon puutteista ovat osoittautumassa todeksi. Lääninhallitusten tekemien selvitysten mukaan vanhuksia sidotaan peteihin, heitä teljetään lukkojen taakse, he eivät pääse vessaan, kärsivät riittävän ravinnon puutteesta, kaatuilevat ja saavat paikoin liikaa lääkkeitä. Kaikissa viidessä lääninhallituksen tekemässä selvityksessä päädytään siihen, että henkilökuntaa on kaikkialla liian vähän ja monin paikoin alle minimin.

http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2009/09/laaninhallitukset_vanhustenhoidossa_paljon_puutteita_985216.html?origin=rss

Selvitys ei kaikesta karmeudestaan huolimatta yllätä vanhusasiavaltuutettu Pauliina Takalaa. - Tämä ei todellakaan ole yllätys. Kun tätä vanhusasiavaltuutetun työtä on itse tehnyt, niin tämä mitä on kuultu raportin sisällöstä, ei kyllä yllätä yhtään. Ihan saman tyyppisistä asioista on tullut minulle jopa satoja yhteenottoja, Takala toteaa MTV:n uutisille.

http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/arkistot/kotimaa/2009/09/949498

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Ei o uusi asia, mutta hyvää tässä on se että selvityksen takana on instassi jolla on jotain painoarvoakin. Lääninhallitukset.

Link to comment
Share on other sites

En tunne politiikkaa kovin hyvin, mutta oletan että vanhustenhoidosta on vastuussa joku kasvoton suuri toimielin, jolla ei ole mitään varsinaista vastuuhenkilöä.

Vastuuseen pitää nimetä lauma ihmisiä nimineen ja naamoineen ja johan alkaa rahaa virrata muuallekin kuin taitelija-avustuksiin. Tietenkään ketään rikkaita politikkoja ei kiinnosta pätkän vertaa mitä vaivaiskodeissa tapahtuu. Kenenkään pää ei ole vadilla. Ja jollei tapahdu niin tuomioita jakoon.

Ja jos vastuussa on tällä hetkellä nimiä ja ihmisiä niin missä ne tuomiot sitten on. Oivia syytteitä olisivat esim. heitteillejättö, kuolemantuottamus, virkatehtävien laiminlyönti ja mitä muita.

Link to comment
Share on other sites

Joo puutteita on paljon.

Lääninhallituksen tarkistus käynnit ilmoitetaan aina etukäteen ja silloin osastolla  pyörii paljon pätevää ja hyvin suomenkieltä taitavaa porukaa ja kaikki näyttää hyvältä.

Miksihän näitä tarkistuksia ei tehdä ao. laitokselle ilmoittamatta?

Link to comment
Share on other sites

SuPerin kannanotto aiheeseen on tullut nopeasti:

- Laki vanhustenhuollosta on saatava sitovaksi ja kunnat on saatava noudattamaan sitä. On surullista, ettei asiaa saada kuntoon ilman sanktioita. Myös valtion on tuettava riittävästi kuntia, jotta vanhukset saadaan hoidettua kunniakkaasti.

Lue loput -> http://www.superliitto.fi/?newspage=454

Kirjoitin itse aiheesta bloggauksen -> http://hiilinen.blogit.uusisuomi.fi/2009/09/08/ihmisarvo-ei-ole-tuloksellisuutta-vanhustenhuollossa-liian-vahan-kasia

Teemun blogi

Ei taistelua ilman yhteistä rintamaa.

Link to comment
Share on other sites

Luin surullisena uutisesta juuri äsken ja kyllähän noista luetelluista epäkohdista ikävän moni osuu ja uppoaa. Esimerkiksi se, että raskaita, kahden autettavia vuodepotilaita ei todellakaan nostella aamuvuoron kotiin lähdön jälkeen pt:iin istumaan jos illassa on kaksi hoitajaa. Ja aina näistä samoista asioista kouhkataan ja kouhkataan eikä mtn valmista synny  angry.png Eipä se tunnu kivalta hoitajastakaan kun ei saa tehdä työtään asiaan kuuluvalla tavalla ja määräykset täyttävällä hoitajavahvuudella. Jotenkin tulee henkilökohtaisesti todella paha mieli kun hoitajat lynkataan joka välissä rahanahneiksi, huonosti käyttäytyviksi, potilaat tappaviksi ja työnsä päin helvettiä tekeviksi luusereiksi. Jei, kivahan tässä on koittaa saada koulunsa pakettiin että pääsee tosi toimiin  :-

Link to comment
Share on other sites

Breaking news!  8)

Aivan ku asia ei olis ollu tiedossa jo kauan!

Niin just.

kuinka me ollaan tää tiedetty jo 20 vuotta, ja nyt vasta alkaa kohkaaminen kylillä. Kumma homma.... syy on varmaan siinä, että jonkun "näkyvän ja suuren" pitää älähtää ennenkuin mitään tapahtuu. Pelkään tosin, että tämäkin hiljaa hautautuu ajan kanssa ja sama surullinen meno jatkuu vanhuspuolella.

Ai lempiväri? Tällä hetkellä sellainen tuskanpunainen ja paskanruskea.

Link to comment
Share on other sites

Joo, nyt on otsikoiden, keskustelupalstojen ja eduskunnan kyselytunnin polttavin aihe, mutta pahoin pelkään katoavan seuraavan ison uutisen myötä unholaan. Eikä ne asiat siitä parane, kun ei ole yleisen mielipiteen painetta tehdä mitään. Lisätään vaan valvontaa, niin saa tosiaan puunata paikat ja potilaat ennen tarkastajien tuloa. Kyllä se vaatii yhteiskunnallista asennemuutosta vanhuksia kohtaan ennenkuin meno muuttuu inhimillisemmäksi. Ei tämä ole pelkästään raha/hoitajapula ym. kysymys.

Tietenkin laitospaikkoihin kritiikki nyt kohdistuu, mut missä on se vastuu läheisistä. Ehkä nyt lähtee lapasesta hiukan, mutta sitä mieltä olen.

Jos kohu nyt parantaisi vanhuslaitosten ja kotihoidon resursseja sekä hoitajien jaksamista ym. niin en laita hanttiin tosin.

Fear Campaign

Link to comment
Share on other sites

Toivon ettei tämä uutisointi käänny meitä hoitajia vastaan, vaan todellakin niitä jotka päättävät vakansseista jotka vaikuttavat mitoituksiin. Sisällössä on paljon totuuksia, kuten ovien lukitseminen, ym

Lisäksi toivon, että suosituksissa tai mielummin laissa tulee olla säädettynä mitoitus johon on laskettu vain hoitotyötä vuoronsa aikana oikeasti koko ajan tekevät, lähinnä sh ja ph/lh. Nyt siellä on osastoapulaisia, osastonhoitaja, fysioterapeuttia ja virikeohjaajaa, jotka eivät kuitenkaan ole käsiparina kentällä tai edes paikalla päivittäin. Heidän ammatillinen osaamisensa on tervetullutta, mutta ei poista ongelmakohtia jos ovat mukana laskentatavassa. Näiden "pudottaminen" mitoitusta laskettaessa vaikuttaa usein suuresti esim. 0,55--> 0,45.

Link to comment
Share on other sites

Mua risoo nykyää se että vanhustenhoidos hoitajina paljon sellasia,joilla ei ole edes mitää koulutusta??!!  Tietty ovat halvempia (no,mun liksa kätee 1400 egee 10v ollu h:gin kaupungilla eikä vieläkää palvelulisää yhtää,en ymmärrä miksi, ei päätä huimaa tämä palkka).. Tietääköhä kukaa miksi ei 10v keikkailusta kerry palvelulisää?? ja Seuresta ja Vantaan kaupungilta kyllä tulee..

Ja vanhuksia hoitaa lauma mamuja,jotka eivät osaa edes kieltä??!! Se siitä hoidon tasokkuudesta.

Menny ihan hulluksi stadissa viimesenä 2-3v:na,kun äitiyslomalta takas menin.

Mun mielestä esim Kustaankartanossa ainut keino lisätä hoitsuja on laittaa Leena Pohjola ja muut konttorin akat duunii osastoille ihan rivi duunareiksi.

Ilman asianmukaista koulutusta ei voida Helsingin Kaupungilla vakinaistaa. Keikkalaiset voi sitten olla asia erikseen. Tuskin siellä kuitenkaan otetaan keikkalaiseksi ihmisiä, jotka eivät työstään suoriudu?

Mulla ainakin jokainen keikka näkyy palvelustodistuksessa suoraan, soitappa palkkoihin ja kerro mikä on meininki. Voihan olla että joudut edellisestä paikasta pyytämään palvelustodistuksen ja lähettämään sen palkkoihin, jotta tiedot päivittyvät.

Miksi kritisoit talon johtoa nimellä ainakin kahdessa viestiketjussa? Eikö kannattaisi ennemmin keskustella heidän suoraan jos selkeitä puutteita jossain asioissa on? Vähän varauksella suhtaudun moiseen henkilöön käyvään kritiikkiin, etenkin kun sitä ei sen tarkemmin perustella. Ei ole johtajan vika ettei Kustaankartanossa ole hoitajia, hän varmasti ottaa ilolla vastaan jokaisen vakanssin mitä taloon saa. Ja eikös tilanne ole edelleen se, että täyttämättömiä vakansseja on Kustaankartanossa pöytälaatikot täynnä jos vain joku tulisi niitä täyttämään...

Ja tuo maahanmuuttajien niputtaminen kieltä(kään) osaamattomaksi laumaksi särähtää vähän pahasti korvaan.

"Just because I don't care doesn't mean I don't understand"

Link to comment
Share on other sites

Nythän joku valtakunnan viisain professori päätti että ei siellä oikeasti ole kiire, hoitajat eivät vain tiedä mikä on normaalia vanhenemista ja lääkitsevät kaikki vanhukset vuodepotilaiksi.

No, osansa tottakin tuossa, mutta siihen kiireeseen ei ole mun mielestä mitään vaikutusta sillä kuinka tarkkaan rivihoitaja osaa selittää vanhenemisen neurologisia taustoja tjsp.

Kivelä kritisoikin, miksi hoitajille ja lääkäreille ei opeteta oppilaitoksissa ja tiedekunnissa, mitä ihmiselle tapahtuu, kun hän vanhenee. He eivät tiedä, mikä on normaalia vanhenemista

Ja niin, missä lie itse koulunsa käynyt mutta ainakin porissa ihan jopa hoitohenkilökunnan alin porras, lähihoitajat, oppivat koulussa mitä vanheneminen on ja miten se tapahtuu.

Link to comment
Share on other sites

Kyllä tämä kohu kääntyy tasan tarkkaan hoitajia vastaan. Kiitos vaan Kivelä. Omaiset muutenkin jo niskaan hengittämässä ja vahtaamassa.

Mielenkiintoinen lausunto muutes Kaari Utriolta. Tätä aihetta onkin syytä vähän pöllyttää eri kanteilta.

Link to comment
Share on other sites

Mielenkiintoinen lausunto muutes Kaari Utriolta. Tätä aihetta onkin syytä vähän pöllyttää eri kanteilta.

Meitsi onki aina digannu Utriosta :)

Arguing on the internet is like running in the Special Olympics. Even if you win you're still retarded.

Link to comment
Share on other sites

Utrio on erittäin lähellä ongelman ydintä, joskin toki iltapäivälehdet esittää asian populistisesti ja mahdollisimman raadollisesti. Tänä päivänä vanhustenhoidon ongema ei ole enää pelkkä resurssien vähyys vaan elämän pidentäminen laatua huomioimatta. Ongelma on ammattitaidon puute. Geriatria ei juuri houkuta - ei hoitohenkilöstöä eikä lääkäreitä. Tästä seuraa se, että hyvin suurta osaa vanhuspotilaista hoitaa ihminen, joka pyrkii hoitamaan potilasta kuin työikäistä. Elinikä pitenee juu, elämänlaatu laskee kuin lehmän häntä. Viimeiset kaksi vuotta olen katsellut kun 95-vuotiaat vuodepotilaat käyvät tahdistinarvioissa, lääkäri miettii tosissaan olisko tää liuotuskandidaatti, hoidettaisko vielä se 6. pneumonia koko i.v-ab patteristolla, vaikkakin potilaalla on terminaalivaiheen syöpätauti, mrsa, esbl ja clost - mut jos infektiolääkäriä konsultois... Sitä saa välillä purra kielensä ja hampaansa murskaksi, että ei sano pahasti asioista - säästää pitäisi, kunhan kukaan ei kuole. Sairaanhoitopiirit säästää myös erikoislääkäreiden palkkaamisessa, saati että palkka olisi tasolla joka siihen työhön houkuttaisi, hinta maksetaa sitten aivan järjettömissä tutkimuskustannuksissa, joilla lopulta ei ole arvoa kuin kuolintodistuksen kirjoittamisessa - jos siinäkään. Ja kukaan ei kysy potilaalta, että mitä hän haluaa. Jos kysyykin, niin vastuu on silti - osin ymmärrettävästikin - liki vastavalmistuneelle lääkärille liian suuri otettavaksi. Viimeinen kärsijä on se potilas, jonka elämä on 200 x 90cm alueella ja jota tökitään neuloilla, kuskataan sinne tänne, pihtaillaan kipulääkkeistä, ettei herraparatkoon tule opiaattiriippuvaiseksi. Lista on loputon.

Kunnallisessa koiranvirassa.

Link to comment
Share on other sites

Eilen illalla tuli A-talk, asiana vanhustenhoito remonttiin.Jos et katsonut, katso tänään klo 13:45 jos voit.

Maria Guzenina puhui asiaa, kuten myös omaisaktiivi..

Link to comment
Share on other sites

Jos minulta kysyttäisiin, haluaisinko sairastua dementiaan ja maata vaipoissa sängyssä, ruokaa työnnetään ruiskulla suuhun ja joka 4.päivä Toilax perseeseen, niin EN HALUA. En halua koko sairautta, mutta en ainakaan sitä vuodepotilasvaihetta.

Okei, en halua mitään muutakaan sairautta. Mutta syövästä voi parantua. Esimerkiksi. Vanhuusiällä muistisairaus johtaa takuuvarmasti kuolemaan, ja siihen vuodepotilasvaiheeseen, jos ei noutaja tule sitä ennen.

En tiedä, mitä tekemistä tällä mielipiteellä on ihmisarvon kanssa. Nyt joku varmaan voisi vetäistä sen Hitler-kortin esiin, ja moni on vetäissytkin. Toki dementoituneellakin on ihmisarvo. Kysymys onkin enemmän siitä, että media ja Kivelä repivät kauheita lööppejä siitä, kuinka Suomessa vanhukset nääntyvät aliravittuina nälkään. Jokainen asioista tietävä tajuaa, että dementian edetessä syömiskyky, nielemiskyky sammuu. Miksei tästä puhuta mediassa? Vouhkataan vaipoista- no, mitäs sitten, kun se pidätyskyky on ihan oikeasti mennyt? Tai ymmärrys siitä, mitä pöntöllä kuuluu tehdä?

Eikö ihminen saa sairaana vanhuksena...oikeutta?

Link to comment
Share on other sites

Nythän joku valtakunnan viisain professori päätti että ei siellä oikeasti ole kiire, hoitajat eivät vain tiedä mikä on normaalia vanhenemista ja lääkitsevät kaikki vanhukset vuodepotilaiksi.

Tuo risoo, miksi hoitajat syyllistetään liikaa lääkitsemisestä. Tietääkseni hoitajilla ei vielä ole reseptinkirjoitusoikeutta. Lääkärit pääsevät tästäkin sopasta taas ilman moitteita.

sairaanhoidon sekatyöläinen

Link to comment
Share on other sites

Utrio on erittäin lähellä ongelman ydintä, joskin toki iltapäivälehdet esittää asian populistisesti ja mahdollisimman raadollisesti. Tänä päivänä vanhustenhoidon ongema ei ole enää pelkkä resurssien vähyys vaan elämän pidentäminen laatua huomioimatta. Ongelma on ammattitaidon puute. Geriatria ei juuri houkuta - ei hoitohenkilöstöä eikä lääkäreitä. Tästä seuraa se, että hyvin suurta osaa vanhuspotilaista hoitaa ihminen, joka pyrkii hoitamaan potilasta kuin työikäistä. Elinikä pitenee juu, elämänlaatu laskee kuin lehmän häntä. Viimeiset kaksi vuotta olen katsellut kun 95-vuotiaat vuodepotilaat käyvät tahdistinarvioissa, lääkäri miettii tosissaan olisko tää liuotuskandidaatti, hoidettaisko vielä se 6. pneumonia koko i.v-ab patteristolla, vaikkakin potilaalla on terminaalivaiheen syöpätauti, mrsa, esbl ja clost - mut jos infektiolääkäriä konsultois... Sitä saa välillä purra kielensä ja hampaansa murskaksi, että ei sano pahasti asioista - säästää pitäisi, kunhan kukaan ei kuole. Sairaanhoitopiirit säästää myös erikoislääkäreiden palkkaamisessa, saati että palkka olisi tasolla joka siihen työhön houkuttaisi, hinta maksetaa sitten aivan järjettömissä tutkimuskustannuksissa, joilla lopulta ei ole arvoa kuin kuolintodistuksen kirjoittamisessa - jos siinäkään. Ja kukaan ei kysy potilaalta, että mitä hän haluaa. Jos kysyykin, niin vastuu on silti - osin ymmärrettävästikin - liki vastavalmistuneelle lääkärille liian suuri otettavaksi. Viimeinen kärsijä on se potilas, jonka elämä on 200 x 90cm alueella ja jota tökitään neuloilla, kuskataan sinne tänne, pihtaillaan kipulääkkeistä, ettei herraparatkoon tule opiaattiriippuvaiseksi. Lista on loputon.

NIIIIIN samaa mieltä Jätin kanssa.

Vanhan ei anneta kuolla, kun aika olisi. Tosin omaisten panos tässä " kuolemattomuuden tavoittelussa"on aika korkea. Mummohan ei saa kuolla vaikka ehkä sitä itse toivoisikin. Pitää sitten  etäomaisena näennäistä huolta kantaa vanhuksesta, kun ei ole sitä aiemmin kantanut. Ja nuoret, arat lääkärit noudattavat omaisten tahtoa, jotka osaavat vedota lakiin, kun kerran siinä sanotaan että on hoidettava yhtesymmärryksessä omaisten kanssa.

Oman mummoni kohdalla oli aikoinaan aloitettu terminaalivaiheessa iv-antibiootti,  mikä lie päähänpisto lääkäriltä. Poishan se otettiin kun asiasta hieman keskustelin, mutta vain luoja tietää kuinka monta vastaavaa tarinaa onkaan olemassa. Ja sitten tosiaan niitä tarinoita, joissa omaiset vaativat tekemään kaiken mahdollisen...

Ai lempiväri? Tällä hetkellä sellainen tuskanpunainen ja paskanruskea.

Link to comment
Share on other sites

Vanhan ei anneta kuolla, kun aika olisi. Tosin omaisten panos tässä " kuolemattomuuden tavoittelussa"on aika korkea. Mummohan ei saa kuolla vaikka ehkä sitä itse toivoisikin. Pitää sitten  etäomaisena näennäistä huolta kantaa vanhuksesta, kun ei ole sitä aiemmin kantanut. Ja nuoret, arat lääkärit noudattavat omaisten tahtoa, jotka osaavat vedota lakiin, kun kerran siinä sanotaan että on hoidettava yhtesymmärryksessä omaisten kanssa.

Samaa mieltä, sen perusteella mitä olen nähnyt ja kokenut alalla. Lyhyessä ajassa mulle muodostui kuva, että omaiset myös vaativat mitä tahansa, jotta potilaan elo jatkuu. Vaikka olisi jo aika mennä.

Fear Campaign

Link to comment
Share on other sites

Vanhan ei anneta kuolla, kun aika olisi. Tosin omaisten panos tässä " kuolemattomuuden tavoittelussa"on aika korkea. Mummohan ei saa kuolla vaikka ehkä sitä itse toivoisikin. Pitää sitten  etäomaisena näennäistä huolta kantaa vanhuksesta, kun ei ole sitä aiemmin kantanut. Ja nuoret, arat lääkärit noudattavat omaisten tahtoa, jotka osaavat vedota lakiin, kun kerran siinä sanotaan että on hoidettava yhtesymmärryksessä omaisten kanssa.

Samaa mieltä, sen perusteella mitä olen nähnyt ja kokenut alalla. Lyhyessä ajassa mulle muodostui kuva, että omaiset myös vaativat mitä tahansa, jotta potilaan elo jatkuu. Vaikka olisi jo aika mennä.

Oiskohan hoitajien vuoro älähtää, että omien vanhusten välittämisessä paljon puutteita...?  ;D Kukas lehti siitä kirjoittais raflaavat otsikot?

Anna muutokselle aikaa. Eihän mikään voi kasvaa pellossa, jota jatkuvasti kynnetään.

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...