Jump to content
MAINOS

Näytteenotosta


EksRei

Recommended Posts

Mistä mahtaa johtua, että veri tulee näytteenotossa hitaasti vaikkei aiemmin olisi tuollaista ilmennyt huh.gif

Säteilyä since 2007

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

neulan asento suonessa, suonen läpimitta pienempi, ohuempi neula, staasin kireys, asento jne. Veriarvojen suhteen ei ole paljoakaan eroa, koska silloin verenkierto olisi hyvin hankalaa ja siitä tulisi oireita, korkea hemoglobiini voi nostaa viskositeettia, muttei kauhean selvästi näytteitä ottaessa.

Labraimmeiset osaavat kertoa paremmin.

"If you ain't part of a solution, you are solid or gas."

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Tuossa noita syitä BS:llä jo hyvin olikin, vielä verenpaine näytteenottohetkellä tulee mieleen.

Yleisesti ottaen ei voi kyllä muuta sanoa kuin et joskus tulee noppeemmin ja joskus vähän hittaammin! :) Ei kun tuoli takapuolen alle, ettei jalat ja selkä väsy, ja siinä sitten lorotellaan.

Jos meno näyttää niin hitaalta että meinaa hyytyä neulaan ennenkun edes kaikki putket on otettu, niin voi neulan asentoa koittaa parantaa varovasti.

Jos on kovin arpeutunut suoni, niin usein auttaa työntää neulaa vielä hipaus syvemmälle, sillä neulan jäädessä vähän huonosti arpeen kiinni, sitä verta tirisee vähän hitaasti. Varotaan silti puhkaisemasta sitä suonta.

Yleisesti, ja ennenkuin alkaa mihinkään eteenpäin sitä neulaa vielä tökkimään, kannattaa kokeilla vetää sitä pätkä takaisin. Jos neulan reikä on asettunut suonen seinää vasten, tämä helposti irrottaa sen, ja á vot, jälleen suihkuaa.

Jos potilaan verenpaine on kovin matala (esim. vasta herättyä), voi olla että staasikaan ei oikein saa painetta kohotettua näytteenottokohdassa riittävästi. Tässä toki kaikki tavalliset temput käyttöön, potilas kyetessään saa puristaa kättä nyrkkiin ja staassia pidetään huoletta kiristettynä koko näytteenoton ajan.

Niin, staasseista muuten. Oli tuossa eräänä päivänä kotihoidosta perehtyjä meillä näytteenotossa, eikä hänelle ollut aiemmin selvinnyt että staassissa on paitsi suora irrotus, myös löysytysvaihtoehto, jossa se lukko jää vielä kiinni. Toiminto on siitä kätevä että jos verentulo meinaa lakata staassin löysäämisen jälkeen, sen voi vielä kiristää uudestaan yhdellä kädellä, jos lukko on vielä kiinni. (Löytyy kaikista staasseista, tosin joissain vanhemmissa malleissa vähän hankala löytää/käyttää.) Tämä temppu pelastaa monta potilasta toiselta pistolta, kun verentulo aluksi näyttää kovin hyvältä, mutta ilman staassia paineet eivät meinaakaan riittää.

Muita temppuja matalaa verenpainetta vastaan: neulan ollessa suonessa voi koittaa painaa tai painella suonta kevyesti pistokohdasta proksimaaliseen suuntaan. Jos mikään muu ei toimi, pistetään uudelleen. Tällöin kannattaa ehkä siirtyä avoneulaan, ja/tai odottaa että potilas syö aamupalaa ja käy vessassa, jolloin vireystaso ja verenpaine nousevat huomattavasti, verrattuna siis siihen vasta-herännyt-tilanteeseen.

Sibbe

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...