Jump to content
MAINOS

Terveyskeskusavustajan työnkuva


Heikku

Recommended Posts

Hei.

Aloitan kesällä Terveysasemalla terveyskeskusavustajana.

Tiedän osittain työnkuvaa, se on laaja, haastava ja varmasti erittäin

mielenkiintoinen.

En malta odottaa työn alkamista :)

En kuitenkaan aiemmin ole työskennellyt terveyskeskuksessa, vaikkakin työkokemukseni on erittäin laaja.

Akuuttityöstä-avopalveluun, ja kaikkea siltä väliltä.

Koulutukseltani olen lähihoitaja.

Mielelläni lukisin muiden kokemuksia kyseisestä työpaikasta/työnkuvasta?

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Terveyasematyö on oikeastaan aika kivaa, koska sitä laajempaa skaalaa tuskin missään työssä kohtaa. Mikään tieto mitä mistään saat kerättyä ei mene hukkaan.  Eduksi on, jos suunnilleen tietää perusterveydenhuollon systeemit ja marssijärjestyksen ja tuntee hoitotakuu-lainsäädännön ja osaa tehdä hoidon tarpeen arvion ainakin perusjutuista.

Hoidon tarpeen arvio on jatkuvasti vaan haasteellisempaa, mutta kyselee kaiken mahdollisen ennen kuin ratkaisunsa tekee, niin kyllä se siitä.

Joillain terveysasemalla TKA:t hoitaa postituksia, laskutuksia, mut meillä ne on toimistosihteerien hommaa. Silti paperityötä on iso osa puhelimeen vastaamisen ohessa. Puhelimessa tosiaan sitten sitä hoidon tarpeen arviota (meillä kiireellinen arvio on ulkoistettu, mutta en tiedä onko koko suomessa muita asemia joissa näin on.) Lisäks sit lab.vastauksia paaaljon, meillä TKA:t antaa niitä osaamisensa mukaan. Eli enimmäkseen marevanit/INR, PLV ja CRP. Mä tulkitsen aika lailla kaikki paitsi papat, ne ei oo kiinnostanu mua koskaan, joten mä en niitä osaa myöskään tulkita.  :)

Ilmoittautumisluukulla (meillä on aina 1 sh/2 TKA:ta niissä) sit potilaat hakee reseptiä, varaa aikaa, kysyy labroja, monkuvat kaikkea mahdollista kuun ja taivaan välillä.

Lisäks sit toimenpiteitä. Joissain terveysasemilla haavanhoitoja, mut meillä ei niitä onneks oo.  >:D (Edellises oli.) Luomen poistoissa, kiila excisiossa, rectoskopiassa jne avustamista, ompeleiden poistoa, korvahuuhteluja, verenpaineen mittausta, sidosten laittoa, kipsin poistoa... Joillain asemilla kai tehdään vielä niitä jäädytyshoitojakin känsille? Meillä käsketään ostaa jeesusteippiä.

Hmm, varmastikin paljon jäi pois ja paljon on toisin kuin meillä. Johtuen siitä, että työ on niiiiiiin laaja-alaista. Tk-päivystyksessä oli paljon helpompaa, kun sai ne avo-potilaat ainakin pistää pihalle.  :D Terveysasema on se kaatopaikka, jonne kaikki ottaa yhteyttä kun eivät häkeen kehtaa soittaa tai 020202 ei auta. Ja terveysasemalle ESH kippaa ne joita ne ei osaa enää auttaa.

Anna muutokselle aikaa. Eihän mikään voi kasvaa pellossa, jota jatkuvasti kynnetään.

Link to comment
Share on other sites

Pienenä tarkennuksena yllä olevaan, että tka ei voi tehdä hoidon tarpeen arviota. Ainoastaan siinä tapauksessa onnistuu, että tka-nimikkeellä työskentelevä on samalla terveydenhuollon ammattihenkilö. Näinhän ei läheskään joka paikassa ole. Ja sama käsittääkseni pätee niihin lab. ym juttuihin. Joissain paikoissa edes hoitajat eivät voi lab vastauksia asiakkaalle kertoa. En kyllä sellaistakaan pidä kauhean hyvänä.

No henk koht mielipiteenäni voisin sanoa, että hoidon tarpeen arvio vaatii aika paljon kokemusta/ammattitaitoa. Sinänsä se ei ole koulutuksesta kiinni, mutta näin maailmalla kierrelleenä sanoisin, että harvassa paikassa voi sanoa, että hoidontarpeen arviointi toimisi kunnolla. Enkä tässä nyt hoitajia millään muotoa halua mollata, tuskin siinä korkeasti koulutettu lääkärikään sen paremmin onnistuisi. Luukulla täytyy olla aika tiukka, jotta ei ihan aikojen anto menisi huutokaupaksi.

Link to comment
Share on other sites

No meillä ei ainakaan palkata koskaan ketään joka ei vois HTA:ta tehdä, kun se kuuluu jokaisen työnkuvaan. Kai sit jossain palkataan... ;D

Anna muutokselle aikaa. Eihän mikään voi kasvaa pellossa, jota jatkuvasti kynnetään.

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...