Lääkärihoitaja Posted April 6, 2009 Posted April 6, 2009 Kun ikä alkaa painaa, ajattelin tarkistaa että olikos se 50v juhlapäivä kun saa olla palkallisesti poissa. Olihan se, samoin: 60-vuotispäivät, oma vihkimispäivä, parisuhteen rekisteröimispäivä, lähiomaisen hautajaispäivä ja asevelvollisuuskutsuntapäivä ovat palkallisia vapaapäiviä. Lähiomainenhan tässä on kuulemma aviopuoliso, rekisteröidyn parisuhteen osapuoli, vanhemmat, lapsi, veli tai sisar. Siis jos olet vakityöntekijä. Tämä asia oli selvä mutta tuntityöläisellä ei olekaan niin helppoa: Tuntipalkkaisen henkilöstön (TTES) kohdalla parisuhteen rekisteröimispäivä tai rekisteröidyn parisuhteen osapuolen hautajaispäivä eivät ole palkallisia poissaolopäiviä. Sen sijaan aviopuolison vanhemman hautajaispäivä on palkallinen poissaolopäivä. Siis häh? Eikös nyt hiukan ole syrjintää ilmassa? Eli oma (rekisteröidyn suhteen) hääpäivä ja (rekisteröidyn) puolison hautajaispäivä eivät ole palkallisia vapaita, mutta hetero-puolison isukin ja mamman kuolema oikeuttaa vapaisiin? Veripalvelu kaipaa kipeästi hengenpelastajia!
Kerde Posted April 7, 2009 Posted April 7, 2009 Näköjään. Mut en nyt hirveesti yllättynyt... :- Anna muutokselle aikaa. Eihän mikään voi kasvaa pellossa, jota jatkuvasti kynnetään.
Annastiina Posted April 7, 2009 Posted April 7, 2009 Joo, ja esim. appivanhemmat saa laittaa hautaan palkallisena mutta omat mummot/ukit joutuu palkattomalla... Eivät ole lähisukulaisia... Mä en halua olla töissä enää, mä en ikinä riitä. Mä raadan ja raadan mutta kukaan ei nää, kukaan ei kiitä - Maija Vilkkumaa-
Rhinaldo Posted April 7, 2009 Posted April 7, 2009 Eikö tuo juuri muuttunut, ettei appivanhempien hautajaispäivä enää ole palkallinen? Tilalle tuli parisuhteen rekisteröiminen palkalliseksi.
sh90 Posted April 10, 2009 Posted April 10, 2009 Yksikään hoitaja ei ole tuntitessin piirissä, miksi siis tämä topikki?
Pernasoppa Posted April 11, 2009 Posted April 11, 2009 KVTESissäkin on jaksotyöläiselle se reikä noissa säännöissä, että noi syndet, hääpäivät ja maahanpanijaiset saa palkallisena vapaana jos ne sattuu työpäivälle. Jos ne taas sattuu vapaalle niin vastaavaa vapaa-aikaa ei muualla anneta. Sinänsä loogista. Itsekin jouduin tehdä niin, etten ilmoittanut naimapäivää työnantajalle, pyysin kyllä listatoiveissa seuraavan päivän vapaaksi. Sitten kun vahvistetut listat tulivat, anoin palkallisen vapaan hääpäivälle. Tämä mielipide tai kommentti on yksityishenkilön antama eikä välttämättä edusta työnantajani, minkään yhteistyökumppanini, ammattiliittoni tai puolueeni kantaa.
Teemu Posted April 11, 2009 Posted April 11, 2009 Itsekin jouduin tehdä niin, etten ilmoittanut naimapäivää työnantajalle, pyysin kyllä listatoiveissa seuraavan päivän vapaaksi. Sitten kun vahvistetut listat tulivat, anoin palkallisen vapaan hääpäivälle. Hyvin huomattu! :) Kiitos.
sh90 Posted April 11, 2009 Posted April 11, 2009 No voihan sen noinkin tehdä (hankalasti), ne kyllä voi suunnitellakin listaan ihan oikeina työvapaina ja ajoissa. Ihan totta.
-VF- Posted April 11, 2009 Posted April 11, 2009 No voihan sen noinkin tehdä (hankalasti), ne kyllä voi suunnitellakin listaan ihan oikeina työvapaina ja ajoissa. Ihan totta. Oman talon tuntien työvapaata toivoessa se muutetaan automaattisesti normaaliksi vapaapäiväksi. Kaikissa taloissa listoja ei tehdä työntekijän etua ajatellen. Failure is always an option
Lääkärihoitaja Posted April 11, 2009 Author Posted April 11, 2009 Yksikään hoitaja ei ole tuntitessin piirissä, miksi siis tämä topikki? Yksikään hoitaja ei ole tuntitessin piirissä, miksi siis tämä topikki? Pikkasen saisit korjailla tuota perustelematonta kärkkäyttä viesteistäsi. Kaikki ei ole mustavalkoista, muistathan sen. Meillä ainakin on tuntitessiläisiä hoitajia... Veripalvelu kaipaa kipeästi hengenpelastajia!
sh90 Posted April 11, 2009 Posted April 11, 2009 No missä on kunnallisen tuntitessin piirissä hoitajia?? Tuntitessin kunnalle sopii JHL (ent. KTV), eikä siinä ole muita mukana. Ei siis hoitajia. Olen kärkäs, koska en ymmärrä, selitä:)
sh90 Posted April 11, 2009 Posted April 11, 2009 Oman talon tuntien työvapaata toivoessa se muutetaan automaattisesti normaaliksi vapaapäiväksi. Kaikissa taloissa listoja ei tehdä työntekijän etua ajatellen. Mutta kun ammattilainen suunnittelee listan, se tietää että nämä ovat tessin mukaisia (ylimääräisiä) vapaapäivä, ei katoo muut.
sh90 Posted April 11, 2009 Posted April 11, 2009 Pikkasen saisit korjailla tuota perustelematonta kärkkäyttä viesteistäsi. Kaikki ei ole mustavalkoista, muistathan sen. Mitä tämä muuten tarkoittaa?? Ei saa olla mielipiteitä, eikä tietoa, tai niitä ei saa jakaa?
Lyrica Posted April 11, 2009 Posted April 11, 2009 Mutta kun ammattilainen suunnittelee listan, se tietää että nämä ovat tessin mukaisia (ylimääräisiä) vapaapäivä, ei katoo muut. Eli toisin sanoen olet sitä mieltä, ettei missään ole ammattilaisia pomoina? Tämä on todella yleinen käytäntö ja hiljaisesti hyväksytty. Siinä on hoitajan turha piipittää "että kun näin sanotaan tekstissä". Listaahan ei ihan hevillä mennä muuttamaan yhden vp:n takia, olipa se kuinka tärkeä ja oikeutettu tahansa. Kaikki ei todellakaan ole niin mustavalkoista, kuten näytät luulevan.
sh90 Posted April 12, 2009 Posted April 12, 2009 No mutta pitäähän työlista osata suunnitella noudatettavan työehtosopimuksen mukaan. Esimiehen, jolta vapaata pitää tietysti hakea, pitää tehtävässään tämä tuntea. Ei ne 50-vuotispäivät ihan yllättäen tule, ei siis ole kyse listan muutoksesta. Hautajaiset yleensä vaatiikin muutoksen, joka sekin on helppo esimiehen tehdä. Edelleen haluaisin tietää, missä hoitohenkilökuntaan sovelletaan tuntipalkkaiseten sopimusta.
Lääkärihoitaja Posted April 12, 2009 Author Posted April 12, 2009 Kaarinan kunta. Kesätyöntekijöistä osa. Veripalvelu kaipaa kipeästi hengenpelastajia!
-VF- Posted April 12, 2009 Posted April 12, 2009 Mutta kun ammattilainen suunnittelee listan, se tietää että nämä ovat tessin mukaisia (ylimääräisiä) vapaapäivä, ei katoo muut. Juu, niinhän sen pitäisi olla. Oikeassa elämässä tuppaa usein käymään niin, että toivelistaan merkitty oma hääpäivä annetaan normaalina vapaapäivänä ettei työnantajan tarvitse antaa ylimääräistä vapaata. Jokainen työnantaja kun ei lähtökohtaisesti ajattele työntekijän etua kun työvuorolistoja tehdään. Failure is always an option
sh90 Posted April 12, 2009 Posted April 12, 2009 Kaarinan kunta. Kesätyöntekijöistä osa. Äkkiä yhteys luottamusmieheen, sopimusrikkomus ja paha >:D
Lääkärihoitaja Posted April 13, 2009 Author Posted April 13, 2009 Kaarinan kunta. Kesätyöntekijöistä osa. Äkkiä yhteys luottamusmieheen, sopimusrikkomus ja paha >:D Ei JHL:n mukaan. Veripalvelu kaipaa kipeästi hengenpelastajia!
Julma Posted April 13, 2009 Posted April 13, 2009 Kaarinan kunta. Kesätyöntekijöistä osa. Äkkiä yhteys luottamusmieheen, sopimusrikkomus ja paha >:D Käsitinkö nyt oikein että että on joku perustavaa laatua oleva rikos jos tekee duunia tuntipalkalla? Halvat vitamiinit iHerbistä - Klikkaamalla tästä vielä 10 dollaria alennusta ensitilaajalle!
sh90 Posted April 13, 2009 Posted April 13, 2009 No ei tuntipalkalla tekeminen ole mikään rikkomus, vaan se, että sovelletaan tuntipakkaisten kunnallista tessiä koulutettuun hoitohenkilökuntaan. >:D Se on kunnan puolelta paha sopimuksen rikkominen. Niihin kun voi soveltaa vain yleistä KvTessiä (ennenkuin saadaan hoitajien oma sopimus) Hoitajistahan tässäkin topikissa kai oli kysymys?? TTES 1 § Sopimuksen soveltamisala 1 mom. Yleistä Tämä sopimus koskee jäljempänä mainituin rajoituksin kuntien ja kuntayhtymien palveluksessa olevia työntekijöitä, joiden palkkaus ja palkkaustapa on määritetty heidän työtehtäviensä perusteella tämän työehtosopimuksen 30 §:n mukaan. 30 § Palkkaustavat Tämän sopimuksen mukaiset palkkaustavat ovat: 1 Aikapalkka 2 Urakkapalkka a) Suora urakka Osaurakka Aika- tai urakkapalkan lisäksi voidaan täydentävänä palkkaustapana käyttää 33 §:n määräyksen mukaisia erikoispalkkioita. Soveltamisohje Palkkaustavan valinnan kullekin työlle tulee perustua siihen, että palkkaustapa edistää työn tarkoituksenmukaista suorittamista. Palkkaustavasta riippumatta työaikakorvaukset maksetaan tämän sopimuksen mukaisesti (vuoro-, ilta-, yö-, lauantai-, sunnuntai- ja ylityö ym.) ja kullekin työlle muodostuu vähimmäistuntiansioksi se ansio, jonka työntekijä saisi tehdessään tuota työtä aikapalkalla. Urakka- ja erikoispalkkio lisäävät työntekijän mahdollisuuksia vaikuttaa itse palkan suuruuteen ja kannustavana palkkaustapana edistävät työn tuottavuutta. Urakkapalkka määräytyy kokonaan tai osittain työmäärän ja erikoispalkkiot kokonaan tai osittain työtuloksen perusteella.
trikki Posted April 13, 2009 Posted April 13, 2009 Kun ikä alkaa painaa, ajattelin tarkistaa että olikos se 50v juhlapäivä kun saa olla palkallisesti poissa. Olihan se, samoin: 60-vuotispäivät, oma vihkimispäivä, parisuhteen rekisteröimispäivä, lähiomaisen hautajaispäivä ja asevelvollisuuskutsuntapäivä ovat palkallisia vapaapäiviä. Listan laatijalle EI saa kertoa tulevasta, vaan on pyydettävä työpäivä tuolle päivälle. Jos on se on suunniteltu vapaaksi, ei saa ylimääräistä vapaata. Näin ainakin 50 vuotis synttärin kohdalla. Minulle oli sille päivälle suunniteltu työpäivä, koska oli koulutus sinä päivänä. Osastonhoitaja yritti, että menisin koulutukseen ja menettäisin siten vapaan, mutta pidin pääni. Sitten vielä yritti, että jos siirtäisin vapaan, mutta palkkatoimiston mukaan se ei käynyt päinsä ja en muutoinkaan olisi halunnut olla koulutuksessa 50 -vuotispäivänä.... Kiitos tuon koulutuksen sain vapaan, oh olisi ihan saletti suunnitellut minulle vapaan tuolle päivälle ja siten olisin menettänyt edun. "Kyllä on jännittävää elää,ajatteli Muumipeikko. Kaikki voi hetkessä kääntyä ylösalaisin-ilman mitään syytä."(Muumipappa ja meri)
sh90 Posted April 13, 2009 Posted April 13, 2009 No joo, sopimus sanoo näin, muttaa kunnissa kyllä yleensä on sovittu myös laajemmista käytännöistä. Tämä tarkoittaa, että la-su olevaa päivää ei saa ylim. vapaaksi, koska se yleensä on vapaa, mutta ma-pe välille voidaan vapaa myöntää: 11 § Eräät virka- ja työvapaat 1 mom. Reservin kertausharjoituksiin tai lain nojalla väestönsuojelukoulutukseen määrätylle maksetaan kertausharjoitusten tai väestönsuojelukoulutuksen ajalta varsinainen palkka vähennettynä reserviläispalkan tai vastaavan korvauksen määrällä. Soveltamisohje Määräystä ei sovelleta vapaaehtoisiin kertausharjoituksiin osallistuvaan. 2 mom. Työpäiväksi sattuvat 50- ja 60-vuotispäivät, oma vihkiäispäivä, parisuhteen rekisteröimispäivä, aviopuolison, rekisteröidyn parisuhteen osapuolen, vanhemman, lapsen, veljen ja sisaren hautajaispäivä (siunauspäivä) sekä asevelvollisuuslain mukainen kutsuntapäivä ovat palkallisia vapaapäiviä. Soveltamisohje Vapaapäiväksi sattuvat tai vuosiloma-aikaan ajoittuvat em. päivät eivät oikeuta saamaan vastaavaa vapaapäivää muuna ajankohtana. 3 mom. Muun kuin edellä tässä luvussa mainitun syyn vuoksi myönnetyn virka-/työvapaan osalta kunnan/kuntayhtymän asianomainen viranomainenharkitsee, maksetaanko vapaan ajalta palkkaa ja jos maksetaan, niin minkä verran. Sama koskee poissaoloa muun pätevän syyn vuoksi, vaikka virka-/työvapaata ei ole myönnetty. Soveltamisohje Harkinnanvaraisella virka-/työvapaalla tarkoitetaan sellaisia virka-/työvapaita, joita työnantaja ei ole lain tai sopimusmääräyksen perusteella velvollinen myöntämään. Koulutusta varten myönnettävästä virkavapaasta on suositussopimus (Kunnallisen työmarkkinalaitoksen yleiskirje25/2002). Harkinnanvaraisen virka-/työvapaan myöntämistä harkittaessa pitäisi ottaa huomioon tarkoituksenmukaisuusnäkökohdat, kuten tehtävien hoitamisen järjestäminen tänä Sopijaosapuolten mielestä ei yleensä voida pitää tarkoituksenmukaisena sitä, että virka-/työvapaata myönnettäisiin maanantaista perjantaihin, mikäli lauantai ja sunnuntai ovat säännönmukaisesti henkilön vapaapäiviä. Virka-/työvapaata ei kuitenkaan voida myöntää pidemmäksi ajaksi kuin sitä on anottu. Tällaisessa tapauksessa saatetaan anomus joutua hylkäämään, mutta viranomaisen tulisi tällöin ilmoittaa hakijalle, että virka-/työvapaa voidaan myöntää, mikäli sitä anotaan koko viikoksi. Jos toisaalta edellä mainittua työaikaa noudattava henkilö tarvitsee virka/työvapaata esimerkiksi vain torstaiksi ja perjantaiksi, ei voida edellyttää, että hän anoisi sitä myös lauantaiksi ja sunnuntaiksi. Kunnissa ja kuntayhtymissä olisi syytä omaksua mahdollisimman yhdenmukainen käytäntö harkinnanvaraisten virka-/työvapaiden myöntämisenosalta. Paikallisesti olisi hyvä tehdä periaatepäätös harkinnanvaraisen virka-/työvapaan myöntämisen perusteista, palkallisuudesta jne. ja tiedottaa nämä perusteet viranhaltijoille/työntekijöille. Ennen tällaisen päätöksen tekemistä asia on käsiteltävä pääsopimuksen mukaisesti.Kunnallinen työmarkkinalaitos on antanut suosituksen kunnille ja kuntayhtymille pääsopijajärjestöjen ylimpien päättävien elinten kokouksiin osallistumisesta mahdollisesti myönnettävästä virka-/työvapaan palkallisuudesta. Kunnille ja kuntayhtymille suositellaan, että ne myöntävät kokouspäivien ajaksi virka-/työvapaata säännöllisen työajan ansiota vähentämättä kunnallisiin virka- ja työehtosopimuksiin osallisten järjestöjen ylimpien päättävien elinten kokouksiin osallistumista varten, milloin näissä käsitellään virka- tai työehtosopimusasioita ja milloin se on viraston tai laitoksen toiminnan kannalta mahdollista. Tehyn liittokokoukseenkn saa palkallista vapaata (etukäteen suunniteltuna) tämän perusteella.
jenza Posted April 16, 2009 Posted April 16, 2009 Tuli tuossa puhetta että eräs työkaverini on menossa naimisiin ja oli osastonhoitajalta tätä asiaa kysynyt. Osastonhoitaja oli sanonut ettei anna vapaapäivää, kun ei ole sijaisia. Myöskään palkattomaksi vapaaksi osastonhoitaja ei suostu vihkiäispäivää antamaan. Kaupungin hommissa ollaan ja kvtes:siä noudatetaan. Ja lista on siis jo tehty, ja siinä olevaa työpäivää ei oh suostu antamaan vapaaksi. 1 päiväinen työviikko ja lounaaltapaluuraha ;)
Naina Posted April 16, 2009 Posted April 16, 2009 Tuli tuossa puhetta että eräs työkaverini on menossa naimisiin ja oli osastonhoitajalta tätä asiaa kysynyt. Osastonhoitaja oli sanonut ettei anna vapaapäivää, kun ei ole sijaisia. Myöskään palkattomaksi vapaaksi osastonhoitaja ei suostu vihkiäispäivää antamaan. Kaupungin hommissa ollaan ja kvtes:siä noudatetaan. Ja lista on siis jo tehty, ja siinä olevaa työpäivää ei oh suostu antamaan vapaaksi. Tehköön mitä lystää, mutta palkallinen vapaa se naimispäivä kuiteski on.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.