Jump to content
MAINOS

Vaativat omaiset ja hygieniahaalari


Uusihoitaja

Recommended Posts

Hei, työskentelen  vanhusten parissa sairaanhoitajana, ja osastolla on yksi asukas, jolla on hyvin haastavat ja vaativat omaiset. Lähes kuu ja tähdet pitäisi saada taivaalta. 

Kyseisellä asukkaalla on taipumusta laittaa käsi vaipan sisälle, etenkin silloin kun vatsa on toiminut, ja silloin sitä itseään löytyy mm. Lattioilta ja seiniltä. Ja omainen itse tiesi, ja kertoi tästä asiasta. 

Meni pitkään saada omaiset suostumaan hygieniahaalarin käyttöön, mutta lopulta yksi lapsista antoi luvan öisin käyttää. 

 

No, minulla oli siinä aikaa, joten rupesin tekemään asukkaille iltahommia. Tämä kyseinen asukas ilmoitti, että hänellä on tarve käydä vessassa. Kello oli pian 18. No, hänellä toimi vatsa, ja ajattelin, että laitanpa samalla sen haalarin, että eipähän ainakaan pääse sotkemaan sillä aikaa, kun tehdään muiden asukkaiden iltahommia. No kappas, eiköhän hänen omainen päättänyt tulla käymään.

 

Ja siitä alkoi vuorisaarna, kuinka äidillä on jo nyt haalari, kun se vain yöksi luvattiin, että eikö iltahommien teko ole aika aikaista 18 aikoihin. Kerroin, että meillä on täällä 9 muutakin asukasta, ja hän itse halusi vessaan, niin ajattelin, että laitan samalla haalarin, ettei erikseen enää tarvitse. Omainen oli hyvin vihainen, itsemääräämisoikeutta rikottu ja ottaa esimieheen yhteyttä. Tänään sitten sain esimieheltä suullisen huomautuksen puhelimitse. 

 

Mitä mieltä? Nämä omaiset olettavat että tuolla saa valvoa miten pitkään haluaa, ja kyllä se yöhoitaja sitten huolehtii.  Niin, 29 muuta asukasta hänellä? Ensimmäiset nukkuvat jo ennen klo 19, ovat tottuneet siihen. Meillä on useita asukkaita, joilla on haalarilupa öisin, ja kyllä heille laitetaan haalari jo 17-18 aikoihin. Pitäisikö asukas jättää yöhoitajan laitettavaksi, ja herättää klo 23 uniltaan, että laitetaanpa tämä yöpuku päälle, niin saat jatkaa unia? 

Edited by Uusihoitaja
Korjattu kirjoitusvirhe
  • Tykkää 1
Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Eniten ehkä tuossa ihmetyttää että esimies ei ollut sinun puolellasi vaan antoi _huomautuksen_ moisesta asiasta.

Ja yleisesti ottaen hygieniahaalareista... Kumpikohan on enemmän ihmisarvoa alentavaa, haalarin käyttö vai ulosteiden levittely pitkin poikin ja jopa suuhun asti. Pitänee kirjata omaan hoitotahtoon että haalari heti jos ko. käyttäytymistä ilmenee.

Link to comment
Share on other sites

Esimies ei ole kartalla kun ei puolusta henkilökunnan ammattitaitoa.

Itsemääräämisoikeus on oikeus, mitä ammattilainen soveltaa koko yhteisön hyväksi.

Minusta toimit juuri niin kuin pitää.

  • Tykkää 4
Link to comment
Share on other sites

Tähän keskusteluun osallistun sillä tavalla, että lisään tuohon paskalla sotkemisen ongelmaan sen, että   kun pappa/mummo tuodaan psykogeriatriseen hoitoyksikköön hänen sotkettuaan koko talon paskallaan useita kertoja peräkkäin vaikka lyhyenkin ajan sisällä  ja siitä hänelle huomauttaneen puolison saatua "huolella turpiinsa". Ongelmat ratkeavat kuin seinään vanhuksen siirtyessä esimerkiksi Intiön hoiville, koska omaisten ei tarvitse saada turpiinsa /siivoilla paskoja pitkin haastavasti käyttäytyvän muistisairaan henkilön kotia. Ongelmat alkavat uudestaan silloin kun  omaiset ovat unohtaneet mitä vajaa puoli vuotta sitten heillä oli  aina edessään, koska ihmisen muisti vain on turhan lyhyt. Ei mulla muuta.

  • Tykkää 2
  • Kiitos 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Ihan samoja kokemuksia.. Joskus tuntuu jopa turhauttavalta anoa lupa hygieniahaalarin käyttöön. Sehän pitäisi olla itsestään selvä asia tällaisissa tapauksissa. En voi ymmärtää omaisia, mikä hygieniahaalarin käytössä on muka ihmisarvoa alentavaa?? Miksi nykyään kaikesta pitää tehdä niin vaikeaa. Kenenkähän esitys sekin on aikanaan ollut, että siihenkin pitää lupa olla. Tietty taas joku, joka ei ole päivääkään hoitotyötä tehnyt. 

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...