Jump to content
MAINOS

Lasten turhat antibioottikuurit


Sairaanhyvähoitaja

Recommended Posts

Moikka!

Minua on ruvennut ärsyttämään, että lapsille määrätään paljon turhia antibioottikuureja. Osittain varmaan johtuu siitäkin, että vanhemmat vaativat ab-kuuria lapselle ja lääkäri myöntyy sen kirjoittamaan, vaikkei kokisi sitä kovin tarpeelliseksi.

Kuureja määrätään alkavaan otiittiin (sellaista sanaa ei saisi edes käyttää, siitähän on tutkimustuloksia, että antibioottihoito varmuuden vuoksi ei estä otiitin syntymistä), keuhkoputkentulehduksiin (lapsillahan keuhkoputkentulehdukset ovat lähes poikkeuksetta virustauteja) ja yskään. Olenpa törmännyt siihenkin, että pienelle lapselle on määrätty angiinaan ab-kuuri ilman nieluviljelynäytteen ottoa pelkästään sillä perusteella, että nielussa on ollut katteita. Alle 3-vuotiaillahan oireinen streptokokkitonsilliitti on äärimmäisen harvinainen ja adenovirukset ovat yleisiä ja aiheuttavat peitteitä nieluun.

Tuntuu joskus turhauttavalta opettaa lasten vanhemmille, ettei antibiootit auta virustauteihin ja yskä lähtee yskimällä. Eikö tällaisten tietojen pitäisi kuulua yleissivistykseenkin?

Millaisia kokemuksia ja ajatuksia muilla on?

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Hyvin vastaavia tapauksia on tullut eteen, erityisesti tk päivystyksessä. Muutama fiksu lääkäri tosin on kieltäytynyt määräämästä näitä ab-kuureja ilman tutkimuksilla todettua syytä. Mutta toki sitten yrittävät muilla keinoilla helpottaa kipeän lapsen olotilaa (esim. voimakkaaseen kurkkukipuun on lääkäri kerran käskenyt antamaan päivystyksestä mukaan Xylocain -ruutan, saatesanoilla "älä vaan sitten kerro sille äitille ja lapselle, mihin tätä oikeasti puudutteena käytetään  ;)).

Mielestäni kuitenkin vanhemmat tänä päivänä hakeutuvat varsinkin pienten lasten kanssa turhan herkästi lääkärin vastaanotolle. Esimerkiksi jos lapsi on lämpöillyt vuorokauden ajan ja on selkeästi vain flunssainen, niin heti ollaan haukkana lääkärissä.

Toisinsanoen ihmiset eivät osaa tänä päivänä sairastaa oma-aloitteisesti, vaan aina pitäisi olla jo resepti kourassa hakemassa apteekista pilleriä kun kuumemittari näyttää 37,1...

Mihin on jäänyt ne vanhat hyvät hoitokonstit esim. flunssan suhteen?

- Sinähän olet väsynyt, kun on oikein pussitkin silmien alla!

- Ei ne oo pussit, ne on tissit!

Link to comment
Share on other sites

Itse olen yrittänyt ja osin vaikuttanutkin omiin mukuloihini silloin aikanaan, kun olivat räkis-iässä. Että putket korvaan lennosta, mihinkään 9kuuria/vuosi en edes lähtenyt.

Sen aikainen kuopuksen tk-lääkäri oli samanhenkinen, homma hoitui kuin tanssi.

Esikoinen yksityisen kautta, rahaa oli silloin vakuutuksiin jne. Keskimmäinen ei ole korvalapsi ollutkaan.

Sairastumisiin muutoin liittyen: ed. työpaikka edellisessä elämässä vaati jokaisesta poissaolosta todistuksen, joten kyllähän niitä turhia tk-käyntejä on tullut. Onneksi edes sh/th:n paperi kelpasi.

Turhia sikäli, että lähes kaiken voi hoitaa kotona, mutta se paperi juoksutti.

Onneksi siitä on päässyt.

carpe diem

Link to comment
Share on other sites

Meiän perheessä on sairastettu lukemattomia räkätauteja. Kolme lasta, kaikki alle 6 vuotta. Yksi ab-kuuri syöty ja sekin turhaan.

Link to comment
Share on other sites

Ihan samaa mieltä aloittajan kanssa. Tuntuu että vanhemmilla (tai ihmisillä yleensä) ei ole minkäänlaista tietoa  näistä ihan tavallisista räkätaudeista sun muista sekä niiden kotihoidosta. Ekana päivänä vaan lääkäriin ja kauhea lääkearsenaali pitäisi saada. Sitten ollaan vihaisia kun ei olekaan mitään ihmelääkettä joka parantaa saman tien ja pääsee takas duuniin tai lapsi takas hoitoon.

Mun tytärpuoleni kuuluu nohin jotka vetää antibioottikuuri kerran pari kuussa, äitinsä toimesta. Käyvät milloin milläkin yksityisellä lääkärillä, välillä ta:llakin, ja aina mamma onnistuu kinuamaan lapselle antibiootit. Oman arvioni mukaan noista kuureista 1 tai 2 on ollut aiheellisia, muut useat kymmenet ihan tarpeettomia. Ja tälle ihmiselle ei voi edes selittää mitään kun se ottaa sen v***luna.

Tää ihan ikioma, joka kohta syntyy, ei kyllä tule popsimaan antibiootteja muuta kun todelliseen tarpeeseen.

Eteenpäin menoa sekin on kun nenälleen kaatuu.

Link to comment
Share on other sites

No mulla ei ole lapsia joten en osaa eläytyä "vanhempien huoleen", mutta kyllä pääsee syvä huokaus kun tullaan ulkopaikkakuntalaisena luukulle, että lapsella on vähän kuumetta ja me ollaan lähdössä huomenna Helsinkiin/laivalle/etelään/johonkin joten voisko se lääkäri varmuuden vuoksi katsoa sinne korviin ettei sinne vaan ole kehittymässä jotain  ;)

"Olkaapa hetki paikallanne, kun otetaan sydänfilmiä."

"Jaa KUHANSILMIÄ?!"

Link to comment
Share on other sites

Meiän perheessä on sairastettu lukemattomia räkätauteja. Kolme lasta, kaikki alle 6 vuotta. Yksi ab-kuuri syöty ja sekin turhaan.

Samoilla linjoilla; kaks melkein aikuista lasta, eikä yhtään kuuria.. Suosittelen jokaiselle hoitajalle jolla omia lapsia korvalampun hankkimista ja otiittikorvan tunnistamisen opettelua. Säästää aikaa, vaivaa ja on lapsen terveydenkin kannalta ok juttu..
Link to comment
Share on other sites

Sinänsä ymmärrän noita vanhempia, jotka menevät vähäsen flunssaisen pikkuihmisen kanssa lääkäriin.

Kyllä mekin monet kerrat elin otsassa istuttiin tk:n päivystyksessä, kun piti saada työnantajalle lappu töihin. Tosin antibiootteja en ole kinunnut.

Ilmeisesti tässä ei tarkoitettu näitä sairaspoissaololappuja..?

Link to comment
Share on other sites

Meillä on neljä lasta joista toisiksi vanhin on yhden ab-kuurin syönyt. Kaikilla heillä on todettu kerran korvatulehdus, mutta kenellekään heistä en suostunut ab-kuuria heti aloittamaan vaan päätin odottaa josko tulehdus paranisi itsestään ja näinhän myös tapahtui. Korvatulehdushan taitaa olla se yleisin syy lasten ab-kuureihin. Sinänsä hölmöä koska yleensähän korvatulehdus paranee ilman kuureja..

Link to comment
Share on other sites

Jotkut paranee jotkut ei.

Kolmen lapsen kanssa elänyt näitä korvatulehduksia niin sanoisin, että ihan heti ei kannata kuuria hakea, mutta en myöskään viikko katsele korvakipuista lasta. Kunnon tulehdus kun on päällä, niin kuume kohoaa meillä ainakin korkealle ja kipu ei helpota tulehduskipu lääkkeillä.

- elämä on asenne kysymys -

Link to comment
Share on other sites

Ilmeisesti tässä ei tarkoitettu näitä sairaspoissaololappuja..?

Niitä en tarkoittanut. Ne käynnit aiheutuvat työnantajan vaatimuksesta hankkia todistus, eikä ole vanhempien syy. Turhauttavaa sekin tosin on...

Myös päiväkodeissa puuttuu mielestäni osaaminen näiden tavallisten flunssatautien hoidosta. Jos lapsella esim. on otiitti, niin päiväkodista kielletään tuomasta hoitoon, mutta lääkäripä ei kirjoita todistusta vanhemmille pelkän otiitin vuoksi, jos lapsi on muuten hyväkuntoinen. Tulipa tuossa jonain päivänä vastaan äiti joka kiikutti lasta lääkärille pelkän yskän vuoksi, koska päiväkodista oli sanottu ettei "noin yskäisenä saa olla hoidossa". Lääkäri ei kirjoittanut todistusta, koska eihän päiväkodissa olisi lapsia talviaikaan, jos kaikki flunssaiset lapset vaatisivat kotihoidon.

Link to comment
Share on other sites

Sorry vähän OT mut kommenttia edelliseen: Meillekin koulusta tullut palautetta että lapsen ei olisi hyvä olla siellä, ja vaivana oli pelkästään kuivahko yskä jota lapsella oli ollut jo toista viikkoa. Ei  kuumetta ja yleisvointi vallan erinomainen. En kyllä sitten pitänyt kotona,  kaikkiaan yskä kesti 3 viikkoa ilman muita oireita ja meni itsekseen ohi. Olis ollu pitkä aika pitää neiti himassa jos opettajaa ois kuunnellut.

Eteenpäin menoa sekin on kun nenälleen kaatuu.

Link to comment
Share on other sites

Mä just törmäsin äitiin jonka tuomitsin ensin hössöks, koska piti 37-37,8 per rectum mitattua lämpöä kuumeena. Oli jopa alkanut mittailla 4krt pvässä kuumetta jotta lääkäri tutkisi missä vika, kun näitä kuumepiikkejä tulee.

Mut sitten kävikin ilmi, et päiväkoti lähettää lapsen kotihoitoon kun mittaavat PERÄSUOLESTA (päiväkodilla ei tietääkseni edes saa mitata per rectum) 37,5, lapsi yleistilaltaan virkeä. Eli selvä ongelma heillä on, itsekin olisin epätoivoinen jos jatkuvasti palkattomalle menis siks, ettei päiväkoti huoli lasta, mutta ei oo oikeesti kipeäkään. Mutta se ei ole LÄÄKETIETEELLINEN vaiva, joten en oikeastaan keksiny järkevää ratkaisua heille ja varasin lääkärin soittoajan. Päättäköön lääkäri kirjoittaako jonkin vapaamuotoisen todistuksen siitä, että lapsen normaali lämpö on 37,5 per rectum...

Omat lapset ei oo syöny antibiootteja. Kun keskimmäisen astma todettiin, niin lääkäri (yksityinen) sanoi että astmaatikot saa AINA korvatulehduksen ja määräs antibiootin. Ei käytetty. Kerran on VTI:hin esikoinen syöny trimopania 2pv, kunnes kuulin tarkemmat lab-vast ja anopin (lab.hoitaja) kanssa päädyttiin siihen, että hössötystä...

Kuopus on saanu antibioottia "turhaan" sepsis-epäilyyn. Mutta sitä en katso samalla tavalla turhaks, koska siihen kuuluu se antibiootin aloittaminen ennen tulosten valmistumista... (Ja se meni suoraan suoneen 1kk iässä.) Lisäks kuopuksella oli 1,5v antibioottiprofylaksia tietyissä jutuissa.

Anna muutokselle aikaa. Eihän mikään voi kasvaa pellossa, jota jatkuvasti kynnetään.

Link to comment
Share on other sites

Tuo päiväkotien tietämättömyys lasten yleisistä infektiotaudeista taitaa tosiaan olla yleinen ongelma. Olisi varmaan hyvä, jos lastenneuvoloiden terveydenhoitajat (tai miksei lääkäri, jos aikaa löytyy) kävisivät pitämässä päiväkodeissa koulutusta asiasta.

Tässä on muuten tosi hyvä linkki aiheesta:

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=skl00024

Annoin yhden lapsen äidille tuollaisen monisteen, kun tuskaili päiväkodin liian tiukkojen sääntöjen kanssa.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Opettaja taas juoksutti lasta koko viime viikon joka päivä kouluterkkarilla, likalla nuhaa ja yskää, kuumeeton ja yt hyvä. Äiti sitten tietty roudasi likan lääkäriin to kun likka meni hänen luokseen, ja eilen tultiin takaisin antibiootti, yskänlääke ja salbutamolit kainalossa. Yskänlääke tietty ihan ok, mutta tuota antibioottia taas... Dg oli kuulemma bronkiitti. Likka ei yski, nenä vuotaa, yt edelleen erinomainen ja ressukka tuumaa pitkissä täissä kun ei saa mennä tänään kouluun.

Annetaanko tota salbutamolia muuten jos ihan perusterveellä lapsella on yskää? Kun likalla epäilty joskus astmaa ja äiti edelleen väittää kaikille lääkäreille että astma on diagnosoitu, vaikka Lastenklinikka todennut että astmaa ei ole. Ab-kuurinhan länttäävät varmaan lapsellekin herkemmin astmaatikolle keuhkovaivojen yhteydessä?

Eteenpäin menoa sekin on kun nenälleen kaatuu.

Link to comment
Share on other sites

Eiks salbutamol ja yskänlääke yhdessä ole vähän ristiriitaista?

Anna muutokselle aikaa. Eihän mikään voi kasvaa pellossa, jota jatkuvasti kynnetään.

Link to comment
Share on other sites

No me aiotaan kyllä pyytää vähän selvitystä tuohon koko lääkärikäyntiin. Lapsen äiti kun ei oikeuden päätöksellä saa edes viedä lasta lääkäriin ilman että kysyy isältä (siis mun mieheltä) katsooko tämä sen tarpeelliseksi.

Eteenpäin menoa sekin on kun nenälleen kaatuu.

Link to comment
Share on other sites

Kun likalla epäilty joskus astmaa ja äiti edelleen väittää kaikille lääkäreille että astma on diagnosoitu, vaikka Lastenklinikka todennut että astmaa ei ole. Ab-kuurinhan länttäävät varmaan lapsellekin herkemmin astmaatikolle keuhkovaivojen yhteydessä?

Voisko kyseessä olla infektioastma?

Meillä toiseksi nuorimmalla tyttärellä diagnosoitiin infektioastma ja hoitona ventoline-mikstuura 3-4 krt/vrk heti infektio-oireiden alkaessa.. Ab-kuureja meille ei kuitenkaan määrätty yhtään sen herkemmin kuin muutoinkaan..

Link to comment
Share on other sites

Kun nimen omaan ei ole minkään sortin astmaa, on tutkittu niin perusteellisesti että ihan on perusterve tyttö vaikka äiti kovasti haluaisikin että joku krooninen tauti löytyisi.

Eteenpäin menoa sekin on kun nenälleen kaatuu.

Link to comment
Share on other sites

Yskänlääke tietty ihan ok, mutta tuota antibioottia taas... Dg oli kuulemma bronkiitti. Likka ei yski, nenä vuotaa, yt edelleen erinomainen ja ressukka tuumaa pitkissä täissä kun ei saa mennä tänään kouluun.

Annetaanko tota salbutamolia muuten jos ihan perusterveellä lapsella on yskää? Kun likalla epäilty joskus astmaa ja äiti edelleen väittää kaikille lääkäreille että astma on diagnosoitu, vaikka Lastenklinikka todennut että astmaa ei ole. Ab-kuurinhan länttäävät varmaan lapsellekin herkemmin astmaatikolle keuhkovaivojen yhteydessä?

Onko tässä kyse inhaloitavasta salbutamolista vai mikstuurasta? Mikstuuran teho on samaa luokkaa kuin plasebossa...Mutta toisaalta se on ainoa lasten yskänlääke, jossa ei ole suurempia haittavaikutuksia, eli voi turvallisesti käyttää, jos siitä kokee hyötyä olevan.  Inhaloitava salbutamoli on toki tehokkaampi ja sitä käytetään infektioastmassa obstruktion hoitoon, lievittänee myös yskää jonkin verran.

Nuo lasten bronkiitit on lähes poikkeuksetta virustauteja, joten antibiootit turhia. Jos vielä on kuumeeton ja yskäkin lievä, antibiootista on enemmän haittaa kuin hyötyä.

Link to comment
Share on other sites

Olen aikaa sitten luopunut terveestä järjestä ja äidin vaistoista, muissakin asioissa kuin näiden ab-kuurien kohdalla. En jaksa enää tapella lääkärien ja hoitajien kanssa. Tutkimukset, käypähoito ja mun järki sanovat yhtä, mutta terveysasema ja Tyksin lastenpoli toista. Kun olis rahaa siihen yksityiseen!

No viimeistään syksyllä saadaan TYKS:n lastenklinikalta tuoreen otiittitutkimuksen tulokset, niin sitten on sitä faktatietoa ;D

Link to comment
Share on other sites

Yskänlääke tietty ihan ok, mutta tuota antibioottia taas... Dg oli kuulemma bronkiitti. Likka ei yski, nenä vuotaa, yt edelleen erinomainen ja ressukka tuumaa pitkissä täissä kun ei saa mennä tänään kouluun.

Annetaanko tota salbutamolia muuten jos ihan perusterveellä lapsella on yskää? Kun likalla epäilty joskus astmaa ja äiti edelleen väittää kaikille lääkäreille että astma on diagnosoitu, vaikka Lastenklinikka todennut että astmaa ei ole. Ab-kuurinhan länttäävät varmaan lapsellekin herkemmin astmaatikolle keuhkovaivojen yhteydessä?

Onko tässä kyse inhaloitavasta salbutamolista vai mikstuurasta? Mikstuuran teho on samaa luokkaa kuin plasebossa...Mutta toisaalta se on ainoa lasten yskänlääke, jossa ei ole suurempia haittavaikutuksia, eli voi turvallisesti käyttää, jos siitä kokee hyötyä olevan.  Inhaloitava salbutamoli on toki tehokkaampi ja sitä käytetään infektioastmassa obstruktion hoitoon, lievittänee myös yskää jonkin verran.

Nuo lasten bronkiitit on lähes poikkeuksetta virustauteja, joten antibiootit turhia. Jos vielä on kuumeeton ja yskäkin lievä, antibiootista on enemmän haittaa kuin hyötyä.

Mikstuuraa on. Ja komppaan sua täysin tässä viimeisessä lauseessa, siksi mua tää niin v***kin.

Eteenpäin menoa sekin on kun nenälleen kaatuu.

Link to comment
Share on other sites

Onko tässä kyse inhaloitavasta salbutamolista vai mikstuurasta? Mikstuuran teho on samaa luokkaa kuin plasebossa...

Mielenkiintoinen väite. Löytyisikö tähän jotain perusteluja? Sen verran usein kuitenkin salbutamolia p.o. käytetään, että luulisi sen plaseboa parempi lääke olevan.

Failure is always an option

Link to comment
Share on other sites

Minuakin kiinnostaa moinen väite!

Lääkärinkäsikirja 2007 sanoo:

Toistuva tai pitkittyvä obstruktio

Kun inhalointitekniikan opettaminen tai lääkkeen ottaminen inhaloimalla ei ole helposti järjestettävissä, annetaan salbutamolia p.o. nesteenä tai tablettina 0.2–0.3 mg/kg/vrk jaettuna kolmeen annokseen.

Muistisääntö: vuorokausiannoksen (ml) on oltava pienempi (50–75 %) kuin potilaan paino kiloissa, kun liuoksen vahvuus on 0.4 mg/ml.

Veripalvelu kaipaa kipeästi hengenpelastajia!

Link to comment
Share on other sites

Koitan etsiä kyseisen tutkimuksen käsiini...Useammalta lasten infektiotautien erikoislääkäriltä olen kyseisen väitteen kuullut, eikä siis ole mikään itse keksimäni väittämä ;D Kyseisessä tutkimuksessa oli verrattu hunajaa ja lasten yskänlääkkeitä (mukana Ventoline-mikstuura)

Ja ihan omiin kokemuksiini perustuen mutu-tuntumalla sekä lisäksi mitä olen lasten vanhemmilta kuullut, ei Ventoline-mikstuurasta tosiaan ole hyötyä ainakaan obstruktiossa. Kyllä se Babyhalerin käyttö silloin on ihan ehdoton ja harvemmin niin käy, ettei ollenkaan onnistu sillä lääkettä antamaan.

Muokattu: Tässä pari linkkiä:

http://archpedi.ama-assn.org/cgi/content/short/161/12/1140

http://yle.fi/genreportaalit/portaali.php?genre=terveys&osannimi=ajassa_tutkittua&jutunid=9018

Tuossa tutkimuksessa kyllä mainitaan vain dekstrometorfaani (esim. Resilar). Muistelisin, että myös muita lääkkeitä on verrattu hunajaan/plaseboon. Joka tapauksessa, meillä lasten infektiolääkärit pitävät Ventoline-mikstuuraa turhana (tai lähes turhana...toki jos vanhemmat kokevat itse siitä hyötyä olevan, on silloin jokin tavoite lääkkeenannossa saavutettu :))

Tässä vielä yksi Ruuskasen ja Korpin artikkeli:

http://www.terveysportti.fi/xmedia/duo/duo97408.pdf

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...