Jump to content
MAINOS

Vanhuuseläkkeen alaikäraja nousee 65 vuoteen


Reportteri

Recommended Posts

Vanhuuseläkeiän alaraja aiotaan nostaa nykyisestä 63 vuodesta 65 vuoteen. Muutos tehdään vaiheittain vuodesta 2011. Hallitus päätyi ratkaisuun tiistai-iltana päättyneessä hallituskauden puolivälitarkastuksessaan. Hallitus pyrkii päätöksillään siihen, että Suomi pystyy selviytymään maailmanlaajuisesta talouskriisistä.

http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1655656

Link to comment
Share on other sites

MAINOS
  • Replies 55
  • Created
  • Last Reply

Isosetäni täytti viime kuussa 80v. Pääsi eläkkelle armeijasta 45v (vaikka oli ns. paperihommissa, aliupseeristoa). Eli melkein puolet elämästään on ehtinyt olla eläkkeellä. Ja silti olen hänen kuullut useasti mainitsevan raskaasta ja pitkästä työurastaan (ei oo mitään maailman mukavimpia ihmisiä)...

"If you ain't part of a solution, you are solid or gas."

Link to comment
Share on other sites

Jos 70-luvun leppoisan työtahdin aikoihin ollaan todettu että 58 vuotta on hyvä eläkeikä niin millä ihmeen logiikalla tämän päivän hoitaja jaksaisi työelämässä melkein kymmenen vuotta pidempään..??

Itselläni on selkeä tavoite; viimeistään 58-vuotiaana (eläkevakuutus) eläkkeelle ja säännöllisen palkkatyön tekeminen toivottavasti loppuu jo joitakin vuosia aikaisemmin. Ei tällaiset hallituksen uhkailut muuta kuin vahvista omaa päätöstä..

Link to comment
Share on other sites

Jos eläkeiän noston tavoitteena on Suomen selviäminen maailman talouskriisistä, niin silloinhan samalla logiikalla eläkeikä laskee taas nousukaudella. :)

Failure is always an option

Link to comment
Share on other sites

Jos eläkeiän noston tavoitteena on Suomen selviäminen maailman talouskriisistä, niin silloinhan samalla logiikalla eläkeikä laskee taas nousukaudella. :)

Täähän muistuttaa bensan hinnan jatkuvaa nousua.

Eläkeiästä tuli mieleen palomiesten 65 vuoden eläkeikä. Tutkimuksen perusteellahan palomiehen keskimääräinen elinikä Helsingissä on juuri sen 65 vuotta. Aika pelottavia lukuja kun ottaa huomioon työn vaativuuden. Auttajasta tulee liian helposti autettava....

Link to comment
Share on other sites

Meitsi pääsee eläkkeelle viissiin sitten jotain 80 vee ja plussia päälle... Mutta jos elän yhtä vanhaksi kuin muut sukulaiseni ovat eläneet, niin ehdin silti vielä viettämään "ansaittua" eläkettä noin 18 vuotta. Ei huono ollenkaan, mutta mikä mahtaa olla työteho + laatu kun ikä alkaa lähetä tuota 70 ikävuotta... Sehän selviää aikanaan...

Link to comment
Share on other sites

Mä en ikinä pysty tohon. Rollaattoria työnnellenkö siellä hiippaillaan potilaitten luona ja käännetään kuulokojetta kovemmalle, että kuulee mitä potilaalla oli asiaa... Omat jalat ei kanna ja pää ei toimi. Siinä sitä 65-vuotiasta hoitajaa. Voi tsiisus!

Link to comment
Share on other sites

Aika masentava ajatus että duunia pitäis jaksaa painaa noin pitkään - pystyykö siitä eläkeajasta sitten ollenkaan nauttimaan, kun on ikää jo tuon verran mittarissa ja viimeiset työvuodet varmasti tehneet tehtävänsä ja kuluttaneet ihan loppuun? Aika kauhuskenario, mutta mieleen tuli.

Miksi työn pitää täyttää elämä? Tarviiko näitä rajoja aina vaan nostella. Harmittaa jo omien vanhempienkin puolesta.

Viisasteleva ajattelee harvoin, ajattelija viisastelee vielä harvemmin.

Link to comment
Share on other sites

Me olemme työkavereiden kanssa jo todenneet, että eläkeikämme on todennäköisesti 70-75v. Olemme jo tehneet innovaatioita, esim. rollaattoriin voisi rakentaa ns. siivet lääketarjottimia varten. Hakasten poisto sujuu heikompinäköiseltäkin, kunhan ne hakaset ovat riittävän suuret jne.

Ymmärrän kyllä, että on ammatteja joihin valmistutaan vasta lähemmäs 30v ja työ on lähinnä henkistä laatua. Tällöin työelämässä voi ollakin pitempään. Mutta jos työt on aloittanut 18-vuotiaana ja se on fyysisesti rasittavaa, niin on kohtuutonta vaatia sitä tehtävän vielä 65-vuotiaana. Kuusikymppinen ei yleisesti jaksa samanlaista fyysistä rasitusta kuin kaksikymppinen. Kun taas kuusikymppisellä on huomattavasti enemmän tiedollista pääomaa kuin kaksikymppisellä.

"Tietä käyden tien on vanki/ vapaa on vain umpihanki."

- A. Hellaakoski -

Link to comment
Share on other sites

Mä näen jo sieluni silmillä itseni seitsemääkymmentä lähestyvänä dynaamisena leikkurihoitajana...  ;D 

Leikkurisisar uraputkessa

Link to comment
Share on other sites

Miesten eliniänodote on Suomessa vissiin 74 vuotta. Jäähän tossa sitten 9 vuotta nauttia eläkepäivistä...

Ja mä en usko että eliniänodote voi aina vaan nousta. Mä luulen että se on nyt huipussaan ja tulee kääntymään laskusuuntaan kaiken maailman ilmansaasteiden, einesruokien, liikalihavuuden aiheuttamien sairauksien, suorittavan yhteiskunnan ja ilmanmuutoksen myötä.

Älykäs tuntee toiset, viisas tuntee itsensä. - Lao Tsu

Link to comment
Share on other sites

Mä näen jo sieluni silmillä itseni seitsemääkymmentä lähestyvänä dynaamisena leikkurihoitajana...  ;D

Tena pöksYyn, jos sattuu lantionpohjan lihakset pettään ja sattuu lirahdus pitemmän leikkauksen aikana... Teippivaippa sitten sompia inkontinenssiongelmia varten.. Ei kukaan huomaa....  :)
Link to comment
Share on other sites

Valtiolla eläkeikä on ollu hetken jo 65 ja me ollaan naurettu porukalla että on se näky kun lääkintömiehet kantaa puolisokean kenttäsairaanhoitajan ambulanssin takaa tihrustamaan ammuntoja ja napsimaan nitroja. Valvo siinä sitten kaksi viikkoa sotaharjoituksessa teltassa...

Link to comment
Share on other sites

Oppositio tekee eläkeasiasta välikysymyksen ja väläyttelee yleislakon mahdollisuutta.

Itse ehdottaisin että yleislakko aloitettaisiin juhannukselta...

Sopii. Olen silloin muutoinkin lomalla, joten perunat omasta maasta ja mies kalaan. Kyllä sillälailla jonkin aikaa pärjää.

"Tietä käyden tien on vanki/ vapaa on vain umpihanki."

- A. Hellaakoski -

Link to comment
Share on other sites

mä lopetan työnteon jos selviän 50veeksi.diagnooseja löytyy.

"to ride,shoot straight and speak the truth"

Link to comment
Share on other sites

Ei helevetti! Hyvä jos tässä jaksaa edes neljäänkymppiin!! Taidan vetää sinisen haalarin päälle ja siirtyä ulkotyömiesten joukkoon.

-tule turma tuonen tietä, pikku reppu selässä, pikku kirves kontissa. Napsauta sillä ohtaan, justiinsa nokan kohtaan-

Link to comment
Share on other sites

Täytynee varata paikka omalta osastolta ajoissa.. :)

" Vaikeuksien kohdatessa saa huomata, kuinka rikas sitä on monella tapaa ollut. "

Link to comment
Share on other sites

Noooh....eiköhän jokaisen työuralla ole tullut vastaan erinäisiä vesseleitä, jotka eivät välttämättä ole tehneet päivääkään sitä vaadittua palkkatyötä ja silti siihen elämiseen on jotenkin fyrkkaa jäänyt ::)

Jos elämää ja terveyttä vaan piisaa omalla kohdalla, niin ainakaan itse en aio vääntää hommia kovinkaan pitkää 50 rajapyykin jälkeen päätti hallitus mitä hyvänsä.

Link to comment
Share on other sites

Realiteettihan tuo Suomenkin huoltosuhde on. Liian vähän työssäkäyviä suhteessa huollettaviin. Ja Suomessa eläkkeelle jäämiset nyt ovat vähän turhan aikaisia, verrokkeja maailmalta löytyy. Ja kun noita maksettavia eläkkeitä ei tosiaan ole rahastoitu pahemmin etukäteen, niin hyvä se on yrittää tasoittaa eri keinoin. Muuten kaatuu melkoinen verokuorma työtä tekevien päälle, mikä johtaa siihen, että työvoimaa joudutaan vähentämään, mikä taas lisää työtätekevien taakkaa.

Nimellinen eläkeikä - ja sen pitkä siirtymäkausi, 12 vuotta - ei itsessään huolestuta. Tuossa 2000-luvun taitteessa tuli kuunneltua erästä pankin johtajatason henkilöä, joka pohdiskeli silloin riskejä, jotka toteutuessaan olisivat saaneet aikaan sen, ettei omalle ikäluokalle olisi jäänyt rahaa eläkkeiden maksamiseen, edeltävät isot ikäluokat olisivat vieneet kaiken...

Huolenaiheita ovat kestotyöttömyys, jota on vuosikymmenet yritetty ratkoa niin tuloksettomasti ja väärästä päästä kuin mahdollista. Yksi osa huoltosuhdeongelmaa. Vaikea pääsy työkyvyttömyyseläkkeelle. Työelämän raskaus. Työelämän ulkopuolelle joutuvien huono perusturva - mitä ammattijärjestöt eivät ole yrittäneet ainakaan ratkaista. Työssä jaksaminen. Työuran maksujen painottaminen tavalla, että ihmiset käytetään loppuun ja heitetään mieluummin jonkun muun niukasti elätettäväksi eläke-etuja menettäen. Työmarkkinoiden kypsymättömyys, täällä ei ole toista kevyempää uraa, johon voisi hypätä 50 - 55 -vuotiaana ja jatkaa sitä 10 - 20 vuotta.

Työelämän kertakäyttömalli, jossa työntekijä on kertakulutushyödyke, se käytetään nopeasti umpiloppuun, piste, heitetään ulos. Työelämä, jossa ammattitaitoa ei voi helposti ylläpitää ja kehittää, jolloin iäkkään osaaminen ja kokemus olisi arvostettavaa. Malli, jossa työn tekeminen vie eläke-etuudet huomattavan nopeasti. Mahdottomuus keventää työtehtäviä, lisätä vaikutusmahdollisuuksiaan osa-aikatyöhön, työvuoroihin iän karttuessa. Vaihtoehdottomuus, joko paahdat täysiä samalla fyysisellä kuormituksella kuin 25-vuotias tai olet ulkona. Eläkkeiden kertyminenkin on ollut epäjohdonmukaista: pätkätyöläisyys on vähentänyt eläkettä, koulutuksesta on rangaistu, jos työhön kuuluu riskinotto, pääomatulot tai yrittäjyys, maksetut verot eivät näy eläketuloissa. Työkyvyn ylläpidossa, työn henkisessä ja fyysisessä kuormituksessa ollaan myös kehitysmaa. Työsuojelussakin olisi tekemistä. Ja joustavuudessa, jokunen ihminen tekisi töitä pidempään, jos työviikko olisikin 30-tuntinen, palkka laskisi, progressiot sun muut pitäisivät reaalipalkan leikkautumisen pienempänä.

Ehkä myös yleinen asenne, eläkkeelle mahdollisimman nopeasti. Ja kun työmarkkinoilla ei ole positiivista imua, niin pakkopullaahan se sitten on: jos teet työtä hulluna ja alistuvasti, sinulla on vähäinen ihmisarvo, jos et, se on tuomittavaa. Kuka hitto tällaista jaksaa sietää 40 vuotta...

Itte on vähän miettinyt, että jos keho kestää, niin oma pää ja psyyke saattaa vaatia virikettä, säännöllistä toimintaa ja aktiviteettia kyllä siellä 60 vuoden tuollakin puolella. Jos siellä välttää taantumista, pystyy kohottamaan taloudellista elintasoaan - ja samalla kuitenkin saamaan ajallista liikkumatilaa hissunkissun lisää (ihminenhän ei toivo muuta, kuin että aina olisi jotain hieman enemmän...), ja työtahtia voisi itse hitu säädellä, työaikaa hieman lyhentää ja motivoivia työtehtäviä, joissa jaksaa, olisi tarjolla, niin tällä hetkellä joutuu tuollaistakin miettimään vaihtoehtona. Jos ei onnaa, kroppa ei kestä, tarjolla ei ole muuta kuin rangaistusta työttömyydestä tai työssäkäynti on rangaistusta, niin sitten pitää miettiä omaisuuden realisoimista ja katsomaan, missä päin maailmaa olisi aurinkoisempaa, jos halvempaa elää...

Toivottavasti työelämä muuttuu tässä siirtymäkauden aikana... Ja toisaalla työn ulkopuolelle jäävien perusturvaa pystytään kehittämään. En oikein pitänyt siitäkään, että ammattijärjestöt kävelivät sata-komiteasta pihalle. Jenkeissä on tullut törmättyä vireisiin vanhuksiin, Jaappanissa taas perusturvaa ei oikein ole, sitä iäkkäät pitävät bisnestä, pyörivät sukulaisten duuneissa, toisten elätettävinä tai ovat tyhjän päällä. Ja karoshi - työhön kuoleminen - on myös ihan tunnettua, itsemurhat samoin - siinä suhteessa tällä maalla löytyy kyllä jotain yhteistä sen paikan kanssa... Yksi tuttu tekee 69-vuotiaana puhelintyötä, realiteetti hänelle, eläke on pieni... Useampi vuosi sitten harjoittelupaikassa yksi nainen teki keikkaa yli 70-vuotiaana: peruskuviot sujuivat, fyysistä voimaa ei tarvittu, leipä leveni, pysyi kroppa ja pää liikkeessä, ja motivaatio tehdä hommaa silloin tällöin kyllä löytyi...

Tää on näitä asioita, joissa ei tosin voi päättää toisen puolesta, aivan hitosti joustavuutta ja mahdollisuuksia pitäisi olla erittäin erilaisille ihmisille... Ja joillain se ura myös kuluttaa ihan eri tavalla vaikka kropan alta... Tää oli hallitukselta tavallaan pakkopäätös, jos pitkällä siirtymäajalla, ja asian päättävä eduskunta edustaa koko kansaa, eivät ammattijärjestöt. Mutta tämän päätöksen jälkeen on saatava myös työelämän ja sosiaaliturvan uudistukset käyntiin, ja tavallaan toivoisin ay-liikkeiden suuntaavan paukut nyt eläkeikäuhittelusta näiden uudistusten aikaansaamiseen. Jos sitten työllisyysaste saadaan nousemaan sinne 75 %:n ylitse, niin löytynee myös ihan eri tavalla mahdollisuuksia myös rahoittaa työuran loppuvaiheen ratkaisuja. Nykyisinhän siellä nimenomaan kituutetaan pahasti, jos työ loppuu ennen eläkettä tai eläke jää pieneksi... Ei hyvä tämä nykysysteemikään, ja paineita senkin ylläpitämiselle on...

Jos potilas on sekavampi kuin meidän yksikössä hoitajansa, kuuluu potilas sairaalahoitoon...

Ylpeiksi jumalat tekevät ensin heidät, jotka jumalat haluavat tuhota.

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...