Jump to content
MAINOS

Vainaja palvelutalossa


Villapaita
 Share

Recommended Posts

Minkälaiset käytännöt/ohjeistukset teillä on odotetusta kuolemasta palvelutalossa.

Jos exitus illalla vaikka klo 18, odotettu kuolema ,palliatiivinen.

Omalääkäriähän ei ole tavoitettavissa kuin vasta aamulla. Soitatteko päivystävälle lääkärille vai esim päivystyksen sihteerille joka sitten ilmoittaa päivystävälle lääkärille joka käy toteamassa kuoleman ja aamulla omalkri kirjaa kuolintodistuksen ? Toisin sanoen mistä saatte NS "siirtoluvan"?

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Yhdessä yksikössä jossa työskentelin, kuolema tapahtui niin, ettei lääkäriä ollut paikalla. Vainaja siirrettiin talon vainajakylmiöön ja lääkäri kävi toteamassa kuoleman vasta kun tuli arkena taloon. Vainajaa kyllä säilytettiin huoneessaan joitakin tunteja ennen kylmiöön siirtämistä. Kuolinaika kirjattiin hoitajien havaintojen perusteella. Näistä on talokohtaiset ohjeet. Eikö saattohoidossa olevilla ole oma lääkäri, joka huolehtii ns. "paperitöistä"?

Edited by pekka
Link to comment
Share on other sites

Elikkä. Meillä vainaja kuljetetaan yleensä aina ensin kylmiöön ja lääkäri käy siellä toteamassa kuolleeksi. Virka-ajan ulkopuolella ei lähdetä soittelemaan mihinkään, vaan seuraavana mahd. arkipäivänä yhteys (talon) lääkäriin. Ainoastaan tilataan siis kuljetus kylmiöön, mutta siihen ei tarvita mitään ”siirtolupia” tms.

 

Yötä vasten ei tarvitse lähteä kuljettelemaan minnekään, vaan seuraavana aamuna sitten. Mutta esim illalla siis jos kuolee, niin tilataan kuljetus ja soitetaan omaisille ym. Sitten seuraavana päivänä soitetaan omalle lääkärille, joka käy toteamassa kuolleeksi tai huolehtii jonkun toisen käymään, ja kirjoittaa kuolintodistuksen ja hautausluvan.

Link to comment
Share on other sites

Mites jos vainaja eli tässä tapauksessa palvelutalon asukas , on yleisen edunvalvonnan alla ? Kulkeutuuko tieto edunvalvojalle automaattisesti nykyään vai pitääkö ilmoittaa? Miten hautajaiskulut yms tuossa tapauksessa;kuka maksaa ?

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Tehostettu palveluasuminen, tk:n vuodeosasto ja 8-18 päivystys vieressä, 2020-luvulla. Piti soittaa virka-ajan ulkopuolella sh "toteamaan", käytännössä katsoi että ei hengitä ja katsoi happisaturaatiomittarilla. Saatiin siirtää lämpimillä keleillä parin tunnin jälkeen kylmiöön, jossa joko päivystävä tai omalääkäri kävi virallisesti toteamassa jahka ehti, pääasia että lääkäri totesi,  joten päivystyksestäkin apua pyydettiin viikonloppuisin. Muuten ehti odottaa aamuun ja osastonlääkärin läsnäoloon ihan hyvin. Viileämmillä keleillä ohjeistus oli pitää omassa huoneessa ennen lääkärin tuloa. Joskus virka-aikaan lääkäri ehti tulla ja jututtaa omaisiakin vainajan vierellä omassa huoneessa. Ohjeistus oli, että kaksi tuntia on pidettävä osastolla. Vainajan sai laittaa heti, jos omaiset eivät halunneet osallistua.

Vainajallahan ei kiirettä ole, eli tuuletetussa rauhallisessa huoneessa kyllä pärjää seuraavaan aamuun tai päivään. Puhelimella sai yleensä tarvittavat henkilöt kiinni. Edunvalvontaan myös piti soittaa, tieto ei muuten mennyt ajoissa perille. Kannattaa selvitellä siellä omalla työpaikalla miten protokolla menee, jos ei vielä ole kunnollista ohjetta.

 

Jospa tästä oli jotain apua mietintään. Näin tuolla jossain, kiva kuulla erilaisista käytännöistä!

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...