Jump to content
MAINOS

Tavalliset tallaajat tsekkaamaan vanhustyötä!


Rutikuiva

Recommended Posts

Olen huomannut jonkin verran, kuinka monella ei hoiva-alan ihmisellä tuntuu olevan oma käsitys hoivakotien vanhuksista. Vanhus nähdään kiikkutuolissa viaton hymy huulilla kutomassa sukkaa, kissa reisien päällä. Mummu tai pappa, usein muistisairas, ei tekisi pahaa bakteerillekaan. 

Tasaisin väliajoin, iltapäivälehtiin ja muuhun mediaan tulee otsikoita eri paikoissa ilmentyvistä ongelmista. Näistä tallaajat saavat bensaa valituksiinsa hoitajista.

"Hoitajat eivät osaa sitä tai tätä. Vanhusparkoja ei käytetä ulkona, viihdytetä tai hyvä jos saa edes tarpeeksi ruokaa ja juomaa...kyllä se taas nähtiin Iltalehden jutussa."

En kiistä etteikö jossain olisi oikeasti ongelmia, mutta lähtökohtaisesti muistisairaan vanhuksen hoitaminen ei ole välttämättä helppoa ja kaipaisin näille tallaajille hieman laajempaa perspektiiviä asioihin.

Minullakin oli joskus sellainen käsitys vanhuksista, että he ovat kaikki sydämellisiä äiti Tessoja tai isä Pekkoja. Kouluttauduin lähihoitajaksi sivarin jälkeen, niin huomasin että asia oli aivan toisenlainen. Voit saada helposti kiitoksien sijaan haistatteluja, uhkauksia ja jopa fyysistä väkivaltaa. Lisäksi kaikki vanhukset eivät ole aina iloisia, vaan joitakin on vallannut syvä apatia ja masennus. Tietysti aivan kaikki muistisairaat eivät ole näin vaikeita hoidettavia. On toki niitäkin, jotka ovat hyväntuulisia, ystävällisiä ja lausuvat kiitoksen.

Ehdotan, että nämä tallaajat tulisivat tutustumaan vanhustyöhön vaikka viikon ajaksi. He näkisivät ettei jokainen päivä ja hetki ole välttämättä kirkkainta auringonpaistetta, niin ehkä ymmärrys työhömme kasvaisi. 

Oletko sinä kuullut näiltä tallaajilta tietäväisiä kommentteja hoitajien työstä ja millaisia ne ovat olleet?

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
MAINOS

Mieluummin ehkä kuitenkaan ei. Ja tämä siksi että jotta totuus valkenisi niin tällaisen maallikon tulisi olla läsnä aivan kaikissa hoitotoimenpiteissä ja se olisi kyseenalaista vanhuksen intimiteettisuojan kannalta. Lisäksi myöskään siksi ei, koska suuri osa omaisista on aivan auttamattoman kuutamolla sen suhteen, millaista hoitoa heidän omaisensa tarvitsee tai joskus jopa itse haluaa. Joillekin tulee esimerkiksi täytenä yllätyksenä se ettei siellä hoivakodissa olekaan joku vuoteen vieressä 24/7. Joskus vähemmän on enemmän ja jos nyt ajatusleikkinä kierrätettäisiin vaikka kansalaisia pleksien takana katselemassa miten usein tai harvoin vaikka siltä taikka tältä vanhukselta mitataan verenpaine tai sokerit niin saataisiin aika mielenkiintoisia somepäivityksiä ja iltapäivälehtien toimittajathan olisivat ensimmäisten joukossa vappunenään naamioituneena paikalla jutun aihetta hakemassa. 

  • Tykkää 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Näinhän se on ollut kautta aikojen että toisten työtä ei kunnolla ymmärretä. Alasta riippumatta. En minäkään haluaisi ylimääräisiä katsojia hoitopuolelle.

Ja tuo ruokapuoli... Vanhus yleensä on aika pieniruokainen, etenkin naiset. Ja elämän viimeisen loppuvaiheen aikana he eivät halua syödä joko mitään tai hyvin vähän jotain esim. kiisseliä ja juominen on vielä vaikeampaa.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Heh..no joo. Yksi sukulainen soitti äskettäin ja oli ihan "shokissa". Voiko hoidettavat vanhukset olla tosissaan aggressiivia? No kuule voi ja on. Kerroin hieman omasta työstäni. Eli työskentelen vanhuspuolella palvelutalossa. Ja väkivalta hoidettavan puolelta on aina uhka. Aina on pidettävä varansa, ettei tule nyrkistä tai potkaista naamaan. Sylkeminenkään ei ole kivaa. Tai muistisairas raapii alapäätään pesutilanteissa ja sitten raapii hoitajan verille. Ihan normihommaa. Kun ihminen on sairas, ei tee em. tahallaan. Ja siitä on turha huutaa vanhukselle. 

Joo, että tervetuloa vaan katsomaan hoitotyötä ja kertomaan sitten, miten pitäisi tehdä. 

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...