Jump to content
MAINOS

Vanhukset kaipaavat virkistystoimintaa, mutta hoitajilla ei riitä aikaa


Recommended Posts

Hei, olen havainnut, että kiireestä johtuen palvelutaloissa virkistystoiminnan järjestäminen on jäännyt vähäiselle tai laiminlyöty kokonaan. Opiskeluuni kuuluvassa harjoittelujakson aikana, osa tehtävistäni oli järjestää virkistystoimintaa vanhuksille. Pidin heille ryhmäjumppaa, bingoa ja muuta toimintaa, jossa he pääsivät toimimaan yhdessä. He pitivät siitä valtavasti ja sain positiivista palautetta heiltä. Minua jäi kuitenkin huolestuttamaan se asia, että vaikutti siltä, ettei kukaan muu vakituinen hoitaja ehtinyt moisen järjestämiseen, vaikka olisivat toivoneet. Keskustelin yksikön johtajan kanssa huolestani ja hän kertoi, että ainakin Martat tulevat silloin tällöin järjestämään jotain aktiviteettejä vanhuksille. Minulla on kokemusta vain yhden palvelutalon toiminnasta, joten haluaisin kuulla muiden hoitajien kokemuksesta asiasta. Järjestetäänko teidän palvelutalossa virkistystoimintaa vanhuksille? Jos joo, niin mitä te teette ja kuinka usein? Saavatko vanhukset teidän mielestä riittävästi virkistystä vai tarvitaanko sitä lisää? Onko teillä joku vastuussa asian järjestämisestä tai miten sitä hoidetaan? Jos ei, niin mitä haasteita (kiireen lisäksi) virkistysoiminnan järjestämiseen liittyy teidän mielestä? Arvostaisin tosi paljon, jos voisitte jakaa kokemustanne kanssani. Se on mielestäni tärkeää asia, joita olisi hyvä ottaa huomioon. 

Link to post
Share on other sites
mieshoitsu80

Mielestäni kysymys on laajemmin siitä, mikä vanhustyössä on tärkeää ja mikä ei. Jossain 0,5 mitoituksen paikassa syöttämiset ym perushoito kaikkine kirjallisine töineen syökin leijonanosan ajasta, ei jää enää paukkuja juuri extraa järjestää. Mutta mitoitus on nousemassa koko ajan ja aikaa vapautuu lisää. 

Mä katsoisin, että asenne ratkaisee. Tästä syntyy välillä ristiriitoja, koska joidenkin hoitajien mielestä asukkaiden kanssa leikkiminen ja laulattaminen ei ole työtä ensinkään. Kukapa nyt sen sitten osaa lopulta sanoa, kumpi on tärkeämpää: syödä 15 minuuttia puoli lautasta ja sen jälkeen jotain virikettä ja aktiivisuutta toinen vartti, vai käyttää molemmat vartit siihen, että huonosti syövä muistisairas saa varmasti kaloreita riittävästi. Jos se elämä jo on mitä on sen muistisairauden takia, niin mä ehkä valitsisin itse itselleni lyhyemmän ja kivemman loppuelämän, kuin että ainoa huolenaihe on se että syönkö tarpeeksi. 

Vanhainkotityötä kuutisen vuotta takana, ja ei nämä asiat ole mustavalkoisia. Mielipiteeni kuitenkin olen ehtinyt muodostaa. 

Link to post
Share on other sites
Sebucom60

Korona-aika supisti juuri ulkopuolisten järjestämää toimintaa. Ystäväni kävi mm Lukemassa lehtiä ikäihmisille palvelutalossa ym ennen.Joissakin paikoissa on palkattu mm . Toimintaterapeutti päiväohjelmaa järkkäämään. Itse olen tykännyt lähteä rapsan jälkeen jonkun asukkaan kanssa pihalle/puistoon. Tämä on kokonaisuudessaan vaikea teema ja tosiaan asenne sellainenkin. Jos yksikön arvoissa on yhdessä tekeminen niin silloin siihen pitää oikasti olla resurssit ja innostunut henkilökunta!

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...