Jump to content
MAINOS

Tietoa bakteereista..?


Piupa

Recommended Posts

Onko antaa vinkkejä, mistä löytyisi helposti tietoa erilaisista bakteereista?? Esim. Klebsiella pneumoni, Pseudomonas aeruginosa, Proteus mirabilis, Streptokokki betahemol. C, Morganella morganii kiinnostaisi... MRSA:sta sentään löytyy tietoa, mutta muista ei niin helposti.

Mahdollisuus, että joku katselee sinua, on suoraan verrannollinen toimintasi typeryyteen.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

MAINOS

Täytyy kokeilla tota kirjaa, toivottavasti sen saa kirjastosta. Tai voinhan kysyä suostuisiko työnantaja oikein ostamaan sellaisen :D

Terveysportista ei löytynyt etsimääni perustietoa, (tai sitten en osannut etsiä..) eli miten erilaiset bakteerit tarttuu, miten voi ehkäistä, mitä oireita aiheuttavat, miten hoidetaan jne.

Mahdollisuus, että joku katselee sinua, on suoraan verrannollinen toimintasi typeryyteen.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

...kannattaa niitä bakteereihin, viruksiin yms liittyvää tietoa etsiä myös kirjasta nimeltä -Lääketieteellinen MIKROBIOLOGIA-  (Mäkelä, Tiilikainen, Vaara, Vaheri, Valtonen)

Sieltä löytyy melko tarkkaa tietoa...  :D

"Hyvä hoito ei edellytä auttajan täydellisyyttä

  - silloinhan mikään hoito ei olisi hyvää"

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Koulussa käytettiin kirjaa nimeltä Kliininen Mikrobiologia..

Edit: Tuo Lääketieteellinen mikrobiologia on tuttu teos, mutta onko siitä tullut 2000-luvulla vielä painoksia...? /edit

Mikrobiologia ja infektiosairaudet on sitten lääketieteellisempi raamattu, hitu alle 1000-sivuinen teos (äh, vasta noin 1500 sivua hiton hyvin koottua teosta tuo oikeasti katu-uskottavuutta...). Yliopistokirjastoista löytyy käsikirjoista, kurssikirjoista, lainattavista teoksista. Ainakin Helsingin kaupunginkirjastossakin taitaa olla joitain kappaleita. Tuorein painos tosin taitaa olla 2003, muutamassa vuodessakin ehtii tapahtua.

Tuorein tieto sitten löytyy ehkä etsimällä kansainvälistä aineistoa ja/tai tutkimusartikkeleita. Jos ja kun jonkin pöpön pystyy linkittämään johonkin tiettyyn erikoisalaan, voi vilkaista ko. alan tuoreita kirjoja. Infektioiden torjunta sairaalassa ei valitettavasti sisällysluettelossaan oikein näytä käyttävän mikrobien nimiä. Silleen näyttäisivät olevan melko puolituttuja infektioiden aiheuttajia. Jos lähdeviitteillä ei ole mitään väliä, niin englanniksi yleistietoa saa esim. laittamalla pöpöjen nimiä http://emedicine.medscape.com/ -hakuun.

Jos sattuu asumaan yliopistokaupungissa, missä on lääketieteitä, mikrobiologiaa tms., tai hyvällä kirjastolla varustettu AMK, niin joskus kannattaa käydä vilkaisemassa, mitä sieltä hyllyistä oikeasti löytyy. Jos joskus joutuu hakuteoksia tarvitsemaan. Yliopistokirjastoissa useimmiten löytyy myös mahdollisuus käyttää elektronista aineistoa (tieteelliset sähköiset lehdet), jos tarvis. Vaikka ei ole ko. yliopiston opiskelija. Kun jostain mikrobilsan kirjasta löytyy jotain vaikka Pseudomonas aeruginosasta, joka on mm. ihoinfektioiden aiheuttaja, voi vilkaista jotain Ihotaudit -kirjaa, mitä se sanoo aiheesta.

Silleenhän Terveysportista voi kotoakin katsoa jotain - esim. Lääkärin tietokantoihin kirjoittaa sanan Klebsiella, ja sieltä näkyy, että hakutuloksissa on mm. 5 tulosta Lääkärin käsikirjaan (sieltä voi löytyä jotain, jos kirja löytyy jostain), Duodecim ja Suomen Lääkärilehti ovat nekin kirjoittaneet aiheesta yhteensä yli 50 juttua (löytyisiköhän jotain käytännön läheistä?). Jos näin voi olettaa, niin sitten voi mennä paikkaan, jossa terveysportti ja esim. SLL:n artikkelihaut ovat saatavana (työ, koulu, jos ammattijärjestön kautta saa tunnukset tms.). Ja pöpöjen analytiikasta voi saada jotain näkyviin esim. HUSLABin nettitutkimusohjekirjasta http://huslab.fi/ohjekirja/index.html Terveysporttihan on siitä kiva, että sen haku näyttää myös, jos esim. jokin Käypä hoito -suositus tunnistaa jonkin pöpön ihan nimeltäkin.

Infektioiden torjunta sairaalassa (kuntaliitto) myös tunnistaa hakemistossaan jonkun noista pöpöistä. Aika nopsaan sitä pystyy suht luotettavaa tietoa kokoamaan muutamasta lähteestä per pöpö.

Tää kommentti ei ollut kirjoitettu sen vuoksi, että tekisin tiedon lähteiden hakua puolesta, vaan sen vuoksi, että näkyy vähän, miten tietoa voi joskus etsiä. Kun jostain on etsinyt, alkaa omatoimisemmin kokeilemaan muitakin paikkoja, mistä voisi jotain löytyä....  :D Muutama vuosi tuli joskus tehtyä töitä, jossa joutui muutaman kerran ongelmanratkaisussa penkomaan, mistä tietoa oikeasti löytyisi. Vielä kun oppisi tunnistamaan olennaisen tiedon.

Jos potilas on sekavampi kuin meidän yksikössä hoitajansa, kuuluu potilas sairaalahoitoon...

Ylpeiksi jumalat tekevät ensin heidät, jotka jumalat haluavat tuhota.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

MAINOS

Arkistoitu

Tämä aihe on arkistoitu, siihen ei voi enää vastata.

×
×
  • Luo uusi...