Jump to content
MAINOS

"Potilas on NIV:issä"


nneppari

Recommended Posts

Mitä tuo NIV käytännössä tarkoittaa? Juu, googlettamalla selviää, että NIV tarkoittaa noninvasiivista ventilaatiota, mutta millä välineistöllä ja missä tilanteissa sitä käytetään? Esim jos potilasta ventiloidaan maskin ja palkeen avulla, onko tämä yhtä kuin NIV? Jos kuulen tuon "Potilas on NIV:issä" niin eihän se tarkalleen kerro mitä ja millä potilasta hoidetaan?

T. SH op.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

MAINOS

Tuo mainitsemasi esimerkki on yhtä kuin NIV. Samoin cpap-laite ja voidaanhan respiraattoriakin käyttää maskin kanssa. Näitä kaikkia käytetään erilaisten hengitykseen vaikuttavien sairauksien hoidossa.

Invasiivista ventilaatiota ovat sitten intubointi ja trakeostomia, joihin hengitystukilaite liitetään.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Sinänsä noninvasive ventilator tosiaan kai voisi olla laajempi käsite, mutta jos joku minulle sanoo, että potilas on NIV:issä, oletan, että hän on kytkettynä bipap-laitteeseen. Ainakaan en ole koskaan kuullut kenenkään puhuvan cpapista saati maskilla ja palkeella ventiloinnista sanaa NIV.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

3 hours ago, MarreX said:

että hän on kytkettynä bipap-laitteeseen. Ainakaan en ole koskaan kuullut kenenkään puhuvan cpapista

Yleensä se kone joka osaa tehdä bipap:a osaa myös cpap, apap, vpap jne yms. Vaikea sanoa päällepäin mikä moodi on käytössä.

Ja aika harvoin nykyään tunnutaan oikeaa bipap:a käytettävän, yleensä se on painetuettu cpap ainakin päivystysympäristössä millä aloitetaan.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Kaksoispaineventilaattoriin eli NIV:iin säädetään kaksi eri painetta IPAP (sisäänhengityspaine) ja EPAP (uloshengittspaine). 

IPAP tukee potilaan omaa sisäänhengitystä ja EPAP ylläpitää painetta potilaan hengitysteissä uloshengityksen aikana. 

Laite vaihtelee paineita potilaan sponttaanihengityksen mukaan. Uloshengitys käynnistää EPAP:in ja sisäänhengitys IPAP:in. EPAP vastaa siis PEEP:iä. 

Perinteisessä C-PAP - hoidossa on vain yksi paine, PEEP. Tämä on siis kaikissa hengityksen vaiheissa sama. 

NIV:issä sisäänhengityspainetta (IPAP) nostamalla nostetaan kertahengittstilavuutta, joka parantaa tuuletusta ja hiilidioksidin poistumista. 

Uloshengityspaineen (EPAP) nostolla nostetaan keuhkojen jäännöstilavuutta, joka helpottaa hengitystyötä ja parantaa happeutumista. Se pitää ylähengitystiet paremmin auki. 

Sisäänhengityspaine nousunopeutta voidaan säätää. Mitä lyhyempi nousuaika on, sitä suurempi on virtaus. 

Muokattu - pekka
Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Kaikki nämä cpap:t, bipap:t yms on NIV:n eri versioita. 

Versioita on paljon enempi vähempi erilaisia joissa erilaisia säädettäviä parametreja enemmän (simv maskilla etc) tai vähemmän (perus cpap) 

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Jotta asia ei menisi liian helpoksi, niin C-PAP:issa ja NIV:issä voi olla MYÖS intuboitu tai trakeostomoitu potilas. 

C-PAP -hoito voidan toteuttaa vanhanmallisella C-PAP -generaattorilla niin, että intubaatioputkeen / trakeostomiakanyyliin kiinnitetään muovinen T-kappale, joista yhteen haaran tulee virtausgeneraattorista happiletku, yksi haara on kiinni intubaatioputkessa / trakeostomiakanyylissä ja yhden haaran päässä on haitariletkun päässä PEEP -venttiili.  Onneksi nämä C-PAP -generaattorit ovat väistyneet kehittyneiden hiljaisempien NIV -laitteiden tieltä.  Melu oli melkoinen, jos samassa potilashuoneessa oli useampi C-PAP:issa.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

MAINOS

Luo tunnus tai kirjaudu sisään kommentoidaksesi

Vain jäsenet voivat kommentoida

Luo tunnus

Rekisteröi tunnus yhteisöömme. Se on helppoa!

Rekisteröi uusi tunnus

Kirjaudu sisään

Onko sinulla jo tunnus?

Kirjaudu sisään
×
×
  • Luo uusi...