Jump to content
MAINOS

Hoitajien stressi lisää potilaiden infektioita


Reportteri

Recommended Posts

Työterveyslaitoksen ja Turun yliopistollisen keskussairaalan (TYKS) yhteistutkimuksessa on havaittu, että hoitohenkilöstön stressi ja muut vaivat voivat lisätä potilaiden infektioita. Potilailla esiintyi enemmän sairaalainfektioita osastoilla, joiden hoitohenkilökunnalla oli työstressiä ja yhteistoiminnan ongelmia ja joissa tehtiin keskimääräistä pidempää työpäivää.

Asiasta kertoo MTV3 http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/arkistot/kotimaa/2009/02/800498

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

"Tämän tutkimuksen perusteella emme voi kuitenkaan varmuudella päätellä, aiheuttavatko henkilöstön stressi, yhteistoiminnan ongelmat ja pidentyneet työpäivät infektioita, vai infektiot stressiä, yhteistoiminnan ongelmia ja pidentyneitä työpäiviä."

Saattaapi olla että tuo toimii ihan molemminpäin. Liekö niin että kynnys oikaista aseptiikan ja hygienian kanssa madaltuu kun on kova kiire ja v-käyrä korkealla. Ja jos taas osaston potilaat voivat huonosti ja sairastuvat pahemmin siellä osastolla niin kyllähän se ruokkii sitä kiirettä sitten.

Link to comment
Share on other sites

Hoitajien stressi johtuu paljon liian vähäisistä resursseista eli hoitajia on liian vähän suhteessa potilasmäärään. Potilashuoneet ovat täyteen ahdettuja, ylipaikoilla hoidetaan jatkuvasti potilaita. Huoneiden siivoaminen on hankalaa. Infektioita esim. ripuliepidemian esiintyessä ei ryhdytä eristystoimiin koska ei ole resursseja siihen. Näin täällä päin ainakin yhden melko suuren terveyskeskuksen eri vuodeosastoilla asiat ovat. Keikkailen eri terveyskeskuksissa ja voin kertoa, että erot ovat tähtitieteelliset sairaalainfektioiden torjumisessa eri kuntien välilä.  Esim. pneumoniat ovat yleistyneet sekä potilailla, että henkilökunnalla.

Infektiot lisääntyvät myös sen vuoksi, että jotkut työnsä eteen terveytensä uhraavat ne parhaat hoitajat eivät voi jäädä sairaslomalle, vaan myös sairaina käyvät töissä. Päämääränään sitten kupsahtaa siihen sorvin ääreen kun oma aika on lähteä..

Eli summa summarum ei se hoitajien stressi infektioita lisää vaan se, että resurssit terveydenhuollossa ovat liian monessa kunnassa jo alittaneet riman, josta nämä lisääntyneet infektiot ovat tulos.

Ja mikään ei näytä muuttuvan-ei hyvältä näytä...... :-Ja sitten vielä puhutaan, että suomessa on korkeatasoinen terveydenhuoltojärjestelmä...

Link to comment
Share on other sites

Olen täysin samaa mieltä, kuin tiituska35! Juuri noin se menee. Tämä on vähän sellainen noidan kehä, eli asiat ruokkivat toisiaan: hoitajia liian vähän -> stressi lisääntyy -> työpaineet kasvaa -> potilas määrä on valtava, resurssit pienet -> infektiot lisääntyy, jne.

- Sinähän olet väsynyt, kun on oikein pussitkin silmien alla!

- Ei ne oo pussit, ne on tissit!

Link to comment
Share on other sites

Infektiot lisääntyvät myös sen vuoksi, että jotkut työnsä eteen terveytensä uhraavat ne parhaat hoitajat eivät voi jäädä sairaslomalle, vaan myös sairaina käyvät töissä. Päämääränään sitten kupsahtaa siihen sorvin ääreen kun oma aika on lähteä..

Nimenomaan ja kun kysytään, että jos olit jo aamulla kipeä niin miksi tulit niin vastaus kuuluu et ei täällä olisi sitten ketään ollut hoitamassa näitä juttuja. Pah. Ihankuin osasto ei tulisi toimeen ilman näitä hoitajia.. kyllä ne hommat aina on hoitunut vaikka joku poissa on ollutkin.

" Vaikeuksien kohdatessa saa huomata, kuinka rikas sitä on monella tapaa ollut. "

Link to comment
Share on other sites

Mä tajusin just miten tyhmä olen ollut ja joustanut taas väärässä paikassa. Kun touhuaa eristyshuoneessa tai tekee haavahoitoa ym. juttua, missä pitää vaihtaa hanskoja välillä, niin kädet hikoo ja ne uudet hanskat on aina tosi hankalat laittaa käteen. Ja jos ne kännyt pesee, kestää hyvän aikaa ennen kuin ne on tarpeeks kuivat sopivien hanskojen pukemiseen, laitan yleensä kokoa isommat ja yritän miten kuten pärjätä, kunnes nekin liimaantuu kiinni tai en saa sitä kolmatta paria enää käsiin.

OT: Mä puen tosta syystä useammat hanskat päällekkäin ja riisun aina vaan päällimmäiset ja taas on puhtaat hanskat. :)

Link to comment
Share on other sites

Eniten itseäni ärsyttää tälläisissä tutkimuksissa se, että aina etsitään syytä hoitohenkilökunnasta.. kun se syy on RESURSSIEN VÄHYYS=SÄÄSTÄMINEN!!

Olin kerran kuuntelemassa luentoa sairaalahygieniasta ja erityisesti MRSA:n leviämisen ehkäisystä. Hygieniahoitajalla oli kyllä paljon esittää syitä sairaalainfektioiden leviämisestä-yhdessäkään kohdassa ei esiintynyt sitä tosi asiaa, että RESURSSIEN VÄHYYS ELI SÄÄSTÄMINEN on lisännyt sairaalainfektioita-onko siis hoitajien syy?

Lisäksi esim. lääkepoikkeamat ovat lisääntyneet huomattavasti muutamassa vuodessa. Kävin jututtamassa turvallinen lääkehoito-projektia vetävää projektipäällikköä siitä, että mistä lisääntyneet lääkepoikkeamat johtuvat. Taas oli monta syytä esittää, mutta ei sitä tärkeintä eli RESURSSIEN VÄHYYS=SÄÄSTÄMINEN lisää kiirettä, joka taas altistaa virheille- eli syy ei ole hoitajien.Tänään olin keikalla sisätautiosastolla, jossa YKSIN huolehdin 35 potilaan lääkehoidosta ( verensokerien mittaamiset,lyhyt-ja pitkävaikutteiset insuliinit, iv-nestehoidot- ja iv-lääkkeet, im ja sc-lääkkeet, kipulaastarit, inhaloitavat lääkkeet, ym. ym. Lisäksi jaoin kaikkien lääkkeet päivädosetteihin ja tein lääkärin määräämät lääkemuutokset. Lisäksi tein myös lääketilauksen siinä sivussa) Eli tein ainakin kahden hoitajan työt..Ja päätin osaston oven kiinni laittaessani, että en sinne enää palaa.. Äärirajoilla toimivia yksikköjä löytyy perusterveydenhuollosta liian paljon- monet hoitajat äänestävät onneksi jaloillaan. Ja se on mielestäni järkevää ennen kuin tulee se inhimillinen virhe, joka vie ainakin ammatillisen itsetunnon nolliin pitkäksi aikaa...Tukea ei hoitaja silloin saa-systeemi on armoton ja syyllinen kärsii varmasti. Miksi näin- vaikka oikea syy on RESURSSIEN VÄHYYS=SÄÄSTÄMINEN?

Lääkevirheisiin suurena syynä on myös rinnakkaisvalmisteiden jatkuva vaihtuminen-kun juuri opit jonkin lääkkeen rinnakkaisvalmisteen nimen, se vaihdetaan taas johonkin halvempaan. Virheiden mahdollisuus kasvaa koko ajan suuremmaksi, joudut koko ajan varmistamaan valmisteita rinnakkaisvalmisteluettelosta tai Pharmacasta ja koko ajan taustalla on kiire- eli taas syynä on RESURSSIEN VÄHYYS=SÄÄSTÄMINEN.

Potilaiden karkaamiset ja osastolla tapahtuvat potilaiden tapaturmat ovat myös lisääntyneet. Pahimmillaan hoitaja voi olla vastaaamassa potilaan kuolemantuottamussyytteeseen. Missä ovat hälytysjärjestelmät ja riittävä henkilökunta, vartijat, valvontakamerat?? RESURSSIEN VÄHYYS=SÄÄSTÄMINEN aiheuttaa myös näitä ikäviä tapauksia- hoitaja siitä vain on ikävä kyllä viime kädessä vastuussa...Ja olen nähnyt muutaman kollegan syvästi masentuvan joutuessaan kantamaan syyllisyyttä asiasta, johon hän ei olisi pystynyt millään vaikuttamaan..

Lopuksi voin todeta, että itse voisin käyttää saunan sytykkeenä ks. olevia tutkimuksia, joita tekevät ihmiset joilla ei ole mitään käsitystä nykypäivän hoitotyöstä!

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...