Jump to content
MAINOS

Käärmemäinen robottilääkäri korvaa lääkintämiehen taistelukentällä


kuokka

Recommended Posts

Posted

Käärmemäinen robottilääkäri korvaa lääkintämiehen taistelukentällä

Vastahaavoittuneiden auttaminen taistelukentällä on lääkintämiehelle vaarallista, sillä tämä joutuu useimmiten työskentelemään tulituksen alla. Toisaalta tilanteissa, joissa liian kova tuli estää työskentelyn täydellisesti, menetetään hengen pelastamisen kannalta kallisarvoista aikaa.

Asiasta kertovan Technology Review’n mukaan näet 86 prosenttia niistä haavoittuneista, jotka lopulta kuolevat vammoihin, menehtyy alle 30 minuuttia osuman jälkeen.

Carnegie Mellon -yliopiston tutkijoiden ratkaisu näihin ongelmiin on käärmeen muotoinen, etäohjattava robotti, jonka avulla voi tarkistaa haavoittuneiden tilan suojasta käsin. Hoito-operaatioita käärme ei osaa, mutta se kantaa mukanaan useita ruumiillisen tilan tarkkailuun soveltuvia laitteita, kuten kameran sekä happi- ja hiilidioksidipitoisuussensorit.

Havainnekuva robottikäärmeestä tarkastelemassa haavoittunutta. Luurangon ympärille on hyvä kuvitella lihaa ja nahkaa, sillä aivan näin kuolleiden potilaiden auttamiseen robottia ei ole tarkoitettu.

Robotiikan apulaisprofessori Howie Chosetin tutkimusryhmän rakentamaa käärmettä hallitaan ohjaussauvalla (joystickillä). Käärmeen sisältämä ohjelmisto liikuttaa sen nikamia ennalta koodatulla tavalla, niin että sen hallinta yksinkertaisella ohjausvälineellä on mahdollista.

Vaikka toistaiseksi robokäärmettä ei voikaan käyttää kuin havaintovälineenä, ryhmän tavoitteena on yhdistää se Yhdysvaltain armeijan liikuteltavaan tehohoitoyksikköön. Tätä varten Choset työskentelee Yhdysvaltain armeijan etälääketieteen ja uuden tekniikan tutkimuskeskuksen (TARTC) kanssa.

Tehohoitoyksikkö sisältää muun muassa sydänpysähdysten hoitoon käytettävän defibrillaattorin sekä ventilaattorin eli keuhkotuulettimen, joka pitää yllä potilaan hengitystä mekaanisesti. Yksikkö ei ole kuitenkaan automatisoitu.

Choset kollegoineen on tutkinut robottikäärmeitä ja robotiikan lääketieteellisiä sovelluksia yli 10 vuotta. Heidän aikaisempiin menestyksiinsä kuuluu kirurginen käärmerobotti, jota ohjataan leikkauspöydän vierestä.

Tämän robotin avulla kirurgi voi leikata esimerkiksi potilaan sydämen ilman, että tämän rintaan täytyy tehdä enempää kuin yksi viilto. Chosetin ryhmä on parhaillaan kaupallistamassa tätä teknologiaa.

http://www.mediuutiset.fi/uutisarkisto/article213383.ece

MAINOS
Posted

Mielenkiintoista... Tosin otsikosta meinasin että näinköhän muutetaan mulle d:n paperit tarpeettomana  :nauraa: mutta ei vissiin kuitenkaan.

Veikkaan että joku vuosi menee ennen ku suomeen moinen tulee, eletään kuitenkin vielä aikaa jossa suomalaisen lääkintämiehen aika menee risukossa keppilastoja askarrellessa... Ei siinä oikeen kerkiä enää robotteja ajelemaan :)

"Just because I don't care doesn't mean I don't understand"

  • 1 month later...
Posted

No huh siinä kun miestä kaatuu oikein urakalla keskityksessä niiin kyllä l-miehellä menee potilaat sekaisin ja ranne kipeeksi kun pyörittelee käärmettä metsässä.  :-

Mutta varmaan ajaa asian jollain muodolla, ja antaa jonkinlaisen karkean kuvan potilaasta ja sen vitaalitoiminnoista jolla lääkintämies voi päättää kenen evokoi ensin kentältä.

Etulinjan mies

Kanyloi varjoaan nopeammin.

  • 7 months later...
Posted

Varmasti hyödyllinen kapine sotatilassa kiireisille lääkintämiehille, vielä kun voisi robotti hoitaa potilaiden evakuoinnin pois etulinjasta  :-

  • 1 month later...
Posted

Boalle pitää antaa vain kunnon hampaat... Toisesta voi ruikkia esim. jenkkileffatyyliin morfiinia im, toisesta vaikkapa nesteyttää. Ja riittävän suuri kärmes, hampailla vain ote ja pakki päälle, soturi seuraa perässä. Tietysti miten potilas reagoi maastonväriseen käärmeeseen, joka avaa leukansa ja tähtää hampaillaan laskimoita kohti, on toinen juttu...  ;D

Jos potilas on sekavampi kuin meidän yksikössä hoitajansa, kuuluu potilas sairaalahoitoon...

Ylpeiksi jumalat tekevät ensin heidät, jotka jumalat haluavat tuhota.

  • 8 months later...
Posted

Näitä tuskin nähdään Suomessa ennen lentäviä autoja. PV kuitenkin tuntuu luottavan sanontaan "vanhassa vara parempi", eli se millä talvisodassa vietiin voitto, takaa myös tulevaisuudessa mahdollisten uhkien torjumisen. Toisaalta sellaisen käsityksen sai tuolla viestipuolen lääkinnässä ollessa, että lääkinnän kehittyminen seuraa aika pitkälti aselajin tekniikan kehittyessä. Eli viestipataljoonassa on ainakin teoriassa mietitty asioita pidemmälle ja mekanisoitu enemmän, kun taas panssarijääkärit sankaroivat vanhaan malliin etulinjassa ryömien. Tosin, kyllähän sen nyt ymmärtää.

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...