Jump to content
MAINOS

Vanhuksiin suuntautuneet hoitajat, miten fysiikkasi kestää?


Hoihoi
 Share

Recommended Posts

Hei. Olen alle 30-vuotias nainen ja hoitanut vanhuksia lähemmäs 10 vuotta. Vielä ei ole kremppaa kropassa. 
 

Työyhteisössäni lähes jokaisella työkaverilla on jotakin. Monilla on selkäongelmaa, rannekanavan ahtaumaa tms, joillain on polvet tms. Terveitä hoitajia ei juuri ole. 
 

Tämä tietysti huolestuttaa itseäni ja pohdin tulevaisuutta. 
 

Onko ylipäätään mahdollista olla terve kropaltaan hoitajana vielä yli 50-vuotiaana? Onko täällä sellaisia? Oletko vaalinut aina terveyttäsi vai onko sulla hyvät geenit vain? Mikä on salaisuutesi? 
 

Nykyäänhän ergonomia on onneksi parempaa. Henkilönostimet ovat kyllä maailman lahja. Sängyt saa ylös nostettua ja poikkareissa on liuku alla. Silti kuitenkin esim. asukkaan avustaminen makuulta istumaan tai esim. pyörätuolissa asennon korjaus ovat edelleen selälle ikäviä. 
 

 

Link to comment
Share on other sites

Teen töitä fysioterapeuttina ja koulutettuna hierojana ja asiakkainani on paljon hoitotyötä tekeviä. Sellaisen vinkin antaisin kaikille fyysisesti kuormittavaa työtä tekeville, että tehkää voimaharjoittelua. Keho ei jaksa työtä tehdä ilman kremppoja, jos sillä ei ole kapasiteettia (eli vahvuutta, liikkuvuutta jne.) tehdä sitä.

Ergonomiastakin ollaan montaa mieltä. Muistan kyllä itsekin, kun opiskeluaikana yhdellä kurssilla oli näyttötehtävänä ohjata hoitajille oikeita nosto- ja siirtotekniikoita, kiinnittäen huomiota mm. selän asentoon. Nykyisin ajattelen noista niin, että selkäkin saa ja toisaalta pitääkin pyöristyä. Riskialttiimpaa on, jos sitä liikettä ei lainkaan harjoita, jolloin selkä kuitenkin väkisinkin jossain liikkeessä pyöristyy ja sen käyttämättömyyden ja heikkouden vuoksi on siten altis esim. välilevyvaivoille. Eli tässäkin tekisin esimerkiksi harjoitteena maastanostoja pyöreällä selällä, toki sopivalla kuormalla.

Ymmärrän kyllä, että työ itsessään on usein hyvin kuormittavaa ja siihen päälle arki monella myös. Voi tuntua, että päivät ovat tuosta oravanpyörästä selviämistä, eikä paljon ole voimavaroja liikkumiseen enää vapaa-ajalla. Mutta fiksusti suunnitellen esimerkiksi kaksi voimaharjoittelukertaa viikossa voisi mielestäni auttaa työssä jaksamiseen ja kehon vahvistamiseen siten, että se työ ei ehkä tuntuisikaan niin rankalta.

 

  • Tykkää 2
Link to comment
Share on other sites

Vahvasti uskon että pitkälle pääsee jo sillä että pitää jonkinlaista peruskuntoa yllä liikkumalla säännöllisesti edes jotenkin. Enkä tarkoita nyt mitään kilpakehonrakennusta. Tätä nyt ei varmaan saisi sanoa mutta painonhallinta on yksi kiistaton tosiasia. Lähes hoitaja kuin hoitaja viettää suurimman osan ajastaan jalkojen päällä joten jos oman vartalon kantamiseen menee iso panos niin ei sitä enää potilaan painoa siinä lisänä kestä ja jokainen siirrossa tehty virheliike korostuu.

  • Tykkää 3
Link to comment
Share on other sites

Kotihoidossa työskennellessäni kärsin selkävaivoista, mutta sittemmin muissa vanhustöissä joissa on asianmukaiset apuvälineet niin selkävaivoista ei ole ollut tietoakaan (7 vuoteen). Oli kauheeta katella parikymppisten nuorten jäävän sairaslomille jos jonkin fyysisen vaivan takia. Saati iäkkäämpien hoitajien työkyvyn katseleminen. 

Link to comment
Share on other sites

Itsekin mietin, että johtuuko vanhempien hoitajien vaivat (jotka ikänsä tehneet työtä) siitä, että nuorempana heillä ei ole juuri ollut henkilönostimia ja poikkareissa ei liukuja ja sänkyjäkään ei saanut nostettua. Suurin osa krempoista varmaan tullutkin noista asukkaan nostoista esim sängystä tuoliin jos pitänyt omilla voimilla siirtää. 
 

Onneksi suurimmassa osissa laitoshoidossa on nykyään apuvälineitä. 

Hyvä vastaus JaneDoe. Aikanaanhan taisi olla käsitys, että selkä ei saa pyöristyä ja selkää pitäisi varoa kauheesti tms. Väkisinhän sitä sitten tekee jotkut liikkeet väärin jos jännittää että ai kauhia nyt se selkä hajoaa. 
 

Selkää ei kai kauhean helposti rikki saa ja pyöristyäkin se saa, tosin ei nyt ylenpalttisesti mutta ei sitä varoakaan kannata. 

Link to comment
Share on other sites

Itse en työskentele fyysisesti raskaassa yksikössä mutta lähes jokainen nuori ja keski-ikäinen hoitaja on ylipainoinen ja ajaa parin kilometrin pituiset työmatkat autolla, ei syö töissä kuin pienen sämpylän ja kotona varmaan kaksin käsin pitsaa. Tämä nyt vähän tökerösti sanottu mutta usein ihmettelen miten hoitoalalla työskentelevät voi itse olla niin huonoilla elintavoilla. Sitten asiakkaita kovasti ohjeistavat liikuntaan ja painon hallintaan. Ja jos asiakkaan kanssa tulee käynti jonnekkin, menevät autolla itse edellä. Itse kävelen asiakkaan kanssa tai käytän bussia jos ei asiakas kykene kävelemään. Yksikössäni jossa olen töissä, hoitajia ei saa lähtemään edes pienelle kävelylenkille asiakkaiden kanssa. Kerran yksi asiakas totesikin hoitajalle, joka saarnasi hänen ylipainostaan että "pitäisikö sinunkin katsoa mitä suuhun laittaa". 

Link to comment
Share on other sites

Ativan5mg, hyvä huomio kyllä, että terveen elintavat ovat kaiken A ja O. 
 

Itekkin välillä kyllä näkee todella kookkaitakin hoitajia, joilla kaikki vaivat valmiiksi, eivätkä jaksa töissä tehdä mitään kun kaikki paikat jo valmiiksi rikki. Sitten eväänä on usein pizzaa tai sitten ei syö mitään ja kotona odottaa myös pizzat ja olutta. 
Sitten kun pitäisi jotain virikettä pitää tai lähteä pienen lenkin asukkaan kanssa tekemään, ei voi kun kaikki paikat krakaa.

Sitten myös oma lukunsa on toki he, jotka eivät syö oikein mitään töissä ja tauolla hätäsesti yks pikku sämpylä ja ollaan ihan nälkärajoilla eikä syödä mitään kunnon ruokaa ikinä. Tai sitten syövät yhden piltin, niitäkin nähty. 
 

ite pidän huolen, että töissä on ruuat mukana ja työpäivän aikana edes yksi lämmin ruoka ja täytyy syödä monipuolisesti ja huoltaa itseään vapaa-ajalla. 

Jatkan vielä, että kyllä itelläkin tulee vähän huono omatunto, jos joku hoitaja saarnaa asukkaalle, että ei saa syödä karkkia. Sitten ite tiedän, että kotona odottaa vaikka ben ja jerries jäätelöpurkki, kun pääsen töistä vaikka viikonlopun viettoon. Eikö ole vähän moraalitonta? Eli kyllä herkuttelu kuuluu elämään, sekä asukkaillekkin että hoitajille kohtuumäärissä toki. 

Mutta kyllä omassa työpaikassanikin on terveet elämäntavat omaavia ihmisiä, jotka syövät monipuolisesti ja liikkuvat vapaa-ajalla, mutta silti hoitoala tms on tehnyt heille kaikenlaista kremppaa kroppaan. 

Edited by Hoihoi
  • Tykkää 2
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...