Jump to content
MAINOS

Määräaikainen työsuhde ja äitiysloma?


petraa

Recommended Posts

Heissan! Onko kenelläkään tarkempaa tietoa otsikossa mainituista asioista? Itselläni on nyt tilanne, jotta työsopimus voimassa 30.4.09 asti. Äitiysloma alkaisi joskus 20.6. paikkeilla ja kesälomia pitämättä kolmisen viikkoa.

Keskustelin oh:n kanssa alustavasti tästä tilanteesta (ilmoitin sille myös raskaudestani). Kyselin työsopimusasioista ja hän sanoi että "juu ilmanmuuta sopimusta jatketaan".. Mutta mihin saakka, ja onko sillä merkitystäkään?

Pääasia kuitenkin, että saan olla töissä äitiyslomalleni saakka. Näin hän lupaili ainakin alustavasti (suullisesti). Eikös ole näin, jos työsopimus on esim syyskuun loppuun asti kirjoitettuna, niin minulla on mahdollisuus saada vielä se 3kk:n palkka äippälomalle jäämiseni jälkeen? Mutta, jos soppari kirjoitetaan heinäkuun loppuun, ei tietenkään työnantaja ole velvollinen tätä maksamaan minulle.. Ilmeisesti saan sitten vain ne päivärahat?!

Sitten kun tuo työsopimus kuitenkin loppuu jossain kohtaa.. ja äitiyslomakin loppuu, onko minulla mitään oikeuksia palailla takaisin samaan työpaikkaan? Ilmeisesti ei, sillä sopimus on päättynyt (ellen nyt jostain kumman syystä sattuisi saamaan jotain tosi pitkää sopimusta tähän, don't think so)?

Mitenkäs tuo kolmen viikon kesäloma, onko järkeä ottaa sitä rahana, ts. menetänkö lomaltapaluurahan tmv. jos otan kesälomat rahana? Vai onko minulle edullisempaa pitää loma lomana? Entäs jos pidän kesälomat, onko kannattavaa (vai onko edes merkitystä) pidänkö loman juuri ennen äitiyslomalle jäämistä vai jo aikaisemmin ja palaan vielä töihin vähäksi aikaa ennen äitiyslomaa?

Olen yrittänyt näitä asioita selvitellä ja oh:n kanssa keskustellessani en oikein saa irti mitään ::) Kiitokset jo avuista, mikäli niitä tulee!

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

MAINOS

Mulla alkoi äitiysloma pari kuukautta ennen määräaikaisen työsuhteen loppumista, siihen asti työnantaja maksoi palkan.Moni tuttu odottaja on pitänyt lomat pois ennen äitiysloman alkua. Siihen en osaa vastata onko se rahallisesti kannattavaa vai ei, mutta ainakin saa nauttia rauhassa raskaudesta.Kyllä niitä töitä ehtii tekemään myöhemminkin vaikka kyllästymiseen asti. ;D

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Moro.

Suosittelen katsomaan oheisen STM:n linkin... http://www.tasa-arvo.fi/Resource.phx/tasa-arvo/tyosyrjinta/raskaus.htx

Lisäksi suosittelen juttelemaan asiasta sinun luottamusmiehesi kanssa.

Raskaus, synnytys, perhevapaat eivät koskaan saa olla syy työsuhteen jatkumattomuuteen. Miksi tämä on myös määräaikaiselle työntekijälle tärkeää? Äitiysloma ja vanhempainvapaa kerryttävät mm. lomaoikeutta, ikälisä oikeutta jne, vain jos ko. aikana on palvelussuhde voimassa. Eli sijainenkin voi hakea työvapaata äitiys-jne. loman ajaksi, jolloin sijaiselle voidaan palkata sijainen!

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Kiitoksia vinkeistä! Täytyypä käydä keskustelemassa luottamusmiehen kanssa näistä asioista, kun tosiaan itsellä ei ole kauheasti tietoa ja kokemusta.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

  • 2 viikkoa myöhemmin...

Jumankekka!!! Nyt ärsyttää!!!

Palaan tähän asiaan jälleen.. Keskustelin oh:ni kanssa äitiyslomasta ja työsuhteen jatkoasioista. En tiedä onko hän tietämätön asioista vai onko todella pokkaa edes lipsautella suustaan seuraavaa...

Keskusteltiin siis työsopimuksen jatkoasiasta. Soppari tällähetkellä on huhtikuun loppuun astii. Puhetta on ollut että sopimusta tietenkin jatketaan.. Oh väläyttää sitten että "katsotaan sitä työsopimuksen loppumispäivämäärää sitten kun siinä rakenneultraäänitutkimuksessa selviää se sinun laskettu aikasi." Mutta eihän tämä asia liity tähän mitenkään! Eihän raskauteni / äitiyslomani / laskettu aikani saisi vaikuttaa työsuhteeni kestoon mitenkään? "Jos se sopimus päättyisi sitten 22.7., jos se laskettu aika on silloin!? Tai no.. Jos se sittenkin olisi 30.7. asti...?" Oh mietti ääneen myös sitä, jos sopimus päättyisikin jo heinäkuun alkupuolella!?

V*tttttu että ärsyttää, kun en ymmärrä... Eihän tuon sopimuksen tekemiseen tosiaan pitäisi vaikuttaa raskauteni tai ylipäätään sen kesto? Eikö sopimuksella pidä olla jokin peruste (eikä se saa olla raskaus!), esim kesäloman sijainen. Henkilö, jonka lomaa teen tuskin loppuu juuri 22.7.?

Huhhuh! Raivostuttavaa.. Odotellaan nyt, että millaista sopimusta ne yrittää tarjota. Jos se todella päättymispäivä on 22.7. niin eikö tuo nyt ole ilmiselvää, että sopimuksen kestoon TODENNÄKÖISESTI vaikuttaa raskauteni.

Toivon tosiaan, että oh:ni ei ymmärrä / tiedä asioista yhtään mitään. Hän sanoi keskustelevansa ylihoitajan kanssa jonka kanssa hän ilmeisesti suunnittelee kaikki työsopimusasiat. Toivotaan, että ylihoitajalla on jonkinlaista kokemusta tai edes tietämystä näistä asioista, kuinka nämä saa ja KUULUU mennä.

Anteeksi tämä keuhkoaminen, mutta olen tosi vi**uuntunut tällä hetkellä!! Mitkä intressit oh:lla on polkea työntekijöidensä etuja. Siitä tuskin tulee yhtään hänelle enempää tulospalkkiota! Vihaksi vain pistää koko touhu ja muutenkin ymmärrys ja motivaatio kärsii, jos työntekijää kohdellaan kaltoin.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

*off-topic*

En varmaan koskaan lakkaa hämmästelemästä naisten epäsolidaarisuutta ja ajoittaista julmuutta toisiaan kohtaan.

*off-topic ends*

Jos potilas on sekavampi kuin meidän yksikössä hoitajansa, kuuluu potilas sairaalahoitoon...

Ylpeiksi jumalat tekevät ensin heidät, jotka jumalat haluavat tuhota.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

*off-topic*

En varmaan koskaan lakkaa hämmästelemästä naisten epäsolidaarisuutta ja ajoittaista julmuutta toisiaan kohtaan.

*off-topic ends*

Nimenomaan!  angry.png No ootellaan millanen soppari sieltä tulee ja kysäsempä sitten luottamusmieheltä, että onko se ok vai onko siinä jotain hämärää.. Prkl!!!!

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Sanon nyt ihan tietämättä asiaa syvemmin ja itse lm-asemassa olevana, että jos sulle laitetaan työsoppari ad. kesä puoliväli. Olet jäämässä äitiyslomalle ja teidän talossa on samaan aikaan muitakin sijaisia, on tasa-arvo lain rikkominen aika lähellä. Vastaavasti, jos työsoppari kirjoitetaan vain äityisloman alkuu tai sinne, johon asti on ns. palkallinen aika, sama homma. Eli jos sinulla jatkuisi työt, ilman mammalomaa, ei sitä saa missään tilanteessa pätkiä. Eli ta: n tulee ed. kysyä, että jatkuisiko sinulla työt, ilman tulevaa mammalomaa... ja jos ta sanoo, ettei sinua voida palkata, koska et ole käytettävissä, on jo rikottu tasa-arvo lakia!!!

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Hmph. Tuttua.

Mulla oli ekaa odottaessa määräaikainen sopimus niin että eka soppari oli kirjoitettu juhannukseen asti, ja katkaistu omasta pyynnöstäni viikon loman ajaksi, ja uuden sopimuksen oli suullisesti sovittu jatkuvan heti tuon lomani jälkeen äitiysloman alkuun asti. Kyselin sopimusta kirjallisena jo jossain vaiheessa kun edellinen oli vielä voimassa, ja siitä sanottiin että se tulee allekirjoitettavaksi sitten joskus.. Yleensä työsopimukset tuli työntekijälle vasta viikkoja työsopimuksen alun jälkeen. Juuri ennen lomalle jäämistäni jouduin jäämään sairaslomalle runsaan supistelun takia, ja koska jäin saikulle, ei uutta sopimusta enää tehty. Uuden sopimuksen tekeminen olisi kuulemma vaatinut sen että olisin lomalta palannut töihin, suullinen sopimus työn jatkumisesta ei ollut riittävä. Koska konkreettisesti en palannut viikon lomaltani takaisin sorvin ääreen, ei sopimusta uusittu ja jäin kelan sairauspäivärahalle, jolla olinkin sitten äitiysloman alkuun asti. Näin työnantaja huolehti siitä että ei joudu määräaikaisten sijaisten sairauslomien maksajaksi.

Oikein tai väärin, en asiasta lähtenyt tappelemaan. Ilmoitin kyllä jossain vaiheessa kun töihin palasin vanhempainvapaalta, että päivääkään en tee enää ilman työsopimusta, että haluan sopimuksen olevan kirjallisena valmiina kun töihin saavun. Aika pian tosin vaihdoinkin sitten toisaalle töihin, joten tehkööt siellä niinkun tykkäävät...

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

*off-topic*

Ja ääneen myös ihmettelen monia, monia, nyt keski-ikäisiä opistotason sairaanhoitajia. Ei se koulutus ole kummoinen, työura yksissä kuvioissa, asenne vanhaan aikaan mitä oli. Nyt sitten ollaan joko "hirmuisia osaajia", erityisesti jos on käyty "tajuntaa laajentava" hoitotieteen maisterin tutkinto eli on ihan yliopistotutkinto... Tai sitten ollaan kaikesta osaamisesta ja koulutuksesta huolimatta niin helvetin katkeroituneita, kun ei päästä uralla eteenpäin ja saada vielä enemmän liksaa ja valtaa. Eniten ihmetyttää joidenkin ihmisten vallanjano, semminkin jos oikeasti se äly ja osaaminen siellä korvien välissä ei pahemmin päätä pakota. Ja kun samat tantat huolehtivat vielä ns. amk-tasoisesta opetuksesta, niin voi hyvää päivää... Oikeasti monella vaihdevuosituskissaan piehtaroivalla kanalla olisi syytä melkoiseen itsetutkiskeluun.

Ei nätti kommentti, yleistää paljon, mutta oikeasti en ymmärrä joidenkin pikkusielujen asettumista lakien, ihmisten ja työhyvinvoinnin yläpuolelle. En. Ikävimmillään nokkimisjärjestyksessä sumeilematta nokitaan silmiin seuraavaksi alempaa, eikä moinen ole muualta kuin helvetistä kotoisin.

Pienyrityksessä, jollaisessa on tullut oltua töissä, on sielläkin - ja erityisesti siellä - ollut joskus talous todella tiukalla ja raskaana oleva nainen irtisanottu, kun järjestykseen laitettiin avainhenkilöt ja tulos, mitä kukin teki. Mutta jos pätkääkään mahdollisuuksia oli, niin kyllä sitä pelattiin myös raskautetulle työtoverille hyvät lähtökohdat mammalomille, kun oletus kuitenkin oli, että työntekijä tulee takaisinkin... Meno oli raakaa, mutta tietty kunnia putiikissa oli. Ja on tullut nähtyä sitten sitä sairastakin johtamista yritysmaailmassa. Juuri sellaista, missä unohdetaan hyvät tavat, sopimukset ja lait, kunhan se palvelee vain ahneutta tai vallanhimoa.

*off-topic ends*

Jos potilas on sekavampi kuin meidän yksikössä hoitajansa, kuuluu potilas sairaalahoitoon...

Ylpeiksi jumalat tekevät ensin heidät, jotka jumalat haluavat tuhota.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Jos jotakuta kiinnostaa, kannattaa vilkaista Tehyn Työsuhteiden terveystarkastus -tietopaketti. Siellä on selvällä suomenkielellä selvitetty juuri tähän asiaan liittyvää tekstiä.

"MÄÄRÄAIKAISUUS EI PÄÄTY ÄITIYSLOMAAN

Tehyn selvityksen mukaan on erittäin yleistä, että määräaikaisen työntekijän työsuhde loppuu hänen jäädessään äitiyslomalle. Määräaikaisen työsopimuksen kestoa ei kuitenkaan lain mukaan saa rajoittaa raskaudesta tai perhevapaan käytöstä johtuvista syistä. Määräaikaista työsopimusta ei myöskään saa jättää uusimatta työntekijän raskauden vuoksi, jos työn tarve jatkuu.

Jos määräaikaisuuden perusteena on esimerkiksi sijaisuus, raskaana olevan sijaisen palvelussuhteen tulee kestää koko sijaistettavan henkilön poissaolon ajan. Sijaisen määräaikaista työsuhdetta ei siis saa päättää hänen jäädessään äitiyslomalle, vaan sijaiselle tulisi hankkia sijainen.

Eli siinä ongelmaani "ratkaisu" lyhykäisyydessään. Aion printata tuon paketin ja näyttää oh:lleni. Toivottavasti hän ymmärtää, että tiedän oikeuteni.

En muutenkaan tajua, sillä itse teen raskaana olevan työntekijän äitiysloman sijaisuutta. Hän jäi äitiyslomalle viime kesänä ja se kestää siis huhtikuun loppuun saakka. Mulle tehtiin ensin soppari viime kesästä vuoden loppuun. Miksi tuo sopimus edes sillon katkesi, sillä eihän äitiyslomalla oleva hoitaja ole silloin tulossa töihin? No se katkaistiin kuitenkin silloin %¤¤&%&%! Jatkettiin siis huhtikuun loppuun nytten.. Tämä hoitaja on kuitenkin jäämässä vielä hoitovapaalle ainakin vuoden loppuun saakka, joten käsitykseni mukaan minä olisin se henkilö, jonka tulisi saada sopimus sinne vuoden loppuun saakka!

Se selvinnee ensi viikolla. Vien tosiaan nuo paperit nähtäväksi, niin saapahan siinä ihmetellä ääneen ja ainakin perustella kantansa, jos se on joku muu vielä :(

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

  • 5 kuukautta myöhemmin...

Da. TÄmä oikeudenmukaisuus omallakin kohdallani nyt todettu. minulla työsopimus 2.6-30.7, kyseessä sairausloman sijaisuus. Kyseinen sairausloma siis päättyy 30.7 joten "taustaa" ei minulle ole. Siihen katkaistaan määräaikainen työsuhdekin, laillisesti.

Äitiyslomalle jään siten että viimeinen työpäivä olisi ollut 3.8! Nyt tipun minimiäitiysrahalle joka on 224 euroa kuussa, koska työsuhteen olisi kestettävä vähintään 6kk että äitiyspäiväraha voitaisiin laskea takautuvasti kesän ajalta.

Onko kenelläkään tietoa, miten meidän kvtessiä tulkitaan, kuinka pitkä sopimus minulla olisi oltava, että työnantaja olisi velvollinen maksamaan palkan äitiysloman alusta?? Riittääkö siihen tasan kaksi kuukautta vai quin?

Muuten hän oli niin kuin

Yksi meistä vain,

Hän rokkia rakastaa

Ja öisiä katuja...

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Muistaakseni pitää olla työsuhteessa ja yli puoli vuotta samaan pötköön samalla työnantajalla että saa sen palkan. Eli vain niiltä päiviltä jolloin olet työsuhteessa voit saada äitiyslomalta palkkaa.

Mutta miten mä muistelen että kela vois laskea myös lyhyemmältä ajalta tuon äippärahan jos vaikka on lopettanut opiskelut ja sen vuoksi ollut vasta pari kuukautta töissä.. Nyt en mee vannomaan kyllä kummankaan asian suhteen. Täytyy tarkistella..

Toivo on puoli elämää, välinpitämättömyys on puoli kuolemaa.

-Kahlil Gibran

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Kelakaan ei voi laskea lyhyemmältä ajalta, ei ennenkuin työsuhde on kestänyt puoli vuotta. Silloin voisivat tarkastella tuloja kuukauden ajalta. Nyt ei auta kuin sinnitellä. Lapsenteko nyky-yhteiskunnassa kannattaa  :nauraa:

Muuten hän oli niin kuin

Yksi meistä vain,

Hän rokkia rakastaa

Ja öisiä katuja...

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Lähinnä tuohon petraan mutta myös kattiriinan tilannetta sivuten:

Aikanani kyselin asiaa liitosta, kun oli ajankohtainen. Oh alkoi höpöttämään, että työsopimuslain perusteella mulle kuuluu palkallinen äitiysloma (se 172pv vai mitä olikaan), eli työsopimus jatketaan sen ajanjakson ajaksi. Liitosta sanoivat, että ei saisi sen jälkeenkään katkaista, vaikka juuri se sijaisuuspohja loppuisikin, jos yksikköön jäisi yksikin minua epäpätevämpi henkilö. Missään nimessä työsopimuksen loppupäivämäärän valintaan ei saisi laskettu aika vaikuttaa kuulemma millään tavalla.

Itse kyllä halusin työsuhteen loppuvan sen palkallisen ajan jälkeen, koska halusin kertyneet lomat rahana heti, ei nimittäin ollut aikomusta palata sinne takaisin.  >:D

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Kelakaan ei voi laskea lyhyemmältä ajalta, ei ennenkuin työsuhde on kestänyt puoli vuotta. Silloin voisivat tarkastella tuloja kuukauden ajalta. Nyt ei auta kuin sinnitellä. Lapsenteko nyky-yhteiskunnassa kannattaa  >:D

Mutta kela ei vaadi noita kuutta kuukautta viimeksi kuluneen kuuden kuukauden ajalta, vaan viimeisen kalenterivuoden. Eli tuelle voi laskea maksuperusteen keräämällä viimeisen vuoden ajalta ne kuusi kuukautta jolloin on ollut eniten tuloja jos välissä on kuukausia jolloin ei ole ollut töissä.

Kannattaa tarkistaa tuo asia omalla kohdalla.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Mutta kela ei vaadi noita kuutta kuukautta viimeksi kuluneen kuuden kuukauden ajalta, vaan viimeisen kalenterivuoden. Eli tuelle voi laskea maksuperusteen keräämällä viimeisen vuoden ajalta ne kuusi kuukautta jolloin on ollut eniten tuloja jos välissä on kuukausia jolloin ei ole ollut töissä.

Kannattaa tarkistaa tuo asia omalla kohdalla.

Siis mistä tuollainen tieto? päteekö tuo vaikka olisi ollut töissä koko ajan mutta esimerkiksi osittaisella hoitovapaalla? Tai voinko valita ne kuukaudet milloin isoimmat tulot vaikka koko ajan töissä?

Toivo on puoli elämää, välinpitämättömyys on puoli kuolemaa.

-Kahlil Gibran

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Mutta kela ei vaadi noita kuutta kuukautta viimeksi kuluneen kuuden kuukauden ajalta, vaan viimeisen kalenterivuoden. Eli tuelle voi laskea maksuperusteen keräämällä viimeisen vuoden ajalta ne kuusi kuukautta jolloin on ollut eniten tuloja jos välissä on kuukausia jolloin ei ole ollut töissä.

Kannattaa tarkistaa tuo asia omalla kohdalla.

Siis mistä tuollainen tieto? päteekö tuo vaikka olisi ollut töissä koko ajan mutta esimerkiksi osittaisella hoitovapaalla? Tai voinko valita ne kuukaudet milloin isoimmat tulot vaikka koko ajan töissä?

Ymmärtäisin että pitää olla kokonaan pois töistä jotta voidaan pidentää tuota laskemiseen käytettävää aikaa.

Tuolla noita poikkeuksia:

http://www.kela.fi/in/internet/suomi.nsf/NET/300307125754HL?OpenDocument

Jos olet kuitenkin viimeisen 6 kuukauden aikana tehnyt pätkätöitä ja ollut niiden välissä esim. työttömänä, sairaana tai vanhempainvapaalla voidaan päiväraha laskea myös lyhytaikaisesta työstä saatujen tulojen perusteella. Tällöin työttömyys- sairaus- tai vanhempainvapaa-aika voidaan ohittaa ja vanhempainpäivärahan laskemisessa katsottavaa aikaa pidentää työttömyys-, sairaus- tai vanhempainvapaa-ajan verran. Näin voit esittää Kelalle tulot niiltä ajanjaksoilta, joina olet työskennellyt.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

MAINOS

Arkistoitu

Tämä aihe on arkistoitu, siihen ei voi enää vastata.

×
×
  • Luo uusi...