Jump to content
MAINOS

Ameriikkalainen synnytystapa?


Satu

Recommended Posts

Toisinaan on tullut katseltua Mtv Faktalta noita jenkkiläisiä vauvatositv:eitä ja nyt rupesin tässä miettimään kun noissa puhutaan että synnyttäjillä on omalääkäri. Siis mitenkä siellä tuo prena-aika menee ja synnytys. Voiko ihan kuka tahansa synnytyslääkäri kävellä lisäännyttämään jotain pariskuntaan sairaalaan x, vaikkei ole sairaalan henkilökuntaa? Ainakin sen kuvan saa noista dokkareista. Samoin ku esim Rakkauden Anatomiasta yms.. Nää nyt tietty on fiktioo mut luulis että noissa tositv:eissä kuitenki mennään for real?

- Satu

Arguing on the internet is like running in the Special Olympics. Even if you win you're still retarded.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

MAINOS

Pääpiirteittäin homma menee niin, et ku nainen havaitsee olevansa raskaana hän päättää haluaako et raskauden ja synnytyksen hoitaa lääkäri vai kätilö. Yleensä päätyvät lääkäriin. Sitten ottavat haluamaansa ammattilaiseen yhteyttä. Lääkäreillä ja kätilöillä yleensä on joku tietty sairaala, minkä kanssa niillä on diili et hoitavat siellä synnytykset. Kätilöillä pitää olla takapiruna joku lääkäri ja kätilöiden palkkaamisessa on myös vielä se ongelma, et kaikki vakuutusyhtiöt ei korvaa synnytystä jos sen on hoitanut kätilö.

Raskausajan seurannat hoitaa sama henkilö ku synnytyksenkin. Mitään neuvolajärjestelmää siellä ei ole, vaan kukin tekee vähän tavallaan ne seurannat. Suosituksia kyllä on et montako kertaa raskauden aikana sitä äitiä pitäis nähdä ja mitä kaikkia testejä pitäis ottaa ym ym.

Kaiken kaikkiaan kovin sekavalta toi jenkkisysteemi näin suomalaisin silmin vaikuttaa, mut ilmeisesti siellä se on koettu toimivaks ja onhan siinä se kiva puoli et tosiaan saman ihmisen kanssa saa asioida läpi koko prosessin ja sit kun menee synnyttämään ni se lääkäri (tai kätilö) on jo ennestään tuttu.

to be right is only half the battle, to convince the doctor is more difficult

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Kaiken kaikkiaan kovin sekavalta toi jenkkisysteemi näin suomalaisin silmin vaikuttaa, mut ilmeisesti siellä se on koettu toimivaks ja onhan siinä se kiva puoli et tosiaan saman ihmisen kanssa saa asioida läpi koko prosessin ja sit kun menee synnyttämään ni se lääkäri (tai kätilö) on jo ennestään tuttu.

No mut oikeesti, mukavat työajat siellä?! Käytännössä aina varalla? :)

Anna muutokselle aikaa. Eihän mikään voi kasvaa pellossa, jota jatkuvasti kynnetään.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Yhdysvalloissa tuo systeemi on aika järjetöntä. Esim rannikoiden suurissa kaupungeissa "normaali"synnytys tarkoittaa sektiota. Kun raskaustesti on positiivinen, niin mennään ultraan ja voidaan vaikka samalla sopia se päivä kun lapsi syntyy eli koska tehdään sektio. Vielä hullumpaa systeemi on esim Venezuelassa, Brasiliassa ja Argentiinassa. Siellä tehdään sektioita pääasiassa enemmän, kuin synnytetään alakautta. Lääkäreitä on kahdenlaisia; niitä jotka ovat erikoistuneet sektioihin ja niitä jotka ovat erikoistuneet alatiesynnytyksiin. Sektioita tehdään sen takia, että se on kustannustehokkaampi ja nopeampi tapa. Tulee halvemmaksi maksaa esim Usassa leikkaussalitiimille yksi toimenpide, kuin gynekologille, sairaanhoitajille yms 30 h kestävästä työstä alatiesynnytyksessä.

Ameriikka on siinäkin mielessä omituinen paikka terveydenhuollon kannalta, että siellä on länsimaiden korkeimmat vastasyntyneiden ja lapsivuoteen kuolleisuus.

Kätilöt ovat enemmänkin eurooppalainen  tapa. Usassa on sitten kurssin käyneitä Doulia, joilla ei ole useinkaan terveydenhuollon koulutusta(esim sh). Kätilöitä löytyy enemmän keskilännestä. Suomessa ei lääkärit oikein hallitse alatiesynnytystä. Ei edes gynekologit. Gynet kun on mukana oikeastaan vain imuvedoissa ja sektioissa. Lääkäreiden peruskoulutukseen kuuluu niin vähän synnytykseen liittyviä asioita, että heillä ei löydy tarvittavia taitoja ilman erikoistumista. Jos käy seuraamassa 5 synnytystä ovensuusta, niin ei oikein voi hallita asiaa.

Tuohon Sadun kysymykseen: Usassa voi kätilö tai lääkäri käydä hoitamassa synnytyksen toisessa sairaalassa, jos hänet on "rekisteröity" sinne. Rekisteröinti voidaan tehdä koskemaan jotain tiettyä ajanjaksoa, potilasta tms tai sitten pidemmäksi aikaa. Suomessakin voi mennä hoitamaan synnytyksen toiseen sairaalaan.

Tässä olisi yksi dokumentti;

The Business of Being Born

http://www.thebusinessofbeingborn.com/

http://video.google.com/googleplayer.swf?docId=8597620254789409121

Ja tuosta hoidon jatkuvuudesta täytyy sanoa sen verran, että itse olen hoitanut kolme sellaista synnytystä, joissa olen tehnyt myös alkuraskauden ultran ja neuvolaseurantaa osan aikaa.

"If you ain't part of a solution, you are solid or gas."

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Mä mietinkin just että miten se "omakätilö" tai "omalääkäri" sit voi varmistaa ettei ole kahden oman potilaan synnytystä samaan aikaan, mut tuo sektiokäytäntö toki on selitys siihen.

Mäkin olen kattellut sitä Vauvataloa, siis se missä ne synnyttää siellä yksityisessä laitoksessa, omistaja oli joku lihava kätilö. Kummastelin sitä että en nähnyt kertaakaan mitään vauvan virvoitteluvälineitä missään sivussa edes, eli minkälainen valmius noissa yksityisissä synnytyslaitoksissa on hoitaa mahdolliset äkilliset ongelmat? Muutenkin äkkiseltään näytti hurjalta että siellä on paikalla puoli sukua enoista ja tädeistä lähtien, joko ihan synnytyshuoneessa tai sitten odottelemassa ulkosalla. Mut kai siellä sitten vaan on erilainen kulttuuri.

"Olkaapa hetki paikallanne, kun otetaan sydänfilmiä."

"Jaa KUHANSILMIÄ?!"

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

  • 4 kuukautta myöhemmin...

^ Kerran näin yhden jakson, jossa lähettivät pitkittyneen synnytyksen takia sairaalaan. Eli ilmeisesti lähisairaala on backuppina ja on tietyt aikarajat, jonka jälkeen sinne pitää mennä. Ja toki jos komplikaatioita tulee.

Tiedä sitten, kuinka oikeassa hätätilanteessa homma toimii.  ::)

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Vieras: Student Midwife

Synnytyksen hoitaminen Jenkeissä tarkoittaa ulosauttovaihetta eli lääkäri ei siellä huoneessa todellakaan hoida avautumisvaihetta vaan pääasiallisesti synnytysosastolla sen hoitavat synnytyksiin erikoistuneet sairaanhoitajat - labor & delivery nurses - ei suinkaan kätilöt. Kun ponnistusvaihe on alkamassa hälytetään lääkäri paikalle, joka sitten avittaa vauvan ulos. Jonka jälkeen lääkäri taas poistuu ja jälkeisvaiheen hoitaa taas hoitajat.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

MAINOS

Arkistoitu

Tämä aihe on arkistoitu, siihen ei voi enää vastata.

×
×
  • Luo uusi...