Jump to content
MAINOS

Varotiedot kentällä


dino

Recommended Posts

Mites nämä ns. varotiedot toimii nykyään käytännössä kentällä? Kuinka helppoa on sairaankuljettajien saada varotietoja hätäkeskuksen järjestelmiin, kuinka aktiivisesti ja luotettavasti hätäpäivystäjät näitä kentän suuntaan kertovat ja onko käsitystä kuinka johdonmukaisesti varotiedot ilmoitetaan ensihoidon henkilöstölle keikan sattuessa kohteeseen/potilaaseen johon poliisi on varotiedot joskus ilmoittanut?

Lakiesitys sanoo että "varotietojen hyväksikäyttö on turvallisen kenttätyön kannalta välttämätöntä." Varotietojen aktiivinen ja joustava käyttö yli toimintasektoreiden on työsuojellullinen asia ja saattaa parhaimmassa tapauksessa oikein käytettynä suojata sairaankuljettajan, poliisin tai sivullisen terveyttä ja jopa henkeä. Tämä kaikki pitäisi mielestäni nykypäivänä olla itsestäänselvyys, tästä huolimatta olen törmännyt ko. asiassa aivan turhaan byrokratiaan ja epäjohdonmukaisuuteen. Minkäslaisia kokemuksia teillä muilla on?

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

MAINOS

Ainakin Oulussa (ja tietääkseni myös muutenkin PoKan alueella) varotiedoista on ainakin tähän asti ollut merkintä hälytysviestissä ja päivystäjä on huudellut perään hälytetyille yksiköille vielä tarkennuksia asiasta. Poliisitkin useimmiten on lähetetty kohteeseen, jos vain saatavilla riittävän kiireellisesti.

God save the king - cause no-one else will!

- Black Adder

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Vaihtelevasti tulee tietoa. Yhdessä kerrostalossa kuulemma ainakin kolmeen eri asuntoon varomerkintä, ja itsekin tiedetään paikan epämääräinen aines (ja kulkevat siellä eri asunnoissa kuin kotonaan, joten ihan sama sattuuko juuri siinä asunnossa olemaan varoilmoitus, aina pitää mennä silmät selässä). Läheskään aina ei siltikään tule PIKA:n suunnalta asiasta tietoa. Välillä taas laittavat automaattisesti poliisit matkaan. Taitaa olla päivystäjäkohtaista, osa kuulostelee enemmän miltä tilanne kohteessa vaikuttaa, osa laittaa kyselemättä virkavallan varmistamaan.

"Olkaapa hetki paikallanne, kun otetaan sydänfilmiä."

"Jaa KUHANSILMIÄ?!"

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Vasussa riippuu ihan päivystäjästä miten tieto tulee ja tuleeko partio suoraan matkaan mukaan. Joskus se ilmoitetaan ja soitetaan yksilöpuhelu perään ja kerrotaan lisää faktaa. Aika harvoin kuitenkin näihin olen törmännyt.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Puijosta hyvin infoavat noista varotiedoista. Yleensä huutelevat matkalla statuksen jälkeen, että kohteessa on/tai kohde henkilöstä on merkintöjä varotiedoissa. 752 ja 785 keikoilla seurailevat myös muita rekistereitä ja mahdollisesta aseesta (luvallisesta)esim. saattavat informoida. Ei mitään valittamista tämän asian suhteen. Tiedotus riittävästi ainkin itselleni pelannut ja tarvittaessa poliisin kanssa vasta menty.

Meille tuli jokunen aika sitten sellainen informaatio lipetti, jossa ohjeistettiin tekemään ilmoitus henkilöstä, joka on uhannut sairaankuljetusta. Esim. mummo tulee puukon kanssa sakua vastaan ovella. Tilanteesta tehdään selvitys ja toimitetaan se jollekin viralliselle taholle (en muista mikä se oli, mutta siellä se ohje on meidän perehdytysmateriaalissa) ja he päättävät selvityksen ja mahdollisen lisäselvityksen perusteella tehdäänkö ko henkilöstä varotietomerkintä. Pitäisi vaan näitä jaksaa aina ja kaikissa tapauksissa rustata, että ne tiedot olisi muuallakin kuin vain sen yksittäisen sairaankuljettajan päässä.

Opettaja jumalan armosta...

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Satakunnassa ainakin viimeisen saamani tiedon mukaan varotiedot häkeen lisätään ainoastaan poliisin kautta.

Heille siis täytyy pyyntö esittää ja paikallinen komisaario hoitaa asian häken suuntaan.

varotiedot tulee yleensä hyvin ja lisätietoja joko yksilöpuheluna tai infolla päivystäjästä ja kiireestä riippuen.

Poikamies voi olla idiootti tietämättään, ukkomies ei ikinä.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Kenttäjohtaja / päivystävä komisario päättää varo-osoitteen merkinnän / poistamisen. Ongelmana vaan se, että nämä ovat varo-osoitteita, ei siis henkilöitä. :D

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Viikolla oli semmonen tapaus, että sairaankuljetus toi osastolle umpihullun tappelijan jonka kanssa otallettiin tulotilanteessa. Tuurillaan oli matka mennyt. Tappoajatukset pörräs äijällä mielessä.

Soitin sitten hätäkeskukseen että tekisivät varomerkinnän ko. henkilölle.

Sieltä se ei onnistunut, vaan piti soittaa kenttäpäällikölle. Lupas kuulemansa jälkeen hoitaa asian. Se kyllä puhu varohenkilöstä, vaan liekkö ollu lipsahdus ja varo-osotetta tarkotti??

Aiemmin olen ilmoittanut yhdestä jonka kanssa painittin sairaalan pihalla lanssissa.

Sinä ei tarvinnu kenttäjohtajalle asti soitella. Oli vissiin sen kyydin esitiedot ollu niin perseellään, että palautetta lähti sairaankuljettajiltakin ihan suorana huutona :D

Zen ja moottoripyörän kunnossapito: tutkimusmatka arvojen maailmaan. (valitettavasti Zen ei ymmärrä mitään moottorikelkkojen sielunelämästä)

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Ongelmana vaan se, että nämä ovat varo-osoitteita, ei siis henkilöitä. :D

Aivan! Siksi onkin hyvä, että häke pyrkii laittamaan asiakkaan nimen viestiin. Toki aina voi paikalla olla joku jonka käytöksestä ja teoista ei voi mennä varmuuteen.

Poikamies voi olla idiootti tietämättään, ukkomies ei ikinä.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Mulla ainekin on hyvät kokemukset varotiedoista, yleensä heti kerrottu että paikallinen vallesmanni on myös tulossa mukaan keikalle. Usein me oltu ekana kohteessa ja siinä sit ooteltu rauhassa....

Ja yleensä ne keikat menneet hyvässä yhteisymmärryksessä. Kerran on poka ruvennut riehumaan...no matka polille sitten meni raudoissa..

Etulinjan mies

Kanyloi varjoaan nopeammin.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Näyttäis siltä että foorumilaisten kokemusten sekä myös eri tutkimusten (pelastusopiston tutkimusraporttihätäkeskusuudistuksen arviointi PDF!) mukaan varotietojen saamisessa hätäkeskuksen tietojärjestelmiin ja niiden ilmoittamisessa ei löydy yhtenäistä käytäntöä ja puutteitakin on myös ilmennyt.

Omasta mielestä vanha systeemi jossa sairaankuljettajat ilmoittivat keikan jälkeen puhelimella hätäkeskukseen varotiedot oli varsin toimiva, nykyiset byrokraattisemmat ja hankalammat systeemit eivät ole mitenkään työturvallisuutta kentällä edistämässä. Ja jos vielä olisi varmuus siitä että jokaisesta potilaasta/osoitteesta johon on jokin instanssi varotiedot ilmoittanut tulee sairaankuljettajille aina maininta tekstiviestiin tai suusanallisesti, olisin paljon tyytyväisempi systeemiin.

No, täydellistä systeemiä ei koskaan saada, mutta jos sitä olisi helposti mahdollisuus jokaisella alueella parantaa niin miksi ei sitä tehtäisi? Sitä en ainakaan halua koskaan kuulla että typerien sääntöjen tai byrokratian monimutkaisuuden takia on tärkeää infoa jäänyt kentälle välittämättä ja sen ansiosta on kenttätyötä tekevä vammautunut tai jopa kuollut. Mutta kait tämäkin on sellainen asia joka vaatii yhden uhrin ennen kuin saadaan kaikkien hätäkeskusten alueelle toimivat ja turvalliset systeemit..

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Hyvä ja aina ajankohtainen aihe.

Varotiedoista sen verran, että kuten on jo todettu, sen on oikeutettu hätäkeskustietojärjestelmään tekemään / pyytämään lisäämään komisario-tasoinen poliisiviranomainen TAI tilanteen niin edellyttäessä poliisin kenttäjohtajana toimiva ylikonstaapeli.

Varotiedot voivat olla ELSalla muodossa vaarallinen henkilö, vaarallinen osoite tai vaarallinen ajoneuvo. Esim. meiltä näitä kaikkia löytyy paljon.

Näiden haku/bongaaminen vaatii hieman erilaisen käsittelytavan kohdemuodosta riippuen. Osa tulee automaattisesti, osan joutuu erikseen hakemaan.

Poliisille vaaralliset henkilöt tulevat lisäksi eräästä poliisin omasta järjestelmästä, jota hätäkeskus kuitenkin aktiivisesti/jatkuvasti käyttää tehtäviä hoitaakseen.

Väkivaltatilanteissa hätäkeskus pääsääntöisesti tarkistaa esim. aserekisterin automaattisesti, koska se vaikuttaa poliisin toimintaan luonnollisesti. Tämäkin tieto on kätevä myös sakulle.

Nämä tehtävään välittömästi liittyvät asiat kuuluvat ilmoituksenvastaanottaneen päivystäjän tehtäviin huolehtia. Miten se käytännössä toteutuu ympäri maata, onkin jo toinen juttu. Meillä poliisitehtävänseuranta kaivaa myyrän lailla tietoja puhelun aikana ja heti sen jälkeen, mikäli ehtii. Samoin jonossa olevat puhelut saattavat vaikuttaa antopäivystäjät toimintoihin. Näinhän ei tietenkään saisi olla, mutta eihän sitä tiedä onko se eloton ihminen kohteena jonossa olevassa puhelussa vai ei...

Meiltä lähetetään kohtuullisen herkästi poliisi sakun tueksi kohteisiin, mikäli pienikin epäilyksen siemen käy kalvamaan. Monesti on poliisille hukkareissuja, mutta asiassa on se toinenkin puoli. Kyllä ne peltikolariin poliisia odottavat joutavat vielä yhden 30 min. lisää odotella.

Hoitolaitossiirtoihin poliisin saaminen preventiivisesti vaatii virka-apupyynnön, mutta akuuttitilanteessa poliisi hoitaa saamansa tehtävän poliisilakiin perustuen turvaten järjestystä ja oikeutta.

Aikaisemmin ahk-aikana olleet rekisterit varohenkilöistä olivat kohtuullisen ohuella pohjalla lakiteknisesti henkilörekisterinä. Nykyään laissa on mahdollisuus tähän, mutta pelisäännöt merkintöjen tekemiseksi on tarkoituksella rajattu väärinkäytösten ehkäisemiseksi.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Aikaisemmin ahk-aikana olleet rekisterit varohenkilöistä olivat kohtuullisen ohuella pohjalla lakiteknisesti henkilörekisterinä. Nykyään laissa on mahdollisuus tähän, mutta pelisäännöt merkintöjen tekemiseksi on tarkoituksella rajattu väärinkäytösten ehkäisemiseksi.

Onko tämä sairaankuljettajien oikeudettomuus varotietojen ilmoittamiseen tietosuojavaltuutetun aikaansaannoksia vai ihan lakiin perustuva juttu? Jotenkin tuntuisi että ihmisten henki pitäisi kuitenkin mennä kaiken muun edelle, mutta suomessahan mennään juuri tällaisissa asioissa usein perse edellä puuhun..
Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

MAINOS

Arkistoitu

Tämä aihe on arkistoitu, siihen ei voi enää vastata.

×
×
  • Luo uusi...