Jump to content
MAINOS

Korona-aikana likapyykki kotiin pestäväksi


Tittimattson

Recommended Posts

Kotihoidossa, niin meillä kuin varmasti muuallakin, hoitajat lähtevät työvaatteissaan töihin ja palaavat samoissa vaatteissa työpäivän jälkeen koteihinsa. Myös suurin osa näistä vaatteista ovat myös työntekijän itse kustantamia. Vaaterahaa saamme muutaman kympin vuodessa, jolla saa juuri ja juuri työliivin ja pari t-paitaa kustannettua. 

No nyt on tulossa kotihoitajille käyttöön kankaiset kasvomaskit, jotka *yllätys yllätys* on hoitajan vietävä niinikään oman kotinsa pesukoneeseen pestäväksi. Ei ole oikein! Onko tästä oikeus työntekijänä kieltäytyä? Mitähän liitot ovat mieltä? Eikö työnantajan tehtävänä ole huoltaa työvälineet, joita velvoitetaan käyttämään? 

Kotihoidossa hoitajien oikeudet työturvallisuuteen ovat muutenkin vähän niin ja näin ja tämä menee nyt kyllä jo yli ymmärryksen. 

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

MAINOS

Työnantajan tehtävä on tietenkin tarjota ja huoltaa tarpeen niin vaatiessa työssä käytettävät työvälineet ml. suojavaatteet. Jostain olin ymmärtäväni, että niitä kankaisia ns.  suojamaskeja ei edes saa pestä sellaisessa koneessa,  jossa tavallisia käytössä olevia vaatteita pestään.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Eipäs yleistetä asiaa noin karusti!

Me saamme työnantajan puolesta kotihoidossa työvaatteet. Mm. pitkät housut, t-paita, liivi ja villatakki  ja työvaatteiden pesu on järjestetty työnantajan puolesta. Lisäksi vaihdetaan aina työpaikalla  työvaatteet päälle ja päin vastoin kun työaika loppuu. 

Kotiin niitä ei saa edes viedä. Jos, vie rikkoo työpaikan sääntöjä, omalla käytöksellä. Ollut jo vuosia tämä käytäntö. Sama yksityisillä/ kunta työnantaja.

Edustetaan näin omaa työantajaa ja sama koskee keikkalaisia/ sijaisia eli kaikki työntekijät samalla viivalla. En, edes häpeä vaan olen oikeasti ylpeä omasta työantajastani. Lisäksi palvelu toimii paremmin, kun on työvaatteet päällä liikkuu kaupungilla. 

Jos, ei kelpaa  työnantajan tarjoama työvaate- etu , niin vika on kyllä nyt työntekijässä. 

Saamme käsidesit, ym. tarvikkeet työnantajalta,  on oma vika jos et viitsi itse täyttää omaa työreppua tarpeen vaatiessa. Eli tavarat ovat toimiston kaapeissa ja jokainen täyttää mitä tarvitsee työvuoroissa. Emme ole toistemme vartijoita vaan jokaisella on oma vastuu omasta työskentelystä työvuorossa ja työreppu tietysti jätetään työpaikalle työvuoron jälkeen. Käytössä on talon auto, polkupyöriä eli työnantaja puolesta.  Omasta saa vielä kilometrikorvaus ja polkupyörästä jonkun pienen summan , mutta jos ottaa firman ei tietysti saa.  Verotus huomioi tämän asian ja ruokaedun eli luontaisetuna.

Tietysti jätetään aina työpaikan parkkialueelle ja polkupyörä kuitataan kun on palautettu ja avain omalle paikalle. Vika ilmoitetaan välittömästi eteenpäin, eli näin turvataan myös toisten työntekijöiden turvallisuus. Mutta on aina näitä itsekkäitä työntekijöitä , keitä ei koske mitkään työpaikan  tehdyt työpelisäännöt vaan omaavat  toisten " kyyttäminen" myös näissä asioissa. 

Ei työnantaja voi kaikkien "pillien" mukaan toimia nyt tai jatkossa. Työvaatteet eivät ole siis muotilehdestä tehtyjä vaan käytännöllisiä perusvaatteita ja normi polkupyöriä. Oma kypärä päähän, niin myös vakuutus korjaa ja Suomen laki sanelee tämän  asian myös omalla vapaa- ajalla. 

Jokainen työntekijä vaikuttaa omalla käytöksellään , asenteella miten heillä toimitaan työpaikoilla myös tulevaisuudessa.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Niin, siis täällähän kai oli aiheena työpaikat, jotka laittaa työvaatteita työntekijän itsensä huollettaviksi sekä näiden työvaaterahan riittämättömyys.

Onko tätä asiaa otettu töissä puheeksi? Millä työnantaja perustelee sitä, että työpaikalla ei ole suojavaatteiden pesumahdollisuutta?

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Opiskeluaikana olin harjoittelussa kotihoidossa (kunnallinen) ja työvaatteet päällä mentiin työpäivän jälkeen kotiin, ja sama seuraavaan työvuoroon työvaatteet päälle kotona ja töihin. Vaatteet piti myös itse pestä. Ei ollut edes tiloja, missä vaatteet olisi voinut työpäivän alussa ja jälkeen vaihtaa. Liivin sai työnantajalta, muuten oltiin omissa vaatteissa.

Samoin ollessani työharjoittelussa tehostetun palveluasumisen yksikössä (yksityinen), meillä työskenneltiin omissa vaatteissa jotka tietysti piti myös pestä kotona. Pukuhuone kuitenkin oli, ettei työvaatteissa tarvinnut ravata kodin ja työpaikan väliä.

Ei ollut kovin miellyttävää touhua. 🤔

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Olosipa edes työvaatteet, mutta omilla mennään.. saatika suojavarusteita.. no, norm kumihanskoja vielä jonkun Verran..😓

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Meillä ei kyllä kunnallisella ollut muuta kuin taukotilat ja töihin mentiin ja lähdettiin työvaatteet päällä, työnantaja tarjosi liivin mutta muuten omissa vaatteissa. Sama naapuri kunnissa. Ja yksityinen työnantaja tarjosi työvaatteet ja vaatteiden pesun hoitolaitoksessa, mutta työvaatteet olivat jo hyvin kuluneet ja pesusta tulevat vaatteet haisivat jo valmiiksi pissalle, vaikka henkilökunnan työvaatteiden kanssa ei pesty asukkaiden vaatteita. Ostin omat, vaihdoin työpaikalla joka tarjosi pukuhuoneen ja kaapit. 

Mutta, ainakin meille sanottiin että mrsa ja vre yms muut kuolevat 60 asteen pesussa. Ja normaalisti hoivakodissa pestiin ns. puhtaan ja vre/mrsa kantajan vaatteet. Kotona pesin vaatteet 60 asteessa ja sen jälkeen koneen pesu 90 asteessa ennen kuin laitoin muun perheen vaatteita pesuun. Luulisi että kotonakin niissä asteissa kuolee. Koska vielä ainakaan sairaalan vaatteet eivät ole loppuneet, vaikka on ollut korona potilaita hoidettavana.

Ja vielä aloittajalle, kankaiset kasvosuojat eivät ole tarkoitettuja hoitotyöhön!!

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

MAINOS

Luo tunnus tai kirjaudu sisään kommentoidaksesi

Vain jäsenet voivat kommentoida

Luo tunnus

Rekisteröi tunnus yhteisöömme. Se on helppoa!

Rekisteröi uusi tunnus

Kirjaudu sisään

Onko sinulla jo tunnus?

Kirjaudu sisään
×
×
  • Luo uusi...