Jump to content

Suojautuminen ja asukkaiden/potilaiden testaus vanhustenhoidossa tai sairaalan vuodeosastoilla


Recommended Posts

Hoi,

miten muualla hoivakodeissa, onko enemmän suojavälineitä käytössä? Meillä kunnallisessa vanhainkodissa kaikki asukkaat oireettomia (vielä), henkilökunnassa ei (havaittuja/testattuja) tartuntoja, silti moni työkaveri köhän tai matkan takia karanteenissa/saikulla kuten pitääkin. Mutta suojia emme käytä, enempää kuin ennen. Hanskat ja suihkutuksissa essu siis. Jos asukkaalla yskää tms., ei lisäsuojia oteta käyttöön. Esimiehet sanoo, että lisäsuojat  (maski siis ainakin) otetaan käyttöön vasta jos jollaki asukkaalla havaitaan covid-tartunta tai altistus. Sitä ei ole kerrottu, millä indikaatioilla esim. köhäisiä tai flunssaisia asukkaita sitten testataan jos testataan.

Mielestäni tämä on hieman ristiriidassa siihen, että uuden suosituksen mukaan kotihoidon hoitajat käyttävät maskia ilmeisesti jokaisen asiakkaan kohdalla? Hoivakodeissa hoidamme vuoron aikana useampaa vanhusta ja vanhukset myös oleilevat tiloissa keskenään. Hoivakotikin on periaatteessa asukkaan koti, joten jos kotihoidossa pitää olla suojat niin miksei hoivakodissa sitten? Henkilökunta puolestaan koskettaa joka paikkaa ja esim. huolehtii tiskeistä. Olen nyt viime aikoina yrittänyt ehtiessäni desinfioida mm. rollaattorien kahvoja, ovenkahvoja ja muuta mutta toivotontahan tuo on. Asukkaat, kuten henkilökuntakin liikkuu ja koskettelee niin paljon. Eikä mistään tiedä, kellä esim. oireetonta tartuntaa jo voi olla. Puhun niin henk.kunnasta, kuin asukkaistakin.

Toinen kysymys koskee sairaaloiden/terveyskeskusten vuodeosastoja. Ihan mielenkiinnosta, en ole itse sellaisella nyt työskennellyt. Oletteko lisänneet suojautumista, käytättekö esim. maskia normipotilaiden (ei todettua covid-altistusta tai tartuntaa, ei muuta eristystä) kanssa tai toimenpidekohtaisesti, jos hoidatte vaikkapa haavaa tai kanyloitte? Vai vaan imuissa tms.? Tuttuni joka ei ole hoitoalalla väitti kivenkovaa, että nyt sairaaloissa koko henkilökunta joka paikassa ja joka osastolla käyttää vähintäänkin kir.maskia, mutta en usko...eihän niitä suojia edes riittäisi jos joka potilaan kohdalle ne laittaisi. Rupesin kuitenkin miettimään, onko jossain näin, niin kuin tuttuni väitti. Entäs päivystyksissä, missä hoidetaan pienissä huoneissa useita potilaita (jos ei ole eristys)?

Link to post
Share on other sites

Työskentelen tk-vuodeosastolla, johon tulee koko kuntayhtymän alueelta päivystyksestä potilaat, joista on otettu koronanäytteet. Koronaepäilypotilaita hoitaessamme käytämme samoja suojavälineitä kuin jos hoitaisimme todettua koronapotilasta. Muutoin emme suojaimia käytä yleisissä tiloissa tai "puhtaita" potilaita hoidettaessa. Tällä hetkellä siis suojautuminen vastaa normaalikäytäntöjä, kuten suojautuisimme esim. influenssa-, noro- tai clostridium-epäilyiden kanssa. 

Link to post
Share on other sites

Työskentelen esh-vuodeosastolla, jolla hoidetaan koronapotilaita muiden keuhkopotilaiden joukossa. Todettuja koronapotilaita on ollut sen verran vähän, että ne on hoidettu yhden hengen huoneissa kosketus- ja pisaraeristyksessä, samoin kuin koronaepäilypotilaat. 

Muita potilaita hoidamme isoissa huoneissa normaalisti ja noudatamme tavanomaisia varotoimia. Muutamille potilaille on kesken hoitojakson tullut koronaan sopivat oireet, heidät on välittömästi eristetty ja otettu näytteet. Muut huoneen potilaat on laitettu "karanteeniin" kunnes korona vastaukset ovat tulleet. 

Edited by Seibe
Link to post
Share on other sites
Sh-minäkin

Ei kotihoidossa käytetä maskeja kun niitä ei ole.  Ikäihmiset on kotona eristettyinä mm. Omaisien vierailut kielletty/minimissä mutta hoitajat saavat mennä ilman mitään suojia. Eli jos korona tulee on vanhus saanut sen hoitajalta. Samoin jos yksikin hoitaja sairastuu on monta altistunutta, koko tiimi toimistolla ja käyntipaikkojen mukaan vanhukset jne. Kyllä suojia pitäisi olla nyt kaikilla.

Link to post
Share on other sites
Suhakka

Tämä kysymys vallitsee meillä töissä jatkuvaan. Työskentelen esimiehenä nuorten vastaanottoyksikössä, lastensuojelussa. Nuori voi tulla meille hyvinkin päihtyneenä poliisin saattelemana yms. 

Viimeksi viime viikolla ollaan keskusteltu ja mietitty, että miten toimitaan. Tällä hetkellä emme koe tarpeelliseksi suojautua, kun uusi nuori saapuu kiireellisesti meille. Tiedustelemme tulo tilanteessa mahdollisista koronaan liittyvistä tartunnoista tai altistuksista. Jos herää epäilys nuoret testataan heti. Suojavarusteet on hankittu ja odottavat käyttöä tarpeen tullen.

Link to post
Share on other sites

ESH vuodeosasto. Kaikissa potilaskontakteissa (alle 1,5 m tais olla) kirurginen suu-nenäsuojus ja suojakäsineet. Käytännössä siis koko päivä näissä vermeissä. Koronavirusepäilyt- ja todetut pisara- ja kosketusvarotoimin, kirurginen suu-nenäsuojus ja visiiri tai visiirillinen maski. Aerosolia tuottavissa toimenpiteissä FFP2/3 maski.

Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...
Sebucom60
29.3.2020 klo 16.43, Sh-minäkin kirjoitti:

Ei kotihoidossa käytetä maskeja kun niitä ei ole.  Ikäihmiset on kotona eristettyinä mm. Omaisien vierailut kielletty/minimissä mutta hoitajat saavat mennä ilman mitään suojia. Eli jos korona tulee on vanhus saanut sen hoitajalta. Samoin jos yksikin hoitaja sairastuu on monta altistunutta, koko tiimi toimistolla ja käyntipaikkojen mukaan vanhukset jne. Kyllä suojia pitäisi olla nyt kaikilla.

Mitäköhän on nekin erkat kun alati näen huonokuntoisia ikäihmisiä siellä sun täällä keskellä kirkasta päivää.Kaupoissa ja kauppakeskuksissa myöskin. Itse mietin jokaisen askeleeni ja varsinkin töissä.Siviiliminäni on kanssa varovainen.

Edited by Sebucom60
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Rekisteröidy yhteisöömme

    Tervetuloa joukkoon!

×
×
  • Create New...