Jump to content

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Reportteri

Rokote ykköstyypin diabetestä vastaan tulossa markkinoille

Recommended Posts

Kidella

Voin kuvitella, että tämä rokote päätyisi rokotusohjelmaan hyvin äkkiä!

Share this post


Link to post
Share on other sites
pekka

Diamyd-rokotetta kokeillaan tyypin 1 diabeteksen hoidossa

Vastasairastuneilla tyypin 1 diabeetikoilla kaikki insuliinia tuottavat beetasolut eivät ole vielä ehtineet tuhoutua. Jäljellä olevien beetasolujen pelastaminen olisi tärkeää: kun elimistön omaa insuliinintuotantoa on jäljellä, diabeteksen hoito voisi olla helpompaa ja verensokeritaso paremmin hallittavissa.

Oman insuliinintuotannon säilyttämiseksi on kehitetty Diamyd-rokotehoitoa. Rokotteella jo tehtyjen tutkimusten tulokset viittaavat siihen, että osa beetasolujen toiminnasta kyettäisiin pelastamaan kahdella ruiskeella. Diamyd-rokotteeseen ei aiemmissa tutkimuksissa ole liittynyt vakavia haittavaikutuksia. Lääkkeen vaikuttava aine on entsyymi nimeltään rhGAD65.

Diamyd-hoitoa koskevaa tutkimusta tehdään yhdeksässä Euroopan maassa, myös Suomessa. Tutkimukseen osallistuu arviolta 320 lasta ja nuorta. Tutkimukset kohdistuvat henkilöihin, joilla on diagnosoitu tyypin 1 diabetes kolmen viimeksi kuluneen kuukauden aikana. Päätutkija Suomessa on Timo Otonkoski.

Tutkimushenkilöt jaetaan satunnaisesti kolmeen ryhmään, jotka saavat joko Diamydia eli vaikuttavaa ainetta tai plaseboa eli lumelääkettä. Kukin tutkimushenkilö saa neljä ruisketta yhdeksän kuukauden aikana. Toinen ruiske annetaan neljän viikon kuluttua ensimmäisen jälkeen. Sen jälkeen annetaan vielä yksi pistos kahden ja kahdeksan kuukauden kuluttua. Kukaan, ei tutkimukseen osallistuja eikä tutkimushenkilökunta tiedä, mihin ryhmään kukakin kuuluu. Neljän ruiskeen jälkeen tutkimusta jatketaan sen selvittämiseksi, onko rokote onnistunut pysäyttämään beetasolujen tuhoutumisen. Siksi elimistön kykyä tuottaa insuliinia mitataan myös 15, 21 ja 30 kuukauden kuluttua ensimmäisestä ruiskeesta.

Lähde: http://www.diabetes.fi/sivu.php?artikkeli_id=5111

Share this post


Link to post
Share on other sites

×
×
  • Create New...