Jump to content
MAINOS

Rokote ykköstyypin diabetestä vastaan tulossa markkinoille


Reportteri

Recommended Posts

Ruotsalainen Diamyd Medical Ab on kehittänyt rokotteen ykköstyypin diabetesta vastaan. Parin vuoden kuluttua markkinoille tuleva rokote on jo osoittanut tehonsa toisen vaiheen kliinisissä kokeissa. Rokote estää haiman beta-solujen tuhoutumisen.

http://www.mediuutiset.fi/uutisarkisto/article154083.ece?s=r&wtm=mediuutiset/-10112008

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Voin kuvitella, että tämä rokote päätyisi rokotusohjelmaan hyvin äkkiä!

Viisasteleva ajattelee harvoin, ajattelija viisastelee vielä harvemmin.

Link to comment
Share on other sites

Diamyd-rokotetta kokeillaan tyypin 1 diabeteksen hoidossa

Vastasairastuneilla tyypin 1 diabeetikoilla kaikki insuliinia tuottavat beetasolut eivät ole vielä ehtineet tuhoutua. Jäljellä olevien beetasolujen pelastaminen olisi tärkeää: kun elimistön omaa insuliinintuotantoa on jäljellä, diabeteksen hoito voisi olla helpompaa ja verensokeritaso paremmin hallittavissa.

Oman insuliinintuotannon säilyttämiseksi on kehitetty Diamyd-rokotehoitoa. Rokotteella jo tehtyjen tutkimusten tulokset viittaavat siihen, että osa beetasolujen toiminnasta kyettäisiin pelastamaan kahdella ruiskeella. Diamyd-rokotteeseen ei aiemmissa tutkimuksissa ole liittynyt vakavia haittavaikutuksia. Lääkkeen vaikuttava aine on entsyymi nimeltään rhGAD65.

Diamyd-hoitoa koskevaa tutkimusta tehdään yhdeksässä Euroopan maassa, myös Suomessa. Tutkimukseen osallistuu arviolta 320 lasta ja nuorta. Tutkimukset kohdistuvat henkilöihin, joilla on diagnosoitu tyypin 1 diabetes kolmen viimeksi kuluneen kuukauden aikana. Päätutkija Suomessa on Timo Otonkoski.

Tutkimushenkilöt jaetaan satunnaisesti kolmeen ryhmään, jotka saavat joko Diamydia eli vaikuttavaa ainetta tai plaseboa eli lumelääkettä. Kukin tutkimushenkilö saa neljä ruisketta yhdeksän kuukauden aikana. Toinen ruiske annetaan neljän viikon kuluttua ensimmäisen jälkeen. Sen jälkeen annetaan vielä yksi pistos kahden ja kahdeksan kuukauden kuluttua. Kukaan, ei tutkimukseen osallistuja eikä tutkimushenkilökunta tiedä, mihin ryhmään kukakin kuuluu. Neljän ruiskeen jälkeen tutkimusta jatketaan sen selvittämiseksi, onko rokote onnistunut pysäyttämään beetasolujen tuhoutumisen. Siksi elimistön kykyä tuottaa insuliinia mitataan myös 15, 21 ja 30 kuukauden kuluttua ensimmäisestä ruiskeesta.

Lähde: http://www.diabetes.fi/sivu.php?artikkeli_id=5111

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...