nöössi Posted February 9, 2020 Posted February 9, 2020 https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/5810 Työnantajien tulkinta laista ilta-aamujen kieltämiseksi hankaloittaa monen hoitajan elämää, heikentää työhyvinvointia, vaikeuttaa työn ja perhe-elämän yhdistämistä ja lisää lähtöhaluja alalta. Hoitajapula on jo todellinen, nyt on hyvä hetki vaikuttaa, että saisimme edes tällaisen työhyvinvointiin liittyvän asian korjattua. Allekirjoittakaa!
jupet Posted February 10, 2020 Posted February 10, 2020 (edited) Olisko enemmän paikallaan koittaa saada ne työnantajat tekemään järkeviä tulkintoja ja muutenkin huolehtimaan työhyvinvoinnista kuin yrittää säätää työaikalakia niin että lepoaikoja ei tarvitse kunnioittaa? Edited February 10, 2020 by jupet OldOne 1
nöössi Posted February 10, 2020 Author Posted February 10, 2020 Kaikki tietävät, ettei aloite tule keräämään 50 000 nimeä. Tärkeää on nyt saada tälle aloitteelle näkyvyyttä ja kuuluvuutta siitä näkökulmasta, että moni on kokenut noin kuukaudessa työhyvinvointinsa ja jaksamisensa romahtaneen. Se lisäisi painetta työnantajille tehdä asialle jotakin. Työnantajat ovat kieltäytyneet tarkastelemasta työvuorojen alku- ja loppumisaikoja monessa isossa sairaalassa. Se on toki joillakin toimialueilla myös mahdotonta, ilman että myös muiden ammattiryhmien työaikoja rukattaisiin (yritäpä ehdottaa lääkäriliitolle, että tuliskos noi kirurgit tuntia myöhempään töihin, että hoitsut pääsis perjantaina vapaalle ennen iltakymmentä, ei onnistu...). Työskentelen itse suuressa yliopistosairaalassa ja olen vienyt johtoryhmään viestiä läpi talven, että jotain täytyy tehdä ennen kuin potilaille sattuu jotain ja henkilöstö palaa loppuun /vaihtaa maisemaa. Johto ei tule yhtään vastaan. Nyt on pidettävä meteliä, eikä toivottava sormet ristissä, että kyllä ne varmaan joku päivä keksivät alkaa kehittämään työnjakoa ja työaikoja. Lisään vielä tähän, että liitot (Tehy ja Super) sanovat "eioota" kun kysytään heiltä apua lain tulkinnassa suhteessa työnantajan jyrkkään suhtautumiseen lakiin.
Putkone Posted February 10, 2020 Posted February 10, 2020 Ennen uutta työaikalakia ilta-aamuja vastustettiin rankastikin. Minäkään en niiden takia tekisi vuorotyötä, etenkin jos työpaikka on puolen tunnin ajomatkan päässä. Lepoaika jäisi niin lyhyeksi, että pimahtaisin. Nyt kun niistä on päästy, halutaan paluuta vanhaan. Eikö kannattaisi kääntää kelkaa edelleen kohti järkevämpää työvuorosuunnittelua: kaikkien ei enää tarvitsisi tehdä kaikkia vuoroja, vaan osa pelkkää aamua, osa haluaa tehdä enimmäkseen iltaa, osa pelkkää yötä. Oikeasti kehitettäisiin, eikä olisi tällaista idioottimaista soutamista ja huopaamista.
Kalle1 Posted February 10, 2020 Posted February 10, 2020 41 minuuttia sitten, Putkone kirjoitti: Eikö kannattaisi kääntää kelkaa edelleen kohti järkevämpää työvuorosuunnittelua: kaikkien ei enää tarvitsisi tehdä kaikkia vuoroja, vaan osa pelkkää aamua, osa haluaa tehdä enimmäkseen iltaa, osa pelkkää yötä. Oikeasti kehitettäisiin, eikä olisi tällaista idioottimaista soutamista ja huopaamista. Ihan kaunis ajatus, mutta oletko nähnyt kovin monta työyhteisöä jossa tuo jako toimisi? Suuri enemmistö haluaa pelkkiä aamuja, seuraavaksi isoin joukko tykkää tehdä kaikkia vuoroja koska vuorotyö sopii heille, kolmanneksi eniten halutaan niitä öitä ja pelkkää iltavuoroa haluaa hyvin harva ihminen, esim perheelliset/nuoret ei lähes koskaan. Kaikille täydellistä ergonomista listaa vaikea saada suunniteltua, siksi vuorotyö on kompromissien tekoa. Sebucom60 1
Sebucom60 Posted February 10, 2020 Posted February 10, 2020 Aivan ja sitten on oma lukunsa ne työntekijät jotka ovat aina liikkeellä omilla kestotoiveilla. Miksi hakeutua kolmivuorotyöhön jos öitä ei halua tehdä ollenkaan ja ei montaa iltaakaan. Listan tekijän pesti on kyllä kinkkinen mutta siitäkin on kokemusta kun listat tehdään yhdessä. Nopeimmat söivät hitaat ja hahmotelmaa pidettiin jo joidenkin osalta varmana.
Aanna Posted February 11, 2020 Posted February 11, 2020 9.2.2020 klo 22.00, nöössi kirjoitti: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/5810 Työnantajien tulkinta laista ilta-aamujen kieltämiseksi hankaloittaa monen hoitajan elämää, heikentää työhyvinvointia, vaikeuttaa työn ja perhe-elämän yhdistämistä ja lisää lähtöhaluja alalta. Hoitajapula on jo todellinen, nyt on hyvä hetki vaikuttaa, että saisimme edes tällaisen työhyvinvointiin liittyvän asian korjattua. Allekirjoittakaa! Olen hyvin tyytyväinen tähän uuteen työaikalakiin, 11-tunnin lepo vuorojen välillä on vain järjestelykysymys ja meillä se onnistuu hyvin. Tunti lisää yöunta auttaa jaksamaan paremmin työssä. En oli koskaan pitänyt illasta aamuun vuoroista ja niintä on on meillä jo kauan vältetty, pakosta kutienkin tulee yksittäisiä illasta aamuun vuoroja ja olen erittäin tyytyväinen että nukkumiseen jää se tunti enemmän aikaa. Ei kannata polttaa kynttilää molemmista päistä. En missään tapauksessa halua luopua tästä kauan kaivatusta uudistuksesta. Asswiper 1
Putkone Posted February 11, 2020 Posted February 11, 2020 23 tuntia sitten, Sebucom60 kirjoitti: Miksi hakeutua kolmivuorotyöhön jos öitä ei halua tehdä ollenkaan ja ei montaa iltaakaan. Jos hoitoalalle halutaan työntekijöitä jatkossakin, niin tuo argumentti on järjetön. Ihmiset eivät ole yhtenäistä massaa, on erilaisia tarpeita elämän eri vaiheissa (esim. perhe, kun lapset ovat pieniä tai kouluikäisiä) ja erilaisia mieltymyksiä (tiedän montakin, jotka vihaavat aamuvuoroja). Työvuorosuunnittelua nyt vain on pakko kehittää, jotta hoitoala pysyisi vetovoimaisena.
Sebucom60 Posted February 12, 2020 Posted February 12, 2020 11 tuntia sitten, Putkone kirjoitti: Jos hoitoalalle halutaan työntekijöitä jatkossakin, niin tuo argumentti on järjetön. Ihmiset eivät ole yhtenäistä massaa, on erilaisia tarpeita elämän eri vaiheissa (esim. perhe, kun lapset ovat pieniä tai kouluikäisiä) ja erilaisia mieltymyksiä (tiedän montakin, jotka vihaavat aamuvuoroja). Työvuorosuunnittelua nyt vain on pakko kehittää, jotta hoitoala pysyisi vetovoimaisena. Vetovoimaisuus.........Hiljaiseksi vetää!
Hoitsutar76 Posted February 12, 2020 Posted February 12, 2020 tärkeintä olisi nostaa hoitajamitoitusta. Vahvuudessa pitää olla vain lähi tai sairaanhoitajia. Ei mitään esperian hoiva-avustajia, siivoojia, toimistotyöntekijöitä, laitosmiehiä tai mitään muitakaan.
nöössi Posted February 13, 2020 Author Posted February 13, 2020 Minulle taas (ja monelle muullekin kollegalleni) autonominen työvuorosuunnittelu olisi se tärkein tekijä, miksi pysyisin alalla. Sen tämä lakiuudistus nyt valitettavasti romutti joustamattoman lain tulkinnan myötä. Sebucom60 1
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now