Jump to content
MAINOS

Vatsakipuisen lääkitys kentällä


-VF-

Recommended Posts

Vatsakivussa kipulääkitystä?? Aika harvoin, jos kuljetusaika sairaalaan on lyhyt. Estetään tehokkaasti lääkkeellä diagnisointi... sitähän kentällä tietenkään EI tehdä.

Menee OT:ksi, mutta eräs GE-kirurgian professori on vakaasti sitä mieltä, että vatsakipuisen potilaan ei tarvitse olla kipeä eikä oikea kipulääkitys estä diagnoosiin pääsemistä. Rapifen oli hänen mielestään oikein hyvä lääke vatsakipuisille, sillä sen vaikutus on niin lyhyt, että jos joku lääkäri välttämättä haluaa tutkia potilaan tuskaisena, niin hetken odottamisen jälkeen se on mahdollista. :nauraa:

Muokkaus:Typo

Failure is always an option

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Vatsakivussa kipulääkitystä?? Aika harvoin, jos kuljetusaika sairaalaan on lyhyt. Estetään tehokkaasti lääkkeellä diagnisointi... sitähän kentällä tietenkään EI tehdä.

Menee OT:ksi, mutta eräs GE-kirurgia professori on vakaasti sitä mieltä, että vatsakipuisen potilaan ei tarvitse olla kipeä eikä oikea kipulääkitys estä diagnoosiin pääsemistä. Rapifen oli hänen mielestään oikein hyvä lääke vatsakipuisille, sillä sen vaikutus on niin lyhyt, että jos joku lääkäri välttämättä haluaa tutkia potilaan tuskaisena, niin hetken odottamisen jälkeen se on mahdollista. :nauraa:

Erittäin samaa mieltä! On vanhakantaista ajatella, ettei vatsakipuista saisi kipulääkitä ennen kuin kirurgi on käynyt palpoimassa vatsaa. Jotkut vanhat kirurgit asiasta varmasti ärähtävät, jos potilas on saanut lievitystä tuskaansa, mutta onneksi tilanne on nuorempien kollegoiden kohdalla parantumassa. Tästähän on tehty tutkimuksia, ettei kipulääkitys todellakaan estä oikean diagnoosin tekemistä. (Anteeksi, etten jaksa nyt niitä etsiä, sillä menee niin off-topiciksi).

Too much emergency medicine interferes with natural selection.

Link to comment
Share on other sites

Tästähän on tehty tutkimuksia, ettei kipulääkitys todellakaan estä oikean diagnoosin tekemistä. (Anteeksi, etten jaksa nyt niitä etsiä, sillä menee niin off-topiciksi).

Joo, tää "ei lääkettä vatsakipuiselle" on yksi näistä terveydenhuollon mantroista, joista poisoppiminen on osoittautunut poikkeuksellisen sitkeäksi. Mutta niitä tutkimuksia:

Thomas et al. 2001: Effects of morphine analgesia on diagnostic accuracy in emergency department patients with abdominal pain: a prospective, randomized trial . Journal of the American College of Surgeons , Volume 196 , Issue 1 , Pages 18 - 31

Wolfe et al. 2004: Does morphine change the physical examination in patients with acute appendicitis? The American Journal of Emergency Medicine , Volume 22 , Issue 4 , Pages 280 - 285

Gallagher et al. 2006: Randomized Clinical Trial of Morphine in Acute Abdominal Pain. Annals of Emergency Medicine , Volume 48 , Issue 2 , Pages 150 - 150

Thomas & Silen 2002: Effect on diagnostic efficiency of analgesia for undifferentiated abdominal pain. British Journal of Surgery, Volume 90 Issue 1, Pages 5 - 9

Näitä löytyy aika monta, kun viitsii etsiä. Pikaisen lukemisen perusteella kaikissa löytämissäni loppupäätelmä on sama: vatsakipuisen kipulääkitys ei aiheuta diagnostista ongelmaa. Ainakin yhdessä jutussa oli kuitenkin viitteitä siitä, että kun potilas ei enää huuda, hän saattaa unohtua sinne petiin ja hoitopäätös viivästyy sen takia.

Link to comment
Share on other sites

Vatsakivussa kipulääkitystä?? Aika harvoin, jos kuljetusaika sairaalaan on lyhyt. Estetään tehokkaasti lääkkeellä diagnisointi... sitähän kentällä tietenkään EI tehdä.

Kuljetusmatkan lyhyys ei helpota potilaan kipuja, lääke helpottaa. En muista, että ensihoitolääkäri olisi koskaan esittänyt kipulääkkeen eväämistä vatsakipuiselta potilaalta, Hippocampuksen kuvaamat kirurgit sitä kyllä saattavat edelleen harrastaa, mutta potilaiden onneksi heitä ei ainakaan omalla alueellamme juuri konsultoida.

Link to comment
Share on other sites

Viime vai toissa viikolla ei eräs vanhempi sairaanhoitaja meidän No Hope sairaalaan kir.vos:lla meinannut uskoa että vatakipuiselle potilalle jota siirretään Huippusairaalaan saa antaa tarvittaessa kipulääkettä.

Kirjekurssin lähiopinnoissa eräs ensihoitolääkäri sanoi suoraan että on potilaan kiduttamista jos vatsakipuun ei anneta kipulääkettä. Kova lausunto mutta oikeassa oli minun mielestäni.

Rappari on hyvä vaihtoehto jos vastaanottavassa päässä on lääkäri joka luottaa enemmän potilaan kiputuntemuksiin kuin esim. ultraääneen. Ja aika usein potilas kyllä muistaa missä ja millaista kipu oli.

Ei tässä kädestä suuhun elämisessä haittaa muu kuin tuo käden pienuus ja suun suuruus. Mutta kutsumusta löytyy!

Link to comment
Share on other sites

Tää oli kyllä minullekin uusi tieto että vatsakipuista voi lääkitä, vaikka juuri tossa pari kk sitten lääketieteen luonnoilla olin, ja lääkäri painotti että näin ei siis saa tehdä. Akuuttihoitoa esim. katastrofialueilla tekee. Noooh, täytyy ensi viikolla piinata luennoitsijaa kun tunteja taas on.... :nauraa: Mutta siis oma kantani: jos uusin tutkittu tieto näin osoittaa niin kyllä mielelläni annan sitä kipulääkettä. Ei se kivunlähde sieltä tosiaankaan karkaa mihkään vaikka kipua helpottais.  ;D

'I meant,' said Ipslore, bitterly, 'what is there in this world that makes living worth while?'

Death thought about it.

'Cats,' he said eventually, 'cats are nice.'

Link to comment
Share on other sites

meilläpäin pääsääntöisesti lääkärin antaa luvat kyllä lääkitä noi akuutitvatsat... yleensä rapifeniä kehoittaavat antamaan pienillä annoksillä kivun mukaan titraten

Link to comment
Share on other sites

Kyllä, Rapifenilla meilläkin. Kuljetusmatkakin tosin yo-sairaalaan on liki tunti, ja olen samaa mieltä että se on potilaan kiduttamista jos esim. umppariepäilylle ei anneta mitään kipulääkettä kun rytyytetään kohti isoa sairaalaa.

"Olkaapa hetki paikallanne, kun otetaan sydänfilmiä."

"Jaa KUHANSILMIÄ?!"

Link to comment
Share on other sites

Mutta siis oma kantani: jos uusin tutkittu tieto näin osoittaa niin kyllä mielelläni annan sitä kipulääkettä.

Eikä se edes ole erityisen uutta tietoa: tuo viimeinen viite vuodelta 2002 on siis kirjallisuuskatsaus, ja jo tuolloin oli löytynyt 8 tutkimusta aiheesta.

Link to comment
Share on other sites

Kaikkien suosimasta Rapsukasta tietoa jotka moni varmasti joskus lukenutkin. Jos noilla puoliintumisajoilla ei lääkäri pääse diagnoosiin ja tulee iholle koska on lääkitty niin antaa tulla vaan.

http://spc.nam.fi/indox/nam/html/nam/humspc/4/582794.shtml

http://www.janssen-cilag.fi/content/products/janssen-cilag.fi_fin/local_content/Rapifen_05_mg-ml_injektioneste_liuos_SPC.pdf

Pelastuslaitos iltaa, älkää rouva hätäilkö, me parannamme teidät tuota pikaa...

Link to comment
Share on other sites

No niin. Onhan ainakin aiheuttanut keskustelua. Hyvä!  :)

Lyhyellä kuljetusmatkalla tarkoitin noita kaupunkialueella olevia 1-10 min. kuljetusmatkoja, joissa luonnollisesti niissäkin KUNNON vatsakivut kannattaa lääkitä ennen kuljetusta jo pelkästään ajon aikana tulevien lisätärinöiden yms. vuoksi.

Takavuosina alueen keskussairaalassa vastaanottaessani erästä alueen reunalta tullutta vatsakipuista potilasta, oli saku saanut omasta konsultointipaikastaan kipulääkeohjeeksi lääkäriltä Ketorin Hot-lääkkeen... Ymmärrätte varmaan, miksi saku soitteli keskussairaalan kirran etupäivystäjälle oikeasti kunnon lääkkeistä keskustellakseen...

Kirran lekureissa on eroa kuin yöllä ja päivällä. Toisilla on kanta, ettei missään tapauksessa lääkitä vatsakipuista, ja toiset antavat näin tehdä. Vastaavasti hoitolinjauksissakin on eroja: jotkut määräävät preventiivisesti ottamaan potilaalta labrat ja natiivivatsa-rtg:n ennenkuin suostuu edes tulemaan katsomaan potilasta mistään lääkemääräyksistä puhumattakaan. Toiset katsovat heti vastaanoton jälkeen ultralla aluksi, kipulääkemääräykset,labra ja rtg-varaukset ja mahdollisesti vielä CT-pyyntö heti.  Potilasaineisto saattaa olla lähtökohdiltaan suht samanlainen.

Sakuissa kipulääkityistä potilaista jotkut ottivat lämpöä reilusti, toiset eivät. Rapifen on nopeavaikutteisena tietenkin hyvä, varsinkin tiettyinä aikoina hyödyllinenkin, jos potilas joutuu pitkään polilla kuitenkin odottelemaan. Kun on niitä muitakin oikeasti kipeitä, eikä normaalit vatsakipuiset jonon (esimerkkini jonossa EI ole ilman päivystyslähetteellä tulleita) ohitse mene...  edes kirrapuolella. Vastaanottovaiheessa tietenkin normaalia huonommat menevät suoraan päivystyksen akuuttivalvontaan, eikä peruskirrapuolelle. Nämäkin tosin ovat luonnollisesti paikkakohtaisia eroja.

Tampereen esimerkissä lienee kohteessa käynyt perustason lavetti, jossa ei kovin kummoisia lääkkeitä siellä ole. Se, että oliko ko. potilas edes sakun tarpeessa verrattuna kymmeniin vastaaviin päivän aikana, onkin jo aivan eri asia... Vatsakipu C:tä kummempaa ei lehden tietojen perusteella voi oikein mitenkään hälyttää.

Link to comment
Share on other sites

On myös tutkittu sitä, että ambulanssissa annettu kipulääkitys, lyhentää myös vastaanottavassa sairaalassa annetun kipulääkityksen aikaikkunaa!

I´m not sure what´s wrong... But it´s probably your fault

Link to comment
Share on other sites

Toi on muuten taivahantosi, että tehdyt havainnot ja temput ohjaavat myös jatkohoitopaikkaa. Ja ihan sekin, millä sanoin kirjoitat kyytilappuun tai raportoit.

"Hurmuri on aina imagonsa vanki, ei en oo, vaikka väitetäänkin en ole pelkkä kanki.." (Herra Ylppö&Ihmiset "Sata vuotta").

Link to comment
Share on other sites

Polilla: Kyllä lanssissa alotettu kipulääke osoittaa jo, että potilas on kipeä. Jo aloitettuun kipulääkitykseen, jolla on vielä vaste, on vastaanottavan kirurgin helpompi jatkaa samalla hyväksi todetulla linjalla, joten kynnys uusien määräyksien antamiseen näkemättä potilasta laskee. "onko saanu kipulääkettä? kyllä x määrä x lääkettä. "sillä mennää".

No one dies a virgin, Life screws us all

Link to comment
Share on other sites

Polilla: Kyllä lanssissa alotettu kipulääke osoittaa jo, että potilas on kipeä. Jo aloitettuun kipulääkitykseen, jolla on vielä vaste, on vastaanottavan kirurgin helpompi jatkaa samalla hyväksi todetulla linjalla, joten kynnys uusien määräyksien antamiseen näkemättä potilasta laskee. "onko saanu kipulääkettä? kyllä x määrä x lääkettä. "sillä mennää".

Jonniin verran molemmilla puolin työskennelleenä, voin oman kokemuksen nojalla puoltaa tätä näkemystä. Itsellä on vielä tapana, kun siellä sairaalassa kumminkin tulee 10-30min viive tavallisimmin, antaa "läksiäiset" siitä rapifeninlopusta, niin ei ole paha potilaan odottaa... Sitä paitsi useimmin vatsakipuisen potilaan hoidon aloittaa sairaalassa yleislääkäri (tk-tason herrasmies), koska kirurgia ei kiinnosta ennen konsultaatiopyyntöä masupipi... vaikka pitäisikin.

Jännittää, sanoi mummo kun kahvimerkkiä vaihtoi...

Link to comment
Share on other sites

Aika usein kipulaake antaa tarkemman diagnoosin. Ei esim morkku kipua kokonaan vie pois. helpotaa hieman. Ja kipu voi focusointua esim. oikealle alavatsalle, kun ennen oli koko vatsan kipu. Helpompi on tutkia potilas, kun han ei hyppaa ilmaan kun tuo kadet 1m lahemmaksi vatsaa.

A common mistake that people make when trying to design something completely foolproof was to underestimate the ingenuity of complete fools.

- Douglas Adams

Link to comment
Share on other sites

Sama täällä, annan rapsua vielä juuri ennen perilletuloa/ polin pihassa ensinnäkin sen takia että siirtyminen paareilta sängylle kävisi kivuttomasti ja toisekseen ettei vastaanottavassa päässä tarvi ensimmäisenä alkaa hankkia kipulääkettä tuskaiselle potilaalle.

MaHa:n kirjoitukseen sen verran, että ainakin rintakipupotilaan kohdalla morkulla on tarkoitus nimenomaan tehdä potilas kivuttomaksi, ja oliko se niin että postoperatiivisestikin lääkitään sen verran että paikallaan maaten VAS saa olla <3. Eli jos kipulääkettä annetaan, niin kai tarkoituksena (varsinkin morkun ollessa kyseessä) on myös todellakin saada potilas kivuttomaksi?

"Olkaapa hetki paikallanne, kun otetaan sydänfilmiä."

"Jaa KUHANSILMIÄ?!"

Link to comment
Share on other sites

Rintakippeellä se morkku myös rauhoittaa sympaattisen hermoston toimintaa, kuten tiedätte. Eräs muka kivuton sydänpotilas äityi taannoin hirveeseen menoon kuljetuksen viime metreillä, nitroinfuusiota eikä muutakaan kivun hoitoa ei oltu aloitettu. Jatkossa aion vaatia ainakin morkun kaikille vähänkin akuutimman oloisille sydänpotilaille ennen siirtelyitä.

"Hurmuri on aina imagonsa vanki, ei en oo, vaikka väitetäänkin en ole pelkkä kanki.." (Herra Ylppö&Ihmiset "Sata vuotta").

Link to comment
Share on other sites

Vatsakipuisella välttäisin mo:ta, jokainen näiden lääkkeiden kanssa pelehtivä varmasti muistaa sen että se lisää sappiteiden tonusta ja täten on aika ikävä lääkes jos potilaalla onkin sappikoliikki. Kentällä kun harvemmin pääsee varmaan diagnoosiin vatsakivun syystä..

Link to comment
Share on other sites

Yleensäkin ottaen sitä Rapsukkaa tulisi aina antaa vielä siivu juuri ennen kuin mennään polin ovesta sisään, on se vika sitten kapassa ja klabissa.

Link to comment
Share on other sites

Vatsakipuisella välttäisin mo:ta, jokainen näiden lääkkeiden kanssa pelehtivä varmasti muistaa sen että se lisää sappiteiden tonusta ja täten on aika ikävä lääkes jos potilaalla onkin sappikoliikki. Kentällä kun harvemmin pääsee varmaan diagnoosiin vatsakivun syystä..

Rapsu rules, siis  ;D

"Olkaapa hetki paikallanne, kun otetaan sydänfilmiä."

"Jaa KUHANSILMIÄ?!"

Link to comment
Share on other sites

Ja primpsua ei saa antaa..  :)

"Hurmuri on aina imagonsa vanki, ei en oo, vaikka väitetäänkin en ole pelkkä kanki.." (Herra Ylppö&Ihmiset "Sata vuotta").

Link to comment
Share on other sites

Primppis taitaa olla lähinnä lumelääke, kyytimiehellä parempi mieli kun sitä antaa. Mutta joo, Primperania tosiaan ei saa antaa jos pahoinvoinnin syy ei ole selvillä, koska se hidastaa suolen motiliteettia.

"Olkaapa hetki paikallanne, kun otetaan sydänfilmiä."

"Jaa KUHANSILMIÄ?!"

Link to comment
Share on other sites

Primppis taitaa olla lähinnä lumelääke, kyytimiehellä parempi mieli kun sitä antaa. Mutta joo, Primperania tosiaan ei saa antaa jos pahoinvoinnin syy ei ole selvillä, koska se hidastaa suolen motiliteettia.

Oikeastaan se lisaa peristaattista motiliteettia. kontraindikaationa on esim mekaaninen obstruktio ja perforaatio. Lisaksi kannatta olla varovainen parkinsonin kanssa, koska voi aiheuttaa extrapyrimidaali oireita. plasebo laakkeetkin toimivat joskus todella hyvin... ;D

A common mistake that people make when trying to design something completely foolproof was to underestimate the ingenuity of complete fools.

- Douglas Adams

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...