eikku64 Posted October 30, 2008 Posted October 30, 2008 Haluaisin kuulla kuka kunnassanne maksaa kroonisen haavan hoitoon tarvittavat välineet. Siis sidetarpeet ja kaikki erikoistuotteet (polymem, sorback yms), jotka ovat kalliita. Onko joku aika , jonka potilas saa ne ilmaiseksi ja sitten maksaa itse jatkossa vai saako hän ne esim kotisairaanhoidosta ilmaiseksi hamaan paranemiseen tai muuhun loppuun asti? Onkohan olemassa jotakin lakia tai asetusta, joka velvoittaa kuntia maksamaan ko. tuotteet? Asioilla on tapana järjestyä :)
{BS} Posted October 30, 2008 Posted October 30, 2008 Kansanterveyslaki (muistaakseni se oli tämä laki) vaatii, että esim lääkkeet, lääkinnälliset tuotteet yms, jotka terveydenhuollon ammattilainen vain voi asettaa, kuuluvat sairausvakuutusmaksujen piiriin eli niistä ei voi periä erillistä maksua. Tätähän on noudatettu oikeastaan vain nivelproteeseissa yms. mutta laki vaatii samaa esim kierukoiden, nivelrikkopotilaiden intra-artikulaaristen injektioiden, yms suhteen. Näistähän on erikseen peritty joissakin paikoissa maksua. On vaadittu esim, että potilas käy itse hakemassa reseptillä apteekista ja sitten tulee toimenpiteeseen. Haavanhoitotuotteethan ovat samanlaisia lääkinnällisiä tuotteita. Voiihan niitä kuka tahansa periaatteessa käyttää(kuten noita aikaisemminkin mainittuja), mutta oikein niitä voi käyttää vain terv.huollon ammattilainen. Ja jos potilas on osastolla, silloin hän ei joudu maksamaan mitään. Miksi siis muutenkaan? "If you ain't part of a solution, you are solid or gas."
eikku64 Posted October 30, 2008 Author Posted October 30, 2008 Kiitos tästä vastauksesta. Pitää koittaa vielä saada auki tuota lakia. Asioilla on tapana järjestyä :)
Annastiina Posted October 30, 2008 Posted October 30, 2008 Ksh:n harjoittelusta muistan tän, että asiakkaat kävivät ostamassa itse, omalla valuutalla kaikki kalliit haavanhoitotuotteet. Eivät kuulu laskutukseen, eivät hoitotarvikejakelun alle niin kuin esim. vaipat, yms. Tän sitten huomas kun kaikilla ei tietty ole rahaa ostaa aquacel ag:tä tai jotain mepiteliä isoina liuskoina niin sitten "turattiin" erilaisin nacl-rätein tai jollain ihme voipaperiviritelmillä (ei haihdu kosteus :) )... Tiedä sitten kumpi tulis halvemmaks kunnalle, avustaa haavahoitotuotteiden hankinnassa vai hoitaa sitten laitosjaksolla infektoitunutta ja kroonistunutta haavaa?? Mä en halua olla töissä enää, mä en ikinä riitä. Mä raadan ja raadan mutta kukaan ei nää, kukaan ei kiitä - Maija Vilkkumaa-
Naina Posted October 30, 2008 Posted October 30, 2008 Ksh:n harjoittelusta muistan tän, että asiakkaat kävivät ostamassa itse, omalla valuutalla kaikki kalliit haavanhoitotuotteet. Eivät kuulu laskutukseen, eivät hoitotarvikejakelun alle niin kuin esim. vaipat, yms. Tän sitten huomas kun kaikilla ei tietty ole rahaa ostaa aquacel ag:tä tai jotain mepiteliä isoina liuskoina niin sitten "turattiin" erilaisin nacl-rätein tai jollain ihme voipaperiviritelmillä (ei haihdu kosteus :) )... Tiedä sitten kumpi tulis halvemmaks kunnalle, avustaa haavahoitotuotteiden hankinnassa vai hoitaa sitten laitosjaksolla infektoitunutta ja kroonistunutta haavaa?? Ja siellä laitoshoidossakin saatetaan hoitaa voipaperiviritelmillä...
Kerde Posted October 31, 2008 Posted October 31, 2008 Potilaat itse ostaa. Eikö sossu niitä sitten korvaa jos rahat ei riitä? Mut yllättävän moni jaksaa jättää hoitamatta haavansa kun ne on niin kalliita... Anna muutokselle aikaa. Eihän mikään voi kasvaa pellossa, jota jatkuvasti kynnetään.
kattiriina Posted October 31, 2008 Posted October 31, 2008 Kansanterveyslaki (muistaakseni se oli tämä laki) vaatii, että esim lääkkeet, lääkinnälliset tuotteet yms, jotka terveydenhuollon ammattilainen vain voi asettaa, kuuluvat sairausvakuutusmaksujen piiriin eli niistä ei voi periä erillistä maksua. Tätähän on noudatettu oikeastaan vain nivelproteeseissa yms. mutta laki vaatii samaa esim kierukoiden, nivelrikkopotilaiden intra-artikulaaristen injektioiden, yms suhteen. Aamusilmillä luettu, ymmärsinkö oikein? Kierukka kuuluisi siis kunnan maksaa, ei minun? Muuten hän oli niin kuin Yksi meistä vain, Hän rokkia rakastaa Ja öisiä katuja...
{BS} Posted October 31, 2008 Posted October 31, 2008 Kansanterveyslaki (muistaakseni se oli tämä laki) vaatii, että esim lääkkeet, lääkinnälliset tuotteet yms, jotka terveydenhuollon ammattilainen vain voi asettaa, kuuluvat sairausvakuutusmaksujen piiriin eli niistä ei voi periä erillistä maksua. Tätähän on noudatettu oikeastaan vain nivelproteeseissa yms. mutta laki vaatii samaa esim kierukoiden, nivelrikkopotilaiden intra-artikulaaristen injektioiden, yms suhteen. Aamusilmillä luettu, ymmärsinkö oikein? Kierukka kuuluisi siis kunnan maksaa, ei minun? Niin sen pitäisi olla. Tiedän ainakin yhden kunnan, jossa näin toimitaan. Sitten tietenkin voidaan keskustella siitä, että kuuluuko kierukka samaan sarjaan, kuin esim rokotukset ulkomaille matkustettaessa. Ehkäisyneuvolatoiminta tosin on kunnan vastuulla. "If you ain't part of a solution, you are solid or gas."
eikku64 Posted October 31, 2008 Author Posted October 31, 2008 Itselle ainakin vain ensimmäinen kierukka oli ilmainen. Ja monet kerrat olen ollut avustamassa kierukan laitossa, jossa asiakas on tuonut itse ostamansa kierukan tullessaan. Kansanterveyslaki (muistaakseni se oli tämä laki) vaatii, että esim lääkkeet, lääkinnälliset tuotteet yms, jotka terveydenhuollon ammattilainen vain voi asettaa, kuuluvat sairausvakuutusmaksujen piiriin eli niistä ei voi periä erillistä maksua. Tätähän on noudatettu oikeastaan vain nivelproteeseissa yms. mutta laki vaatii samaa esim kierukoiden, nivelrikkopotilaiden intra-artikulaaristen injektioiden, yms suhteen. Aamusilmillä luettu, ymmärsinkö oikein? Kierukka kuuluisi siis kunnan maksaa, ei minun? Niin sen pitäisi olla. Tiedän ainakin yhden kunnan, jossa näin toimitaan. Sitten tietenkin voidaan keskustella siitä, että kuuluuko kierukka samaan sarjaan, kuin esim rokotukset ulkomaille matkustettaessa. Ehkäisyneuvolatoiminta tosin on kunnan vastuulla. Asioilla on tapana järjestyä :)
trikki Posted November 1, 2008 Posted November 1, 2008 Olen vuodeosaston hoitaja ja käytän haavatuotteita päivittäin töissä. Olin lentää pyllylleni apteekissa kun katsoin haavatuotteiden hintoja. Piti saada äitimuorille parempa hoitoa pieneen haavaan, mutta tyydyimme Mepiteliin ja taitokseen. Ihmettelen tosiaan kuinka kukaan eläkeläinen saattaa maksaa laadukkaat tuotteet itse. Ensisijaisesti kuitenkin haluamme maksaa vuokran, ruuan ja lääkkeet. Haavapäivillä asiasta on ollut kahtena vuotena keskustelua ja toivon, että asiaan vähitellen tulee muutos. Onhan se yhteiskunnalle halvinta hoitaa haava kotona pidemmillä haavatuotteen vaihtoväleillä kuin juoksuttaa kotihoitoa joka päivä hoitamaan haavaa halvoilla tuotteilla, joilla haava ei parane ja potilas joutuu sairaalaan haavan vuoksi. Sosiaalityöntekijää kannattaa konsultoida kun asiakkaan rahat eivät riitä haavatuotteisiin. Hänellä voisi olla joku ratkaisu ongelmaan. "Kyllä on jännittävää elää,ajatteli Muumipeikko. Kaikki voi hetkessä kääntyä ylösalaisin-ilman mitään syytä."(Muumipappa ja meri)
SHV Posted November 1, 2008 Posted November 1, 2008 ksh:ssa olen ollut kolmessa eri työpaikassa ja jokaisessa oli erilaiset toimintatavat. Yhdessä kunnassa periaatteena se, että potilas sai hoitotarvikejakelusta eli ilmaiseksi, kun haavan paranemisen arvioitiin kestävän yli 3kk. pienessä kunnassa taas potilas sai kaikki haavanhoitotarvikkeet ilmaiseksi. Kolmannessa paikassa taas oli periaate, että kaikki ns. lääkinnälliset haavanhoitotuotteet (aquacelit, duodermit, sorbactit jne ..) potilas osti aina itse. Muut tuotteet, kun taitokset ja siderullat ja mefixit tms taas pt sai ksh:lta..
Kerde Posted November 1, 2008 Posted November 1, 2008 Kansanterveyslaki (muistaakseni se oli tämä laki) vaatii, että esim lääkkeet, lääkinnälliset tuotteet yms, jotka terveydenhuollon ammattilainen vain voi asettaa, kuuluvat sairausvakuutusmaksujen piiriin eli niistä ei voi periä erillistä maksua. Tätähän on noudatettu oikeastaan vain nivelproteeseissa yms. mutta laki vaatii samaa esim kierukoiden, nivelrikkopotilaiden intra-artikulaaristen injektioiden, yms suhteen. Näistähän on erikseen peritty joissakin paikoissa maksua. On vaadittu esim, että potilas käy itse hakemassa reseptillä apteekista ja sitten tulee toimenpiteeseen. Haavanhoitotuotteethan ovat samanlaisia lääkinnällisiä tuotteita. Voiihan niitä kuka tahansa periaatteessa käyttää(kuten noita aikaisemminkin mainittuja), mutta oikein niitä voi käyttää vain terv.huollon ammattilainen. Ja jos potilas on osastolla, silloin hän ei joudu maksamaan mitään. Miksi siis muutenkaan? Oisko linkkiä siihen lakiin? Haavanhoito ei mun mielestä todellakaan ole sellainen minkä voi suorittaa vain terveydenhuollon työntekijä. (Asiantuntijuuteen valmentaminen on meillä kova sana, eli ohjataan/valmennetaan potilaita oman sairautensa asiantuntijoiksi. Eläköön Sarasvuo ja Trainer's House... :)) Anna muutokselle aikaa. Eihän mikään voi kasvaa pellossa, jota jatkuvasti kynnetään.
Mimmu Posted November 1, 2008 Posted November 1, 2008 Meidän kunnassa haavahoitotuotteet saa hoitotarvikejakelusta JOS on lääkärin toteama pitkäaikainen haavahoitotarve. Eli siis epikriisistä pitää löytyä mainintaa asiasta. Hulluahan se on jos omalla kustannuksella joutuu vaikeita haavoja hoitelemaan. sairaanhoidon sekatyöläinen
Piiu Posted November 3, 2008 Posted November 3, 2008 Lahdessa ainakin ennen sai kuparikierukan ilmaiseksi perhesuunnittelun puolelta jos pääsi jonosta läpi. Hormonikierukan joutui itse maksamaan ja laitattamaan Hemossa tmv.
Fiu Posted December 28, 2008 Posted December 28, 2008 Meilläpäin ainakin ksh:n asiakkaat jotka haavanhoitotarvikkeita tarvitsivat, niin saivat osan ksh:n kautta. Ja sitten esim. kalliit haavanhoitotuotteet (mm. Aquacell-Ag) lääkärit kirjoittivat reseptille, jolloin niistä sai sairasvakuutuskorvauksen. - Sinähän olet väsynyt, kun on oikein pussitkin silmien alla! - Ei ne oo pussit, ne on tissit!
Lääkärihoitaja Posted December 28, 2008 Posted December 28, 2008 Alle 3kk kaikki tuotteet omasta pussista. Yli 3 kk hoitotarvikkeet ilmaiset, paitsi lääkkeelliset kuten esmes sinkkisukka ja intrasite. Veripalvelu kaipaa kipeästi hengenpelastajia!
ampparitar Posted January 4, 2009 Posted January 4, 2009 Kiitti vinkistä. Tuota asiaa olen paljon itsekkin miettiny. Olen nimenomaan ihmetelly sitä et kun käyt tk:n polilla hoidattamassa haavan niin tarvikkeet annetaan tk:sta mut kun itse hoidat sitä kotona ostat tarvikkeet itse. Ei ollenkaan tasapuolista, eihän kenenkään kannata ainakaan meidän kunnassa hoitaa haavojaan kotona vaikka siihen kykenisikin koska tk:lla käydessä saa ilmaiset hoitotarvikkeet. On muuten aika iso kuluerä perusterveydenhuollolle. Lääkkeelliset jutut kuten rasvat, geelit yms. joutuu asiakas ostamaan itse ja tuomaan tullessaan jos haavaa hoidetaan tk:lla. KSH:n asiakkaat saavat tuotteet ilmaiseksi koska joutuvat maksamaan jo KSH:n käynneistä. Ehkäsyneuvolan jutut on asia erikseen. Kierukasta saa reseptin ja asiakas tuo tullessaan tai tilalle itse ostamansa. Pillereistä saa sen 3kk tai 6kk ilmaseksi koska tällöin kokeillaan pillereitten soveltuvuutta ja ton jakson jälkeen pitää käydä uudestaan lääkärin tai vähintään terkkarin vo:lla.Sillon saa vuoden reseptin pillereihin. Näin varmistetaan ettei tule liian pitkiä taukoja lääkärikäynneille gynen jutuissa.
{BS} Posted January 4, 2009 Posted January 4, 2009 Mutta ajatelkaapas tuota ehkäisyvälineiden maksullisuutta/maksuttomuutta potilaalle. Hormonikierukka maksaa 156 € ja kuparikierukka 121 €, Pillerit n. 60-120€/vuosi. Ajatelkaa, jos näihin saisi kunnan taholta edes jotain alennusta esim vähätuloiset/opiskelijat? Lääkkeellinen keskeytys maksaa kunnalle noin 300€ ja kaavinta noin 720€. Tämän lisäksi kunnassa tapahtuvat vastaanotot, sairaslomapäivien kustannukset. Ja mahdollisissa komplikaatioissa hinta lähtee sitten 1500 eurosta ylöspäin. "If you ain't part of a solution, you are solid or gas."
Naina Posted January 4, 2009 Posted January 4, 2009 Mutta ajatelkaapas tuota ehkäisyvälineiden maksullisuutta/maksuttomuutta potilaalle. Hormonikierukka maksaa 156 € ja kuparikierukka 121 €, Pillerit n. 60-120€/vuosi. Ajatelkaa, jos näihin saisi kunnan taholta edes jotain alennusta esim vähätuloiset/opiskelijat? Eikö tuon ensimmäisen kierukan saa ilmaiseksi, ainakin pk-seudulla??
{BS} Posted January 4, 2009 Posted January 4, 2009 Mutta ajatelkaapas tuota ehkäisyvälineiden maksullisuutta/maksuttomuutta potilaalle. Hormonikierukka maksaa 156 € ja kuparikierukka 121 €, Pillerit n. 60-120€/vuosi. Ajatelkaa, jos näihin saisi kunnan taholta edes jotain alennusta esim vähätuloiset/opiskelijat? Eikö tuon ensimmäisen kierukan saa ilmaiseksi, ainakin pk-seudulla?? Siis nämähän ovat kuntakohtaisia. Tiedän mm kaupungin(olen ollut siellä änla-harjoittelussa), josta saa kummankin tyyppiset kierukat ilmaiseksi, Nuvaringin 9kk ajaksi kaikki ja vähävaraiset ilmaiseksi kokonaan. Samoin pillereistä saa kaikki 1/2 vuotta ilmaiseksi, vähävaraiset sen jälkeenkin. Mutta suurimmassa osassa ei saa mitään muuta, kuin pillereistä kokeilupakkaukset. "If you ain't part of a solution, you are solid or gas."
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.