Hiisku Posted December 1, 2019 Posted December 1, 2019 Miten teidän organisaatiot ovat ohjeistaneet uuden työaikalain toteutuksen? Kuntatyönantajien sivuilta löytyy ohjeita jotka voi mielestäni tulkita niin että tuo ilta/aamu yhdistelmä on mahdollinen jos työntekijä tarvitsee esim. työt tiiviimmässä ryppäässä.
Tomppaa Posted December 2, 2019 Posted December 2, 2019 Eihän tätä hirveitä ees tulkita tarvi Työaikalaki 872/2019 25 § Vuorokausilepo Työntekijälle on annettava jokaisen työvuoron alkamista seuraavan 24 tunnin aikana vähintään 11 tunnin keskeytymätön lepoaika varallaoloaikana tehtyä työtä lukuun ottamatta. Jaksotyössä vuorokausilepo saadaan kuitenkin työn järjestelyihin liittyvistä syistä lyhentää yhdeksään tuntiin. Sovellettaessa liukuvaa työaikaa tai joustotyöaikaa vuorokausilepo saadaan työntekijän aloitteesta lyhentää seitsemään tuntiin.
Maailman parantaja Posted December 16, 2019 Posted December 16, 2019 2.12.2019 klo 13.22, Tomppaa kirjoitti: Eihän tätä hirveitä ees tulkita tarvi Työaikalaki 872/2019 25 § Vuorokausilepo Työntekijälle on annettava jokaisen työvuoron alkamista seuraavan 24 tunnin aikana vähintään 11 tunnin keskeytymätön lepoaika varallaoloaikana tehtyä työtä lukuun ottamatta. Jaksotyössä vuorokausilepo saadaan kuitenkin työn järjestelyihin liittyvistä syistä lyhentää yhdeksään tuntiin. Sovellettaessa liukuvaa työaikaa tai joustotyöaikaa vuorokausilepo saadaan työntekijän aloitteesta lyhentää seitsemään tuntiin. Yötyöntekijällä täyttyy nuo lepoajat. Mutta siellä ovat hallinnossa tytöt keksineet kiusallaan ettei 7 yötä enää olisi työaikalain hengen mukainen. Arvaan että kyse on vain kiusan teosta. Ja työpaikalla kiusaaminen on...
Holappa Posted January 10, 2020 Posted January 10, 2020 Oma työnantajani tulkitsee lakia niin, että 11 h lepoaika on pakollinen. Näinhän asia ei ole kuten edellisistä viesteistä ilmenee. Jaksotyössä voidaan lyhentää lepoaika työn järjestämisen takia yhdeksään tuntiin ja perustelut löytyvät hallituksen esityksestä. Voisivat työnantajatkin perehtyä aiheeseen tarkemmin eikä uskoa kaikkea, mitä ylhäältä päin sanellaan. Ja ennenkaikkea tulkita lakia huomioiden henkilöstönsä hyvinvoinnin. Laki antaa siihen mahdollisuuden.
Sebucom60 Posted January 10, 2020 Posted January 10, 2020 7 tuntia sitten, Holappa kirjoitti: Oma työnantajani tulkitsee lakia niin, että 11 h lepoaika on pakollinen. Näinhän asia ei ole kuten edellisistä viesteistä ilmenee. Jaksotyössä voidaan lyhentää lepoaika työn järjestämisen takia yhdeksään tuntiin ja perustelut löytyvät hallituksen esityksestä. Voisivat työnantajatkin perehtyä aiheeseen tarkemmin eikä uskoa kaikkea, mitä ylhäältä päin sanellaan. Ja ennenkaikkea tulkita lakia huomioiden henkilöstönsä hyvinvoinnin. Laki antaa siihen mahdollisuuden. Mutta saako listoihin jo niitä tehdessä laittaa alle 11 h lepojaksot vai pitääkö jokainen vuoro erikseen sopia koskien sen toteuttamista.En tiedä! Aika harvasta työkohteesta voi lähteä iltavuorosta kotiin klo 20 kun tulee seuraavana aamuna aamuvuoroon klo 7.
Suhakka Posted January 10, 2020 Posted January 10, 2020 Me tehtiin paikalliset sopimukset asiasta,jotka lähetettiin liitoille. Meillä iltavuoro päättyy yleensä klo 22 ja aamuun tullaan jo klo 7. Iltavuoro voi myös loppua klo 23, mutta silloin ei aamuun voi tulla, joka on sovittu ihan työyhteisössä. Meillä ei noudateta uutta työaikalakia. Jotkut tehneet jo aikasemminkin A+A+I+I+VP+VP periaatteella työvuorojaan.
jupet Posted January 10, 2020 Posted January 10, 2020 17 minutes ago, Suhakka said: Meillä ei noudateta uutta työaikalakia. Lakia ei voi päättää vaan jättää noudattaa. Toki laissa itsessään on määritelty joustoja joita voi sitten paikallisesti sopia...
Holappa Posted January 21, 2020 Posted January 21, 2020 10.1.2020 klo 17.46, Sebucom60 kirjoitti: Mutta saako listoihin jo niitä tehdessä laittaa alle 11 h lepojaksot vai pitääkö jokainen vuoro erikseen sopia koskien sen toteuttamista.En tiedä! Aika harvasta työkohteesta voi lähteä iltavuorosta kotiin klo 20 kun tulee seuraavana aamuna aamuvuoroon klo 7. Tämän mukaan voi, on KT kuntatyönantajien sivulla. Ohje KVTES 12.11.2019 Ohjeita työvuorosuunnittelijoille vuorokausilevosta Mitä vuorokausileposäännöksen muuttuminen tarkoittaa työnantajalle ja mikä siinä on oleellista? Lakimuutoksen selvä lähtökohta on, että myös jaksotyössä vuorokausilepo on 11 tuntia. Laki sallii kuitenkin sen, että jaksotyössä vuorokausilepoa voidaan lyhentää yhdeksään tuntiin työjärjestelyihin liittyvistä syistä. Lyhentämisen ei kuitenkaan pidä olla säännönmukaista. Syyt yhdeksän tunnin vuorokausilevon käyttöön voivat olla erilaisia. Lyhempää vuorokausilepoa ei kuitenkaan pidä käyttää automaationa. Vuorokausileposäännöksen muuttumisen taustalla olevat tekijät liittyvät työstä palautumiseen ja terveyteen. Jos vuorokausilepoa lyhennetään yhdeksään tuntiin, pitää työntekijälle antaa korvaava lepoaika. Korvaava lepoaika on annettava yhdenjaksoisena. Eli yllä olevan mukaan ilta-aamu-yhdistelmän voi laittaa listaan, kunhan se ei ole automaatio eli lista olisi jatkuvasti täynnä ilta-aamu-yhdistelmiä.
Aanna Posted January 21, 2020 Posted January 21, 2020 10.1.2020 klo 17.46, Sebucom60 kirjoitti: Mutta saako listoihin jo niitä tehdessä laittaa alle 11 h lepojaksot vai pitääkö jokainen vuoro erikseen sopia koskien sen toteuttamista.En tiedä! Aika harvasta työkohteesta voi lähteä iltavuorosta kotiin klo 20 kun tulee seuraavana aamuna aamuvuoroon klo 7. Järjestelykysymys, meillä toimii hyvin, Illasta aamuun vuorot loppuu klo 20 - 21 aamuun tullaan klo 7 -8.
Sebucom60 Posted January 21, 2020 Posted January 21, 2020 26 minuuttia sitten, Aanna kirjoitti: Järjestelykysymys, meillä toimii hyvin, Illasta aamuun vuorot loppuu klo 20 - 21 aamuun tullaan klo 7 -8. Monissa paikoissa klo 8 on töiden suhteen liian myöhäinen aloitusaika. Jopa 7.30 kun osa tullut kuitenkin klo 7 ja siitä vaan rapsan jälkeen heti radalle vauhdilla!
kukkis. Posted January 21, 2020 Posted January 21, 2020 Kuinka monta työvuoroa, siis päiviä, voi olla peräkkäin? Entä ne työt kun tehtiin kolme päivää putkeen aamu ja iltavuoro ja sit pitkät vapaat? Onko ne enää sallittuja? Entä yksityinen sektori?
Sebucom60 Posted January 21, 2020 Posted January 21, 2020 18 minuuttia sitten, kukkis. kirjoitti: Kuinka monta työvuoroa, siis päiviä, voi olla peräkkäin? Entä ne työt kun tehtiin kolme päivää putkeen aamu ja iltavuoro ja sit pitkät vapaat? Onko ne enää sallittuja? Entä yksityinen sektori? Ja entäs poliisit.Palomiehet.Sairaankuljetus ym ym
Veli Vitivalkoinen Posted January 21, 2020 Posted January 21, 2020 24h pitää olla lepoa ennen ja jälkeen työvuoron. 24h löysin jälkeen saa jäädä max 5h ylitöihin. Kyseessä siis työaikamuotona poikkeuslupa, joten poikkeussäännötkin mitä ei kannata miettiä, kun miettii jaksotyöaikaa. Poliisit tekee ilmeisesti järjestyspoliisina pääsääntöisesti 12h vuoroja.
Ativan5mg Posted February 2, 2020 Posted February 2, 2020 Miten työaikalain mukainen lepoaika sitten määrittyy jos jää esim. iltavuorosta vapaamuotoiseen varallaoloon ja varallaolo keskeytyy yöllä ja muuttuu työajaksi ja on mentävä aamuvuoroon?
jupet Posted February 2, 2020 Posted February 2, 2020 Uskoakseni sen kuuluisi mennä niin että palkka alkaa juosta heti aamuvuoron alusta, mutta vuoroon mennään paikalle vasta kun lepoaika on täynnä. Käytännön toteutus tuskin menee näin koska hoitajat suostuu mihin vaan...
Ativan5mg Posted February 3, 2020 Posted February 3, 2020 7 tuntia sitten, jupet kirjoitti: Uskoakseni sen kuuluisi mennä niin että palkka alkaa juosta heti aamuvuoron alusta, mutta vuoroon mennään paikalle vasta kun lepoaika on täynnä. Käytännön toteutus tuskin menee näin koska hoitajat suostuu mihin vaan... jupet, osuit naulan kantaan siinä, että hoitajat suostuu mihin vaan. Olen ainoa joka tätäkin asiaa pohtii, varsinkin ku emme edes saa työajan palkkaa puhelimeen vastaamisesta varallaolon aikana. Jatkuvasti puhutaan siitä, kuinka alan ongelmat korjaantuu palkan korotuksella.... itse olen sitä mieltä että hyvinkin pitkälle itse hoitajat mahdollistavat epäkohtia. Palkan korotus ei siihen auta. Olen työpaikallani nostanut esiin epäkohtia joiden esille tuominen parantaisi kaikkien työssä jaksamista mutta käsittämättömästä syystä olen saanut kokea kollegoilta kritisointia ja tehneeni väärin että olen koittanut ajaa kaikkien oikeuksia mm. ylitöistä korvaamisen suhteen.. jokseenkin olen luovuttanut ja en jaksa kuin ihmetellä miten hoitoalalla voi olla niin lampaita ja tietämättömiä ihmisiä. En jaksa enää yksin ajaa oikeuksiani joten en kohta näe muuta vaihtoehtoa kuin lähteä työpaikaltani. Luottamusmies on yksi vitsi.
Sebucom60 Posted February 5, 2020 Posted February 5, 2020 Seuren kautta ei voi tehdä pitkää päivää vaan ainoastaan keikan joka on tilattu ja jonka on lupautunut tekemään. Yksikön vakkarit jäävät tarvittaessa tekemään pitkää päivää jos puute ilmaantuu nopsaan ja seurelaista ei saa. Tämä asenne-asia on pinnalla aina sekä kaikkialla.Itse elätän itseni keikkatyöllä ja ei tulisi mieleenkään että menisin vinolla asenteella työpisteeseen.Valittaisin väsymystä jne. Ei ole harvinaista että juuri keikkalainen joutuu ottamaan vastaan työpisteen turhautumista ym. Itse toivon vain hyviä käytöstapoja puolin toisin. Selkeä ohjeistus siitä mitä työvuoroon kuuluu.Vastuualueet jne Itse olen edelleen motivoitunut.Tehnyt alan töitä ikuisuuden.Omaan iloisen olemuksen joka tietty sekin ärsyttää joitakin tahoja. Myös minulla on oikeus valita. Pariin kohteeseen en enään keikkaile.Syy : Aivan mahdoton ilmapiiri. Huono kohtelu ja eihän kaikki sovi kaikkialle.Onneksi voi valita.Myöskin sen vakkarityöntekijän jolle kyseisen työpisteen työt ovat yhtä tervaa vain ja motivaation takki täysin tyhjä.
nöössi Posted February 10, 2020 Posted February 10, 2020 https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/5810 Allekirjoittakaa ja jakakaa!!!
Aanna Posted February 11, 2020 Posted February 11, 2020 21.1.2020 klo 12.17, Sebucom60 kirjoitti: Monissa paikoissa klo 8 on töiden suhteen liian myöhäinen aloitusaika. Jopa 7.30 kun osa tullut kuitenkin klo 7 ja siitä vaan rapsan jälkeen heti radalle vauhdilla! Meillä työt alkaa porrastetust toimii hyvin, osa tulee klo 7.oo osa klo 8.00 ja myös klo 9,00 vuororoja on tosin voivat olla 7-tunnin vuoroja mutta tasoittuvat jakson aikana. Tykkään tästä käytännöstä, syystä että lepoaikaa jää enemmän.
TeeVee Posted February 11, 2020 Posted February 11, 2020 Työpaikkoja ja -yhteisöjä on erilaisia. Omassani uusi työaikalainsäädäntö herättänyt enemmän negatiivisia tunteita kuin huraa-huutoja. Varsinkin, kun meillä käytössä autonominen listasuunnittelu, niin uudet määräykset vieneet siltä yhden alkuperäisen päämäärän mikä oli työhyvinvoinnin lisääminen. Ei jatkoon. - Ei tarinoita vuodet vaihda, ne vaihtaa vain kertojat -
Aanna Posted February 13, 2020 Posted February 13, 2020 11.2.2020 klo 11.12, TeeVee kirjoitti: Työpaikkoja ja -yhteisöjä on erilaisia. Omassani uusi työaikalainsäädäntö herättänyt enemmän negatiivisia tunteita kuin huraa-huutoja. Varsinkin, kun meillä käytössä autonominen listasuunnittelu, niin uudet määräykset vieneet siltä yhden alkuperäisen päämäärän mikä oli työhyvinvoinnin lisääminen. Ei jatkoon. Mikä on se teidän alkuperäinen päämäärä. En millään ymmärrä miksi pitäisi lyhyillä yöunilla mennä illast - aamuun, uskon että on vain järjestelykysymys, meillä myös on autonominen listasuunnittelu ja onnistuu hyvin. periaaltteella vapaalta aamuun, aamusta iltaa, illata yöhön ja on toiminut hyvin.
TeeVee Posted February 13, 2020 Posted February 13, 2020 3 tuntia sitten, Aanna kirjoitti: Mikä on se teidän alkuperäinen päämäärä. En millään ymmärrä miksi pitäisi lyhyillä yöunilla mennä illast - aamuun, uskon että on vain järjestelykysymys, meillä myös on autonominen listasuunnittelu ja onnistuu hyvin. periaaltteella vapaalta aamuun, aamusta iltaa, illata yöhön ja on toiminut hyvin. Alkuperäinen päämäärähän oli siis työhyvinvoinnin lisääminen. Meillä porukka tykkäisi tehdä tiukempiakin putkia pidempien vapaiden toivossa eikä suurin osa tykkää jäädä illasta vapaille. Sitä en tiedä onko se tutkimusten perusteella fiksua mutta meillä toimisi. - Ei tarinoita vuodet vaihda, ne vaihtaa vain kertojat -
Sebucom60 Posted February 13, 2020 Posted February 13, 2020 Illasta yhden vapaalle ja sitten yhden vapaalta aamuvuoroon. No mutta siinähän ehtii ainakin...Levätä!
nöössi Posted February 13, 2020 Posted February 13, 2020 Pyytäisin myös huomioimaan, että kaikissa yksiköissä ei tehdä yötyötä, vain pelkkää iltaa ja aamua. Erityisesti tällaisissa yksiköissä tämä uusi lain tulkinta näkyy ja tuntuu, kun yhdenjaksoinen vapaa-aika lyhenee ja/tai tulee pitkiä putkia samaa vuoroa. Aamu- ja iltavuorot kuormittavat eri tavalla jo ihan henkilöstömitoituksenkin tähden, joten nyt mennään niin sanotusti perse edellä puuhun tässä "työhyvinvointia edistävässä" uudistuksessa.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.