Jump to content
MAINOS

Avi hoi, älä jätä!


Helmeri81

Recommended Posts

Taas on jokunen päivä mennyt lukiessa, miten AVI puuttunut hoivakodin toimintaan ja keskeyttänyt sen toiminnan osin. Miten kyseisessä hoivakodissa on vaeltavia asukkaita, nälkää ja vessahätää huutavia asukkaita ja herran jestas vielä asukkaita jotka laitetaan ennen klo 18 sänkyyn...

Kyllä taas rupesi sappi kiehumaan, kun näitä juttuja ja varsinkin niiden kommentteja luki. Omalla kokemuksella tiedän, että tuo on aika todennäköinen tapahtumasarja melko useassa hoivakodissa..

Minä ainakin myönnän laittavani muutaman ihmisen joka ikisessä iltavuorossa sänkyyn ennen klo 18. Heidät laitetaan sänkyyn silloin, koska he eivät yksinkertaisesti jaksa istua sen pidempään. Samaiset asukkaat nousevat aamulla klo 8 istumaan pyörätuoliinsa, istuvat siinä aamupalan, istuvat siinä lounaan, käyvät vessassa ja viedään päivälevolle. He nousevat takaisin tuoliin päiväkahville, ja istuvat yli päivällisen. He pyytävät lukemattomia kertoja vessaan välissä, heitä käytetäänkin siellä, mutta heti vessasta palattua he jatkavat samaa huutoa. He eivät huuda siksi, että heillä olisi suunnaton vessahätä vaan he huutavat siksi että he eivät kertakaikkiaan muista käyneensä siellä vessassa. Ja miten muistaisivatkaan, koska eiväthän he muista milloin ovat tulleet edes koko taloon asumaan, itseasiassa he tulivat vain käymään mutta joku unohti heidät sinne. He istuvat päivästä niin paljon kun jaksavat. He ovat useasti 80-100v ihmisiä, joten eivätkö sen ikäiset nyt ole jo aikaisen leponsa ansainneet, en minäkään jaksaisi enempää istua.

Vaeltavia asukkaita, niitähän myöskin riittää varsinkin paikoissa missä asuu muistisairaita ihmisiä. He vaeltavat koska ovat menossa kotiin, he ovat menossa linja-autoasemalle tai lehmiä lypsämään, niin ja lapsetkin täytyy hakea koulusta. Jos heitä yrittäisi estää vaeltamasta heidät tulisi lääkitä toimintakyvyttömiksi tai sitoa tuoliin kiinni. Tai sitten jokaista vaeltajaa kohti pitäisi olla oma kädestä kiinni pitävä hoitaja, siihen ei 0,5 mitoitus ihan taidakkaan riittää..

Itse työskentelen paikassa missä avi on käynyt juuri tarkastuskäynnillä, miettinyt mitoituksen kuntoon. Mitoitus on 0,5. Siellä on aika monta huutavaa asukasta, monta asukasta jotka menevät aikaisin sänkyyn, monta asukasta jotka huutavat vessahätää tai nälkää. Monta asukasta jolla on joku hätänä. Siellä on myös liian vähän henkilökuntaa, liian paljon töitä. Liikaa tiskejä ja liikaa pyykkiä. Liika monta hoitajaa, jotka joutuvat sanomaan asukkaille että odotatko hetken, me tulemme pian. Me tulemme heti kun ehdimme.. se hetki voi tarkoittaa jollekkin 5min mutta sille seuraavalle se tarkoittaa jo ehkä 35min koska meitä on liian vähän, vastaamaan siitä hyvästä hoidosta jota meidän pitäisi pystyä asukkaille antamaan, tällä avin juuri määräämällä mitoituksella. 

Eli kiitos AVI, haluaisimme kyllä tehdä työmme hyvin, niin hyvin ettei tarvitsisi lähteä töistä joka päivä potien huonoa omaatuntoa, voi kunpa tekin haluaisitte että tekisimme sen hyvin. Voi kunpa tekin potisitte puolestamme huonoa omaatuntoa.

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Suosittelen lukemaan AVIn päätöksen kokonaisuudessaan, on julkista tietoa :)

 

http://www.avi.fi/documents/10191/12616824/Ikipihlaja-Anne-paatos-08112019.pdf/1b8fc88f-586c-45c5-b83e-0620db888b8b

Link to comment
Share on other sites

Oli tympeää luettavaa tuo AVIn päätös. Resurssipula kaatuu työntekijöiden niskaan. Tekevät parhaansa sillä tiedolla, jonka saavat lennossa. Näitä juttuja on luerru yli vuosi jo. Mistä johtuu, että tänä aikana ei ole resursseja jo laitettu kuntoon? Mikä estää hoitajamitoutuksen toteutumisen? Säästöt? Oikeasti hoitajapula? Hölmöys?

Link to comment
Share on other sites

Tunti sitten, AmanitaMuscaria kirjoitti:

Suosittelen lukemaan AVIn päätöksen kokonaisuudessaan, on julkista tietoa :)

 

http://www.avi.fi/documents/10191/12616824/Ikipihlaja-Anne-paatos-08112019.pdf/1b8fc88f-586c-45c5-b83e-0620db888b8b

Juu, ei varmasti nämä olleetkaan ainoita asioita miksi paikkaan puututtiin. Oma ajatukseni tässä kirjoituksessa oli juuri se, että miten AVI oli niin kovasti huolissaan mm. noista lehdissä mainituista asioista, mutta kuitenkin kun luvittavat/tarkastavat/tekevät mitoituspäätöksiä niin miten he voivat laittaa mitoituksen niin minimiin joka paikassa, vaikka selkeästi on tiedossa että valtaosa asukkaista on esim muistisairaita jne. Eivätkö he tällöin tee itse itselleen lisää töitä, koska eihän kukaan voi kuvitellakkaan että hyvää ja laadukasta hoitoa saisi missään tuolla 0,5 mitoituksella. Kyllä siinä virikkeet ym jää vähiin, kun hoitajat saa juosta kilpaa kellon kanssa ja toivoa että kaikki asukkaat on pesty edes kerran yön jälkeen siihen mennessä kun lounas tulee klo 12. Muistisairaita hoidettaessa kunnolla, aikaa menee huomattavasti enempi muutenkin kuin "tavallisia" asukkaita hoitaessa, koska käytöshäiriöt ja erilaiset oireet vaativat enempi aikaa ja huomiota.

Link to comment
Share on other sites

Olen kanssasi samaa mieltä siitä, että 0,5 on mitoituksena liian vähän, mutta edes se ei ollut paikoin toteutunut kys paikassa. Välillä asukkaat olleet öisin jopa täysin keskenään yökön ollessa muualla. Lisäksi henkilökunnalla ollut mm. vaikeuksia toteuttaa lääkehoitoa oikein. Ja paljon muuta. Uutisointi on siinä mielessä harhaan johtavaa, se antaa kuvan kuin toiminta jouduttaisiin osittain keskeyttämään vain sen takia, että mm muistisairas harhailee ja joku laitetaan sänkyyn ennen klo 18. Useamman seuranta ja ohjauskäynnin tekivät. Kunpa saataisiinkin hoitajamitoitus oikeasti nostettua!

Edited by AmanitaMuscaria
Link to comment
Share on other sites

Ja jos olen oikein ymmärtänyt niin AVI valvoo sitä mitä laki määrää. Vähimmäis mitoitus on tällä hetkellä se 0,5. Saa olla enemmänkin, mutta sitten se on jo palveluntuottajasta kiinni montako hoitajaa per vuoro. Toteutuisi edes se vähimmäis määrä :( 

Link to comment
Share on other sites

Tämäpä juuri. Ja tosiaan tuo mitä kuvailin on täyttä arkipäivää niin valitettavan monessa paikassa, myös omassani. Eikä nuo kaikki asiat välttämättä aina ole edes merkki siitä, että mikään kyseisessä paikassa olisi huonosti vaan ihan "normaalia" muistisairaan kommunikointia..

Omassa työpaikassani on meidän hoitajien mielestä todella paljon huomiota kaipaavia asioita, edelleen hoitajien aikaa menee kohtuuttomasti muuhun kuin itse hoitotyöhön, siinä on yksi asia mistä tulisi vihdoin jo päästä eroon. Ja tosiaan jatkuva kiire mikä on riittämättömän henkilöstömäärän seurausta, on suuri syy miksi useassa paikassa tulee paljon virheitä, niin perushoidossa, lääkehoidossa ym. Lisäksi tietysti vielä kouluttamaton tai muuten vain huonosti perehdytetty henkilökunta, jatkuvasti uusia usein vaihtuvia sijaisia, kun kukaan täysjärkinen ei kauaa jaksa moisia työoloja katsella, jos vähänkään on vaihtoehtoja millä saada sama raha helpommallakin. Kohta me olemme kaikki pulassa kun hoitajat väsyy työnsä alle ja uusia ei näillä mitoituksilla ja palkoilla taida kovin äkkiä saada enää.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Hoivia ja opiskelijoita käytetään aika monessa paikassa vahvuuksissa.

 

 

Edited by Hoitsutar76
Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...