Jump to content

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

O'Boy

Ennakoivat- ja ennakkoilmoitukset + virve.

Recommended Posts

O'Boy

Nelosen sairaala -ketjussa oli puhetta virvestä ja sen kuuntelusta ppkl:llä. Ajattelin perustaa ketjun tälle puolen koska tämä oletettavasti aiheuttaa keskustelua runsain mitoin.

Eli kuunnellaanko ppkl:lla virveä ja jos kuunnellaan niin mitä kanavia on skannauksessa? Anto/ info + sairaalan puheryhmä? Vai onko sitä virveä kaikissa paikoissa olemassakaan ja osataanko sitä käyttää jos on?

Afrikassa (Pika) ei sitten ole vissiin käytössä ennakoivat ilmoitukset* olennaisista asioista ja keikoista kun sitä antokanavaa pitää huudattaa? Mä en kyllä olisi ihan varma tosta antoryhmän huudattamisesta muutenkaan. Ties mitenkä monelta A-keikkalta (vaikkapa 200-204) on tullut pelkkiä X1-X9 tai C-D kuljetus tk:hon. Siinä vaiheessa sairaalan "sokkihuone" on jo paniikissa tyhjennetty ja kipeät on turhaa käytävillä. Tai sitten, kuten oletan, tilanne ei aiheuta mitään toimenpiteitä = turhaa antokanavan huudatusta jos informaatioon ei kuitenkaan reagoida.

Kannattaisiko muuten ennemmin kuunnella infokanavaa? Sieltä saisi tiedon millä varausasteella ja koodilla sieltä on joku tulossa. Tosin turhaa mölinäähän sielä riittää, joten suo sielä vetelä täälä.

*Kasussa (Kaakkois-Suomen hätäkekus) on otettu käyttöön ennakoivat ilmoitukset sairaaloiden virvepäätteisiin tietyistä A-B keikoista. Viesti on sama kuin hälytetyille yksiköille menevä. Ennakoiva ilmoitus ei tietenkään poista tai korvaa ennakkoilmoitusta tai muita normaalisti annettavia lisätietoja kohteesta. Kokemuksia voi kertoa joku alueella toimiva, mä en ole kuullut muuta kuin jotain "ihan jees" -tyyppistä mutinaa. Negatiivista mutinaa en ole muuten kuullut lainkaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Karvaperseapina

Eli kysyt siis yleisesti virven käytöstä polilla?

Omalla alueellani se on sekä tk:ssa, että sairaalassa. Tk käyttää jos tahtoo ja tuskin sitä enempää kiinnostaakaan mitä virve:ssa tapahtuu kun niille kannetaan synkopee ja mahatautimummot - harvemmin kallovammaiset.

Sairaalan triage-hoitaja heiluu virve kainalossa tuloaulan välittömässä läheisyydessä. En näe mitään pahaa siinä, että ko henkilö kuulee antokanavankin. Silloin osaa edes vähän orientoitua mahdollisesti tulemassa olevaan hätätilapotilaaseen. Mitä valmiimpia siellä päässä ollaan sen parempi. Varsinkin voisi kuvitella päivystyspolin olevan tyytyväinen jos he saavat tiedon esim suuresta liikenneonnettomuudesta, eikä siitä tiedottaminen jäisi sen L4:n roolin (mahdollisesti) ottavan kurat housussa paikalle ekana sattuneen ensihoitajan kontolle. Enkä näe pahana sitäkään, jos sairaalan sokkihuone tyhjenee kokeneen hoitajan perstuntumalla. Silloinhan siellä on vain TO DEL LA kipeät. Eli "Ihan jees"

Share this post


Link to post
Share on other sites
O'Boy

Eli kysyt siis yleisesti virven käytöstä polilla?

Kyllä, virve ja muut aiheeseen liittyvät viestivälineet.

Sairaalan triage-hoitaja heiluu virve kainalossa tuloaulan välittömässä läheisyydessä. En näe mitään pahaa siinä, että ko henkilö kuulee antokanavankin.

Mitenköhän tämä menee noin juridisesti? Esim mediheli kutsu -kanavaahan ei saa kuunnella kuin ainoastaan ne joiden se täytyy työtehtävänsä takia tehdä. Eli vain välttämättömät kanavat skannaukseen..? Onko polilla antoryhmän kuunteleminen sitten välttämätöntä, sitä en osaa sanoa. Enkä myöskään sitä onko se muutenkaan järkevää tai tarpeellista jos lääkintää kentällä johtavat osaavat tehdä tarpeelliset ilmoitukset. Mutta siksipä kysyin mielipiteitä.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Iipi

Tayssissa vissiin kuuntelevat antoja, terveyskeskuksissa infoja. Tayssiin kuljettava yksikkö antaa ennakon sille erikseen varatulla ryhmällä. Virven käytössähän on edelleen aina näitä käyttäjistä johtuvia viboja. Laitetaan kaikki mahdolliset ryhmät skannaukseen ja mennään kaiutin täysillä nakkikioskille. Poli ympäristöissä välillä huutaa laite jossain pöydällä niin pirusti. Minä ainakin kaikissa toimimissani ympäristöissä pienentelen kaikkien laitteiden volyymeitä ja poistelen turhat ryhmät pois skannuksesta, jotka eivät viestiohjeessa ole. (Pois lukien sakussa pelastustoimen johtoryhmä...)

Share this post


Link to post
Share on other sites
mca

HUS Meilahdessa ei virveä ole käytössä. Kevyt 20kg:n kenttämalli on kyllä lasikopilla, mutta ei sillä mitään skannata ja on jatkuvasti puheryhmässä HUS :P Suuronnettomuuksien varalta.

Visiona olen jo maalaillut ja kehitysehdotusta aoh:lle jättänyt käsikapulan hankkimiseksi triagehoitajalle.

Ennakkoilmoitukset voisivat parhaiten hoitua sitä kautta. Mutta, kuten sanottua, ei sekään helposti onnistu. Tässä vaiheessa kuvioihin astuu tietosuoja-asiat. Meikun ennakkoilmoitukseen sisältyy niinkin arkaluontoista asiaa kuin potilaan nimi ja sotu. Näitähän ei kanavilla tai sairaalan aulassa paljoa kannata huudattaa.

Ratkaisunahan löytyy tietenkin hathat-korvanappi. Sehän se pätevännäköistä on, kun triagehoitaja näyttää enemmän vartijalta kuin sairaalan vartijat itse.

Mielestäni ei puheryhmiä tarvitse skannailla, koska esim Meilahteen on niin paljon tulijaa ja monelta eri häke-alueelta, että menis kaikki aika kanavien kuunteluun.

LUP:n uusimpiin kapuloihin onkin ohjelmoitu puheryhmiä mm. (meikku)M2 ennakko, (töölö) K2ennakko. Toisaalta, hyvin vakioitua ennakkoilmoitussysteemiä ei heti haluta muuttaa, mutta tarvittava teknologia hyvään ennakoraportointiin on olemassa, joten miksei kehittää sitä?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Iipi

Outoahan tuo on ollut nimeä ja sotua kailottaa radioon, kun kokoajan pidetään kynsin ja hampain kiinni tietosuojasta. Ilmeisesti tietosuojaa haettiin tässä sillä, että viestiohjeessa sanotaan että kyseistä ryhmää ei skannata. Mutta mikä estää estottomissa laitteissa sitä sinne laitettavan? Ei mikään ja olen nähnytkin sen olevan skannauksessa.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Maailman vahvin tyttö

Juu, ja monasti sitä ajattelee olevansa fiksu ja jättää sen ennakkoilmoitusryhmän skannaukseen jos vaikka vastaanottavalla päällä on vielä jotain kysyttävää. Sittenhän siellä raikaa muittenkin tekemät ennakot. Eniten mua silti ihmetyttää se, että mitä tekemistä turvallisuuspäälliköllä on kuunnella ennakkoilmoituksia  huh.gif

Jos se ennakko pitää virvellä antaa niin miksei sitä voi soittaa, toimiihan virve aivan tavallisen kännykän tapaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Iipi

Tietysti radioliikenteellä voidaan antaa lyhyitä viestejä hässäkän keskellä. Kun soittaa, niin vastaanottaja/soittaja eivät kuule mitään muuta. Että jos jollakin on oikea hätä silloin, kun annetaan ennakkoa siitä bertsa siirrosta, joka ei välttämättä olekkaan niin bertsa, niin voi yrittää väliin. Tietysti se mikä  toimii kentällä vaikkapa pelastustoimen johtamisessa, niin ei ole mikään pakko vetää väkisin sisätöihin...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Lanssari

Niin. Itse en tunne meikun sisäpuolista elämää kuin rahtarin roolista käsin, mutta mielestäni ja kokemukseen perustuen nykyinen kännykkäilmoitus toimii ihan mallikkaasti. Kertaakaan ei ole jäänyt kipeä potilas ilmoittamatta ja tarvittavia esivalmisteluita tekemättä siellä polin päässä. Nyt vielä kun meillekin tulla puksahti se sähköinen kirjaaminen, niin paperi tulee lähtökohtaisesti ennalta käsin sinne meikkuun luettavaksi.

Virven käyttö ennakoiden tekoon yksilöpuhelu kapulaan ottamalla on erittäin kallista kännykkään verrattuna, kuten joku ehdotti. Lisäksi, kun sairasautoilijoilla kuitenkin pitää se kännykkä olla mm. konsultaatiota varten, niin miksi muuttaa valmista systeemiä?

Kyselee Kehityksen Jarru Lanssari  :P

(Jos joku ei ole rikki, niin älä korjaa sitä)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Maailman vahvin tyttö

Tota, eikös tavalliset puhelut kahden virven välillä ole ilmaisia?

Itte tykkäsin kyllä huomattavasti enemmän soittaa ihan kännykällä ne ennakot v-hoitajan dectiin. Virven käyttöön on varmaan tottumattomalla tietty "kynnys" ja vuoronperään huuteleminen tuntuu typerältä. Vaikkei kännykässäkään päällekkäin puhuta.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Janne

Tota, eikös tavalliset puhelut kahden virven välillä ole ilmaisia?

"Pikapuhelu" (se tangetilla suoritettava) on ilmainen, oikea puhelu virvestä maksaa ja syö verkon kapasiteettia.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Maailman vahvin tyttö

Tota, eikös tavalliset puhelut kahden virven välillä ole ilmaisia?

"Pikapuhelu" (se tangetilla suoritettava) on ilmainen, oikea puhelu virvestä maksaa ja syö verkon kapasiteettia.

Ookkei. Sitten minun lisäkseni moni muukin on väärässä luulossa. Mutta täähän on ihan hyvä "perusteos" Virve-asioista: http://www.stm.fi/Resource.phx/vastt/valmi/virve-liittyminen.htx.i1862.pdf

MUOKS: löysin myös tämmöisen hinnaston ja tämän mukaan ainakin yksilöpuhelut kuuluvat kuukausimaksuun http://www.everkot.fi/fileadmin/tiedostoja/VIRVE_hinnasto_1.1.2006.pdf

MUOKSMUOKS: puhutaanhan me nyt samasta asiasta eli virvestä virveen soitettavasta puhelusta? En tarkoita virvellä kännykkään soittamista.

Share this post


Link to post
Share on other sites
-VF-

Niin. Itse en tunne meikun sisäpuolista elämää kuin rahtarin roolista käsin, mutta mielestäni ja kokemukseen perustuen nykyinen kännykkäilmoitus toimii ihan mallikkaasti.

Tuon kännykkäennakon toimivuuden tuntien koko VIRVE:n käyttö ennakkoilmoituksen tekemiseen tuntuu aika erikoiselta. Puhelinta on käytetty menestyksekkäästi ennakkoilmoituksen tekemiseen jo kauan ennen VIRVEä, joten asian muuttaminen pelkästään siksi, että moinen aparaatti on keksitty, tuntuu oudolta. Ja ilmeisesti ennakkoilmoitusta antaessa VIRVE:stä ei saada mitään etua normaalia känykkään verrattuna.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Maailman vahvin tyttö

Ei saadaakaan. Päin vastoin, minusta se on vaan hankalampaa ja just toi tietosuoja mietityttää... Kuten sanottua, täällä Afrikassa ennakkoilmoituksen antaminen virven puheryhmässä otettiin käyttöön vain siksi, että TAYS:ssa voitaisiin harjoitella virven käyttöä tositilanteen varalta.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Waltte

Tota, eikös tavalliset puhelut kahden virven välillä ole ilmaisia?

"Pikapuhelu" (se tangetilla suoritettava) on ilmainen, oikea puhelu virvestä maksaa ja syö verkon kapasiteettia.

Virvestä virveen soittaminen on ilmaista. Jos soitat kännykkään niin eri asia.

Share this post


Link to post
Share on other sites
dino

Ja ilmeisesti ennakkoilmoitusta antaessa VIRVE:stä ei saada mitään etua normaalia känykkään verrattuna.

Ei saada ei. Kännykkä on hyvä ja käyttäjäystävällinen keksintö, sitä tulee varmasti käytettyä edelleenkin kaikessa mahdollisessa viestinnässä niin kauan kunnes parempi vekotin keksitään.

Share this post


Link to post
Share on other sites
modus operandi

Ratkaisunahan löytyy tietenkin hathat-korvanappi. Sehän se pätevännäköistä on, kun triagehoitaja näyttää enemmän vartijalta kuin sairaalan vartijat itse.

Ei se korvanappi kenestäkään hathattia tee. "Sinisellä puolella" käytän päivittäistoiminnassa aina korvanappia ja skannauksessa on oma ANTO ja naapurien annot IKU-alueella.

Tästä napista huolimatta omien tehtävien hoitaminen onnistuu hyvin ja itse pysyy tilannekuvasta perillä koko ajan nappi korvassa ollen. "Sinisellä puolella" on joskus asiakkaita, joiden ei toivo kuulevan mitä radiossa sanotaan (mm. varo- ja etsi-tiedot "ennen aikojaan"). "Sinisellä puolella INFO:n skannaaminen on aivan mahdotonta, niin paljon tulee asiaa.

Suosittelen erilaisista korvanapeista sopivimman valitsemista, silloin lähetys tulee vain omaan korvaan...

Share this post


Link to post
Share on other sites
hippo

Kainuussa on myös virve puhelin keskussairaalan päivydtyksessä ja siihen annetaan ennakkot+ ennakoivat L4 toimesta siis normi ennakot tulee saku yksiköiltä ja ne tehdään ns. tetra puheluina. Meilläpäin ei kuunnella normaalisti puh liikennettä mutta jos iso rähinä niin silloin kuuntelevat. Syy miksi tetra puheluina virveen on yksinkertaisesti se että onha nimetty vast.hoitaja mutta se saattaa olla tekemässä jotain muuta hommaa ja jos kännykkään soittaa ei ole varma meneekö perille, mutta kun virve soi niin silloin on vastaajalla käytössä ennakkoilm. kaavake ym prosyyrit. niin voi olettaa että asia on ymmäretty huh.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites
Iipi

Kuten jo aikaisemmin on todettu, tetra päätelaitteesta toiseen tetra päätelaitteeseen jotka toimivat Virve verkossa kaikki puhelut, tekstiviestit ja statukset ovat ilmaisia. Asia on sitten eri soitellessa julkisiin kaupallisiin verkkoihin. Tuo muutes tuo verkon kapasiteetin varaaminen kaksisuuntaisiin puheluihin ei ole enää niin vaarallista. On kapasiteetti hieman kasvanut Virven alkuajoista. Alkujaan oli helppoa saada tukiasema ylikuormitettua. Toki nykyäänkin hässäkän hiemankin kasvaessa kannattaa välttää puheluita. Radioliikenne varaa vain hetken yhtä kaistaa, puhelu koko ajan kaksi kaistaa. Tokihan olemme kuulleet kuinka GSM verkotkin ylikuormittuvat kaikkien soittaessa hädissään, niin jääpi nykyään virkamiehille oma verkkonsa käyttöön. Oletko muutes MVT tiennyt että meidän kapuloilla voi lähettää tekstiviestin GSM:mään ja toisinkin päin?? Minä taannoin kokeilin ja toimi. Hinnasta en tiedä.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Maailman vahvin tyttö

Oletko muutes MVT tiennyt että meidän kapuloilla voi lähettää tekstiviestin GSM:mään ja toisinkin päin?? Minä taannoin kokeilin ja toimi. Hinnasta en tiedä.

Oon muistaakseni vastaanottanut tavallisesta kännykästä lähetetyt nimpparionnittelut tekstarina virveen. Eli joo. Mutta lienee aina tyyristä hupia.

Share this post


Link to post
Share on other sites
kops

Tänne eteläsuomen periferiaan on annettu ennakkoilmoitusnumerot VIRVEihin mm. Töölöön, Naistenklinikalle, Lastenklinikalle jne, ja niitä tulee käyttää. Näihin siis soitetaan tavallinen virvepuhelu. Muuten hyvä idea, mutta virven kuuluvuus pakettiauton kontissa on välillä hieman kehnoa, niitä tukiasemia kun ei ole niin tiheässä kuin gsm-verkossa.

Ymmärtäisin paremmin jos olisi puheryhmät mihin tiedot tulisi huutaa, mutta toisaalta.. ehkä tämä on sitä rutiinintuottoa sen värkin käyttöön jos/kun se suuronnettomuustilanne joskus koittaa ja näitä kapuloita joutuu oikeasti käyttämään.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Maailman vahvin tyttö

Ei se puheryhmänkään kautta aina niin hyvin kuulu. Plus että mua hämää sekin että potilas kuulee koko keskustelun. Kännykällä soittaessa voi antaa äänenpainojen puhua ja toisesta päästä esitetään tarkentavia kysymyksiä.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jooge

Ei se puheryhmänkään kautta aina niin hyvin kuulu.

No ei todellakaan kuulu hyvin. Tiiä sitten johtuuko mökästä kontissa vai huonoista kentistä, mutta aika useasti ennakkoilmon vuodatuksen jälkeen tulee toisesta päästä kommentti, että "huono yhteys, en saanu mitään selvää". Seuraavaksi kilahtaakin sitten vastaanottavan hoitajan decti GSM-puhelun muodossa...

Share this post


Link to post
Share on other sites
O'Boy

Eli tapoja koulukuntia tuntuu riittävän kuten ounastelinkin. Ilmoituksien sisältökin antajasta ja vastaanottajasta riippuen tuntuu vaihtelevan. Toiset kertoo /kyselee ummet ja lammet ja toisille riittää sotun lisäksi "kovasti rintakipunen, st laskut, vitaalit ok, menee 10min" Pidemmillä siirroilla olen joskus soittanut kun on päästy matkaan ja kertonut lyhyesti että lähdettiin nyt ja arvio milloin ollaan perillä + vielä lähempänä toinen soitto.

Virvellä en ole koskaan tehnyt ennakkoilmoitusta. Gsm on pelannut siinä hommassa hyvin. Tosin muutamasta yksittäisestä paikasta, oman toimita-alueen ulkopuolelta, on tullut sanomista jo ennakkoa tehdessä että en kerralla ilmoitus sitten virveen. Siihenpä ei osaa sanoa muuta kun että "sorry, myö ollaa maalta eikä myö tiietä mittään"  8)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Janne

Tota, eikös tavalliset puhelut kahden virven välillä ole ilmaisia?

"Pikapuhelu" (se tangetilla suoritettava) on ilmainen, oikea puhelu virvestä maksaa ja syö verkon kapasiteettia.

Virvestä virveen soittaminen on ilmaista. Jos soitat kännykkään niin eri asia.

Perkeles, olen saanut aiheettomat huudot.

Tänne eteläsuomen periferiaan on annettu ennakkoilmoitusnumerot VIRVEihin mm. Töölöön, Naistenklinikalle, Lastenklinikalle jne, ja niitä tulee käyttää.

Meidän ohjeissa virvellä ennakot annetaan vain Töölöön ja LNS, muihin sairaaloihin ei ole edes numeroa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

×
×
  • Create New...