Jump to content

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Karvaperseapina

Kuka pelkää 2010-2013 siirtymää?

Recommended Posts

Karvaperseapina

Lyhyen mutta kunniattoman urani aikana ei Suomenniemi ole moista ensihoitomyllyä läpikäynyt. Joidenkin mielestä palataan vanhaan toisten mielestä uudistetaan liikaa ja loput uskoa jurnuttavat, että kaikki vielä järjestyy. Lietsotaanpa hetki paniikkia ja vaivataan päitämme tulevalla. Tuleeko ensihoitoskenestä paratiisi vai annetaanko riistäjien riistää ja asiasta tietämättömien päättää? (Olettaen, että lakiesitys menee läpi 30.10. eduskunnassa) Jos jollain on ajatuksia otsikkoon liittyen, niin olkaa hyvät.

Jos joku ei tiedä mitä ollaan pähkäilemässä, niin lyhyesti sairaanhoitopiirin alueen kunnilta ensihoidon (hoito-ja perustaso) järjestämisvastuu siirtyisi sairaanhoitopiirille. Kunta jää maksajan ja sivustakatsojan rooliin. Millaisia tulevaisuuden kuvia omassa shp:ssä on maalailtu seinälle, vai ollaanko hiljaa vai valmistaudutaanko mitenkään? Finlexin sivuilta pitäisi löytyä aiheesta lisää ihan terveydenhoitolaista, jos haluaa katsoa. Ja jos joku muistaa vielä ne kaksi pykälää niin voinee jakaa sen tiedon tässä.

Kiitos.

Share this post


Link to post
Share on other sites
O'Boy

Muutamia tekstejä aiheesta :

http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/arkistot/kotimaa/2007/08/549581

"Markku Kuisma Helsingin yliopistollisesta keskussairaalasta kertoo... Valmisteltavaan lakiin onkin tulossa normit siitä, minkälaista ammattitaitoa kuljettajilta vaaditaan, pelkkä ajo- ja potilaan kantotaito ei riitä."

A. Kinnusen visioita : http://www.fimnet.fi/finnanest/lehdet/2001/no_4/a_kinnunen.pdf

Finlex : http://www.finlex.fi/fi/viranomaiset/foka/2007/20071151

Stm selvitysmiesraportti : http://www.stm.fi/Resource.phx/vastt/tervh/thpal/ensihoito.htx

Stm tiedote : http://www.stm.fi/Resource.phx/publishing/documents/11001/index.htx

"Selvityshenkilö esittää, että perus- ja hoitotason sairaankuljetuksen pätevyysvaatimuksista uuden henkilöstön osalta annetaan valtakunnallinen suositus tai ne liitetään sairaankuljetusasetukseen. Vanhan vakituisessa työsuhteessa olevan henkilöstön asema turvataan. Pelastajatutkinnon kestoa pidennetään sekä lähihoitajan ja ensihoitajan tutkintojen sisältöjä kehitetään"

Omia ajatuksia :

Itse näkisin positiivisena jos L4 tominnot hoidettaisiin Shp:n toimintana. Tällöin kukaan ei voisi syytellä että L4 ajaa vain oman talonsa etuja ja ajattaa kyydit sen mukaan.

Tasotestauksessa ja koulutuksessa on huomattavia ja aivan liian suuria eroja. Ensihoitajien tasoa ei ole pystytty nyky systeemillä vakiinnuttamaan. Lisäkoulutus työssä oleville tulisi taata shp:n toimesta ja ensihoitajan käymistä kolutuksista tulisi pitää seurantaa.

Kouluttautumista AMK/ muulle riittävälle tasolle tulee myös helpottaa niiden vanhojen hoitotason ensihoitajien osalta jotka olisivat jäämässä pois hoitoyksiköistä uusien vaatimusten myötä. Koulutusta voitaisiin järjestää vaikkapa paikallisessa amk:ssa yhdessä shp:n kanssa.

Omana vahvana mielipiteenä lopuksi : Sairaankuljettaja ja sairaankuljetus sanoina on unohdettava. Nämä sanat on muinaisjäänteitä ja väittäisin että ne ovat jarruna kehitykselle. Eivät ne ainakaan edusta sitä ammattitaitaito ja vaatimustasoa mitä alalla on. Minä en ainakaan ole saanut minkään valtakunnan kuljettajakoulutusta. Olemme hoitajia, ehkä jopa ensihoitajia(?) koulutuksesta riippumatta. Ensihoitaja olisi aika suun mukainen ja kansan helposti omaksuttava ammattinimike. *tittelitopic päättyy*

Share this post


Link to post
Share on other sites
X1

Edelleen kunnat saisivat kilpailuttaa sairaankuljetuksen jos alueen terveyspiiri on tarpeeksi iso. Käytännössä tämä tarkoittaa yli 20.000 tuhannen väestöpohjan terveyskeskusliittymää.Näin myös L 4: sen kohdalla. Halutessaan sen voi jättää myös piirin tehtäväksi, mutta uskon, että monet sen edelleen haluavat kilpailuttaa itse. Jos piirit sen kilpailuttavat varmasti monesta pienemmästä kunnasta tulee jäämään ambulanssi kokonaan pois. Jo nyt on nähtävissä, että monessa paikassa on tämä tajuttu ja ollaan liittymässä kuntaliitoksien kautta isompaan terveyspiiriin, eikä muutos tai päätösvaltaa olla menettämässä. Onko sitten järkeä sairaanhoitopiirin L4:sen järkeä ajella pitkien etäisyyksien maakunnissa voidaan olla jo montaa mieltä. L 4 systeemi toimii isoilla paikkakunnilla missä lähinnä perustaso palomiesmiehityksellä ajelee, eikä autossa ole edes lääkkeitä kuten esimerkiksi Helsingissä. Maakunnissa se ei kyllä toimi. Mutta vastaukseen. Ei pelota, meillä systeemi ei muutu mitenkään. JOS NYT ENÄÄN SILLOIN OLEN EDES HOITOTYÖSSÄ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Iipi

Jepulis. Viisaita sanoja, jotka ei johda mihinkään. No, ehkä tietysti ajan kanssa. Niin kauan kun hommista maksetaan kuljetusten perusteella, eikä hoidon perusteella, niin mikään ei muutu. Ensihoito meinaa olla hieman yrittäjien hyvää hyvyttään tekemää toimintaa ja kun raha ei liiku, niin ei kyllä mikään kehitykään. Tietysti näilläkin työmailla pikkuhiljaa tapahtuva sukupolven vaihdos kehittää toimintaa. Kyytimiehet ovat katoava luonnonvara ja tilalle on tulossa erilaiset terveydenhuoltoalan ammattilaiset. Ja jaa, että pelottaako tulevaisuus? Ei oikeastaan pelota. Työläisväestön edustajana voin myös vaihtaa työmaata.

Share this post


Link to post
Share on other sites
vaniljahani

Äsken katsoin peiliin ja sieltä komea mies sanoi että " ei ei pelätä ei, ai nahkapuku purista pallia, tää on taivaallista rallia". Tarvittaessa kädet ristiin ameriikan malliin ja pari pientä rukousta...

__1087_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
hiski

Edelleen kunnat saisivat kilpailuttaa sairaankuljetuksen jos alueen terveyspiiri on tarpeeksi iso. Käytännössä tämä tarkoittaa yli 20.000 tuhannen väestöpohjan terveyskeskusliittymää.

Noup. Lakiesityksen perusteissa todetaan, että ensihoitopalvelu on osa vaativaa erikoissairaanhoitoa. Vaativa erikoissairaanhoito jää joka tapauksessa sairaanhoitopiirien järjestettäväksi, vaikka näitä 20 kiloasukkaan alueita syntyykin.

Sairaanhoitopiirien määräkin tulee nykyisestä vähenemään, pari-kolme pienintä häviää kartalta, ja saattaa isommissakin tapahtua jotain yhtenäistymistä.

Share this post


Link to post
Share on other sites
O'Boy

Onko sitten järkeä sairaanhoitopiirin L4:sen järkeä ajella pitkien etäisyyksien maakunnissa voidaan olla jo montaa mieltä.

Mahdottomuksiin ei edes kannata yrittää. Tosin ei sen L4:n tarvitsekkaan olla ensimmäinen yksikkö kohteessa. Esim. 704. Perustaso tutkii vitaalit, haastattelee, ottaa ekg:n ja laittaa tipan. Tähän menee helposti tovi jos toinenkin. Kun L4 saapuu kohteeseen aloitetaan lääkitys, peushommathan on jo valmiiksi tehty. Tälläisessä hyvinkin arkisessa keikassa L4:stä on suuri hyöty potilaalle ja todellisuudessa aivan kohtaamisvaiheessa L4:stä ei olisikaan mitään hyötyä. Eli hyvin ehtii vähän myöhemminkin mukaan. 100km päähän ei tietenkään kannata edes yrittää maayksiköllä, tosin sitäkin on nähty lääkäriyksiköiden toimesta..

Edelleen kunnat saisivat kilpailuttaa sairaankuljetuksen jos alueen terveyspiiri on tarpeeksi iso. ?

Eikö näistä terkkarin ajoista olisi jo aika siirtyä todellisuuteen.. Kuntatasolla ei ole mielestäni valmiuksia arvioida, kouluttaa, valvoa ja kilpailuttaa tätä toimintaa. Shp saa huolehtia erikoissairaanhoidosta.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Söppe

Henk.koht. mielipiteeni on, että L4:n suurin hyöty on kouluttamisessa ja alueen johtamisessa eikä männän painajana. L4 tarkkailee valmiuksia, tarvittaessa heittää pelin pokki D-sirkuksesta kun autot alkaa loppua, määrää valmius siirtoja jne. jne eikä ajele ympäri ämpäri omaa pikkuvaltakuntaansa tekemässä hommia joita voi lähes kuka tahansa hoitotason kaveri tehdä. Totta kai jos alueella on hoitotyksiköiden määrä/ sijoittelu alimitoitettu niin voi käydä auttamassa perustasoa.

Ameriikka, tuo kulta maa rapakon takana ( ja onneksi meillä ei ole öljyä Suomessa niin myös pysyy siellä), on luonut maailman parhaan ensihoitojärjestelmän ja ottakaamme siitäkin mallia tänne Kekkosslovakiaan: työvuoron aikana L4 lähtee samoille keikoille kuin normilanssi tarkkailemaan jätkien toimintaa ja varmistamaan laatua, MoPo-keikat, erikoiskeikat yms. ja tarkastaa että yksiköt ovat niille määrätyillä asemapaikoilla eikä katsomassa urheilukentällä naisten futista.

Minulle on sama kuka tämän homman täällä Suomessa hoitaa, kaikki saa sen yhtä anukselleen.

Ja entä minä? Minä en pelkää muuta kuin sitä että taivas tippuu niskaani mutta on minulla uusi homma jo kiikarissa. Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiöön kuuntelmaan miten rankkaa on elämä, kirjoittamaan saikkulappuja ja tekemään terveystarkastuksia. Vai miten se nyt oli...

Share this post


Link to post
Share on other sites
dino

Jos joku ei tiedä mitä ollaan pähkäilemässä, niin lyhyesti sairaanhoitopiirin alueen kunnilta ensihoidon (hoito-ja perustaso) järjestämisvastuu siirtyisi sairaanhoitopiirille. Kunta jää maksajan ja sivustakatsojan rooliin. Millaisia tulevaisuuden kuvia omassa shp:ssä on maalailtu seinälle, vai ollaanko hiljaa vai valmistaudutaanko mitenkään?

Joitakin suunnitelmia ja valmisteluita on huhupuheiden mukaan tehty kulissien takana, meille kenttäduuunia tekeville ei tietenkään näistä asioista etukäteen huudella vaan lehdestä sitten aikanaan saamme lukea päätökset.

Koska rahan määrä ei ensihoidon järjestämiseksi tule lisääntymään ja kenttätyötä tekevien lukumäärä ei lisäänny olennaisesti, niin en odota uudistukselta paljoa positiivista - onpahan taas yksi uudistus tehty pelkästä uudistamisen ilosta. Ja valitettavasti ei ole mitään takeita siitä että shp kykenisi tekemään kilpailutuksen yhtään paremmin mitä kunnat ovat tehneet, ainakin oman alueen shp:n ensihoidon paikallistason asiantuntemus on ainakin tähän saakka ollut melko vaatimatonta.

Henkilökohtaisesti itselleni on aivan sama minkä firman teipit auton kyljessä on, kunhan työaikamalli, palkka + muut etuudet säilyvät samalla tasolla, työ itsessään nyt on sitä samaa oli organisaatiomalli mikä tahansa.

Omana vahvana mielipiteenä lopuksi : Sairaankuljettaja ja sairaankuljetus sanoina on unohdettava. Nämä sanat on muinaisjäänteitä ja väittäisin että ne ovat jarruna kehitykselle. Eivät ne ainakaan edusta sitä ammattitaitaito ja vaatimustasoa mitä alalla on. Minä en ainakaan ole saanut minkään valtakunnan kuljettajakoulutusta.

Itse olen saanut sairaankuljettajan koulutuksen, tilinauhassa lukee sairaankuljettaja ja työni on pääosin sairaiden kuljettamista hoitolaitoksiin. Tästä syystä on itselleni on ihan sama puhutaanko ensihoidosta vai sairaankuljetuksesta - pääasia että keskustelujen osapuolet puhuvat samoista asioista termeistä riippumatta.

edit: Ja päivän ambulanssikolariuutisen mukaan uusi termi meille sairaankuljettajille; potilaskuljettaja... >:D

Share this post


Link to post
Share on other sites
Karvaperseapina

Itse olen myös ymmärtänyt, että kunnat eivät osallistu tarjouskilpailuun millään tavalla (jos siis LEX menee läpi). Sairaanhoitopiiri määrittää riskialueen ja niiden mukaan tarvittavan ensihoitovalmiuden. Eli asemapaikatkin saattavat muuttua. Kuntalaisille tehdään tiettäväksi, että jos asut jossain suon keskellä kestää 45min ennenkuin mikään viranomainen sinut tavottaa ja nykyinen aikaikkuna-ajattelu lakkaa.

Lääkintäesimiehen kullekin shp:n alueelle määrää/palkkaa shp. Tuo jannu taas on käytännössä hoitotason ensihoitoihminen, joka koordinoi toimintaa ja osaamistaitoa ym. Hoitoyksiköt taas olisi ilmeisesti ajateltu syrjäseuduilla vähän kuin leijumaan joka paikkaan ja perus- ja hoitotason roolia jaetaan selkeämmin. Tuommoisia skenaarioita olen kuullut puhuttavan viisaampien suista.

Tuo järjestelmä vaatii kyllä jo lääkärikunnaltakin aikamoista panostusta. Koko lakihan siinä on nyt pöydällä, mutta ensihoidon vastuulääkärikään ei voi enää lonkalta hoitaa hommiaan tai keskittyä pelkkään tenttien järjestämiseen. (On eh-lääkäreitä ja on eh-lääkäreitä. En äskeisellä tarkoittanut ymmärryksellä varustettuja lekureita.)

Mutta pääasia, että ketään ei vielä ole alkanut pelottamaan. Toivotaan, että laki tuo hyvää tullessaan ja että shp mahdollisesti kilpailuttaessaan palveluita olisi hajulla ruohojuuritason työstä, eikä vain tuijottaisi palveluntarjoajien hintalappuja.

Share this post


Link to post
Share on other sites
O'Boy

Lääkintäesimiehen kullekin shp:n alueelle määrää/palkkaa shp. Tuo jannu taas on käytännössä hoitotason ensihoitoihminen, joka koordinoi toimintaa ja osaamistaitoa ym.

Tämmöstä mäkin olen kuullut. Lisäksi ohjaa/järjestää kyytejä ja osallistuu kenttätoimintaan jossain määrin, tyypillisesti ehkä alueen A-keikoille. Tosin siitä en tiedä onko tämä vain muutaman shp:n visio, vai onko jotain laajempaakin periaatepäätöstä / pykälää tulossa.

Aika näyttää, tämä nyt on vaan arvailua..

Share this post


Link to post
Share on other sites
hiski

Ameriikka, tuo kulta maa rapakon takana ( ja onneksi meillä ei ole öljyä Suomessa niin myös pysyy siellä), on luonut maailman parhaan ensihoitojärjestelmän ja ottakaamme siitäkin mallia tänne Kekkosslovakiaan

Ameriikkalaisten puuhat on hyvä suosiolla jättää sinne rapakon taakse. Tai no, onhan sielläkin hyviä järjestelmiä, ja joissain osavaltioissa lainsäädäntö suorastaan pakottaa tekemään tiettyjä asioita fiksusti. Mutta todellisuudessa järjestelmien tasovaihtelu on vielä suurempaa kuin Suomessa. Täällä esim. ei ole käytännössä enää vapaaehtoisten hoitamia ambulanssipalveluita lainkaan, USA:n sydänmaiden käpykylissä 100 h EMT-koulutus & vapaaehtoisuus on enemmän sääntö kuin poikkeus.

Minulle on sama kuka tämän homman täällä Suomessa hoitaa, kaikki saa sen yhtä anukselleen.

Iso riski kieltämättä on, että näin käy.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Maailman vahvin tyttö

Mä muistan lukeneeni että jenkeissä CPAP-hoitoa annetaan vain sairaalan sisäpuolella. Ja kun katselee noita Faktan hengenpelastussarjoja, niin aika ankeeta tuntuu olevan sikäli, että juuri mitään eivät uskalla äksätä ja potilaan kieltäytyminen ei ole mikään syy kuljettaa. Jotain kännineuvottelua katselin, kohteessa oli evy (?), poliisit ja kyytimiehet, kauhea suostuttelu jne. Ei kiitos tänne tollasta. Onneks Suomessa ei kansalaisella ole kiistämätöntä oikeutta saada ambulanssia silloin kun itse sen mielestään tarvitsee.

Share this post


Link to post
Share on other sites
hiski

Mä muistan lukeneeni että jenkeissä CPAP-hoitoa annetaan vain sairaalan sisäpuolella.

Jossain on, jossain ei. Iso maa, isot toleranssit  >:D

Jos kieli taipuu niin kannattaa seurailla esim. firehouse.com -keskustelufoorumeita. Siellä pääsee aika äkkiä jyvälle miten monenlaista ensihoitopuuhastelua USA:n rajojen sisään mahtuu.

Ja kun katselee noita Faktan hengenpelastussarjoja, niin aika ankeeta tuntuu olevan sikäli, että juuri mitään eivät uskalla äksätä ja potilaan kieltäytyminen ei ole mikään syy kuljettaa.

Jenkkien systeemissä raha ratkaisee vielä enemmän kuin Suomessa. Erityisesti nää puhtaasti bisnespohjalta toimivat ensihoitofirmat (esim. AMR) tekevät usein diilejä piirikuntien kanssa nollasopimuksella, ja kerrotaanpa semmoisistakin systeemeistä joissa ambulanssiverstas MAKSAA piirikunnalle / kaupungille siitä, että se saa pyörittää ambulanssia kylässä.

Jenkeissä ei ole mitään suomalaista taksasysteemiä vastaavaa, vaan vakuutusyhtiöiltä (tai Medicare/Mediaidilta) voi laskuttaa joka sideharsosta, kilometristä, kanyylistä ja ampullista "viimeisen päälle". Kuljettamatta jättämisestä ei saa niin isosti laskutettua. Keikkakorvaukset ovat merkittävästi täkäläistä korkeampia, etenkin jos potilaasta voi jollain verukkeella tehdä "advanced life support" keikan.

Share this post


Link to post
Share on other sites
O'Boy
"Terveydenhuoltolakiesityksestä on pyydetty lausunto 31.9.2008 mennessä mm Helsingin kaupungilta"
(sivun 9 alku) http://asiakas.poutapilvi.fi/pelastuslaitos/chapter_images/2280_poytak10_08.doc

Mä olisinkin yllättynyt jos perähikiän kunnanisien mielipidettä kysyttäisiin. Haiskahtaa siltä että Helsingin asema ensihoidon erityisalueena halutaan säilyttää vaikka väkisin. Nojoo, onhan Helsinki erityisalue, mutta niin on se perähikiäkin. Ja näitä syrjäseutuja riittää. Takaisivat mielummin kohtuullisen minimitason syrjäseuduille. Syrjäseudulla sairaala ei nimittäin ole kulman takana ja siksi minimitason tulisi mielestäni olla vähintääkin kohtuullinen ja shp:n toimesta testattu.

Täysin ot:na : vertaillessa Helpel:in ensihoitoa syrjäkylien pieniin yksityisiin ei voi välttyä ajatukselta siitä miten laadukkaalta Helpelin toiminta vaikuttaa verrattuna syrjäkylien harrasteluihin. (Ja tämä ihan näin mutu-tuntumana ja mielikuvana) Helpel on rakentanut ainakin minun mielestäni imagonsa mitä mainioimmalla ja pitkäjänteisellä työllä. Sairaankuljetuksen ja ensihoidon imagoon voisi mielestäni panostaa samaan tapaan kuin poliisi ja pelastuslaitoskin tekevät. Muksut kiipeilee paloautoihin 112 päivänä ja poliisi käy luennoimassa koululaisille. Mitä tekee sairaankuljettajat....? Nyt pr-hommat taitaa enimmäkseen olla yhden palveluntuottajan päähänpistoksia. Pitkäjänteistä ja valistavaa otetta kaivataan.

Share this post


Link to post
Share on other sites
kops

Erikoista tekstiä. Tuolla ehdotetaan, että pelastajat/palomies-sairaankuljetajat lisättäisiin nimikesuojattuihin terveydenhuollon ammattihenkilöihin.

No, samalla tavallahan mekin voitaisiin opiskella ensihoitajakoulussa puolisen vuotta tulipalon sammutusta ja autojen availua ja saada pelastuslain (2003/468) mukainen pätevyys pelastustoimen tehtäviin?

En ole sitä vastaan että pelastajat temmeltävät kentällä, en todellakaan. Hyviä akuuttitilanteiden hoitajia he ovat. Mutta ei se koulutus oikeasti anna sellaisia eväitä että heitä voisi kutsua terveydenhuollon ammattihenkilöiksi. Siihen kuuluu niin paljon muutakin kuin elvytystä ja traumapotilaiden hoitoa.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

mitäs pelkäämistä tuossa nyt on?

Share this post


Link to post
Share on other sites
hiski

mitäs pelkäämistä tuossa nyt on?

Noh, lainlaatijoiden ymmärryksen tietäen th-laista voi tulla semmoista sutta&sekundaa, että siitä saadaan kärsiä seuraavat 20 vuotta. Nimen omaan ensihoidossa nimittäin.

Niin ssk kuin palokunnatkin lobbaavat ja painostavat, eikä stm:n väki osaa päättää kenen persettä nuolisi. Lopulta laista tulee semmoinen, että siinä ei oikein sanota mitään, heitetään pallo kentälle ja pestään kädet.

Share this post


Link to post
Share on other sites
O'Boy

Ja heitetään se pallo Helsingin kaupungille. Sieltä se asiantuntijuus löytyy...?  Olisivat edes rehellisesti kysyneet suoraa Helpeliltä. Toivottavasti myös syrjäseudut saavat sanoa sanansa asiaan::D

Share this post


Link to post
Share on other sites
Janne

Eikös tuohon lakiinkin ole tulossa joku Lex-Helsinki pykälä, että he saavat jatkaa menoaan kuten ennenkin?

Onkos sitä Helsingin hienoutta tutkinut joku ulkopuolinenkin taho, vai ovatko itse tulleet siihen tulokseen?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Pöllö

Ja heitetään se pallo Helsingin kaupungille. Sieltä se asiantuntijuus löytyy...?  Olisivat edes rehellisesti kysyneet suoraa Helpeliltä. Toivottavasti myös syrjäseudut saavat sanoa sanansa asiaan::P

Tuossa äsken mainitussa raportissa ohjausryhmä oli suht monipuolinen, ja kyllähän siinä eri vaiheissa on kyselty lausuntoa milloin 80 ja milloin 300 taholta. Lisäksi noita kehitysohjelmia on tehty pk-seudun ulkopuolella kolmessa eri paikassa. Ja prujun ohjausryhmä oli yksimielinen. Kyllähän vaikkapa varsinaiset säädösehdotukset käyvät vielä lausunnolla tavallisesti kymmenillä tahoilla.

Että ei se todellisuus kuitenkaan ole ihan vain Helsinki vs. Muu Suomi. Monet valtion päätökset saattavat olla Helsingillekin haitallisia, mutta esim. entisillä kotikulmillani ajateltiin tapaan, että jos oma tahto ei mene lävitse, oli Helsinki kuitenkin jollain tavalla voittanut.  :) Kun säädöksiä valmistellaan ja ne yritetään saada toimimaan yli 350 kunnassa, noin 80 seutukunnassa, maakunnissa ja lääneissä, niin ei se tulos ihan aina ole juuri-meidän-pitäjää-suosiva.

Itse asiassa tuo Tempan viittaama pruju on melko suppea ja siitä voi monesta kohtaa lukea, miten haastavaa on saada ensihoidon alalla mitään. Vaikkapa Päijät-Hämeen kohdalta voi lukea, miten paljon maakunnassa lopulta saatiin aikaan, ja miten siellä havaittuja asenteita nousee esiin. Ja montako asiaa sitten ihan loppupeleissä päätyy ehdotuksiin.

Harmi sinänsä, joskus kun tuli pyörittyä hitu edunvalvontaankin ja bisnekseen liittyvissä hommissa toisaalla, niin kyllä siellä tuli vastaan monenlaista. Osa porukkaa yritti kupata muiden rahoja perusteluilla ja keinoilla millä hyvänsä, osalle menestys oli naapurin kampittamista, osalle yhteistyö merkitsi, että naapuri voi kantaa rahansa ja me kyllä päätetään, mihin ne käytetään. Eräässä putiikissa elettiin noin 60-luvun neuvosto-organisaatiossa, ja ajatuskin oman tontin ulkopuolisen maailman olemassaolosta oli järkyttävä. Ja eräässä naapurikaupungit - siitä Helsingistä puhumattakaan - olivat niin hirvittäviä vihollisia, että oma purkki sai upota ties kuinka moneen kertaan, kunhan kukaan ei vain erehtynyt puhumaankaan mitään myönteistä niistä muista. Ja eräässä edunvalvontaorganisaatiossa ei tarvinnut lipsahtaa kuin puoli ajatusta väärään suuntaan, niin siilipoteropuolustuksesta ammuttiin sarjaa vierailun loppuun. Siinähän sitä rakentavasti keskusteltiin ja asioita vietiin eteenpäin...

Pitäiskös se sitten sanoa ääneen, että samaa fiilistä tuntuu ensihoitoalueella olevan, jolloin lyhyen edun tavoittelu näyttää estävän monet isommat eteenpäinmenot. Tai jos diplomaattisemmin sanoo, niin nykyiset hyvät järjestelmät kaipaisivat mahdollisuuksia kehittyä potilaan, veronmaksajan ja jopa sen toiminnanharjoittajan kannalta vielä paremmiksi järjestelmiksi.

Itseänikin on kieltämättä hämmästyttänyt, että tiettyä osaa on valmistellut tavallaan vain yksi selvitysmies. Ehkä tämä on eripuraisessa tilanteessa yksi keino saada edes jotain aikaan, ja selvitysmiehen käyttö on kyllä suomalaisessa hallintokulttuurissa yllättävänkin laajaa, eikä nyt ihan aina kovin huonoinkaan tuloksin. Jos muuten ei saada mitään näkemystä paperille, niin joskus sitten palkataan joku ulkopuolinen nostamaan kissa pöydälle. Jonka jälkeen alkaa sitten se keskustelu ja ehkä liikkuminenkin johonkin suuntaan. Selvitysmiehen rooli ja valinta toki tulee tehdä taiten, eikä siinä prosessissa henkilökohtaiset vaikuttimet saisi korostua liikaa.

Montakohan vihamiestä taas tällä kommentilla sain...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest f_soul

En osaa oikeastaan pelätä, sillä olen pelannut korttini, niin että töitä luulisi löytyvän sairaankuljetuksesta, tai pelastuspuolelta vielä pitkään. Ainut asia mikä koko ensihoito kentässä on ihmeellistä, nimittäin jatkuva vaatimustason nousu. Mietin vain, että jos meinaan tehdä tätä hommaa vielä sen 30 vuotta tehdä meneekö siitä ajasta 15 vuotta työnohessa opiskellen. On oikeastaan aika mielenkiintoista nähdä, mitä on ensihoito ja sairaankuljetus 10-15 vuoden kuluttua.

Ja jos halutaan oikeasti alkaa pitämään vanhoista kaavoista kiinni, esim.helsingissä, niin se on helppoa. Olen ollut tekemässä kilpailutusta, missä haluttiin tietty tuote, mutta hankintalain mukaan tuli kilpailuttaa. Siinä sitten laitettiin sellaiset ehdot kilpailutukseen, että ennalta haluttu tuote oli ainut, joka täytti ehdot. Näin saadaan, siis jokapuolella ostettua palvelu keneltä shp sen itse haluaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites
TexWiller

Jos Tasasenkulkija viittaa aikoinaan tehtyyn helpelin lanssien hankintaa, niin automaattivaihteiston vaatiminen riitti merkin valintaan. Eipä tossa mun mielestä juuri mitään väärää, ostajanhan saa haluta juuri sitä mistä pitää, eli asettaa kriteerit tahtomalleen palvelulle. Terveydenhuollossa työskentelevät ammattilaiset ovat lain kautta velvoitettuja kehittämään ja ylläpitämään omaa ammattitaitoaan. Työnantaja on mm. oikeutettu vaatimaan työntekijältä näyttöä tms. todistetta ammattitaidon hallinnasta varsinkin, jos työntekijä ei osallistu työnantajan järjestämiin ja määräämiin koulutustilaisuuksiin. Totta on että ensihoidossa tuppaa tulemaan jatkuvasti jotain "uutta ja mullistavaa" joka johtaa hyvin pian ns. elinikäiseen opiskeluun. Toisaalta onko tämäkään huono asia? Jos tason vaatimat perusasiat + koulutus ovat hyvin ja järkevästi hallussa, työkokemus karttuu jokaisella tehtävällä, motivaatio on kohdallaan ja aina välillä muistaa myös "huoltaa" itseään, niin tämä lainvelvoittama ylläpito kohta tulee hoidettua osallistumalla koulutuksiin ja vaikkapa työaikana kyytiä odotellessa lukemalla alankirjallisuutta tai kertaamalla esim. toimintaohjeita. En tiedä onko sellaista ammattia olemassa jossa ei tarvitsisi edes joskus syventyä alansa syövereihin ja edes vähän ammentaa tietoa. Ilmeisesti sitten on. Voisin kuvitella että näinä talouden aikoina se supistamisen tarve kohdistuisi juuri sitten sille osastolle. No, maksajahan senkin oikeastaan päättää että mitä rahalleen haluaa. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Rahtari

Sattuuko joku tietämään linkin STM:n tai Finlexin sivustolle, jossa sanottaisiin yksiselitteisesti, että 1.1.2010 hoitotasolla ei saa toimia kuin sairaanhoitajat ja terveysala amk koulutetut?

Saas nähdä miltä kenttä näyttää 4kk kuluttua. Vähän epäilen kyllä, ettei asiat muutu mihinkään.

Share this post


Link to post
Share on other sites

×
×
  • Create New...