Jump to content
MAINOS

Psykiatrian alasajo velkakunnissa


Guest ipsatol

Recommended Posts

Hallituksen hyväksymä sosiaali- ja terveydenhuollon tavoite- ja toimintaohjelma 2000–2003 korosti mielenterveystyön vahvistamista. Ohjelma tähtäsi mm. siihen, että vuonna 1999 mie-lenterveyspalveluista tehdyn selvityksen suositukset pannaan toimeen, varmistetaan kuntien mielenterveyspalvelujen saumattomuus ja monipuolisuus.Onhan nämä hienoja tavoitteita,mutta todellisuudessa ylivelkaantuneissa kunnissa alkaa psykiatrian alas-ajo.Siksi yksi säästökohteista on juuri psykiatria,koska nämä "tärkeät herrat" ajattelee lyhytnäköisesti kyseistä erikoisalaa kohtaan.Ala heidän silmissään on hukkaan heitettyä rahaa ja siitä on päästävä tavalla tai toisella eroon.Osastoja lakkautettava ja henkilöstö minimoitava. Tämä kaikki siitä kun pelinappulat on pelattu päin honkia päättäjien toimesta ja pikaisesti koetetaan näillä keinoin saada taloutta tasoittumaan ja mistäpä muualta kuin terveydenhuollosta! Tässä alkaa mielestäni häämöttää hyvinvointiyhteiskunnan rapautuminen,koska kyseessä on kansalaisten perusoikeus saada apua myös psyykkisiin ongelmiin,jotka ovat vain lisääntymässä. Lyhytnäköisyys tulee kostautumaan jossakin vaiheessa varmasti! Psykiatrisissa sairaaloissa hoidetaan paljon vaikeasti hoidettavia ja vaarallisiakin potilaita,jotka ilman lääkehoitoa ja valvontaa olisivat riski kaikille.Asiaa ei ajatella loppuun asti. Nyt säästöpuheissa on ollut siitäkin,että kyseisiin osastoihin tulisi pienennyksiä potilaspaikkoihin ja potilaita saatava avohoitoon ja vain säästösyistä! Kuka valvoo ja vahtii lääkkeenotot ym. Ei sairaudentunnoton koe tarvitsevansa lääkkeitä! Mielestäni tämä on yksi riski yhteiskunnassa olevalle turvallisuuden tunteelle. Nyt Jokelan ja Keravan kaltaisten ikävien tapausten jälkeen on vasta nuorten psykiatriaan alettu jollain tapaa herätä,mutta unohtaa ei saa aikuispsykiatriaa. Velkakunnat joutais valtion holhoukseen,koska perusturvaan mielestäni ei saa koskea!!!

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
MAINOS

ylivelkaantuneissa kunnissa alkaa psykiatrian alas-ajo.Siksi yksi säästökohteista on juuri psykiatria,koska nämä "tärkeät herrat" ajattelee lyhytnäköisesti kyseistä erikoisalaa kohtaan.Ala heidän silmissään on hukkaan heitettyä rahaa ja siitä on päästävä tavalla tai toisella eroon.Osastoja lakkautettava ja henkilöstö minimoitava. Tämä kaikki siitä kun pelinappulat on pelattu päin honkia päättäjien toimesta ja pikaisesti koetetaan näillä keinoin saada taloutta tasoittumaan ja mistäpä muualta kuin terveydenhuollosta!

Jos yhtään lohduttaa, niin psykiatria ei ole ainoa erikoisala, jota alasajetaan, sillä eivät nämä "tärkeät herrat" juurikaan tiedä eri erikoisaloista yhtään mitään. Kuntien sosiaali- ja terveysmenot alibudjetoidaan systemaattisesti säästötavoitteiden mukaisesti, jotta se näyttäisi poliitikkojen silmissä hyväksyttävältä. Ja näin ne sitten myöskin joka vuosi ylittyvät (tietääkseni joka ikisessä Suomen kunnassa - ehkä Raisio on poikkeus, mutta en sanoisi, että siellä kuitenkaan asiakkaan/potilaan kannalta tilanne on sen parempi - ehkä juuri päinvastoin).

Perusterveydenhuollosta ja nimenomaan terveyden edistämisestä leikataan, sillä erikoissairaanhoito lähettää kuntiin kuitenkin laskut, jotka on maksettava ja rahaa löydyttävä. Ja olempa kuullut yhden sosiaali- ja terveysjohtajan sanovan terveyden edistämisestä (mukaanlukien mielenterveyden edistäminen), että "miksi terveet tarvitsisivat terveyspalveluja - ne voidaan lopettaa". Ja tämmöinen toiminta on juuri sitä lyhytnäköistä, jolla hetkeksi saadaan terveysmenoja leikattua minimaallisesti - kunnes ne rysähtävät moninkertaisina muutaman vuoden kuluttua. Eikö muka 90-luvun lamasta opittu edes tätähuh.gif?

Velkakunnat joutais valtion holhoukseen,koska perusturvaan mielestäni ei saa koskea!!!

Terveydenhuolto pitäisi olla asiantuntijuuteen perustuvaa, ei-poliittista -toimintaa täysin ja valtion rahoittamaa. Silloin toteutuisi ehkä hieman paremmin kansalaisten tasa-arvoisuus terveyspalveluiden saatavuuden suhteen ja terveyspalveluiden laadunhallinta.

Aina kun minun pitää valita kahdesta pahasta, kokeilen sitä pahaa, johon en ole vielä tutustunut.

                                  - Mae West -

Link to comment
Share on other sites

Guest mielenterveystyöntekij

Jos yhtään lohduttaa, niin psykiatria ei ole ainoa erikoisala

No ei kyllä lohduta; "Taloudellisena kriisiaikana korostuivat historiaan kytkeytyvät mielikuvatason arvostuskysymykset. Avohoidon kehittäminen ei enää seurannut sairaansijojen vähentämistä. Psykiatrisen erikoissairaanhoidon menetykset lamanhoitotalkoissa olivat korostuneen suuret, kertoo asiaa tutkinut lääketieteen lisensiaatti Juha Hyvönen. Tilastoinnin puutteiden vuoksi tarkkoja taloudellisia menetyksiä ei voida arvioida luotettavasti. Yhden arvion mukaan psykiatrisen erikoissairaanhoidon resurssit vähenivät 90-luvun aikana 26 prosenttia."

Kyseistä tutkimusta koskeva juttu löytyy kokonaisuudessaan Aamulehdestä;

http://www.aamulehti.fi/uutiset/kotimaa/Psykiatrinen+erikoissairaanhoito+menetti+paljon+lamavuosina/109357

Link to comment
Share on other sites

Esimerkki Norjasta. Kunnat täällä maksoivat vielä 5 vuotta sitten erikoissairaanhoidosta kuten Suomessa nyt. Valtio otti koko erikoissairaanhoidon käsiinsä, ja nyt saamme suhteellisesti vähemmän rahaa kuin 5 vuotta sitten. Valtionomistus ei ole kaikki kaikessa.

No comments

Link to comment
Share on other sites

Esimerkki Norjasta. Kunnat täällä maksoivat vielä 5 vuotta sitten erikoissairaanhoidosta kuten Suomessa nyt. Valtio otti koko erikoissairaanhoidon käsiinsä, ja nyt saamme suhteellisesti vähemmän rahaa kuin 5 vuotta sitten. Valtionomistus ei ole kaikki kaikessa.

Joo, ei sekään ole autuaaksi tekevä juttu, mutta toisi  kuitenkin tasa-arvoa rippumatta asuinkunnan taloudellisesta tilanteesta. Esim. jos Pielisjärvellä samana vuonna kaksikin ihmistä joutuu maksan siirtoon, niin se on sitten sen kunnan sosiaali- ja terveysmenot ylitetty moninkertaisesti, ja sitten leikataan kotihoitoa, omaishoidon tukea, psykiatrian avohoitoa ja lasten oppimisvaikeuksien tunnistamista ja hoitoa. Ja silti joudutaan ottamaan siinä kunnassa velkaa... Ja sama juttu, jos ko kunnassa äidillä ja isällä alkaa iso ratas heittää tai viina maistumaan enimmässä määrin, ja 3-4 lasta otetaan huostaan, niin siinäpä on kunnan talousjohtajalla kovat ajat, kun yrittää raapia euroja kasaan.

Esim. kotihoito, omaishoidon tuki ja lasten kuntoutuspalvelut ovat myös psyk.avohoidon ohella niitä, jotka ovat riippuvaisia tosi paljon kunnan taloudellisesta tilanteesta. Siksi naapurikunnassa voi saada sellaisia palveluja, joita ei omassa kunnassa saa.

Jos yhtään lohduttaa, niin psykiatria ei ole ainoa erikoisala

No ei kyllä lohduta; "Taloudellisena kriisiaikana korostuivat historiaan kytkeytyvät mielikuvatason arvostuskysymykset."

Mitä muuta sitä voi odottaakaan, kun kuntien sosiaali- ja terveyslautakunnissa istuu taksikuskeja, insinöörejä, myyntikonsultteja, missejä jne. Ja sosiaali- ja terveysjohtaja voi olla esim. lastentarhanopettaja.

Mutta mitähän historiaan kytkeytyviä mielitason arvostuskysymyksiä Juha Hyvönen tarkoittaa? (olen ihan vähän joskus tutkinut psyk.historiaa).

Aina kun minun pitää valita kahdesta pahasta, kokeilen sitä pahaa, johon en ole vielä tutustunut.

                                  - Mae West -

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...