Jump to content
MAINOS

Keinotekoista laatua


PenttiHirvonen

Recommended Posts

Monessa dementiayksikössä on toiminnan laatu keinotekoista, sillä omaisille ja kunnille myytävä palvelu toteutuu lähinnä retoriikkana ulospäin. Käytännön toimia on vähemmän. Valtaosa ajasta, jonka voisi käyttää asukkaiden kanssa, joutuu käyttämään mitättömyyksien kirjaamiseen, "jotta ulospäin näyttäisi siltä, että paljon on tehty".  Työn suunnitteluun ym. ja asukkaiden asioiden vatvomiseen käytetään paljon aikaa, vaikka sama hoituisi pienemmässä porukassa sutjakkaammin ja asiat toteutuisivat silti käytännön tasolla samoin.

Aseet eivät vaarallisia, mutta aviomiehet, jotka tulevat liian aikaisin kotiin ovat.

Link to comment
Share on other sites

Tähän pulmaan oiva ratkaisu on työyhteisön yhdessä suunnittelema/toteuttama laatukäsikirja. Kun erilaiset prosessit avataan ja mietitään niiden sujuvuutta voidaan päästä tehokkaisiinkin tuloksiin.

Se, miten ja millä tavoin aikaa käytetään on aina ison mietinnän paikka. Lisäksi kun työyhteisö itsee asettaa itselleen laatukriteerit siihen tiettyyn yksikköön, on mielekkäämpää ja helpompaa niitä toteuttaa.

Mielestäni on älytöntä juurikin vaatia dokumenttia jos mistä. Esim. uuden lääkehuoltolain myötä jokaisen pillerin matka apteekkitilauksesta suuhun saakka on dokumentoitava. Ajatuksena ihan jees, mutta miettikää sitä työmäärää mikä syntyy suht "turhasta" touhusta, kun kirjaat apteekkitilaukse, kirjaat mitä olet apteekista tuonut (vaikka se selviää resepteistä ja kuiteista), kirjaat kun yksi tabletti tippuu lattialle, kirjaat kun asukas on sylkenyt lääkkeen suustaan (raporttisivulle ja sitten vielä lääkepoikkeamakaavake) jne jne.

Turhaa työtä on todella paljon, työyhteisössä tulee panostaa siihen, miten tämä "turha työ" minimoidaan ja voidaan panostaa olennaiseen. Itse tykkään, että paperitöitä voi jättää yöksi, jolloin laatuaikaa asukkaiden kanssa ei voi viettää. Silloin voi keskittyä erinäisiin kirjallisiin töihin.

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...