Jump to content
MAINOS

Rividuunarin mahdollisuudet vaikuttaa huonoon työllisyystilanteeseen


Lauha

Recommended Posts

"Mitä teet, jos mitään ei ole tehtävissä?"

Pelonsekaisin tuntein lähdin tänään aamulla pois töistä. Aamuvuoroon tuleva porukka oli suunnattoman pieni. Näin on varmaan aikas monessa yksikössä ollut tänä aamuna, luulisin. Miun mielestä tämä ei oikein ole hyväksyttävää ja taistelutahto nousi uusiin sfääreihin. Mutta mitä hyviä vinkkejä ja kikkoja teillä olisi, mitä voisin tehdä?

Kyselin hieman kolleegoilta kommentteja tästä asiasta ja monen suusta tulee "näinhän se on aina ollut" ja "onhan sitä aina ennenkin pärjätty jotenkin". Sen verran on johdolta tullut löysää köyttä, että kaikki sijaiset voidaan kuulema palkata töihin kesän ajaksi. Niitä työntekijöitä ei vaan ole.

Asiasta on käsittääkseni tehty jo ilmoitusta työsuojeluun. En ole varma millä tolalla tämä on. Huomenna aamulla pomo tulee töihin, niin ajattelin kysellä häneltä hieman tilanteesta. Onko tässä nyt jotain muuta mihin kannattaa olla yhteydessä tai jotain keinoa mitä voisi käyttää? Irtisanomislappua tuossa yöllä jo haeskelin, koska mie en ajatellut uppoavaan laivaan jäädä.. Tai no, onhan sitä aina kuulema pärjätty jotenkin..

"I mean, how hard can it be?"

- Jeremy Clarkson

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

MAINOS
Onko tässä nyt jotain muuta mihin kannattaa olla yhteydessä tai jotain keinoa mitä voisi käyttää?

Samaista asiaa selvittelin aikoinani. Asia on niin, että työnantajan velvollisuus on järjestää miehitys ja työolot siten, että työt voidaan tehdä asianmukaisesti.

Kuitenkin tilanne on ollut jo vuosia sellainen, että työntekijäpula on vaarantanut potilaiden hoidon. Sitähän ei työnantajapuoli halua myöntää, että heidän vastuullaan on pitää työntekijämäärä asianmukaisena. Turha siinä on itkeä, että hoitajia ei ole - kyllä niitä on ja rahalla tämäkin asia olisi ratkaistavissa.

Failure is always an option

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Mulla sama kysymys hiertänyt mieltä tässä muutaman päivän enemmän kuin ennen. Mihin tahoon ottaa yhteyttä?

Työsuojeluvaltuutettu? Luottamusmies? Johtava ylihoitaja (ihan turha juttu meidän talossa) vai mihin?

mä nimittäin olen kuuppa täynnä tuota paskaa ja ylikävelyä, joten uusi työpaikka on nyt virallisesti hakusessa.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

"...aina on jotenkin pärjätty"tai "...vuoro tehtiin vajaamiehityksellä ja potilaita oli ylipaikoilla, mutta tästäkin selvittiin"

Tähän ei tulisi enää tänä päivänä suostua. Vajaalla miehityksellä ajetaan viimeisetkin hoitajat pois työyksiköistä. Esimiehen tehtävänä on puuttua riittävän ajoissa tilanteeseen, niin että potilasturvallisuus sekä hoitajien työnkuormitus/jaksaminen pysyy kohtuullisena. Mikäli uusia työntekijöitä tai sijaisia ei saada, tulee vakavasti miettiä potilaspaikaluvun laskua. Vuodeosastotoiminnassa tämä on mahdollista, mutta esim.päivystyksessä ei. Perus/lähihoitajien ylenmääräinen palkkaaminenkaan ei auta, mikäli puute on nimenomaan sairaanhoitajista...ja heistähän ainakin erikoissairaanhoidossa on huutava pula.

Pitkäkestonen kuormitus sairastuttaa koko työyhteisön; sieltä katoaa työnilo, ristiriidat ja konfliktit lisääntyy, kukaan ei jaksa kuunnella ketään, kun mikään ei ketään enää kiinnosta...Mikäli tämän kaiken haluaa välttää, on välitettävä henkilöstöstään, ja avainasemassa on nimenomaan oma lähiesimies. Sitä varten hänet sinne on palkattu...johtamaan henkilöstöään ja yksikön toimintaa.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Onpa hyvä että otit keskustelun alle tämän vakavan aiheen.

Todellakin -  mitä työntekijä voi tehdä kun potilasturvallisuus on vaarassa ja myös oma jaksaminen tällaisessa tilanteessa?  Minne tehdään virallinen valitus / kantelu tms ?

ps. Näistä voisi myös laittaa postia päättäville tahoille, vaikka siitä sinällään ei näytä olevan hyötyä.

Pitäiskö laittaa postia Marjo Matikainen-Kallströmille kun häntä tämä aihe kiinnostaa sentään edes työtaistelun aikaisena ongelmana.  Jos hän voisi tehdä lisää kirjallisia kysymyksiä eduskunnassa.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

turha asiasta on itkeä kenellekkään, mikään ei muutu ellei hoitajat itse tee asian eteen mitään.

itse näen parhaaksi mahdolliseksi vaihtoehdoksi irtisanoutuminen työyksiköstä jossa on vajaa miehitys, kun kaikki hoitajat samassa yksikössä tajuaisi tämän ja hakeutuisi toiseen vastaavanlaiseen yksikköön töihin (jä töihin pääsee ihan 200% varmasti) niin kyseinen vajaamiehitetty yksikkö suljetaan. näin kun näitä osastoja ajetaan pikkuhiljaa alas ja potilaspaikkoja vähenee radikaalisesti alkaa ehkä sairaalanjohto herämään katastroofin edessä ja siitä eteenpäin media -> kansa -> älämölöä!

I´am Wizard

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Juuri tuo irtisanoutuminen on tässä kovasti pyörinyt mielessä viime päivät. Ensin hieman koetellaan muuta.

Nyt aamulla kun poistuin töistä sattui tämä kolleega, joka oli tehnyt ilmoituksia eteenpäin, tulemaan vastaan. Asiasta on siis luottamusmies jo tietoinen ja huomenissa on tarkempi palaveri heillä tästä aiheesta. Keskiviikkona on osastokokous, johon taidan ihan vapaapäivältäni mennä kyselemään pomon mietteitä. Mitään muuta akuuttiapua ei oikein ole olemassa kuin se, että soittelee ja hommaa pomon ohi porukkaa töihin. Huonona puolena siinä on se, ettei tällaiset keikkalaiset oikein omista noita iivee-lupia, jotka olis suhtkoht tärkeitä meillä.

"I mean, how hard can it be?"

- Jeremy Clarkson

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Mulla irtisanoutuminen alkaa olla totta hyvin pian. Tänään järjestelin uutta työpaikkaa ja voisin aloittaa vaikka huomenna. Mutta mutta. Pari asiaa täytyy järkätä ennen sitä, mutta sitten tämä sanoo so long vanhalle paikalle. mä en alistu tekemään vajaalla miehityksellä  angry.png

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

"näinhän se on aina ollut" ja "onhan sitä aina ennenkin pärjätty jotenkin".

Mulla oli samanlainen tilanne edellisessä työpaikassa. Työläisiä ei ollut tarpeeksi ja oh:n sekä yh:n mukaan lisää ei tultaisi palkkaamaankaan "koska määrärahat plaa, plaa, plaa...". Eniten kuitenkin hirvitti usean kollegan mielipiteet siitä, että lisää työväkeä ei tarvita. Monen mielestä oli hienoa, että vähällä väellä selviydyttiin. Johto antoikin usein kiitosta siitä kun selviydyttiin vähällä väellä ja kehui huippuammattilaisiksi. Mua vaan ei kehut hirveesti lämmittäneet, kun potilasturvallisuus (ja oma selkänahka) oli lähes päivitäin vaarassa.Päätin lopulta jättää uppoavan laivan. Löysinkin aivan upean työpaikan. Kiva ilmapiiri, riittävästi työkavereita ja aikaa tehdä työ hyvin.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Mitä sitten, kun meillä on ollut sh:n paikka auki yli 6kk, ja se vaan paikataan lh-sijaisilla? Kaupunki kun ostaa meidän kaikki paikat, ja halusivat että meillä olisi 2 sh (+pomo joka on sh, mutta tekee periaatteessa 50% hoitotyötä mutta käytännössä 5%), nyt ei ole ketään! Tekis mieli ilmoittaa sinne ostopalveluun tästä asiasta...

Uudet työntekijät lähtee tai palaa loppuun, kun ei meillä jaksa kiireen, stressin ja huonon työilmapiirin takia. Meillä tehdään samalla miehityksellä töitä kun v. 2002, kun kaikki potilaat piti olla yhden autettavia, nyt on sänkypotilaita, hoidetaan kaikkia loppuun saakka jos ei tartte erikoissairaanhoitoa (ja voi niitä jotka kuolevat meillä, kun pelkästään lh:t työvuorossa, eli ei kipupiikkejä, ei morkkua, pelkästään hyvällä tuurilla laastari). Missä meni vikaan? Mutku ei oo varaa palkata lisää työvoimaa, ja rakennetaan koko ajan uutta, ylityötä ei makseta (koska ollaan allekirjoitettu soppari että tunnit tasoitetaan 17 listassa, eli vuodessa, mut siinä vaiheessa kun tunnit pitäisi maksaa ulos, niin siirretään ne vaan uuteen jaksoon). Iltavuorot, missä pitäisi olla 3 hoitajaa, ollaan tehty 2:lla hoitajalla, kun ei ketään saatu. Hitto, minä en suostuisi!!

Ja mihin hittoon voidaan valittaa luottamusmiehestähuh.gif En edes kuullut mistään lm-vaaleista? Meidän lm on huono, superin jäsen, työnantajan puolella... Eli ei kannata siltä apua toivoa, mutta hitto, kuka sitten pitää meidän puolia työnantajalle? Ei kukaan.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

en voi muuta sanoa kuin wine! ja kuka pässinpää allekirjoittaa sopparin jossa työtunnit tasataan 17 listan jälkeen.. LOL.

irtisanoituisit JO. 1kk irtisanomisaika ja meet toiseen paikkaan töihin.

I´am Wizard

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

en voi muuta sanoa kuin wine! ja kuka pässinpää allekirjoittaa sopparin jossa työtunnit tasataan 17 listan jälkeen..

Kuulostaa vuosityöajalta. Säästösopimus jota kaupataan työntekijöille "lisääntyvinä vapaina" jne. Todellisuudessa se on pelkkä säästösoppari josta hyötyy lähinnä työnantaja. Ylityöt korvataan tunti tunnista, se vaikuttaa eläkkeisiin negatiivisesti jne jne. Sitten kun otat ne "ylityöt" tunti tunnista vapaina koska käytännössä sun on pakko, sun tilalle ei saa palkata ketään jolloin se vapaa otetaan duunikavereiden selkänahasta. Ja koska tilastoihin ei kerry varsinaista ylityötä ollenkaan, on hemmetin vaikea vedota että työntekijöiden kuormittavuus on liian kova jos kerran porukka voi pitää vapaita samanaikaisesti kun osasto vetää vajaalla. Paska sopimus, välttäkää kuin ruttoa. Mm TEHY suosittelee ettei k.o soppareita tehtäisi enää.

benzo, jos lm on unohtanut kenen etuja se ajaa, niin ota yhteyttä ao:n puheenjohtajaan ja kerro ongelma. Sen pitäis osata ajaa asiaa eteenpäin ja kertoa sinulle kuinka homma etenee. Jos AO:kin on hampaaton, kysy neuvoa liitostasi.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Tuossa olisi mukava tietää kaupungin kanssa laaditun sopimuksen tarkka sisältö. Valvooko kaupunki sen ehtojen (esim. hoidon taso+henkilöstömitoitukset) toteutumista mitenkään? Onko sopparissa sanktiopykäliä?

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

en voi muuta sanoa kuin wine! ja kuka pässinpää allekirjoittaa sopparin jossa työtunnit tasataan 17 listan jälkeen..

Kuulostaa vuosityöajalta. Säästösopimus jota kaupataan työntekijöille "lisääntyvinä vapaina" jne. Todellisuudessa se on pelkkä säästösoppari josta hyötyy lähinnä työnantaja. Ylityöt korvataan tunti tunnista, se vaikuttaa eläkkeisiin negatiivisesti jne jne. Sitten kun otat ne "ylityöt" tunti tunnista vapaina koska käytännössä sun on pakko, sun tilalle ei saa palkata ketään jolloin se vapaa otetaan duunikavereiden selkänahasta. Ja koska tilastoihin ei kerry varsinaista ylityötä ollenkaan, on hemmetin vaikea vedota että työntekijöiden kuormittavuus on liian kova jos kerran porukka voi pitää vapaita samanaikaisesti kun osasto vetää vajaalla. Paska sopimus, välttäkää kuin ruttoa. Mm TEHY suosittelee ettei k.o soppareita tehtäisi enää.

Allekirjoitan tuon 90 prosenttisesti, etenkin perinteisemmissä hoitoalan työpaikoissa.

Mutta on myös olemassa työyhteisöjä ja työaikamalleja joissa tuo toimii oikeasti, minulla esim. on tällä hetkellä plussatunteja noin parin viikon edestä ja tiedän että saan otettua vapaata melko vapaasti milloin vaan haluan. Ja kenenkään selkänahasta pidetyt vapaat eivät ole pois sillä saku on onneksi niitä harvoja työpaikkoja joissa ei voi väkeä vähentää ilman toiminnan loppumista.

Omalla kohdallani tämä työaikapankki on ollut toimiva systeemi, mutta jos työnantaja esittää järjestelmää joka palvelee pelkästään työnantajan intressejä niin tietenkään tuollaiseen ei tarvitse kenenkään suostua. 

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Työaikapankki on eri asia kuin vuosityöaika. Työaikapankki on ihan fiksu systeemi jos se sovitaan oikein.

No joo, taidettiin puhua hieman eri asioista.. :D

Mutta eikös työntekijöiden tarpeet huomioivaa vuosityöaikamallia voi käyttää työaikapankin tavoin..? Taitaa vaan työnantaja olla se joka sanelee asiat näissä jutuissa..

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Työnantaja haluaa vuosityöaikaa koska siinä ei tarvi käytännössä maksaa ylityökorvauksia ollenkaan. Jos hoitaja X joutuu osaston tilanteen vuoksi tekemään tänään 3 tuntia listan suunnitelman yli, hän saa siitä vapaata tasan kolme tuntia. Sitten esim saat lähteä joku päivä kolme tuntia aikaisemmin. Siinä se "hyöty" pahimmillaan. Esim entisessä duunissa työnantaja melkein saneli milloin ne vapaat otat. Oh sanoi Sari Sairaanhoitajalle että lähdet tänään kaks tuntia aikasemmin kun nyt on rauhallista. Ja Sari lähti. Eli mitä oikeasti hyödyit sitä että jäit silloin aiemmin ylitöihin? Et mitään. Okei, tiedän paikkoja missä voi pitää kokonaisia päiviä vapaita, mutta tosiaan esim osastolla tms se on duunikavereiden selkänahasta pois. Ne "ylimääräiset" vapaat on ihan silmänlumetta. Teet vaan ylitöitä ilmaiseksi ja ilman KVTESsin mukaisa ylityökorvauksia.

Työaikapankki on taas iiiiihan eri juttu. Siinä voidaan sopia esim ylityökorvausten tallettamisesta aikana pankkiin jne jne. Paljon fiksumpi systeemi. Siinä vaan pitää olla tarkkana kun siihen lähdetään että asiat sovitaan hyvin. Millon vapaata saa pitää jne jne.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Tämä soppari (missä on 3 kk:n irtisanomisaika) tehtiin pari vuotta sitten. Vaihtoehtona oli tasoittuminen 17 listassa tai 6 viikossa. Tunteja ei saa kerätä enemmän kuin 2 viikon työt (eli 38,jotain x 2), paitsi että pomolla on 160 ja rapiat plussatunteja.

Koska meillä kaikki hoitsuilla on tasoittuminen 17 listassa, oli hippasen vaikeeta saada ketään luopumaan tästä,niin että saisi ne yltyöt korotettuna vapaana tai rahana. Meitä oli vaanpari hoitsuu joka oli valmiita siihen, ja pari hoitajaa ei riitä, pitäisi olla enemmän, että tekisi vaikutuksen. Ja pomo (joka oli jo suuttunut mulle kun olin ottanut yhteyttä liittoon) sanoi suoraan, että mulle ei tulla tarjoamaan mitään ylityötä jos tasotan tunnit  viikossa, ja että hän voi määrätä mua koska tahansa töihin, ja antaa mulle vapaata tasoittumisjakson sisällä, niin ettei ylityötä kerry. Ja tästäkin tuli sota, koska kehtasin väittää hänelle ja koko työporukalle ettei esimies, henkilöstöpäälikkö tai toiminnanjohtaja voi määrätä ketään töihin, jäämään aamusta iltaan tai illasta yöhön, tai vapailta töihin.

Näin ollen saan sentään joskus vapaata...

Mutta miten laillista seuraava on: Meillä on kiertävät listat, mutta tunnit ei alenneta esim. joulupyhinä, vaan kaikilla on se 115 h / 3 vkoa. Jos joku on koko sen listan töissä normaalisti,hän saa vaan plussatunteja. Eli tietokone alentaa kyllä listan tunnit, kun listat ajetan koneelle, mutta ne listat mitkä tulevat seinälle, rividuunarilla on aina 115 h, riippumatta juhlapyhistä. Eli tällöin suunnitellaan listalle ylityötä, eikö vain, joka on laitonta? Kukaan ei saa ylimääräistä vapaa-päivää listassa missä on esim. vappupäivä, vaan se sama lista kiertää riippumatta siitä onko pyhiä vai ei. (ja samat tunnit)

Kiitos, Osku, otan yhteyttä AO:oon! Ja kyllä, uusi työpaikka on hakusessa, mutta en ajatellut lähteä hiljaa, vaan "pistän asiat kuntoon" ennen kun lähden, esim. nämä kaikki vedätykset mitä työnantaja tekee, aion tuoda julki liitolle.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Niin, mitä tehdä kun mitään ei ole tehtävissä? Sen paremmin lähiesimiehenkään kuin rividuunarin. Kaikki kynnelle kykenevät on jo kutsuttu töihin. Tällä hetkellä vahvuus ok, mutta yksi sl ajaa taas tilanteen katastrofiin. Eikä tosiaan keinoja ole edes lähiesimiehenä. Kun ei ole niin ei ole. Taikuriksi kai pitäisi seuraavaksi opiskella? Eli kyllä sitä hieman edemmäs pitäisi mennä, että keinot keksitään, jos sittenkään. Meillä lautakuntaan asti tilanne menossa käsittelyyn eli ei asioita välttämättä ihan sikseen jätetä ja esimies ole välinpitämätön. Usko vaan siihen, että tilanne muuttuisi käsittelyillä alkaa olla mennyttä. Eikä potilaspaikkoja voi ajaa alas. Mihin häätää ihmiset kodistaan?  ::) Kovasti huvitti tämän päivän uutisissa ollut selvitys PETU:n pulasta. Jotta nyt vasta ollaan huomattu selvityksen kautta tämä tilanne, ihan yllätyksenä tuli  ::) 

pahimman vastustajani tiedän, minusta itsestäni sen löydän

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Ensimmäinen erävoitto meille!

Kolleega laittoi postia äsken ja kertoili, että eilisestä aamusta alkaen on yksi potilaspaikka tiputettu pois. Toissapäivänä oli luottamusmies käynyt palaveeraamassa ylipomon kanssa ja sitten vielä osallistunut koko klinikan oh-kokoukseen. Omien sanojensa mukaan, oli painokkaasti tuonut asiaamme esille.  :P

On se vaan perhanan hyvä, että niitä luottamusmiehiä on olemassa!!!

Yhden paikan vähentäminen helpottaa hieman hoitajien taakkaa ja nyt tällä hetkellä mielestäni vuoteet vastaavat hoitajien määrää. Edelleen kuitenkin ehdottoman minimillä kyllä mennään. No varmasti koko Suomessa. Nyt sitten alkaa lääkäreiden suuntaan se vääntäminen, kun yrittää niille selvittää, että miksi osastoltamme löytyy kaksi tyhjää paikkaa vaikka väitetään jotta tupa on täynnä. Toiset ymmärtää ja tukee, toiset ei ymmärrä ja vääntää..

Ja miksi ensimmäinen erävoitto? ..luulen, että seuraavat erät käydään juuri noista vääntämisistä:

- Otetaanko uusi potilas ylipaikalle ja sen jälkeen vasta siirretään muita meiltä osastolle vai toistepäin

- Pystytäänkö nyt taas toimimaan "hieman vajaalla", jos vaikka aamuvuorosta on hoitaja sairastunut. Ei tartteis hommata sille sijaista..

- Muu vääntö, mikä!?

"I mean, how hard can it be?"

- Jeremy Clarkson

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Joskus kun oltiin TAAS vajaalla porukalla töissä, sanoin tästä jälleen että ei meidän pidä suostua tähän! Mutta mulle sanottiin

"ei ne työt valittamalla tule valmiiks"

"ennenkin on selvitty tällaisesta"

"tehdään vai pakolliset ja se siitä"

Ja näin sitten taas tehtiin. Yritin sanoa kyllä sitäkin että asiat ei parane jos niille ei tee mitään. Mutta suut suppuun ja hommiin  huh.gif (en enää ko paikassa tee työtä)

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Joskus kun oltiin TAAS vajaalla porukalla töissä, sanoin tästä jälleen että ei meidän pidä suostua tähän! Mutta mulle sanottiin

"ei ne työt valittamalla tule valmiiks"

"ennenkin on selvitty tällaisesta"

"tehdään vai pakolliset ja se siitä"

Ja näin sitten taas tehtiin. Yritin sanoa kyllä sitäkin että asiat ei parane jos niille ei tee mitään. Mutta suut suppuun ja hommiin  huh.gif (en enää ko paikassa tee työtä)

Tällaista mentaliteettia on meilläkin, mutta onneksi ihan vain parin ihmisen suusta. Tuollaisessa työyhteisössä on todella hankala lähteä mitään epäkohtaa viemään eteenpäin. Joku täällä foorumilla (vai oliko peräti tässä ketjussa) totesi, että epäsuotuisan hallinnon ohessa hoitohenkilöstön myöntyminen joustamiselle on suuri ongelma (referoidusti se sanoma). Tuo Tehyn "Älä veny liikaa" -kampanja on loistava ja toivottavasti puree ihmisiin.

"I mean, how hard can it be?"

- Jeremy Clarkson

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

MAINOS

Arkistoitu

Tämä aihe on arkistoitu, siihen ei voi enää vastata.

×
×
  • Luo uusi...