Jump to content
MAINOS

Ilokaasun käyttö synnytyksissä lopetettu Keski-Suomen keskussairaalassa


kätsä

Recommended Posts

Synnytystä hoitaessa radiosta kuului outo uutinen. Oli pakko selvittää asian oikea laita. Kyllä se näin oli, Jyväskylässä on lopetettu ilokaasun käyttö synnytyksissä, "koska se on todettu vaaralliseksi ympäristölle ja erityisesti naisille, jotka altistuvat sille toistuvasti." Keskisuomalaisen uutinen

Ilokaasun käytön lopettamisen jälkeen puudutukset ovat Jyväskylässä lisääntyneet, kertoo Helsingin sanomat.

Mielenkiintoista. Se on meillä aika paljon käytetty lievitysmuoto, monet uudelleensynnyttäjät pärjää aika pitkälle pelkällä (syntymään asti) ilokaasulla. Nykyään onneksi on noi kaasujenpoistajat monissa sairaaloissa, ehkä vanhimpiin saleihin niitä on vaikeampi asentaa, tiedä häntä... Tosin raskaanaolevat kätilöt ovat usein siirtyneet salista osastolle töihin kun ovat saaneet tietää raskaudesta, ettei tarvitse kaasuja hengitellä, en tiedä onko yleinenkin käytäntö?

Sisäisesti latino

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Joo, tämmöinen päätös on tehty. Alkoi synnärillä olemaan ilokaasupitoisuudet korkeammat kuin suositukset sallisivat. Eli ainakin toistaiseksi on ilokaasusta luovuttu. Aikaisemmin oli puhetta kaasujenpoistojärjestelmästä, mutta hinnan takia siitä päätettiin luopua. Synnärin remonttikin on piakkoin edessä, joten silloin tämä tilapäinen kaasunpoistojärjestelmä olisi käynyt tarpeettomaksi. Luultavasti remontoinnin yhteydessä asennetaan kunnon kaasunpoistojärjestelmä ja ilokaasu otetaan taas käyttöön.

Raskaana oleville kätilöille ja kätilöopiskelijoille ilokaasun käytön kieltäminen on ilouutinen, sillä silloin raskaana olevat voivat jatkaa töitään/harjoittelujaan salissa.

"If you ain't part of a solution, you are solid or gas."

Link to comment
Share on other sites

Tylsää tosiaan uudelleen synnyttäjille, varsinkin pikaisille.

Itselle tosiaan ei toivoakaan ehtiä laittaa epistä, ja kaasun tukena synnytys.

Eli mikä olis korvaava??

Link to comment
Share on other sites

Guest Student Midwife

Mites Jyväskylässä on tuota PCB:tä laiteltu? Jos ilokaasua ei ole käyttää, niin PCB olisi sitten lääkkeellisessä kivunlievityksessä se ensimmäinen porras ennen selkäpuudutuksia.

Meidän koululta ilmoitettiin jo kaksi vuotta sitten, että raskaanaolevat opiskelijat eivät pääse enää synnäriin harjoitteluun juuri tuon ilokaasun takia. Vakihenkilökunta on käsittääkseni saanut itse päättää, jättääkö salin vai onko siellä omalla vastuulla loppuun asti. Tai näin on toimittu niissä tapauksissa, kun olen raskaanaolevaan salikätilöön törmännyt ja tämä otos kattaa kokonaista kaksi sairaalaa...

Link to comment
Share on other sites

PCB:n käyttö on suomessa aika pientä. Mm. gynekologiyhdistyksen tilastoiden mukaan PCB laitettiin seuraavasti yliopistollisissa sairaaloissa: HUS(NKL)1,3%, HUS(klöop) 1,9%, Tays 33,7%,  TYKS 17,0% OYS 27,4% ja KYS 19,9%. (prosenttia kaikista synnyttäjistä).

Nykyisin on ollut melkeinpä käytäntönä se, että synnyttäjät saavat joko ilokaasua tai epiduraalin tai sitten  ilokaasua ja epiduraalin. Esim TYKSissä sai v. 2007 PCB:n sai 14.7%, epiduraalin 53.3% ja ilokaasua sai 42.7%.  K-SKS:ssa PCB:n käyttö on aika vähäistä(en nyt löytänyt tilastoja mistään) ihan kokemuksen perusteella sanottuna.

Eli kyllä sitä epiduraalin käyttöä tarvitsisi saada vähennettyä. Esim juuri tuota PCBtä voisi käyttää enemmän.

"If you ain't part of a solution, you are solid or gas."

Link to comment
Share on other sites

Eli kyllä sitä epiduraalin käyttöä tarvitsisi saada vähennettyä. Esim juuri tuota PCBtä voisi käyttää enemmän.

Miksi epiduraalipuudutuksia pitäisi vähentää? Toki vaatii hieman enemmän työtä laittaa kuin PCB, mutta kovasti kipeille voi olla parempi vaihtoehto.

I take my coffee, like I take my women: from behind.

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...