Jump to content
MAINOS

HMS ja raskaus


Guest Koivu

Recommended Posts

Guest Koivu
Posted

Hypermobiliteettisyndroomalla (HMS) tarkoitetaan yleistynyttä ja ongelmia aiheuttavaa nivelten yliliikkuvuutta (väh. Beighton 5/9).

Miten yliliikkuvan tulevan äidin raskautta seurataan, ja millä tavoin synnytykseen tulee varautua? Sikäli kun tiedän, monilla naisilla synnytys voi pitkittyä, kun ponnistusvaiheessa ei päästäkään kunnolla eteenpäin.

MAINOS
Guest Student Midwife
Posted

Osaatko sanoa hieman tarkemmin, minkä asteen HMS:stä on kyse? Puhutaanko nyt vaskulaarisesta Ehlers-Danlos syndroomasta, Marfan syndroomasta vaiko spektrumin toisessa päässä olevasta ns. hyvänlaatuisesta hypermobiliteettisyndroomasta (BJHS Benign Joint Hypermobility Syndrome)?

Guest Koivu
Posted

Kiitos lisäkysymyksestä. :P Lähinnä BHJS:stä olisi kysymys. Ehlers-Danlosin syndrooman diagnoosin saaneita naisia ei yleensä erityisesti kai rohkaista hankkimaan lapsia.

Kysymykseni nousi erään tuttavani tilanteesta - hän joutui kerran hätäsektioon, koska ei jaksanut enää ponnistaa salissa. Mietin, millainen näkökulma HMS:n yleensä on.

Guest Student Midwife
Posted

Pitää lähteä töihin, mutta palaan tähän myöhemmin, joko tänään iltamyöhällä tai sitten huomenissa. Jos saan osastolla gynen käsiini, niin kysyn tämänkin kantaa. Olen Naikkarilla työharjoittelussa, joten lääkäreiltä luulisi löytyvän jotain annettavaa.

Guest Student Midwife
Posted

Ei ollut lääkärillä mitään sanottavaa tähän ;)  Yleinen käytäntö on, että jos raskaanolevalla tai raskautta suunnittelevalla on jokin perussairaus, hän hoitaa edelleen siihen liittyvät asiat  oman hoitokontaktinsa kautta ja sieltä sitten erikoislääkäri osaa sanoa, miten ko. sairaus vaikuttaa raskauteen/synnytykseen ja jos neuvola ei tee lähetettä äitipolille niin erikoislääkärikin sen voi tehdä. Eli veikkaisin, että normaali neuvolaseuranta ja tarpeen mukaan käyntejä omalla lääkärillä ja äitipolilla.

Naistensairaalassa käytössä oleva Haikarakansio ei sano tästä asiasta mitään, ei myöskään Duodecimin Synnytys ja Naistentaudit -opus. Jatkan selvittelyä, kunhan pääsen taas työkoneilta ulkolaisiin julkaisuihin.

Guest Koivu
Posted

Kiitos vastauksesta. 8) Ikävä kyllä hypermobiliteetti on ominaisuus, jonka huomioiminen on tosi tapauskohtaista.

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...