Jump to content
MAINOS

Vanhainkodista kadonnut löytyi kuolleena


sinitintti

Recommended Posts

En mitään sensaatiojuttua tarjoile keltaisen lehdistön tapaan, mutta uutinen pysäytti ajattelemaan monenlaista. Keskisuomalaisen vanhainkodin asukas karkasi toissa yönä varauloskäynnin kautta ja löytyi vasta eilen illalla kuolleena vajaan puolen kilsan päästä ojasta.

http://www.ksml.fi/uutiset/keski-suomi/laukaassa-kuollut-karkasi-varaovesta(115403).ece

Mitä lie yöhoitaja miettinyt katoamisen huomattuaan tai miten itse reagoisi vastaavassa tilanteessa. Kokonaisuutena tosi surullinen tapaus, vaikka siitä itse kukin varmasti voi oppia monenlaista. Jutusta ei saa aivan selvää kuvaa siitä, mitä yöllä oli tapahtunut. Potilaan kerrotaan kadonneen kahden jälkeen ja poliisille soitetun neljältä. Mitä tapahtui noiden parin tunnin aikana, vai havaittiinko katoaminen mahdollisesti vasta "neljän kierrolla". (En tunne talon käytäntöjä). Ensi hetket ovat kuitenkin ne tärkeimmät, vanhukset eivät yleensä ole pikajuoksijoita.

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Vuosia sitten olin vanhainkodissa töissä ja tällä kertaa yövuorossa. N. puoli viisi aamulla soi puhelin ja naisääni kysyi onko meiltä pt kadoksissa. Hetken hämmennyksen jälkeen tarkistamaan tilanne ja kyllä.. yksi asukas puuttui. Mummo oli kesäisenä yönä yöpaidassaan ja paljain jaloin lähtenyt hakemaan kellarista perunoita. Tämän tapahtuman jälkeen sivuovi, josta pt karkasi, teljettiin niin ettei sen avaaminen hotajien tietämättä ollut mahdollista. Ja tällä kertaa oli onni mukana ja pt saatiin täysin kunnossa takaisin osastolle

- Ei tarinoita vuodet vaihda, ne vaihtaa vain kertojat -

Link to comment
Share on other sites

Tuohan se on se pahin painajainen. Varsinkin kun jos lukollisen oven saa auki, niin aika vähissä on ne keinot millä kyetään hallitsemaan..

Minulla on kerran meinannut aamusta päästä yksi karkuun (VTI sekoitti pään) kun kellojen siirron takia ovi aukesi tuntia aiemmin. Onneksi meillä oli silloin sukkelajalkainen kehitysvammainen talossa, joka etsi minut potilashuoneesta.

Onhan tämä riski aina olemassa päivälläkin, vaikka karkailijat pyritäänkin sijoittamaan sellaisiin paikkoihin missä ovet on lukossa. Aina niitä ei vaan heti saa eteenpäin...

Pienen kylän etu on se, että kirkolla liikkujat tuntee suurimman osan asukkaista. Osaavat päätellä myös kellä kykyä liikkua yksin ja kellä taas ei. Herkästi tulee meille soittoja jos epäilevät jonkun olevan omilla teillä. Sitten kun alkaa kaupungistuminen näkymään enemmän asiakaskunnassa, tämäkin turvaverkko poistuu...

On ne niin erilaiset raulit, toinen on herkkä ja ujo, toinen taas suuna päänä

Link to comment
Share on other sites

Minultakin on yksi dementikko potilas karannut kirran osastolta. Poliisit löysivät onneksi potilaan seuraavana päivänä ihan hyvässä kunnossa. Oli kylllä todella ikävä kokemus soittaa potilaan vaimolle yöllä ja kertoa tapahtuneesta, eikä seuraavana aamuna todellakaan nukuttanut ennen kuin sain tiedon potilaan löytymisestä.

Sodassa, rakkaudessa ja yleisessä vitutuksessa kaikki on sallittua.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Jeps, nää on aina kurjia juttuja.

Tuolla pienessä 3000 asukkaan kunnassa tässä joku vuosi sitten katosi dementti-mies ja hänpä löytyi järveltä soutelemasta!!  :nauraa:

Eräs mummo taas oli  talvi-yönä päässyt pakoon ja löytyi valitettavasti menehtyneenä myöhemmin. Hän asui ns. omassa solussa jonne vain tarvittaessa tuli kh käynneille.

Lähin hoitaja - tärkein hoitaja

Link to comment
Share on other sites

Näitä valitettavasti sattuu ajoin, vaikka kuinka varovaisia oltaisiin.

Etsintäasioihin tarkemmin perehtyneenä, suosittelisin soittoa poliisin suuntaan mahdollisimman nopeasti, kun katoaminen havaitaan.

Vastuu ainakin jakaantuu, jos ei ihan siirry poliisin harteille. Samalla poliisi saa annettua ennakkohälyn mahdollisesti tarvittaville muille tahoille, esimerkiksi Vapaaehtoiselle pelastuspalvelulle.

Koskaan, ei koskaan voi tarpeeksi korostaa lähietsinnän merkitystä.

Link to comment
Share on other sites

Opiskeluaikoina muistan ottaneeni yhden papan kiinni koulun pihalla. Talviaamu, pyjama päällä, tohvelit jalassa. Pyjaman rintamusta tavailin, että toimitanko Kyllöön tien toiselle puolelle vai talutanko Keskussairaalan puolelle.

"Tietä käyden tien on vanki/ vapaa on vain umpihanki."

- A. Hellaakoski -

Link to comment
Share on other sites

Kotikylällä asusteli kaksi vanhaa huonomuistista sisarusta. Eräänä talvipäivänä toinen sisaruksista oli ilmoittanut naapurille, että toinen lähtenyt hiihtämään eikä ollut palannut kotia. No kohtapa oli katoamisilmoitukset tehty ja etsintäpartioita muodosteltiin, kun joku keksi soittaa paikalliseen tk:hon ja siellähän mummo oli sovitusti intervallijaksolla  :)

- Ei tarinoita vuodet vaihda, ne vaihtaa vain kertojat -

Link to comment
Share on other sites

Ihan kamala tapaus :D Meilläkin katoaminen on tapahtunut, mutta päiväsaikaan. Ei ollut asukkaalla varmastikaan tietoa mihin oli matkalla, kunhan käveli ja käveli.. Onneksi sattui tuttu ihminen matkalle, joka palautti asukkaan. Eipä ihmiset ihmetelleet kylmänä päivänä ihmistä, joka kävelee aamutossut ja pelkät sisävaatteet päällä ulkona  angry.png

Itse kerran menin jututtamaan mummoa, joka oli pukeutunut sisävaatteisiin ja käveli aikamoista haipakkaa pysähtyen välillä katsomaan ympärilleen. Menin ihan muina miehinä kyselemään, että tarvitsetteko apua? Mummo vastasi, että on menossa johonkin kokoukseen, ja ei tiennyt missä sellainen pidetään. Huomasin samassa rollassa nimen ja arvasin, että on karkulainen läheisestä palvelutalosta. Siinä sitten vaihvihkaa ehdottelin, että voisi hakea kotoaan vielä takin päälle, koska kokoukseen on vielä aikamoinen matka, jottei kylmä tulisi. No mummohan siihen sitten suostui, koska huomasi ilman olevan kylmä. Lähdettiin yhdessä kävelemään kotia kohti. Sieltä sitten jo toiset ihmiset olivat soittaneet palvelutaloon ja hoitaja juoksikin vastaan.

Vikkeliä nämä vanhukset ovat, kun sille päälle sattuvat. Toivottavasti ei koskaan satu omalle tai työkavereiden kohdalle tälläistä!

Link to comment
Share on other sites

Onhan näitä sattunut useitakin kertoja kun olen ollut palvelutaloissa keikalla/kesätöissä, oman vuoron aikana ei oo onneksi kukaan kauas kerinnyt, läheltä ovat yleensä löytyneet. On ihan järkyttävää kun eräässä palvelutalossa oli pariskunta josta mies oli täysin vuoteeseen hoidettava ja vaimo ihan dementoitunut, yöllähän siellä ei ollut mitään valvontaa, vain turvapuhelin jota nämä ei tietenkään osaa käyttää. Tuo vaimohan usein veti miehensä sängystä lattialle ym. Miehen ollessa sairaalassa, oli hän tietysti aina hätäinen ja lähdössä sairaalaan katsomaan miestään, eli karkaili paljon. Ei oiken sopiva paikka heille! Nyttemin mies pitkäaikaishoidossa ja nainen dem.kodissa.

Toisessa palvelutalossa oli kyllä yökkö, mutta yksin. Ei siinä pysty tarkkailemaan mitä kukin tekee kun juoksee pitkin taloa ja n.50 asukasta talossa, eihän kaikkia edes tarkisteta onko paikalla. Muutaman kerran on yöllä lähtenyt muistamattomia yövaatteet päällä talvellakin ulos ja sitten poliisit/joku lähellä asuva tuonut takaisin. Mitään pahempaa ei ole vielä onneksi sattunut, ihme kyllä. Ketähän näissäkin tapauksissa syytettäis jos joku kuolisi, hmm, oiskohan hoitaja?  angry.png Kaikkea kun ei voi nähdä ja kun tietää kuinka nää palvelutalot on resursoitu..huhhuh..

Cats know how we feel, they just don't care.

Link to comment
Share on other sites

Meiltä on kerran jos toisenkin tk:n vuodeosastolta joku mummo tai pappa lähtenyt livohkaan. Pari kertaa on hoitajat saaneet juosta perässä pirkin katuja... Kerran taas hätäkeskus soitti ja kysyi onko meiltä joku asukas kadoksissa, ja olihan tuo. Oli joku ohikulkija ilmoittanut että kaupungilla liikkuu outo papparainen, jolla on terveyskeskuksen kaapu päällä, Reinot jalassa ja vihreä rolla matkassa mukana... Täällä karkaamiset on tapahtunut päivisin, kun omaiset ovat avanneet ovia potilaille. Palo-ovet ovat siis lukossa, mutta jotkut omaiset laskevat potilaita ovesta. Suurin osa näistä karkureista on ollut kohtalaisen nuoria delikka / alkotaustaisia potilaita, jotka ovat osastolla olleet katkolla.

Omassa vuorossa ei sentään ole ketään vielä kadonnut. *koputetaan kuitenkin puuta"

Onkos kenelläkään kokemusta näistä vaatteisiin asennetuista dementiahälyttimistä, jotka hälyttävät jos mummo tai pappa yrittää karata esim. ovesta? Mitenkä hyvin ovat toimineet?

- Sinähän olet väsynyt, kun on oikein pussitkin silmien alla!

- Ei ne oo pussit, ne on tissit!

Link to comment
Share on other sites

On se kamalaa... Just oon ollu 2 yötä töissä ja onneks kukaan ei karannu  ;D Meillä ollaan yksin öisin ja 50 asukasta...

Link to comment
Share on other sites

Onkos kenelläkään kokemusta näistä vaatteisiin asennetuista dementiahälyttimistä, jotka hälyttävät jos mummo tai pappa yrittää karata esim. ovesta? Mitenkä hyvin ovat toimineet?

Meillä tuollaiset dementiahälyttimet ovat käytössä karkailevilla potilailla. Käteviä ne ovat siinä mielessä, että huomaa kyllä, jos joku on ovella kyttäämässä tai peräti karkaa ovesta. Siinä ei vain ole tarpeeksi kova ääni, eli jos olet potilashuoneessa hommissa, niin et välttämättä tarpeeksi ajoissa huomaa, että joku on livahtanut ovesta. Kerrankin yksi mummu haettiin viereisen talon pihasta..

Link to comment
Share on other sites

meillä on mahdollisuus ottaa käyttöön ranneke, joka hälyttää ulko-oven kohdalla ts. meidän hälykänny soi ja hälyyttää ovea.

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...