Jump to content
MAINOS

Oikeusprosessi vei lähihoitajilta työt


Guest aurinkoinen

Recommended Posts

Guest aurinkoinen

Oikeusprosessi vei lähihoitajilta työt

Vuosikausia määräaikaissopimuksilla työskennelleet tohmajärveläisnaiset vaativat kuntaa oikeusteitse vakinaistamaan työsuhteensa. Tohmajärven kunta jätti uusimatta kaikkien kolmen työsopimukset.

Joensuu

Markku Liikamaa

Joensuun käräjäoikeudessa työsuhteittensa vakinaistamista vaativat Tohmajärven terveyskeskuksen vuodeosaston kolme lähihoitajaa saivat työnantajaltaan kylmän käden ojennuksen. Yli seitsemän vuotta yhtäjaksoisesti lyhyissä määräaikaisissa työsuhteissa vuodeosastolla työskennellyt Aune Parviainen, kuusi ja puoli vuotta työskennellyt Satu Väistö ja neljä vuotta työskennellyt Nina Mäkinen ovat kukin saaneet entiseltä työnantajaltaan ilmoituksen, että töitä ei enää ole.

Väistön ja Mäkisen viimeisin työsuhde päättyi 16.3. ja Parviaisen vajaat kaksi viikkoa sitten, 6.4.

– Minulle on sanottu, että kunta ei voi pitää meitä töissä meneillään olevan oikeusprosessin vuoksi, kertoi määräaikaisten työsopimustensa ketjuttamisesta yhtenä oikeuteen kannellut Aune Parviainen keskiviikkona Joensuun käräjäoikeudessa.

Tohmajärven kunnan edustajana oikeudessa kuultu peruspalvelujohtaja Kaisu Iittiläinen kiisti Parviaisen väitteen.– En allekirjoita sellaista käsitystä, hän totesi.

Oikeudessa lähihoitajia edustanut asianajaja Antti Palo pyrki kuitenkin osoittamaan, että naisten nostamilla kanteilla ja töiden loppumisella on vissi yhteys toisiinsa: samaan aikaan nimittäin terveyskeskuksen vuodeosastolle on palkattu ainakin kaksi lähihoitajaa määräaikaisiin sijaisuuksiin.

Turkulaisella asianajotoimistolla, jossa Antti Palo on töissä, on runsaasti hoidettavanaan vastaavanlaisia määräaikaisuuskiistoja eri puolilla maata. Palo ei ole kuullut, että mikään muu työnantaja olisi toiminut samalla tavalla kuin Tohmajärven kunta.

Vuodeosaston esimies osastonhoitaja Mirja Parikka vahvisti käräjäoikeudessa, että osastolle on palkattu kaksi lähihoitajaa, toinen huhtikuun ja toinen vuoden loppuun kestävään työsuhteeseen.

– Esimiehellä on oikeus valita sijaiseksi sopiva henkilö, vastasi Parikka käräjätuomari Kalevi Julkusen kysymykseen, miksi kukaan kunnan oikeuteen haastaneista lähihoitajista ei tällä kertaa sijaisuuksiin kelvannut.

”Ei tarvitse tulla

enää töihin”

Kolmelle lähihoitajalle on kertynyt yhteensä yli 100 määräaikaista työsopimusta Tohmajärven kunnan kanssa. Parviaisella niitä on 50, Väistöllä 32 ja Mäkisellä 26.

Työsuhteen päättymisestä kukin on saanut kuulla eri tavalla. Satu Väistölle ”pomo ilmoitti kahvitauolla, että enää ei sitten tarvitse tulla töihin”.

– Minä olen raskaana. Kun menin hakemaan itselleni suurempia työhousuja, niin minulle sanottiin, että et sinä uusia housuja tarvitse, eihän sinulla ole enää töitäkään, kertoo Nina Mäkinen.

Monimuoto-opiskelussa sairaanhoitajaksi opiskelevat Väistö ja Mäkinen kummeksuivat myös sitä työnantajan väitettä, että he eivät voisi opiskelujensa vuoksi olla tarvittaessa työnantajan käytettävissä.

– Meillä on varsinaista opiskelua viitenä päivänä kuukaudessa. 16. päivään maaliskuuta asti se ei ollut minkäänlainen este, he sanovat.

Sanomalehti Karjalainen 16.4.-08 (http://www.karjalainen.fi/Karjalainen/Uutiset_maakunta/oikeusprosessi_vei_l%C3%A4hihoitajilta_ty%C3%B6t_4212907.html)

Että silleen  angry.png

Ihan älyttömän hienoa, että nämä hoitajat ovat uskaltaneet alkaa kysellä oikeuksiaan  :)

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Haha, eipä taida olla kyseisessä peräkylässä hoitoalan henkilöstöä jonossa.. tuon tapauksen jälkeen vielä vähemmän.. onko törkeydellä enää mitään rajaa..?!?

Link to comment
Share on other sites

Hienoa, että prosessi on viimeinkin tässä vaiheessa. Kansliapäätös tulenee noin viikon kuluttua. Tapauksesta jotain tietävänä uskon, että käräjäoikeus tekee ratkaisun hoitajien hyväksi. Varmasti työantajalle annettu Tohmajärvelläkin mahdollisuus ratkaista asia ilman oikeudenkäyntiä. Siellä ilmeisesti työnantaja tyypillisesti ajatellut, että eihän ne "kiltit" hoitajat uskalla viedä asiaa loppuun asti. Toivottavasti kunnon korvaukset tulevat kunnalle maksettavaksi. Sitä Saa Mitä Tilaa. 

Link to comment
Share on other sites

Guest Koivu

Sitä Saa Mitä Tilaa. 

Joskus näinkin. Ei kai Tohmajärvellä luulla, että siellä olisi lähihoitajia jonossa Joensuuhun asti?

Jokin raja on pätkäsuhteiden ketjuttamisellekin oltava, jos työntekijä on pätevä.

Link to comment
Share on other sites

Ovat olleet ladyt rohkeita!!!

Samanlaisia tapauksia on ympäri suomea. Vain harvoilla on rohkeutta lähteä peräämään oikeuksiaan. Nuo määräaikaset työsopimukset ovat minusta ehdottomasti luettava vakituiseksi työsyhteeksi ja kyseessä on siis erusteettomatja laittomat irtisanomiset, joista kunnan on maksettava myös vahingonkorvauksia. Luulenpa että Tohmajärven kokoiset pienet autonomia alueet ovat herkkiä keksimään omia lakeja ja sääntöjä, jotka ovat ristiriidassa oikeiden lakien kanssa. Minusta Tohmajärveläisten  ammattiyhdistyksen pitäisi valvoa, ettei sinne voi myöskään rekrytoida uutta porukkaa...

Toivottavasti oppivat kuntatyönantajan leirissä ajattelemaan aivoilla. Ei työntekijöistä ole pelkkää haittaa, vaan ne ovat samalla niitä tyyppejä, jotka työn myös tekevät.

Apinakin voi oppia intuboimaan ja laittamaan tipan !!!

Link to comment
Share on other sites

Juuri kirjoitin tästä samasta aiheesta tuonne toiseen foorumiin, eli olen juuri kohdannut samaa kohtelua, joka tässä on esillä. Eli olen myös tehnyt pitkäaikaista sijaisuutta, jo 3 v. Nyt yhtäkkiä, kun se henkilö jota teen, tuleekin takaisin ja minut "unohdettiin"! Eli nyt minut sitten "pitkin hampain" ylihoitaja työllistää varahenkilöstöön.

Että tälläistä, olisi tosi mielenkiintoista, kuinka kauan työnantaja voi ketjuttaa minuakin? Jos kerran olen tehnyt työtä, josta en ole saanut huomauttamista. En ole saanut palautetta suoraan, josko niin olisi käynyt, mutta nyt sainkin kuulla, "että saa sitten nähdä, kuinka sielä sitten pärjäät!" Että tämmöstä!  :) Tuntuu vaan että vedettiin ihan 6-0 minuakin.

Link to comment
Share on other sites

Tänään käräjäoikeuden kansliapäätös lähihoitajien kanteesta, löytyy www.karjalainen.fi

Uutisoinnissa ei vielä ole mitä korvauksia lähihoitajille kunta joutuu maksamaan, yhden kanne oli hylätty.

Link to comment
Share on other sites

Maksaako liitto sen hoitajan oikeuskulut jonka kanne todettiin "perättömäksi" vai meneekö omasta pussista  huh.gif

Muuten hän oli niin kuin

Yksi meistä vain,

Hän rokkia rakastaa

Ja öisiä katuja...

Link to comment
Share on other sites

Liitton oikeusturva maksaa oikeudenkäynti kulut, esim. Tehyssä vastaavissa tapauksissa ei ole omavastuuta. Asiahan voi vielä mennä korkeinpiin asteisiin, tämähän on vasta käräjäoikeuden päätös. Kuitenkin hieno homma vaikka yhden kanne valitettavasti hylättiinkin.

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...