Tyrnikki Posted August 1, 2019 Posted August 1, 2019 Olipa hankala muotoilla otsikko, mutta avaan nyt, mitä tarkoitan. Onko teille hoitoalan koulusta jäänyt mieleen jokin asia, jonka ootte sittemmin käytännön työelämässä huomanneet olevan vähän virheellistä tietoa ja joka on herättänyt myöhemmin ihmetystä? Minulle tulee aina mieleen se, kun lääkehoidon opettaja piti palopuheen siitä, että koskaan ei saa laittaa mitään kenenkään pyllyyn. Että aina pitäisi etsiä joku vaihtoehto per. rectum annettavalle valmisteelle. Tuo ehdottomuus tuntuu vaan edelleen niin oudolta. Että ei koskaan? Ymmärrän, että tietysti miellyttävämpää voi olla ensin kokeilla esim. laksatiivia suun kautta ja jos ei auta, sitten peräruiske tai suppo. Mutta kun niitä tilanteita vaan on, että pakko se on antaa valmiste per. rectum. Näin esim. joissakin epilepsialääkkeissä tai kun halvaantuneelta toimitetaan vatsaa peräruiskeella. Tai entä kun lääkäri tuseeraa potilasta? Mitäs ihmetyksiä teille on jäänyt mieleen?
Guest Kyllä Posted August 1, 2019 Posted August 1, 2019 Kyllä per rec annetaan esim. Tk:n osastolla särkylääkettä sellaiselle, joka ei pysty nielemään. Peräruiskeita käytetty kotihoidossakin... Kehitysvammapuolella tuseeraaminen voi olla toistuva toimenpide ja lähihoitajan tekemänä. Ne ei ole jäänyt itseä ihmettelemään, kun aina on ollut syy siihen, miksi per rec. Muuten on ollut kyllä paljon ihmeteltävää. Esimerkiksi: Kotihoidossa vaippoja päällekäin, samoissa oloissa ei tule käytettyä kolmia hanskoja vaipanvaihdossa vaikka se niin hienosti opetettiinkin ja vaikka itse vannoin, että minä ainakin käytän! Siinä on erilainen järki kädessä vaikka osastolla kyllä käytin kolmet.
Guest Minni Posted August 1, 2019 Posted August 1, 2019 Isokokoisen vuodepotilaan voi hoitaa yksinkin jos osaa oikean ergonomian.
Guest Tintti Posted August 1, 2019 Posted August 1, 2019 En tiedä miten Suomessa opetettiin/opetetaan vuoteen sijaaminen , Ruotsin vårdskolanissa vuonna 75 opetettiin että tyynynpällisen aukko ei saanut koskaan olla ovelle päin, en tiedä miksi.
Guest tyttö Posted August 1, 2019 Posted August 1, 2019 5 minuuttia sitten, Vieras: Tintti kirjoitti: En tiedä miten Suomessa opetettiin/opetetaan vuoteen sijaaminen , Ruotsin vårdskolanissa vuonna 75 opetettiin että tyynynpällisen aukko ei saanut koskaan olla ovelle päin, en tiedä miksi. On tämä Suomessakin kuultu koulussa. Näitä hoitotyön syväluotaavia peruskysymyksiä.
Guest Emmi Posted August 1, 2019 Posted August 1, 2019 46 minuuttia sitten, Vieras: Tintti kirjoitti: En tiedä miten Suomessa opetettiin/opetetaan vuoteen sijaaminen , Ruotsin vårdskolanissa vuonna 75 opetettiin että tyynynpällisen aukko ei saanut koskaan olla ovelle päin, en tiedä miksi. Meillä tuo tyyny asia perusteltiin esteettisyydellä eli ei anna hyvää/hienoa kuvaa kun ovesta tullaan huoneeseen.
Tyrnikki Posted August 1, 2019 Author Posted August 1, 2019 2 tuntia sitten, Vieras: Kyllä kirjoitti: Kyllä per rec annetaan esim. Tk:n osastolla särkylääkettä sellaiselle, joka ei pysty nielemään. Peräruiskeita käytetty kotihoidossakin... Kehitysvammapuolella tuseeraaminen voi olla toistuva toimenpide ja lähihoitajan tekemänä. Ne ei ole jäänyt itseä ihmettelemään, kun aina on ollut syy siihen, miksi per rec. Sori, pakko korjata kun kirjoitin ilmeisesti aloitukseen huonosti. Siis minä en ihmettele yhtään per rectum annettavia lääkkeitä, koska tiedän käytännön myötä vallan hyvin, että niitä vaan pitää joskus antaa. Ihmetystä on vaan jälkeen päin aiheuttanut tuon opettajan opetus, ettei niitä muka saisi koskaan antaa. Miten sitä muka voisi välttää? Yksi luokkakaveri ainakin oli sitten harjoittelussa kieltäytynytkin tuolla perusteella antamasta mitään per. rec. Mietin vaan, että vieläkö on pystynyt pitämään tuon saman periaatteen ja välttyä hoitajana antamasta lääkkeitä per. rec. Yks kans tuli mieleen. Eräs opettaja sanoi, että tytöttely ja pojittelu on seksuaalista häirintää, eikä sitä tule hyväksyä. No aika paljon olisin minäkin kokenut seksuaalista häirintää, jos kaiken tytöttelyn sellaisena ottaisin. Ihan varmasti ei moni Iäkkäämpi potilas tarkoita sitä millään pahalla, kun tytöttelee. Heidän silmissään minä olen ihan tyttönen vasta ja ennen on ollut ihan tavallista puhua noin. Jos ei nimeäkään satu muistamaan, niin huikkaa sitten että "hei tyttö!"
Guest Hoi Posted August 1, 2019 Posted August 1, 2019 Ainakin sen opin töissä, että aina etsitään se paras vaihtoehto kaikista, ja joskus se kipulääkitys oli vaan helpoin toteuttaa per rec. Koulussa ei opetettu mitään vippaskonsteja miten saa esim housuvaipat nopsaan vaihdettua riisumatta kaikkia housuja. Kaikki tehtiin monen mutkan kautta. Vasta töissä oppi muilta.
jupet Posted August 1, 2019 Posted August 1, 2019 1 hour ago, Guest Hoi said: miten saa esim housuvaipat nopsaan vaihdettua riisumatta kaikkia housuja No miten?
Guest Vierestä vastaan. Posted August 1, 2019 Posted August 1, 2019 13 minuuttia sitten, jupet kirjoitti: No miten? Irrottaa vaan toisen jalan lahkeet irti. Sitten pujottaa vaipan ensin niistä irtonaisista lahkeista ja sitten vasta niiden lahkeiden yli jotka ovat jalassa.
Guest Psykia Posted August 1, 2019 Posted August 1, 2019 Eniten kentällä ihmetystä on herättänyt se miten vähän käytännön taitoja harjoitteluun tuleva sairaanhoitaja osaa. Esim. monet tärkeät asiat näytettiin vain kerran eikä kaikkea päässyt itse kokeilemaan kun käytännön oppia oli vain 2 h/ viikko. Mutta koulussa lähes kaikki tuntui rakettitieteeltä ja valmistelut olivat pitkiä, todellisuudessa asiat hoituvat paljon yksinkertaisemmin ja nopeammin. Onneksi sain opiskelijana kohdata mahtavia ammattilaisia joilta olen kerännyt itselleni toimivimmat tavat tehdä tätä työtä.
Guest Terkka Posted August 2, 2019 Posted August 2, 2019 Paras kommentti, minkä sain opettajalta sisätautien tunneilla koulussa, kun kävimme läpi EKG:n ottoa ym. Kun kysyin, että minkä näköinen se sydänfilmi sitten on jos ihmisellä on infarkti päällä. Opettajan vastaus: "se on teidän ammattitaitoa tietää nämä asiat." ??!! xD Siinä oli ainoa oppi, mitä EKG:n tulkinnasta oppi koulussa. Vuosia myöhemmin jo työelämässä pyysin entistä ambulanssikuskia kertomaan, että miltä se infarkti siellä filmissä näyttää ja hän opetti ST-nousun ja laskun.
Guest Tpkt Posted August 2, 2019 Posted August 2, 2019 14 tuntia sitten, jupet kirjoitti: No miten? No.Ei tarvii edes riisua housuja jos ne on hiukankin leveämmät lahkeet.Laita housut ihan alas ja housuvaippa siihen alas myös ja pujota lahje kerrallaan puntista ulos,alas ja jalkaterän läpi niin se on sitten säärissä ja oikealla paikallaan ja vedät ylös.Oon tehny tuhat kertaa.Nopeampi.
Guest HH/VH Posted August 2, 2019 Posted August 2, 2019 No, välinehuoltoa opettaessa suun th:n opettaja kiven kovaa intti, ettei laminaattipusseja saa laittaa autoklaaviin "pystyyn". Ei myöskään kertonut esimerkiksi painelaitelaista mitään saatika sitten autoklaavin käytöstä start-nappulaa pidemmälle.
Guest hoitsuhanse Posted August 2, 2019 Posted August 2, 2019 7 tuntia sitten, Vieras: Tpkt kirjoitti: No.Ei tarvii edes riisua housuja jos ne on hiukankin leveämmät lahkeet.Laita housut ihan alas ja housuvaippa siihen alas myös ja pujota lahje kerrallaan puntista ulos,alas ja jalkaterän läpi niin se on sitten säärissä ja oikealla paikallaan ja vedät ylös.Oon tehny tuhat kertaa.Nopeampi. Kiitos vinkistä. Varmasti menee kokeiluun seuraavassa työvuorossa!
Guest Bebe Posted August 2, 2019 Posted August 2, 2019 1.8.2019 klo 17.18, Vieras: Minni kirjoitti: Isokokoisen vuodepotilaan voi hoitaa yksinkin jos osaa oikean ergonomian. Kyllä, tietenkin voi?
Guest Sh/2014 Posted August 8, 2019 Posted August 8, 2019 Potilaan asentoa muuttaessa toisen hoitajan avustamana, ei opettajan mukaan saisi tahdittaa laskemalla ääneen: " yksi, kaksi, kolme!"
Guest Villeman Posted August 8, 2019 Posted August 8, 2019 Lääkehoidon tunnilla opettaja käytti vanhasta tutusta kipulääkkeestä nimitystä : PAR ASET AMOLI. (Lausui myös noin että välit kuuluivat) Muualla en ole kuullut käytettävän.
Guest Nenä Posted August 21, 2019 Posted August 21, 2019 Opettaja joskus sanoi, ettei nenämahaletkun kautta voi toteuttaa letkuravitsemusta.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.