Jump to content
MAINOS

TEO ohjeistaa turvavälineiden käytöstä


Reportteri

Recommended Posts

Turvaliivien, sidontavöiden tai muiden potilaan liikkumista rajoittavien menetelmien käytöstä ei ole normeja ei-psykiatrisessa sairaanhoidossa eikä sosiaalihuollossa. Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen käsityksen mukaan vanhuspotilaan omaa turvallisuutta vakavasti uhkaavan vaaran torjumiseksi on potilaan liikkumista voitava rajoittaa hänen tahdostaan riippumatta, mutta vain siinä määrin kuin kulloinkin on välttämätöntä. Ratkaisu on aina tehtävä potilaskohtaisesti, ja sitä ennen on harkittava, voidaanko käyttöön ottaa muita soveltuvia turvallisuutta lisääviä menetelmiä.

http://www.teo.fi/FI/Palveluiden_asianmukaisuus/Ohjeita_ja_hyvia_kaytantoja/Sivut/Liikkumistarajoittavienturvavalineiden.aspx

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Tuo uutinen olis ihan hyvä saada myös matti-meikäläisten tietoon, ettei yleisönosastopalstoilla lehdissä kirjoitella siitä, kun mummo on vanhainkodissa sidottu tuoliin kiinni sen takia, kun hoitajia on liian vähän eivätkä kerkeä hoitaa...

Link to comment
Share on other sites

Mutta siksihän se mummo ON sidottu tuoliin kiinni, että hoitajia on liian vähän eivätkä ehdi hoitaa.

Tietysti asia on MYÖS niin, että joidenkin vanhusten hoitaminen vaatisi jatkuvan vierihoitajan, eikä sellaisia resursseja tule olemaan ikimaailmassa missään. Sidottuna hän istuisi kotonakin, vaikka elettäisiin utopiassa jossa kaikki saavat olla rakastavan suurperheen parissa elämänsä alusta loppuun.

Tai en tiedä onko se utopia, mutta aika moni näkee siinä paljon tavoiteltavaa kuitenkin.

Nyt harhaannuin aiheesta.

Vanha koira. Uusia temppuja.

Link to comment
Share on other sites

Mutta näinhän se on että asioista on puhuttava ja nostettava näitä aina määräajoin esille. Itse olen henkilökohtaisesti täysin samaa mieltä siitä että on oltavat selkeät ohjeet siitä kuinka toimitaan kun henkilöön kohdistetaan mitä tahansa pakko toimia - se nyt on vähintäänkin jokaisen oikeus - riippumatta siitä kumpana osapuolena olet asiassa.

Täysin samoilla linjoilla olen jutun kanssa siitä, että kirjattava on ja tarkasti. Näinhän se vain on että vain kirjattu sana on se painava sana - jälleen on kyse oikeusturvasta.

No sitten olen hieman samoilla linjoilla sistahin kanssa tuosta utopiasta (työelämässä). Utopiaa tai ei, mutta kyllä hyvä hoito ja riittävä henkilökuntamäärä on sellaista mitä myös meidän jokaisen hoitajan tulee vaatia. Omasta työryhmästä se alkaa - jos väki ei riitä, niin eihän siinä auta kuin keskustella sen lähimmän esimiehen kanssa ja siitä sitten jatkaa prosessia eteenpäin. Onhan täällä palstoillakin puheltu tuosta Koukkuniemen tapauksesta - kuinka toimitaan sitten kun ei vaan saada muutoin asioihin liikettä.

Helppoako? No ei varmasti, ja onhan tänä päivänä jo voimakkaammin näkösällä, että vaikka taloudesta huolehtivat tahot kaikkien hämmästykseksi löysäisivät nyörejään, niin onpa vain varsin haasteellinen tehtävä saada riittävä määrä osaavia tekijöitä hommiin.

No Hieman lähtee sivuraiteille tämäkin, mutta tiivistelmänä olkoon - selkeä ohjeistus ja toimintatavat, sekä yhtenäiset käytännöt on saatava. Samalla tulee kiinnittää huomiota myös riittävän ammattitaitoisen koulutetun henkilöstömäärän turvaamiseen työyksiköissä.

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...