Jump to content
MAINOS

Lonkkamurtumasta toipuminen


Orava

Recommended Posts

Kertokaa te, jotka hoidatte lonkkamurtumapotilaita, niin miten kauan menee yleensä paranemisessa? Kuinka pian yleensä nostetaan jo ylös. Taustalla on ennestään hemi (murtumapuolella) ja DM II-tyypin. Kävely oli jo ennen murtumaa huonoa.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

MAINOS

Yhden harjoittelun tein orton osastolla opiskeluaikana, mutta jotain voin yrittää vastata. Eli tuon murtuman jälkeinen hoito vaihtelee aika paljon murtumakohdan ja valitun hoidon mukaan. Jos joudutaan laittamaan koko nivel uusiksi niin sitten aikalailla perinteinen lonkkaleikatun protokolla, ylös voinnin mukaan 1. tai 2. postoperatiivisena päivänä (muistaakseni ensimmäisenä ainakin istumaan, jos jaksaa niin seisomaan, myöhemmin sitten kävelyä ensin telineen ja sitten sauvojen kanssa). Jos "pelkkä" ruuvitus riittää, niin aika pian nämäkin potilaat otettiin liikekannalle. Olisiko ollut samanlainen protokolla suurinpiirtein. Joskus murtumia hoidetaan konservatiivisesti ja silloinhan liikuttelu aloitetaan pääasiassa silloin kun kipulääkitys on kohdillaan ja muuten vointi sen sallii.

Liikutellessa sitten huomioidaan, ettei jalalle tuu sisärotaatiota eli kinttujen väliin tyynyä tarvittaessa... Tärkeäähän on muuten lähteä liikkumaan mahdollisimman nopsaan...

Mä en halua olla töissä enää, mä en ikinä riitä.

Mä raadan ja raadan mutta kukaan ei nää,

kukaan ei kiitä

- Maija Vilkkumaa-

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Itse olen töissä ortopedisellä osastolla, jossa hoidetaan juuri lonkkamurtumapotilaita sekä myös elektiivisiä proteesipotilaita.

Jokaikinen potilas, riippumatta proteesista taikka onko laitettu DHS tms. Nostetaan ylös heti ensimmäisenä pop:na. Myöskään taustasairaudet eivät vaikuta siihen, nostetaanko ylös. Mitä enemmän sairauksia, sitä nopeammin mobilisoiminen aloitetaan. Meiltä 90% lähtee kotiin viimeistään 5 pop:na tai sitten he tekevät lenkin perusterveydenhuollon osaston kautta josta menevät kotiin parin viikon päästä.

Eli kyllä murtuman jälkeen suurin osa kuntoutuu lähes ennalleen ja pärjäilee kotona jälleen yksin. Jos eivät pärjää, yleensä syy löytyy jostain muualta, kuten keuhkokuumeen tai ripulin viedessä voimat ja yleiskunnon niin alas, ettei kuntoutuminen ole enää mahdollista. Silloinkaan syy ei ole ollut murtumassa suoranaisesti.

Riippuu ihan siitä, missä ihminen on hoidettavana, sillä tiedän toki paikkoja, joissa ei potilaita mobilisoida, mutta meillä se on asia josta ei luovuta. Sitten jätetään jotain muuta tekemättä, mutta liikkeelle potilaat nostetaan useita kertoja päivässä ihan vain sen takia, että saadaan kuntoutuminen alkuun.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Lonkkaan laitettiin siis proteesi. Lähinnä mietityttää se, että tuleeko potilaasta enää kotikuntoista...

Nyt vasta huomasin kysymyksesi tuosta ja herää heti kysymys, miksi hänestä ei tulisi kotikuntoista??

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Lonkkaan laitettiin siis proteesi. Lähinnä mietityttää se, että tuleeko potilaasta enää kotikuntoista...

Jos olisi se kristallipallo ja siitä näkisi... Niin moni asia vaikuttaa, oman kokemukseni mukaan ehkä eniten ihan muut asiat kuin varsinainen proteesi ja lonkan paraneminen. Mikä tahansa pidempää sairaalahoitoa vaativa juttu erityisesti vanhalle ihmiselle voi olla henkisesti kova kolaus, ja moni passivoituukin petiin eikä enää uskalla liikkeelle samoin kuin ennen ja siitä saa hyvän vauhdin alamäkeen. Tosin on paljon niitäkin, jotka toipuvat nopeasti ja ovat hyvin mukana kuntoutuksen tavoitteissa ja kotiutuvat keskimääräistä nopeammin ja jatkavat kotona siitä mihin ovat ennen leikkausta jääneet. ::)

Eli riippuu täysin tapauksesta.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Tosin on paljon niitäkin, jotka toipuvat nopeasti ja ovat hyvin mukana kuntoutuksen tavoitteissa ja kotiutuvat keskimääräistä nopeammin ja jatkavat kotona siitä mihin ovat ennen leikkausta jääneet. :)

Eli riippuu täysin tapauksesta.

Näinhän se on. Juuri kotiutin viime viikolla todellakin perussairaan potilaan (sillä oli kaikki mahdolliset ja ohitusleikkaukset tehty yms. eli taustat oli melkoiset) kotiin 3. pop:na. Ja ikää tuolla ihmisellä oli pari kuukautta vaille 90. Eli kyllä se tosiaan riippuu siitä, miten kuntoutetaan ja miten itse potilas on valmis kuntoutumaan.

Jos potilas on sitä tyyppiä, että emmä nyt taho ja mennään myöhemmin käveleen yms. niin varmaan on kuntoutuminen hidasta, sillä ei hoitajatkaan ehdi koko ajan olemaan potkimassa persuksille.

Vaikka meidän osastolla toki kuunnellaan potilasta, mutta esim juuri liikkuminen on asia, josta ei neuvotella. Varsinkaan elektiivisten kanssa. Jos tahtoo jalkansa kuntoon, ottaa sauvat käteen ja lähtee hoitajan kanssa liikkeelle.  ::)

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Lääkäri oli siis maininnut, ettei ehkä tule kotikuntoista enää. Ainakin tk puolelle on menossa kirran osaston jälkeen. Itsekin vanhasta kirran kirjastani luin, että monet vanhukset jäävät laitoshoitoon lonkkamurtuman jälkeen.

Mutta hyvä tietää, että toivoa toipumisesta on  ::)

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

MAINOS

Arkistoitu

Tämä aihe on arkistoitu, siihen ei voi enää vastata.

×
×
  • Luo uusi...