TUHO Posted March 28, 2008 Posted March 28, 2008 Mieltäni on viime aikoina askarruttanut rasvateoria ja veren kolesteroliarvot ja niiden yhteys sydän- ja verisuonitauteihin ja missä määrin kolesteroli on myötävaikuttamassa tai lisäämässä ihmispolojen kuolemia? Asiasta on ilmeisesti olemassa ristiriitaista tietoa. Missä määrin nämä ihmelääkkeet "statiinit" ovat lisäämässä kuolemia vai estämässä niitä? Missä määrin ja millä perusteilla hoidosta vastaavat ovat hyväksyneet rasvateorian vai onko se todellakin myytti jota ylläpidetään. Olisiko myytinmurtajille käyttöä?
-VF- Posted March 28, 2008 Posted March 28, 2008 Ei kolesterolin kurissa pitäminen ja statiinien käyttö myyttiä ole. Nykypäivän käsityksen mukaan statiineista on hyötyä. Varsinkin sydänpotilaiden ollessa kyseessä. http://circ.ahajournals.org/cgi/content/abstract/96/12/4211 https://content.nejm.org/cgi/content/abstract/336/5/332 https://content.nejm.org/cgi/content/abstract/341/6/410 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez?db=pubmed&uid=16214597&cmd=showdetailview&indexed=google Failure is always an option
Sistah Posted March 28, 2008 Posted March 28, 2008 Mikä on "rasvateoria"? Tai "myytti"? En tarkoita tällä ottaa kantaa ettei ole semmoista myyttiä, mutta kerro mikä asia rasvoihin liittyen on tämä mihin viittaat. Minulta ihan mennyt ohi että aivan myyttisiä mittoja :-) Tarkoitatko sitä, että kolesterolit vaikuttaisivat sydän- ja verisuonitauteihin? Vanha koira. Uusia temppuja.
jarno Posted March 29, 2008 Posted March 29, 2008 Nykyisen käsityksen mukaan hyvillä rasva-arvoilla sekä statiinihoidolla on selvä vähentävä vaikutus kuolleisuuteen.
Sistah Posted March 29, 2008 Posted March 29, 2008 Avekki saisi tulla selittämään mistä puhuu. Minähän olen vasta opiskelija, en voi tietää mitä salaisia rasvasotia kentällä käydään! Vanha koira. Uusia temppuja.
Pernasoppa Posted March 29, 2008 Posted March 29, 2008 Avekki vois mennä katsomaan esim. carotisleikkausten löydöksiä. Sieltä kun vedetään se rasvatuppo pois niin voi sen jälkeen miettiä että onko rasvoilla merkitystä terveyden kannalta. Toki muitakin syitä siihen, miksi ihmisten verisuonet (muuallakin kehossa, eli periferiassa, sydämessä, ihan missä vain) tukkiintuvat, mutta kyllä noi rasvat ovat siihen ihan tutkitusti syyllisiä. Ja samaten sitä on tutkittu ihan mittavasti että millä lääkkeillä niitä rasva-arvoja saadaan alas, jos ruokavaliohoito ei riitä. Tämä mielipide tai kommentti on yksityishenkilön antama eikä välttämättä edusta työnantajani, minkään yhteistyökumppanini, ammattiliittoni tai puolueeni kantaa.
ajl Posted September 15, 2008 Posted September 15, 2008 Olisikohan avekki viitannut tähän http://www.ravitsemusjaterveys.fi/rasvamyytit/ lähteeseen? Kirjoittaja on siis maallikko, itse en ota kantaa kyseiseen myyttiin millään tavalla :-
Rokkikoira Posted September 16, 2008 Posted September 16, 2008 Tämä juttu oli mielestäni myös kiinnostava. Kova rasva vähentää veren rasvapitoisuuksia. http://www.mediuutiset.fi/doc.te?f_id=1152806
kaarina Posted September 16, 2008 Posted September 16, 2008 Aika monimutkaisia ja vaikeita juttuja nämä rasva-asiat. Mielipiteitä on yhtä monta kuin on asiantuntijoitakin. Tässäkään asiassa ei liene yhtä ainoaa totuutta. Itse aion pysytellä edelleen terveyssyistä kevytlevitteissä.
Kunkku Posted February 24, 2011 Posted February 24, 2011 Miten te kommentoitte noita viime syksyn Mot ohjelman väitteitä? Ilmeisesti jaksoja oli kaks, toinen rasvakupla niminen ja toinen kolesterolipommi nimellä. Rasvakupla jaksossahan lääkäri kertoo neuvovansa potilaitaan luopumaan kasvirasva levitteiden käytöstä kokonaan ja korvaamaan ne voilla. Kolesterolipommi jaksasossahan puolestaan samainen lääkäri puolestaan kertoo ettei yli 65-vuotiaille naisille ole kolesterolilääkityksestä mitään hyötyä. Miten te kommentoitte näitä väitteitä, itseäni opiskelijana nämä väittää hertättivät kyllä kummastusta.
kpl Posted February 25, 2011 Posted February 25, 2011 Miten te kommentoitte noita viime syksyn Mot ohjelman väitteitä? -- Miten te kommentoitte näitä väitteitä, itseäni opiskelijana nämä väittää hertättivät kyllä kummastusta. Minusta on erittäin kiva, että asiasta on vihdoinkin joku uskaltanut joku puhua julkisesti. Parempaan suuntaan ollaan menossa, ehkä. En ole koskaan ymmärtänyt miten joku teollinen voi olla terveellisempää kuin ehta tavara. En siis koskaan ole margariinien päälle ymmärtänyt enkä kyllä ymmärrä vieläkään. Statiineista nyt on harvalle hyötyä (pois lukien FH:t). IMO.
Tuisku Posted February 25, 2011 Posted February 25, 2011 Miten te kommentoitte noita viime syksyn Mot ohjelman väitteitä? -- Miten te kommentoitte näitä väitteitä, itseäni opiskelijana nämä väittää hertättivät kyllä kummastusta. Minusta on erittäin kiva, että asiasta on vihdoinkin joku uskaltanut joku puhua julkisesti. Parempaan suuntaan ollaan menossa, ehkä. En ole koskaan ymmärtänyt miten joku teollinen voi olla terveellisempää kuin ehta tavara. En siis koskaan ole margariinien päälle ymmärtänyt enkä kyllä ymmärrä vieläkään. Statiineista nyt on harvalle hyötyä (pois lukien FH:t). IMO. Sulla on varmaan vankat perusteet ja tutkimusnäyttö tuolle viimeiselle väitteellesi? Aikamoinen tutkimusnäyttö saakin olla, jos meinaat kumota sadoilla tuhansilla potilailla tehtyjen tutkimusten tulokset, joiden mukaan kolesterolin alentaminen vähentää selvästi riskiä sydän-ja verisuonisairauksiin etenkin sydänsairailla ja diabeetikoilla.
kpl Posted February 26, 2011 Posted February 26, 2011 Joo, mutta voin onneksesi kertoa, että en työssäni ravintoneuvoja jaa enkä tulekaan jakamaan. Kaipa omaksi onneksikin, olis vähän vaikea olla puun ja kuoren välissä. Jos jonkun kanssa satun yksityiselämässä ravintoasioista juttusille, niin tietää tai sitten itse sanon, että koulutuksella ei ole mitään tekemistä mielipiteideni kanssa. Eipä nuo paljoa koulussa opeteta ja sielläkin lähteenä on pahimmassa tapauksessa leipätiedotus ja margariinimafia.
Telaketju Posted February 26, 2011 Posted February 26, 2011 Miten te kommentoitte noita viime syksyn Mot ohjelman väitteitä? -- Miten te kommentoitte näitä väitteitä, itseäni opiskelijana nämä väittää hertättivät kyllä kummastusta. Minusta on erittäin kiva, että asiasta on vihdoinkin joku uskaltanut joku puhua julkisesti. Parempaan suuntaan ollaan menossa, ehkä. En ole koskaan ymmärtänyt miten joku teollinen voi olla terveellisempää kuin ehta tavara. En siis koskaan ole margariinien päälle ymmärtänyt enkä kyllä ymmärrä vieläkään. Statiineista nyt on harvalle hyötyä (pois lukien FH:t). IMO. Sulla on varmaan vankat perusteet ja tutkimusnäyttö tuolle viimeiselle väitteellesi? Aikamoinen tutkimusnäyttö saakin olla, jos meinaat kumota sadoilla tuhansilla potilailla tehtyjen tutkimusten tulokset, joiden mukaan kolesterolin alentaminen vähentää selvästi riskiä sydän-ja verisuonisairauksiin etenkin sydänsairailla ja diabeetikoilla. kato Fairnborouhg metalysis 168 000 ihmistä. "to ride,shoot straight and speak the truth"
Hippocampus Posted February 27, 2011 Posted February 27, 2011 kato Fairnborouhg metalysis 168 000 ihmistä. Pubmed ei tunnista kyseistä tutkijaa Too much emergency medicine interferes with natural selection.
Telaketju Posted February 27, 2011 Posted February 27, 2011 se on usalainen kaupunki "to ride,shoot straight and speak the truth"
Hippocampus Posted February 27, 2011 Posted February 27, 2011 se on usalainen kaupunki Annatko tarkemmat viitetiedot. Noilla tiedoilla ei tahdo löytyä, ei sit millään. Too much emergency medicine interferes with natural selection.
Telaketju Posted February 27, 2011 Posted February 27, 2011 se on usalainen kaupunki Annatko tarkemmat viitetiedot. Noilla tiedoilla ei tahdo löytyä, ei sit millään. kato noi MOT jaheikkilän ohjelmat jossain se siinä oli.en oo varma miten se kirjoitettiin. "to ride,shoot straight and speak the truth"
Tatya Posted February 27, 2011 Posted February 27, 2011 Videoita jaksoin vähän kelailla ja vilasulla otin ylös tämän, mihin Telaketju viitannee. Framingham on kaupungin nimi; http://www.framinghamheartstudy.org/index.html löytyy nettisivut kaupungissa suoritettavaan projektiin. Videolla vilahtaa myös kuva artikkelista Cholesterol and Mortality, kirjoittajina Keaven M. Anderson, William P. Castell ja Daniel Levy.
Kunkku Posted March 5, 2011 Posted March 5, 2011 Tätä kun nyt oon vähän googlaillu, niin tutkimuksia tuntuu löytyvän puoleen ja toiseen. Tuo MOT on ilmeisesti aika sensaatio hakuinen sarja. Itse ihmettelin tuossa MOT ohjelmassa kohtaa, joka meni kutakuinkin näin: "Keniassa joku heimo syö melkein ainoastaan lihaa ja rasvaa, silti tällä heimolla ei ole verisuonisairauksia" sanottiinkohan tuossa myös, että heillä on kolesterolit korkealla. Heräsi tuosta sellainen kysymys, että mikäköhäön on ylipäätänsä kyseisen heimon elininänodote, 35 vai 40-vuotta? Silloin tuskin vielä on verisuonisairauksia on ilmennyt?
{BS} Posted January 11, 2012 Posted January 11, 2012 http://www.duodecimlehti.fi/ Mikä kolesterolin raja-arvo väestölle tulisi opettaa? Norjalaiset tutkijat ovat selvittäneet kokonaiskolesteroliarvon merkitystä sydän- ja verisuonisairauksien ennustajana. Epidemiologinen tutkimus käsitti yli 50 000 iältään 20 - 74-vuotiasta norjalaista, joiden kuolleisuutta seurattiin kymmenen vuoden ajan. Yllättävää oli, että naisten kokonaiskolesterolipitoisuus seurasi U:n muotoista käyrää: suurin kuolleisuus sekä sydän- ja verisuonisairauksien että kokonaismortaliteetin osalta osui ryhmiin, joiden kokonaiskolesteroliarvo oli alle 5 tai yli 7 mmol/l. Iän, systolisen verenpaineen ja tupakoinnin vaikutus suljettiin pois. Miehillä trendi oli vähäisempi. Tutkijat pohtivat, tulisiko väestölle opettaa jokin muu raja-arvo, jota he voivat seurata. Kokonaiskolesteroliarvo on monen potilaan jatkuvan seurannan ja tutkimuspyynnön aiheena. Tutkijoiden mukaan riskitekijänä kyseeseen tuleekin todennäköisesti jokin kolesterolin alaryhmä. Tutkijat arvioivat, että on paljon terveeksi itsensä tuntevia ihmisiä, jotka ovat huolissaan kokonaiskolesteroliarvostaan ja käyttävät paljon terveydenhuollon resursseja. He seuraavat raja-arvoa, jonka merkitys tulisi uudestaan selvittää nykyisessä väestössä ja nykyisillä elintottumuksilla. Koska asiaan liittyy suuria taloudellisia intressejä, on oletettavaa, että tutkimus puolesta ja vastaan jatkuu. (Petursson H ym. J Eval Clin Pract, julkaistu verkossa 25.9.2011) "If you ain't part of a solution, you are solid or gas."
kpl Posted January 12, 2012 Posted January 12, 2012 Itse ihmettelin tuossa MOT ohjelmassa kohtaa, joka meni kutakuinkin näin: "Keniassa joku heimo syö melkein ainoastaan lihaa ja rasvaa, silti tällä heimolla ei ole verisuonisairauksia" sanottiinkohan tuossa myös, että heillä on kolesterolit korkealla. Heräsi tuosta sellainen kysymys, että mikäköhäön on ylipäätänsä kyseisen heimon elininänodote, 35 vai 40-vuotta? Silloin tuskin vielä on verisuonisairauksia on ilmennyt? Toisaalta, elinajanodotteeseen lasketaan usein mukaan lapsikuolleisuus sekä muistetaan vielä Afrikan AIDS-potilaiden määrä. En usko sydän- ja verisuonisairauksilla olevan mitään tekemistä asian kanssa, eiköhän se ole enemmän meidän läntisten maiden onglema (syy siis voisi olla muualla kuin rasvassa kenties?). Onhan noita muitakin heimoja ja alkuperäiskansoja, esimeriksi inuiitit aikoinaan ainakin söivät hyvin rasva- ja lihapitoisesti. BS:n linkissä aletaan jo päästä jyvälle - tddella matala kolesteroli ei lupaa terveyttä eikä sen pitäisi olla ihanne.
dino Posted November 7, 2014 Posted November 7, 2014 Mitä, oliko maallikkokarppaajat sittenkin oikeassa?? Rasvamyytti murtuu ja käypä hoito uusiks..? "600 000 ihmisen tutkimus osoittaa että kovien rasvojen ja sydäntautien välillä ei olekkaan yhteyttä väittää sydän- ja verisuonitautien professori"; http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288762696872.html
kpl Posted November 7, 2014 Posted November 7, 2014 Niin, voihan se olla Nykyään on kuulunut paljon myös juttua siitä, että jos suurimman riskin aiheuttaakin jatkuva, matala tulehdus. Hyvänä esimerkkinä vaikkapa tuo hs-crp eli ns herkkä crp. Tässä ensin linkkki huslabin ohjekirjaan klik! ja sitten vielä lainaus sieltä: Jo lievästikin koholla olevan seerumin tai plasman CRP- pitoisuuden on osoitettu liittyvän lisääntyneeseen aterotromboosin ja koronaaritaudin riskiin, joka on kolesteroli-, HDL-Kol- ja LDL-Kol-pitoisuuksista riippumaton . On esitetty, että paikallinen, lievä krooninen tulehdus voi vaurioittaa verisuonten endoteelia ja aiheuttaa paikallisia verihyytymiä. Tämäntapaisten muutosten on esitetty liittyvän ateroskleroosin kehittymiseen.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.